Bila tiba Ramadan, ramai dikalangan kita yang dah mula buat biskut raya. Salah satu yang menjadi kegemaran ramai adalah Biskut Coklat Cip ala Famous Amos. Memang sedap. Bukan setakat kanak-kanak, yang dewasa pun suka biskut begini. Istimewa buat anda, Raas kongsikan resipi biskut dari Opah Mas Cotek. Bolehlah cuba nanti.

 

RESIPI BISKUT ALA FAMOUS AMOS

BAHAN A:

  • 1 1/2 cawan gula perang
  • 1 cawan minyak
  • 1 buku mentega (250gm)
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu makan susu segar
  • 2 sudu teh serbuk vanila/esen vanila

BAHAN B ( diayak):

IKLAN
  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh cream of tartar
  • 2 sudu makan serbuk koko (jika suka)

BAHAN C:

  • 1 1/2 cawan coklat cip
  • 3/4 cawan badam cincang

CARA MEMASAK:

1. Satukan bahan A dan sebatikan menggunakan whisk. Boleh juga guna senduk.

2. Masukkan bahan B. Kaup balikkan hingga sebati.

3. Akhir sekali, masukkan bahan-bahan C. Gaul rata.

4. Sudukan adunan dalam tray yang telah dialas baking paper dan bakar pada suhu 160C selama 20 minit.

(Masa membakar mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.)

Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek

ANDA JUGA  BOLEH CUBA:

Resipi Almond London Sedap Guna Sukatan Cawan

Cara Buat Biskut Mazola Mudah & Sedap Hanya Guna 4 Bahan.