
Terasa nak buat biskut Tat Gulung Cadbury untuk raya nanti? Ramai yang dah cuba dan rasanya memang sedap. Namun biskut ni ada pelbagai versi. Bezanya hanya pada bahan-bahan doh. Salah satu resipi yang mudah ialah resipi yang perkongsian saudari Sri Noratika Hassan ni. Guna 4 bahan je. Jom cuba!
RESIPI TAT CADBURY 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega/marjerin
- 1 sudu teh minyak sapi
- 3 1/4 cawan tepung gandum – disangai sehingga ringan dan diayak.
- Kepingan coklat cadbury secukupnya – empunya resipi guna yang Dairy Milk
- Acuan tart
- Kuning telur | hiasan
CARA MEMASAK:
1. Satukan mentega bersama minyak sapi. Kemudian masukkan tepung gandum. Gaul menggunakan spatula hingga sebati.
2. Uli dan satukan bahan-bahan sehingga menjadi doh yang tak terlalu lembik dan tak terlalu keras. Rehatkan dalam chiller selama 5-10 minit sebelum diterap.
3. Masukkan doh ke dalam acuan dan terap ke atas dulang. ( jika doh tak pecah atau tak melekat di dulang sewaktu gulung, ia menandakan doh tersebut sangat sempurna.)
4. Ambil sekeping coklat dan gulung bersama doh yang telah diterap tadi dengan secantik mungkin.
5. Akhir sekali, sapukan kuning telur diatas biskut dan bakar dalam ketuhar pada suhu 160C menggunakan api atas bawah.
6. Bakar selama 15-20 minit atau hingga masak. Masa mungkin berbeza mengikut jenis dan saiz ketuhar.
7. Sejukkan biskut sebelum disimpan dalam balang.
TIP : Untuk mendapatkan kesan topping kuning telur yang cantik berkilat, campurkan kuning telur dengan pewarna kuning dan juga setitis dua susu cair.
Kredit resipi & foto: Sri Noratika Hassan
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
https://rasa.my/biskut-raya-ala-famous-amos-yang-sedap-mudah-rangup/
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Hanya Guna 3 Bahan, Mudah Betul Nak Buat Cheesecake Gebu & Moist

Bila tengok cheesecake di kedai, sangatlah gebu dan lembut ye. Makan pun rasa sejuk-sejuk dan moist je.
Rupanya mudah je nak buat cheesecake ni. Hanya guna 3 bahan je iaitu cream cheese, susu pekat manis dan telur.
Resipi cheesecake yang dikongsikan Nurul Ain Ridzwan ini sesuai untuk mereka yang baru pertama kali nak buat kek.
CHEESECAKE HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
120gm tatura cream cheese
120gm susu pekat manis – beli online di sini
3 biji telur gred B
Parutan cheddar cheese | jika suka
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MEMBUAT:
1. Pukul cream cheese bersama susu pekat manis hingga berkrim dan tiada ketulan (boleh kurangkan susu jika tidak mahu kurang manis). Boleh guna blender atau mixer.
2. Asingkan putih telur dan kuning. Putar putih telur hingga berkrim (meringue).
3. Masukkan kuning telur dalam adunan cheese yang dicampur susu tadi. Kacau rata.
4. Kemudian campurkan adunan putih telur, kaup balik adunan menggunakan senduk hingga semua bahan bercampur sekata.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Tuang dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper.
6. Panaskan ketuhar dengan suhu 150C selama 10 minit, kemudian bakar kek dengan teknik water bath ( isi loyang berisi adunan kek dalam loyang lebih besar berisi air).
7. Bakar pada suhu 160 C selama 30 minit dengan api atas bawah. Rendahkan suhu kepada 150 C untuk 25 minit seterus atau hingga masak (bergantung kepada oven anda gunakan).
8. Untuk pastikan ia masak atau tidak, boleh cucuk dengan lidi. Tengok sama ada tekstur masih melakat atau tidak pada lidi. Jika tidak melekat, ia sudah masak.
9. Tutup api dan biarkan dalam oven 15 minit dengan pintu oven terbuka sedikit baru keluarkan.
10. Keluarkan dari ketuhar dan boleh hiaskan atasnya dengan parutan keju Cheddar. Kalau nak larutkan parutan keju boleh masukkan dalam oven sekejap. Tanpa topping pun kek ini sangat sedap ye.
INFO: Sukatan ini boleh dapat dalam 1 loyang kecil saja. Sesuai untuk anda yang pertama kali nak cuba buat. Kalau rasa nak kek yang lebih besar, boleh gandakan sukatan ya.
Kredit: Nurul Ain Ridzwan
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Susah Dah Nak Jumpa Kuih Tepung Pasung. Ini Resipi Untuk Buatnya
Hidangan Pencuci Mulut Durian Crepe, Sedap Makan Sejuk-Sejuk
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
5 Kek Gebu Olahan Kacang Gandakan Keenakan. Jom Buat Gaya Dill Cakes

Kek gebu lembut dengan ramuan kacang memang enak sekali. Lagi pulak kalau empunya resipi tu berjiwa seni seperti bekas ‘guitarist’ Fadzil Mohd Salleh.
Jika dahulu Fadzill mengalirkan bakat seni ke muzik dalam band Metropolitan yang popular dengan lagu “Fikirkan Boleh” era 1990an dulu, kini jiwa seni itu itu dialirkan ke pembuatan kek yang lazat dan cantik.
Min dah rasa kek buatan Dill Cakes memang terbenam gigi menggigit dek lembutnya. Dalam masa yang sama ada rasa rangup pulak. Jom kita cuba buat kek gebu hebat berasaskan kacang yang super sedap ni.
1. BERYL’S PECAN CHEESE
BAHAN-BAHAN :
- 350gm krim keju
- 1/3 tin susu pekat
- ½ cawan krim putar
- Sedikit esen vanila
Bahan crust @ kerak:
- 150gm biskut Marie
- 75gm mentega | cairkan
Bahan sirap coklat :
- 250gm coklat Beryls Coin | dicairkan menggunakan kaedah double boiled
250gm kacang Pecan | dibakar
½ diracik halus
½ belah dua
CARA MEMASAK :
Cara membuat crust :
1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega.
2. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan. Letakkan adunan dalam loyang 15sm @ 6 inci. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya padat.
Cara membuat kek keju :
1. Keluarkan krim keju 20 – 30 minit sebelum digunakan. Putar krim keju dan susu serta krim putar sehingga sebati.
2. Masukkan kacang pecan yang telah diracik bersama dengan coklat yang telah dicairkan. Gaulkan.
3. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi. Bakar dalam oven suhu 70C selama 2.5jam.
4. Keluarkan dalam masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari Loyang
5. Hias atas kek dengan kacang pecan yang telah dibakar.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci)
Waktu memasak : 2 ½ jam
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang pecan
Keistimewaan : Rasa lembut berkrim dengan lemak rangup dengan kacang pecan
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Selain kacang pecan boleh juga digantikan dengan gajus, walnut dan badam. Pastikan kekacang ini dibakar terlebih dahulu.
2. MARBLE PEANUT CAKE
BAHAN-BAHAN :
- 114gm tepung kek
- 130gm gula castor
- 40gm serbuk koko
- 1 sudu teh baking soda
- 1 sudu teh baking powder
- 120ml susu segar
- 60ml minyak jagung
- 3 sudu makan mentega kacang
- Esen vanila
- 1 biji telur
- 120ml air panas
Bahan peanut buttercream :
- 225gm mentega tanpa garam
- 150gm mentega kacang
- 170gm gula aising
*Pukul ketiga-tiganya sehingga sebati. Boleh juga gunakan mentega kacang yang dijual di pasaraya. Ketepikan.
Bahan coklat ganache :
- 150gm krim putar ‘dairy’
- 15gm sirap glukos
- 250gm serbuk kos
- 10gm mentega
- ½ cawan mentega kacang
CARA MEMASAK :
1. Satukan susu segar, telur dan juga minyak jagung ke dalam mangkuk. Kacau sebati.
2. Masukkan sedikit demi sedikit bahan kering, pastikan selalu kaup di tepi mangkuk.
3. Apabila sudah sebati dan rata, masukkan air panas sedikit demi sedikit. Campurkan 3 sudu mentega kacang dalam adunan.
4. Bakar menggunakan loyang 6 inci selama 40 minit dengan suhu 160 darjah Celsius.
Cara membuat coklat ganache :
1. Didihkan krim dan sirap glukos, tuangkan ke dalam bekas yang berisi coklat.
2. Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega dan setengah cawan mentega kacang.
3. Kacau hingga adunan licin dan berkilat.
Cara membuat lapisan kek :
1. Potong kek kepada 3 lapisan, sapukan setiap lapis dengan dengan coklat ganache.
2. Salutkan kek dengan choc ganache. Letak sedikit mentega kacang di atas kek untuk menjadikan ia corak marble
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas mentega kacang tanah
Keistimewaan : Kaya dengan coklat dengan keenakan lemak berkrim mentega kacang
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF: Seeloknya mentega kacang dicairkan sedikit menggunakan kaedah double boiler untuk dihias di atas kek
3. WALNUT VANILLA CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
- 225gm mentega
- 200gm gula castor
- 5 biji telur gred B
- 100gm kacang walnut | dikisar sedikit
- 60gm susu pekat manis
- 200gm tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan frosting krim :
- 500gm fresh cream
- ½ sudu kecil ekstrak vanilla
- 1 cawan walnut | dibakar dan dikisar halus
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan telur dan esen vanila. Kemudian masukkan tepung, serbuk penaik dan susu pekat manis.
3. Masukkan 1/2 kacang walnut dan gaulkan sehingga sebati.
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan bersaiz 8 inci @ 20sm, sapu sedikit mentega dan dilapik kertas minyak dan taburkan baki kacang walnut di permukaan adunan.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150 C selama 45 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
6. Potong kek kepada 3 lapisan. Sapu setiap lapis dengan fresh cream. Hiasi atas kek dengan walnut kasar yang telah dibakar
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang walnut
Keistimewaan : Kombinasi kacang walnut dan krim segar yang cukup lazat
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Kacang walnut dipanggan dahulu sebelum dimasukkan dalam adunan untuk rasa kekacang yang lebih rangup.
4. CHOCOLATE ALMOND BROWNIES
.
BAHAN-BAHAN :
- 200gm mentega
- 230gm gula castor
- 120gm tepung naik sendiri
- 3 biji telur
- ½ cawan serbuk koko
- 70gm badam nib
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan gula dan putar lagi, masukkan telur satu demi satu dan teruskan putar.
2. Masukkan tepung naik sendiri, serbuk koko dan selepas itu badam nib dan gaul rata.
3. Masukkan adunan ke dalam loyang empat segi 9 inci x 9 inci @ 23sm x 23sm yang telah dialas kertas kek. Taburkan badam nib di atas adunan.
4. Bakar selama 40 minit dalam suhu 170 C- 180C
5. Bagi memudahkan untuk dihidangkan potong saiz 1.5 inci x 1.5 inci @ 3.9sm x 3.9sm (36 keping).
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 45 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang walnut
Keistimewaan : Kombinasi kacang walnut dan krim segar yang cukup lazat
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Rasanya tidak terlalu manis, walau nampak garing di luar tetapi ianya lembab dan lembut di dalam.
5. HAZELNUT DAIM CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk kek :
- 3 biji telur
- 90gm gula halus
- 1/4 sudu teh esen vanilla
- 1/4 sudu teh krim tartar
- 30 gm gula halus
- 30gm tepung gandum | diayak
- 75gm Hazelnut | dibakar dan dicincang
- 30gm mentega
Bahan krim kastad :
- 250ml susu segar
- 50gm gula halus
- 40gm tepung jagung
- 4 biji kuning telur
- 40gm gula
- Secubit garam
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan croqan :
- 100gm hazelnut | dibakar dan dicincang
- 100gm gula halus
- 20gm mentega
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan coklat ganache :
- 150gm krim tenusu | dairy whipping cream
- 15gm sirap glukos
- 250gm coklat gelap
- 10gm mentega
- 10 keping coklat Daim | dicincang
- Croqan
CARA MEMASAK :
Cara masak kek :
1. Cairkan mentega, putar kuning telur , gula(60gm) dan esen vanilla hingga kembang.
2. Dalam bekas lain, putar putih telur bersama tartar hingga berbuih. Masukkan gula ( 30 gm) perlahan-lahan dan putar lagi hingga kembang
3. Masukkan adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur . Gaul rata.
4. Masukkan tepung dan hazelnut cincang dan kacau rata. Masukkan mentega yang telah dicairkan ke dalam adunan.
5. Masukkan adunan dalam loyang 8 inci @ 20sm yang telah dilapik dengan kertas pembakar kek
6. Bakar pada suhu 170 C selama 25 minit . Bila kek telah masak sejukkan.
Cara masak krim kastad:
1. Panaskan susu dan 50 g gula hingga mendidih.
2. Masukkan kuning telur, tepung jagung, esen vanila, secubit garam dan 40gm gula halus kacau hingga berkrim. Tuangkan susu dan gula yang telah dididihkan tadi ke dalam adunan.
3. Masak sebentar atas dapur dengan api perlahan sambil senantiasa di kacau hingga sedikit pekat.
Cara membuat croqan :
1. Masukkan hazelnut cincang ,vanila dan gula dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana hingga berkaramel
2. Kacau rata hingga berwarna keemasan. Masukkan mentega . Kacau hingga mentega cair dan sebati
Cara membuat coklat ganace :
1. Didihkan krim dan sirap glukos, tuangkan dalam bekas yang berisi coklat .
2. Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega. Kacau hingga adunan licin dan berkilat.
3. Akhir sekali campurkan croqan dan gaul rata . Tinggalkan sedikit croqan untuk hiasan
Cara membuat lapisan kek :
1. Potong kek kepada 3 lapisan,sapukan pada setiap lapisan dengan krim kastard.
2. Salutkan kek dengan coklat ganache. Hiaskan atasnya dengan coklat Daim yang telah diracik halus dan sedikit croqan
Saiz hidangan :Satu loyang bulat (8 inci @ 20sm)
Waktu memasak : 60 minit – 90 minit
Cara masak : Bakar
Jenis masakan : Kek berasas kacang hazelnut
Keistimewaan : Keenakan berganda dengan coklat dan hazelnut
Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Jika adunan kastard bergentel masukkan dalam mixer dan putar hingga lembut
JURU FOTO : NURUL AKMA AZIMI
RESIPI : FADZIL MD SALLEH, DILL CAKES
TERIMA KASIH: Dill Cakes, Apartment Sri Nuang, Taman Bukit Bandaraya, Shah Alam
http://dill-cakes .blogspot.com , fb/insta:fadzilmdsalleh, page: dill cakes
Kek Batik Coklat Keju Super Sedap, Anak-anak Gerenti Suka

Isi Kandungan
Toggle
Kek batik coklat keju. Sebenarnya ada banyak versi kek batik. Bagi penggemar kek batik, boleh cub versi puan Mas Dalina ini ye.
Dia telah gabungkan dua resipi jadi satu. Selamat mencuba! Gerenti sedap tau!
Kek Batik Coklat Keju
Lapisan Bawah:
Bahan-bahan:
2/3 cawan air
1 sudu kecil serbuk agar-agar – boleh beli online di sini
250 gram mentega (pemilik resipi guna Anchor)
250 gram susu pekat (lebih kurang 1/2 tin, ikut kemanisan masing-masing)
125 gram Milo
3 sudu besar serbuk koko
½ sudu kecil serbuk Nescafe (pilihan)
Biskut Merie (lebih kurang 2 paket sekali dengan lapisan atas nanti)
Lapisan Atas:
Bahan-bahan:
Biskut Marie secukupnya
200ml susu segar dipanaskan
250g cheese cream (suhu bilik)
10ml susu segar
1/2 cawan gula halus – boleh beli online di sini
Cara Membuat:
Untuk bahagian bawah; alas loyang (guna 8″x2″) dengan plastik atau alumnium foil. Guna ini lebih stabil. Guna tupperware pun boleh…
Masak air dan agar-agar. Kacau hingga larut dan mendidih. Kemudian masukkan mentega, gunakan api paling kecil.
Apabila sudah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit gaul sehingga sebati. Masukkan serbuk koko, gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul. Tutup api.
Susun biskut Marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
Setelah itu, susun lagi biskut Marie dan lapiskan dengan adunan coklat. Ulangi langkah sehingga adunan habis. Lapisan biskut yang terakhir. Boleh simpan dalam peti sejuk.
Untuk sediakan bahagian atas, satukan cheese dan gula halus, pukul sebati. Masukkan susu segar (10ml) sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
Panaskan 200ml susu segar, padamkan api. Keluarkan loyang berisi kek batik tdi. Percikkan sedikit susu suam2 panas tadi keatas biskut lapisan atas. Sapukan adunan cheese menutupi lapisan biskut.
Ambil sekeping-sekeping biskut dan celup ke dalam susu (suam-suam panas). Terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je). Sapukan adunan keju di atasnya, ratakan.
Boleh kisar lebihan biskut dan taburkan atas lapisan keju. Atau boleh ayak saja milo.
Simpan semula di dalam peti. 1-2 jam dah boleh potong. Tak perlu semalaman. Selamat mencuba!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official