Hidangan pencuci mulut paling sedap sewaktu berbuka tentunya Cheesekut. Memang sedap dimakan sejuk-sejuk. Mudah nak buat, tak perlu bakar atau kukus. Kalau buat guna Anchor Cream Cheese, memang bertambah padu. Untuk lebih berlemak, boleh tambah Anchor Cheddar Cheese Slices dan Anchor Unsalted Butter. Sebagai pelengkap, nikmati bersama Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Mango.
CHEESEKUT
Bahan-bahan:
250gm Anchor Cream Cheese
½ paket biskut kering | merry/biskut petak
½ tin susu pekat manis
5 keping Anchor Cheddar Cheese Slices
100ml Fernleaf Susu UHT
80gm Anchor Unsalted Butter
Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Mango
Biskut hancur | untuk hiasan
Ads
Cara Memasak:
Campurkan cream cheese, Anchor Unsalted Butter, susu pekat manis, Fernleaf Susu UHT dan Anchor Cheddar Cheese Slices hingga sebati.
Susunkan biskut yang telah dicelup dengan susu di dalam loyang, lapiskan dengan adunan keju tadi.
Ulang langkah yang sama hingga biskut habis. Pastikan lapisan atas sekali adalah adunan cream cheese. Taburkan biskut hancur di atasnya.
Sejukkan di dalam peti sejuk selama dua jam sebelum makan.
Enak dinikmati bersama Fernleaf Greek Style Yogurt Drink Mango.
Terasa nak makan menu ala barat hari ni? Haa boleh buat Pasta Goreng Cili Padi Berkeju yang cukup mudah. Kalau anda suka pedas, hidangan ini memang sesuai untuk anda. Gabungan keju serta cili padi yang memikat selera. Nak lebih istimewa, pastikan anda gunakan Perfect Italiano Mozzarella dan Perfect Italiano Perfect Melt untuk regangan yang sempurna serta menaikkan rasa hidangan anda. Percayalah, hidangan ini akan buat anda tambah berpinggan-pinggan. Jom cuba.
PASTA GORENG CILI PADI BERKEJU
Bahan-bahan:
150gram spaghetti – celur hingga al-dente & toskan
150gram Perfect Italiano Perfect Melt & Perfect Italiano Mozzarella
8 biji cili padi – hiris
5 ulas bawang putih – hiris
1 sudu makan minyak zaitun
1 tangkai daun kari
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
Ikan bilis goreng secukupnya
Garam secukupnya
Cincangan daun bawang secukupnya
Cara Memasak:
Panaskan minyak zaitun dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan cili padi dan daun kari. Tumis lagi.
Masukkan spaghetti yang telah dicelur, gaul rata.
Tambah serbuk pati ikan bilis dan garam secukupnya.
Masukkan Perfect Italiano Perfect Melt & Perfect Italiano Mozzarella lalu gaul sebati.
Tuang spaghetti dalam pinggan. Tabur ikan bilis dan hirisan bawang goreng secukupnya. Hidangkan segera.
Memang pelik rasanya kalau tiada Biskut Semperit Kelapa di dalam balang kuih. Antara biskut yang wajib ada di atas meja! Yang best makan biskut ini kerana ia mencair di dalam mulut. Baunya juga harum dek penggunaan mentega dan juga kelapa. Semestinya biskut ini menggunakan Anchor Unsalted Butter, 100% mentega tulen New Zealand yang diperbuat daripada susu berkualiti tinggi. Memang puas hati kalau dapat buat biskut ni. Jom cuba nanti.
SEMPERIT KELAPA
Bahan-bahan:
250gram Anchor Unsalted Butter
200gram tepung jagung
140 tepung kastard
50gram tepung gandum
100gram kelapa kering
100 gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Hirisan ceri – pilihan
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk; satukan Anchor Unsalted Butter, gula kastor dan esen vanilla. Pukul hingga lembut dan sebati.
Masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga sebati.
Masukkan tepung jagung, tepung kastard & kelapa kering. Kaup balikkan sebati hingga jadi doh yang lembut.
Masukkan doh dalam acuan semperit kemudian terap ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas parchment. Jika suka boleh hias dengan potongan ceri.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C selama 15-18 minit atau hingga biskut masak. Sejukkan.
Croissant yang ada kat rumah tu sebenarnya sedap juga bila dibelah tengah dan ditambah serunding serta Keju Cheddar Chesdale. Gandingan yang cukup sempurna dan menyelerakan. Kalau sahur makan hidangan ni pun dah cukup mengenyangkan.
Jangan lupa tambah Keju Cheddar Chesdale. Bukan sahaja berkhasiat, keju ini juga menyedapkan lagi rasa hidangan serta tinggi kalsium dan protein untuk tumbesaran anak-anak. Memang memikat selera. Mesti kena cuba tau!
CROISSANT INTI SERUNDING & KEJU
BAHAN-BAHAN:
4 biji croissant
8 keping Keju Cheddar Chesdale
1 cawan serunding daging
½ cawan bawang goreng
CARA MEMASAK:
Belah croissant di bahagian tengahnya.
Letak serunding secukupnya di dalam croissant.
Letak 2 keping Keju CheddarChesdale di atas serunding lalu tutup croissant.
Letakkan croissant berinti serunding dan Keju CheddarChesdale tadi di atas kuali non-stick yang telah disapu sedikit mentega.
Panaskan croissant pada kedua-dua bahagian dan biarkan Keju CheddarChesdale sedikit cair/meleleh.
Tabur bawang goreng dan lebihan serunding atas croissant dan hidangkan segera.
Cuba resipi ayam perap mayo sedap dan mudah ini! Diperap dengan madu, mayones dan sos tiram, dijamin lembut, berlemak dan menjilat jari. Klik untuk langkah penuh.