![Resipi Cheesetart Gebu](https://cdn.rasa.my/2023/03/6-47-696x398.jpg)
Resipi Cheesetart gebu. Tengok pun dah tau sedap kan? Ada yang panggil cheesetart buncit juga. Anak-anak mesti suka. Bahkan mak ayah pun suka kan?
Nak lagi puas, tentulah bila buat sendiri. Bolehlah makan banyak. Okay, resipi yang dikongsikan oleh puan Suhasnida Ismail ini merupakan antara resipi yang cukup mudah tapi gerenti sedap. Oh ye. Shelltart tu nak buat sendiri pun boleh. Kalau nak mudah, beli je lah.
Resepi Cheesetart Gebu
Bahan-bahan:
500 gram cream cheese – boleh beli online di sini
100 gram gula icing – boleh beli online di sini
2 sudu makan mentega – boleh beli online di sini
4 sudu makan telur
2 sudu makan whipping cream non diary
Setitik esen vanila – boleh beli online di sini
Sedikit susu pekat (kalau suka)
Cara Memasak Cheesetart Gebu:
Pukul cream cheese dengan gula icing sampai sebati.
Kemudian, masukkan mentega, whipping cream dan pukul lagi sampai gebu. Jangan lupa masukkan telur dan esen vanilla.
Masukkan inti dalam poping bag (boleh beli online di sini). Paipkan inti ke dalam shell tart dan pipe skali cream cheese tu sampai penuh.
Bakar dalam oven selama 5-6 minit sahaja.
Dah siap! Selamat mencuba!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Agar-Agar Permata 5 Bahan, Resipi Istimewa Dari Bonda Di Kampung
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Puding Susu Kacang Merah Yang Lembut Dan Lemak-lemak Manis
![Resipi Puding Susu Kacang Merah Yang Lembut Dan Lemak-lemak Manis](https://cdn.rasa.my/2022/05/SUSU.jpg)
Selalunya kita makan aiskrim kacang merah bukan? Kali ini kita makan Puding Susu Kacang Merah. Nak buat pun senang dan tak perlu banyak bahan. Rasa lemak-lemak manis menjadikan Puding Susu Kacang Merah enak dinikmati ketika sejuk. Boleh simpan di dalam peti sejuk sementara tunggu anak-anak balik sekolah. Makan ketika cuaca panas, alahai nikmatnya. Nah ini resipi Puding Susu Kacang Merah seperti yang dikongsikan oleh Zura Zul
PUDING SUSU KACANG MERAH
BAHAN-BAHAN:
20g agar-agar tali – BELI ONLINE
5 cawan air
1 cawan gula
1 tin kacang merah
1 tin susu cair – BELI ONLINE
1 sudu besar tepung kastard – bancuh dengan sedikit air – BELI ONLINE
1 – 2 sudu besar susu pekat manis – BELI ONLINE
Pewarna merah/maroon
Secubit garam
CARA MEMBUAT:
1. Masak agar-agar dengan air hingga hancur agar-agar. Masukkan gula. Kacau lagi.
2. Tinggalkan 1/2 cawan susu cair, selebihnya tuang dalam periuk agar-agar tadi.
3. Masuk susu pekat dan tepung kastard, kemudian secubit garam. Kacau lagi.
4. Kacang merah dalam tin asingkan dulu. 1/2 cawan untuk dikisar dengan 1/2 cawan susu cair tadi.
5. Lebihan kacang merah tadi boleh masuk dalam loyang 8 x 8 /acuan (untuk bahagian ini kacang merah, buang air dalam tin. Jirus dengan air. Tuang terus kacang merah dalam loyang pun boleh sahaja. Tiada masalah. Ikut suka hati masing-masing.
6. Tuang separuh agar-agar tadi. Biarkan sederhana beku.
7. Baki lebihan agar-agar tadi campur dengan bahan kisar. Kalau rasa kurang manis, boleh tambah gula/susu, sambil masuk pewarna merah/maroon. Kacau lagi dan biarkan masak seketika.
8. Tuangkan perlahan-lahan agar-agar susu tadi sampai habis. Biarkan beku dan sejuk.
9. Simpan dalam peti sejuk selama 1 hingga 2 jam. Selepas itu, bolehlah dipotong. Sedia untuk dihidangkan.
Sumber kredit: Zura Zul
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Anak Puji Sedap Macam Cadbury. Resipi Aiskrim Coklat Ni Memang Best
Resipi Kek Oren Klasik Yang Lembut Dan Gebu, Tiada Oven Boleh Bakar Guna Air Fryer
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Brownies Cake Chewy Dan Lembab. Wow, Ada Kacang Walnut Pulak Tu…Yummy
![Brownies Cake Chewy Dan Lembab. Wow, Ada Kacang Walnut Pulak Tu…Yummy](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/06/Untitled-design-30-1.jpg)
Min cukup tertarik dengan resipi brownies yang ini. Namanya pun dah cukup menambat hati Brownies Cake Chewy Goory. Tambah pulak ada kacang walnut pasti best nih.
Resipi perkongsian dari Amierul Syafique ni memang patut dicuba.Tapi masa memukul adunan tu usah keterlaluan sebab penggunaan tepungnya sedikit sahaja, dibimbangi kek mendap di tengah pulak. Jom semak resipi …
BROWNIES CAKE CHEWY GOORY
BAHAN-BAHAN :
- 300gm mentega
- 300gm coklat masakan
- 6 biji telur ayam | pukul sedikit
- 80gm serbuk koko
- 350gm gula perang
- 2 sudu teh esen vanila
- 100gm tepung gandum | diayak 2 kali
- 1 cawan kacang ( walnut/ macadamia / pecan) yang telah di panggang
- 10minit dan dicincang
CARA MEMASAK :
- Cairkan mentega kemudian masukkan serbuk koko. Gunakan whisk, tidak perlu menggunakan mesin pemukul.
- Kacau sebati, tutup api dan masukkan dalam mangkuk dan campurkan dengan gula perang dan kacau rata.
3. Masukkan telor sedikit demi sedikit dan kacau rata. Masukkan tepung gandum dan esen vanilla serta kacau rata.
4. Dalam bekas yang lain, cairkan coklat masak dengan cara double boil dan kemudian curahkan ke dalam adunan tadi.
5. Masukkan kacang yang telah dipanggang, kaup balik sampai rata.
6. Terus masukkan ke dalam loyang yang sudah digris dengan mentega dan ditabur sedikit tepung untuk mengelakkan brownies dari melekat
7. Boleh juga ditaburkan dengan cip coklat atas adunan sebelum membakar.
8. Panaskan oven dulu dan bakar dalam suhu 150 darjah Celsius selama sejam bergantung pada oven masing-masing
Saiz hidangan : Loyang 10 x 10 inci.
Tip Lagi Sedap :
- Boleh masukkan serbuk kopi sedikit bagi melazatkan lagi.
Kredit : amierul syafique
FB : Sedapnya Resepi
Koleksi Resipi Biskut Raya Guna Cornflakes
![Koleksi Resipi Biskut Raya Guna Cornflakes](https://cdn.rasa.my/2024/03/Untitled-design-2024-03-19T111422.462.jpg)
Biskut menggunakan emping jagung / cornflakes adalah antara biskut raya yang sangat digemari ramai. Bukan sahaja kerana rasanya yang sedap malah cara pembuatannya pun mudah. Bila dibakar, hmmmmm… aroma wanginya penuh satu rumah. Nak cuba buat untuk raya nanti? Berikut resipi-resipi yang boleh dicuba.
KOLEKSI RESIPI BISKUT RAYA GUNA CORNFLAKES
1. BISKUT CHOC CHIPS CORNFLAKES
BAHAN A:
- 200gm mentega
- 50gm shortening – beli online disini
- 80gm gula aising – beli online disini
- Secubit garam
(Pukul semua bahan 2-3 minit)
BAHAN B:
- 175gm tepung naik sendiri – beli online disini
- 150gm tepung gandum – beli online disini
- 1/2 sudu teh baking soda – beli online disini
- 1/2 sudu teh serbuk koko – beli online disini
(Satukan semua bahan B)
BAHAN C:
- 50gm conflakes ( ramas kasar) – beli online disini
- 50gm almond nibs ( goreng tanpa minyak sekejap..pastu biarkan sejuk)
- 80gm coklat chips – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Masukkan bahan B ke dalam bahan A yang telah dipukul tadi.Gaul rata guna senduk.
- Masukkan semua bahan C.Gaul rata. (adunan memang lembik).
- Dengan menggunakan sudu plastik, sudukan adunan sebesar duit syiling 20sen ke dalam tray.
- Hias dengan coklat chip dan almond flakes (badam hiris).
- Bakar selama 20-25 minit (hingga masak) pada suhu 180C menggunakan api atas dan bawah.
Kredit resipi & foto: Mariana Zainal
2. RESIPI CORNFLAKES CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
- 1 3/4 cawan tepung gandum (1 cawan + 3/4 cawan)
- 1/4 cawan tepung jagung – beli online disini
- 1/2 sudu teh baking powder
- 2 cawan cornflakes ramas kasar
- 200g mentega (suhu bilik)
- 3/4 cawan gula kastor
- 1 biji kuning telur
CARA MEMASAK:
- Gula dan butter di pukul dalam 5 minit… Boleh guna whisk dan masukkan telor
- Kemudian masukkan campuran tepung dan cornflakes serta baking powder
gaul sebati - Panaskan oven terlebih dahulu 170C selama 10 mnt
- Sapu nipis permukaan loyang dengan butter
- Sudukan sedikit adunan pada loyang dan buat sampai habis
- Bakar selama 15-20 minit guna api atas bawah.
Nota: Boleh tambah coklat cip jika suka.
Kredit resipi & foto: Shahira Sharif
3. CORNFLAKES MADU
BAHAN-BAHAN:
- 1 ketul buttercup
- 1 cawan gula perang – beli online disini
- 500gm cornflakes
- 10 sudu makan madu
CARA MEMASAK:
1. Cairkan buttercup dengan gula perang dalam kuali.Bila dah cair, tutup api.
2. Masukkan madu. Kacau hingga rata.
3. Masukkan cornflakes. Gaul hingga rata dan bersalut. Jika nak tambah buah-buahan kering atau hirisan badam pun boelh. Pastikan badam dibakar terlebih dahulu.
4. Sudukan campuran cornflakes tadi ke dalam cawan kertas.
5. Hias ikut kreativiti dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 10 minit.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Norasiah Samsudin
4. CORNFLAKES COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 250gm coklat masakan – beli online disini
- 1 kotak cornflakes
- 2 sudu makan mentega
- Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Cairkan coklat dan mentega dalam kuali.
2. Kemudian tuang coklat tadi ke dalam bekas berisi cornflakes. Gaul rata.
3. Masukkan cornflakes ke dalam cawan kertas dan hias ikut citarasa.
4. Tunggu coklat keras baru dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
Kredit resipi & foto: Min Hani
5. CORNFLAKES KISMIS BADAM CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN:
- 1 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung jagung
- 1/2 sudu teh baking powder
- 2 cawan cornflakes | diramas kasar
- 200gm mentega atau marjerin
- 3/4 cawan gula kastor
- 1 biji kuning telur
- 2 kotak kecik kismis kuning
- 1/2 cawan badam hiris (dipanggang sebentar)
CARA MEMASAK:
- Gula dan mentega dipukul dalam 5 minit. Boleh guna pemukul dan masukkan telur.
- Kemudian masukkan campuran tepung dan cornflakes,kismis, badam serta baking powder. Gaul sebati.
- Panaskan ketuharterlebih dahulu pada suhu 170C selama 10 minit.
- Sapu nipis permukaan loyang dengan marjerindan sudukan sedikit adunan pada loyang. Buat sampai habis.
- Bakar selama 15-20 minit guna api atas bawah.
Kredit resipi & foto: Anida Azmi
6. CORNFLAKES CHOC CHIP
BAHAN A:
- 200gm mentega
- 1 biji kuning telur
- 1/2 cawan gula halus
- 1 sudu kecil butter oil
(* kacau pakai senduk kayu hingga sebati)
BAHAN B:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 sudu teh baking powder
(* ayak tepung gandum& tepung jagung bersama baking powder)
BAHAN C:
- 2 cawan cornflakes | diramas halus
- 1/2 cawan choc chip
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan B ke dalam bahan A. Adun hingga sebati.
- Kemudian masukkan bahan-bahan C. Uli lagi hingga sekata.
- Bentukkan doh dan susun atas loyang pembakar.
- Bakar pada suhu 160C selama 20 minit.
Kredit resipi & foto: Siti Fatimah Ishak
7. CORNFLAKES MADU KARAMEL
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 kg cornflakes
- 250gm gula
- 250gm marjerin
- 3 sudu makan susu pekat manis
- Buah hiasan secukupnya – tak letak pun tak apa
CARA MEMASAK:
- Satukan gula, marjerin dan susu. Panaskan sehingga berbuih. Guna api perlahan sahaja bagi elak hangit.
- Kemudian masukkan cornflakes dan kacau rata.
- Tambahkan buah kering dan gaul sekali lagi supaya semua bahan sekata. Padamkan api.
- Jemur seketikan kepingan cormflakes tadi sampai kering.
- Siap dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara. Boleh juga dimasukkan dalam cawan kertas dan disimpan dalam balang biskut.
Kredit resipi & foto: Zarina Md Saad Nana
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official