Wow…Nampak sedapChocolate CheeseBrowniesBakar perkongsian saudari Azza Ahsani ni. Menurut beliau resipi yang dikongsi ini adalah Brownies versi bakar namun memounyai rasa yang sangat sedap, gebu dan juga tidak kering. Sangat sesuai dicuba bagi anda yang tercari-cari resipi brownies yang sangat enak dimakan bersama keluarga. Jom cuba. Pasti puas hati dengan hasilnya.
CHOCOLATE CHEESE BROWNIES VERSI BAKAR. SEDAP, GEBU & TAK KERING
1.Masak semua bahan A dengan api perlahan. Mentega perlu dicairkan terlebih dahulu barulah diletakkan bahan-bahan lain.
2. Bila sudah agak sebati dan menggelagak, boleh tutup api dan sejukkan. Pada masa yang sama, sudah boleh panaskan ketuhar pada suhu 170°c mengikut kesesuaian ketuhar masing-masing.
3. Sementara menunggu bahan A sejuk, pukul telur dan esen vanilla hingga kembang.
4. Begini rupa telur yang sudah kembang.
5. Masukkan telur yang dipukul kembang tadi ke dalam bahan A. Kacau sebati.
6. Kemudian masukkan tepung sikit demi sedikit sambil dikaup balik sampai sebati.
7. Rupa adunan yang siap diadun.
8. Sediakan loyang yang bersesuaian. Sapu sedikit mentega dan alas dengan wax paper. (empunya resipi guna loyang saiz 7″x7″. Masak 2 kali sebab boleh dapat banyak keping bila dipotong.)
9. Bakar dalam ketuhar pada suhu 170°c selama 45 minit atau hingga brownies masak. Nak tahu masak atau belum, cucuk dengan lidi. Kalau lidi kering masa ditarik keluar, itu menandakan brownies telah masak sempurna.
10. Untuk topping brownies, pukul krim keju, gula dan telur hingga sebati.
11. Letak bahan C atas brownies yang sudah masak tadi. Ratakan dan bakar balik selama 15-20 minit atau hingga keperangan.
Tip: Brownies tadi empunya resipi bakar dalam ½ jam sahaja. Masa ni kek lembap sikit. Bila letak cream cheese dan bakar balik, tekstur kek tak akan jadi kering.
12. Chocolate Cheese Brownies yang sedap dan gebu sedia untuk dinikmati.
Ads
NOTA: Semasa menyukat bahan, sila guna 1 cawan yang sama sahaja supaya sekata timbangannya.
Anda yang ingin membuat kek, tapi tidak ada oven, apa kata anda gunakan sahaja pengukus untuk melaksanakan impian buat kek. Berikut dikongsikan resipi Kek Coklat versi kukus yang sangat sedap, lembut gebu dan gerenti jadi kalau anda mencubanya. Pasti anak-anak sukakannya.
KEK COKLAT KUKUS BAHAN-BAHAN: DIBLENDER SEKALI:
2 cawan serbuk koko
2 cawan gula
2 cawan minyak masak
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
8 biji telur | diblander asing dan ketepikan. DIAYAK BERSAMA:
2 cawan tepung gandum
2sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecik baking powder BAHAN TOPPING:
Coklat masak secukupnya
Sedikit mentega atau marjerin
Badam cincang secukupnya | sangai dahulu
CARA MEMBUAT:
Dalam mangkuk, masukkan bahan yang diblender berselang seli dengan tepung yang telah diayak bersama.
Atau jika ingin lebih senang campurkan semua sekali bahan dalam blender dan blend sebati.
Sapukan loyang dengan marjerin atau mentega terlebih dahulu, kemudian tuangkan adunan ke dalamnya.
Panaskan air dalam pengukus, setelah mendidih, masukkan loyang adunan kek ke dalamnya, kukus selama 1 jam atau hingga masak menggunakan api sederhana.
Untuk topping, masak coklata bersama sedikit mentega atau marjerin secara double boil hingga coklat cair sepenuhnya dan sentiasa kacau.
Tuangkan atas kek, kemudian taburkan badan cincang di atasnya.
Setelah sejuk, kek sedia dipotong dan dihidangkan.
Seperti yang dijanjikan chewah, haja nak share resipi cookies yang super duper sedap ni. Nak tahu sedap ke tak korang WAJIB la try.
Bahan simple, mudah, Cara buat kalau takde mixer pun takpe. Kita kacau guna senduk kayu je. Kalau senduk kayu takde jugak kena la Beli😅👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
BAHAN A 250 gm butter (jenama lurpak) 120-130 gm brown sugar 1 biji kuning telur 2 sudu teh susu segar full cream jenama Dutch lady 1 sudu teh Essen vanilla (imported Essen vanilla lebih wangi)
BAHAN B 300 gm tepung diayak dulu ( haja guna self raising flour) Nak guna tepung gandum pun boleh tapi kena tambah baking powder (serbuk penaik)
BAHAN C 200 gm CHOC CHIP
Cara memasak: 1. Pukul butter yang dah agak lembik( biarkan sekejap suhu bilik) . Pukul butter bersama brown sugar. Kacau adunan sehingga sebati, nampak creamy dan, bertukar warna sedikit. 2. Masukkan telur kuning, esen vanilla dan susu (BAHAN A) Pukul sehingga tiada lagi ketulan gula (sikit2 tu kira halal la). 3. Campurkan BAHAN B (tepung ) ke dalam aduanan tadi. Gaul sehingga sebati. Biar adunan jadi MESRA☺️🤣 4. Last sekali boleh masukkan semua choc chip. Yumeeeh! Gaul biar sebati semuanya😃😃 Senangkan? Ok bab bakar kena kenali oven dulu. Oven jenis built in (my oven) 150 , 30 Minit (ni memang ranggup la) ranggup ye bukan hangit🤣 Kalau oven yang lebih kecil boleh cuba dulu 140 darjah, 30 Minit .Make sure PANASKAN OVEN dulu sebelum Bakar cookies. Katakan nak guna piping beg pun boleh. Rujuk gambar piping beg kat bawah) Lepas tu boleh terus piping atas Loyang. Siap!!! Tunggu sejuk sikit dah boleh makan. Yumeeeh 😍😍😍😍😍😍😍 Makan ni confirm tak makan sesikit. Nak buat cookies Raya pun boleh. kredit resipi & foto: Haja Saleh
Buah-buahan beri memang enak jadi ramuan kek. Tapi buah-buahan tempatan seperti mangga, nangka dan pisang pun super sedap dibuat kek. RASA menampilkan resipi dari Fadzil Md Salleh , Dill Cakes.
5 resipi original kek yang berasaskan nangka, pisang, mangga dan buah-buahan beri dan citrus ini pastinya menceriakan ahli keluarga, rakan-rakan dan orang tersayang. Jom ‘baking…
DILL MANGO CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN :
350gm krim keju
1/3 tin susu pekat
½ cawan krim putar
Sedikit esen vanilla
Bahan lapisan bawah @ crust:
150gm biskut Marie
75gm mentega | dicairkan
Bahan puri mangga :
1 biji mangga | sederhana besar
1 sudu teh gula
*Dikisar bersama
Buah mangga potong kiub kecil
CARA MEMASAK : Cara masak crust : 1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega. 2. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan, masukkan adunan di dalam loyang 15sm ( 6 inci). 3. Tekan adunan supaya padat dan masukkan sebentar dalam peti sejuk agar lebih padat. dengan butter yang telah dicairkan. Letakkan adunan dalam loyang 6 inc. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya padat.
Cara masak kek keju mangga:
Putar krim keju dan susu serta krim putar hingga sebati dan masukkan esen vanilla.m hingga sebati, masukkan esen vanila.
Masukkan 1/3 puri manga dan potongan kiub kecil manga, gaulkan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi.
Bakar dalam oven (suhu rendah, slow temperature ), 70 darjah Celsius selama 2 setengah jam.
Keluarkan dan masukkan di dalam peti sejuk selama 3 hingga 4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang.
Sapu lebihan puri manga di atas kek, hias atas kek dengan mangga yang telah dipotong kiub mengikut kreativiti sendiri.
Saiz hidangan : Satu Loyang bulat (15sm @ 6 inci) Waktu memasak : 2 ½ jam Cara masak : Bakar dengan suhu rendah Jenis masakan : Kek keju berasaskan mangga Keistimewaan : Sedap dimakan sejuk-sejuk dari peti ais Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Biarkan keju selama 30 min pada suhu bilik sebelum diputar
FRUITY VANILLA CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
100gm mentega tanpa garam
160gm gula castor
50gm krim masak atau boleh guna yogurt
3 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
1 biji orange | ambil parutan kulitnya
200gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
600gm buah-buah citrus | pic, anggur, strawberi, raspberi dan blueberi, basuh dan potong
CARA MEMASAK :
Satukan tepung dengan serbuk penaik dan ayak.
Pukul mentega, krim masak dengan gula dalam mesin pengadun hingga putih dan gebu.
Masukkan telur satu persatu sehingga kembang.
Masukkan esen vanilla dan parutan kulit oren dan terus putar.
Masukkan tepung yang telah diayak dan gaul hingga rata.
Masukkan sedikit buah-buah yang telah dipotong. Masukkan adunan dalam loyang bulat 17.7 sm (7 inci) yang dilapik kertas dan dioles mentega.
Susun lebihan buah di atas kek mengikut kreativiti masing-masing. Bakar dalam oven pada suhu 170 C selama 45 min – 1 jam atau sehingga keperangan.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (17.7sm @ 7 inci) Waktu memasak : 45 minit hingga 1 jam Cara masak : Bakar Jenis masakan : Kek daripada campuran buah-buahan Keistimewaan : Kaya dengan rasa dengan buah-buahan yang lazat Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Bagi mengelakkan buah-buahan daripada terlalu garing di atasnya, 15 minit sebelum kek masak balut kek dengan aluminium foil.
CHOC BANANA MOIST
.
BAHAN-BAHAN :
170gm tepung gandum | diayak
1 cawan serbuk koko | diayak
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh krim tartar
1 cawan air
1 cawan minyak jagung
1 ½ cawan susu cair
2 biji telur
1 ½ biji pisang | dilenyekkan
Bahan filling @ inti :
500ml krim putar
3 sudu makan pisang yang telah dilenyekkan
*Pukul krim putar hingga kental dan masukkan pisang yang dilenyek. Kacau rata.
Bahan ganache coklat :
150gm krim putar (dairy)
15gm sirap glukos
250 gm coklat
10gm mentega
CARA MEMASAK :
Masukkan semua bahan-bahan kering ke dalam bekas, gaul rata dan masukkan telur, minyak, air dan susu cair. Kacau rata.
Masukkan pisang yang telah dilenyekkan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran 23sm @ 9 inci dan bakar pada suhu 170 C – 180C selama 60 minit sehingga masak.
Cara membuat ganache coklat :
Didihkan krim putar dan sirap glukos, tuangkan ke dalam bekas berisi coklat
Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega dan kacau hingga adunan licin dan berkilat.
Cara melapis kek :
Selepas kek sejuk potong kek pada tiga bahagian. Pada setiap lapisan sapukan inti yang telah diputar bersama hirisan nipis pisang.
Ulang untuk lapisan kedua dan ketiga. Sapu dan salutkan kek dengan coklat ganache dan hiaskan dengan hirisan buah pisang .
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (23sm @ 9 inci) Waktu memasak : 60 minit Cara masak : Bakar Jenis masakan : Kek berasaskan pisang Keistimewaan :Kek dengan rasa pisang segar dan enak berkrim dan bercoklat Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Rendam pisang dalam air lemon selama 15 minit untuk mengelakkan pisang daripada menjadi lebam. Usah putar whipping cream terlalu lama atau laju kerana ia menjadikan krim terlalu pekat dan payah disapu.
4. DILL RASBERRY CHEESE CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
350gm krim keju
1/3 tin susu pekat
½ cawan krim putar
Sedikit esen vanilla
Bahan kerak @ crust :
150gm biskut Marie
75gm mentega | dicairkan
Bahan puri raspberi :
250gm buah raspberi | *Boleh juga guna yang siap dalam botol
1 sudu teh gula
* Kisar hingga hancur
CARA MEMASAK :
Cara membuat crust :
Hancurkan biskut Marie dan kemudian cairkan mentega. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan.
Letakkan adunan dalam loyang berukuran 6 inci @ 15sm. Tekan adunan sehingga padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya lebih mampat dan kukuh.
Cara memasak kek keju raspberi :
Putar krim keju dan susu serta krim putar sehingga sebati. Masukkan juga esen vanila.
Masukkan 1/3 puri raspberi dan potong kiub kecil buah raspberi, gaulkan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi.
Bakar dalam suhu 70 darjah Celcius selama dua setengah jam
Keluarkan dan masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 minir supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang.
Sapu lebihan puri raspberi di atas kek
Hiaskan kek dengan buah raspberi mengikut kreativiti anda.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci) Waktu memasak : 2.5 jam Cara masak : Bakar dengan suhu rendah Jenis masakan : Kek berasaskan raspberi, dengan ketulan raspberi segar Keistimewaan : Gandingan keju dan raspberi menghasilkan keenakan keju tanpa muak Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Buah raspberi cepat rosak, jadi seeloknya waktu hendak dihidang baru diletakkan buah raspberi di atas kek.
5. JACKFRUIT VANILLA CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
375gm mentega
340gm gula castor
6 biji telur
340gm tepung naik sendiri
340gm isi Nangka | dikisar jadikan puri
250gm isi Nangka | diracik kasar
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dan gula serta esen vanilla hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu, putar hingga halus
Kemudian masukkan tepung dan puri nangka. Masukkan nangka yang telah diracik kasar dalam adunan.
Bahagikan kepada dua adunan. Masukkan dalam loyang 8 inci @ 20sm yang telah diletak kertas kek dan dioles dengan mentega.
Bakar dalam suhu 160-170 darjah Celscius selama 45 minit
Saiz hidangan : Dua loyang bulat (20sm @ 8 inci) Waktu memasak : 45 minit Cara masak : Bakar Jenis masakan : Kek berasas buah nangka Keistimewaan :Kek berperasa nangka yang enak dengan rasa nangka sebenar Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Resipi yang sama boleh digunakan untuk buah-buahn ganti yang lain seperti cempedak, oren dan epal.
JURU FOTO ; NURUL AKMA AZIMI
RESIPI : FADZIL MD SALLEH, DILL CAKES TERIMA KASIH: Dill Cakes, Apartment Sri Nuang, Taman Bukit Bandaraya, Shah Alam http://dill-cakes .blogspot.com , fb/insta:fadzilmdsalleh, page: dill cakes