Bila tiba Ramadan, ramai dikalangan kita yang dah mula buat biskut raya. Salah satu yang menjadi kegemaran ramai adalah Biskut Coklat Cip ala Famous Amos. Memang sedap. Bukan setakat kanak-kanak, yang dewasa pun suka biskut begini. Istimewa buat anda, Raas kongsikan resipi biskut dari Opah Mas Cotek. Bolehlah cuba nanti.
RESIPI BISKUT ALA FAMOUS AMOS
BAHAN A:
- 1 1/2 cawan gula perang
- 1 cawan minyak
- 1 buku mentega (250gm)
- 1 biji telur
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu makan susu segar
- 2 sudu teh serbuk vanila/esen vanila
BAHAN B ( diayak):
- 4 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh cream of tartar
- 2 sudu makan serbuk koko (jika suka)
BAHAN C:
- 1 1/2 cawan coklat cip
- 3/4 cawan badam cincang
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan A dan sebatikan menggunakan whisk. Boleh juga guna senduk.
2. Masukkan bahan B. Kaup balikkan hingga sebati.
3. Akhir sekali, masukkan bahan-bahan C. Gaul rata.
4. Sudukan adunan dalam tray yang telah dialas baking paper dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
(Masa membakar mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.)
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
https://www.rasa.my/cara-buat-biskut-mazola-mudah-sedap-hanya-guna-4-bahan/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI