Tak lama lagi bulan Ramadan bakal menjengah tiba. Pasti kaum-kaum ibu sudah mula berfikir tentang aneka kuih raya yang boleh dihasilkan untuk hari raya nanti. Malah kalau nak buat niaga, inilah masanya. Salah satu resipi biskut yang popular adalah Biskut Semperit Susu perkongsian saudari Leeina Qaliena ni. Mudah, guna bahan yang ringkas tapi rasanya sedap! Anda boleh cuba.
BISKUT SEMPERIT SUSU
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega @ buttercup
- 1 cawan susu pekat manis
- 400gm tepung jagung
- 3 sudu makan tepung kastard
CARA MEMASAK:
1. Satukan susu pekat manis dan mentega. Pukul atau gaul hingga sebati dan tidak berketul.
2. Masukkan tepung kastard dan tepung jagung. Gaul sebati dan uli.
3. Uli campuran mentega dan tepung hingga menjadi doh. Jika adunan terlalu lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit hingga dapat tekstur doh yang sempurna.
4. Dengan menggunakan acuan pecah 15, tekan doh diatas dulang pembakar dan hias menggunakan cip coklat atau hirisan ceri.
5. Biarkan doh biskut selama 10 minit sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar. Pastikan ketuhar telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 190C selama 10 minit.
6. Bakar biskut pada suhu yang sama selama 15-20 minit. Sejukkan dan boleh disimpan dalam bekas kedap udara.
INFO: Jika doh lembik, tambahkan tepung jagung sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat pada bekas. Elakkan letak tepung dalam jumlah banyak sekaligus bagi mengelakkan doh menjadi keras.
Kredit resipi & foto: Leeina Qaliena
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masak Kek Guna Air Fryer, Ini 10 Resipi Mudah Yang Boleh Dicuba
Bagi anda yang suka makan kek, seleksi kek homemade boleh masak guna Air Fryer ini antara yang patut dicuba. Sangat mudah, sedap dan dijamin menjadi. Sesuai dicuba pada bila-bila masa. Tidak perlu lagi ketuhar atau periuk kukus. Hanya menggunakan AF anda juga boleh membuat kek kegemaran dengan lebih senang. Berbaloi kan? Bukan setakat masak lauk, macam-macam boleh dihasilkan dengan gajet ini. Jom lihat resipi-resipi mudah yang anda boleh cuba.
1. KEK PANDAN SANTAN GEBU
BAHAN A:
4 biji telur
1 sudu makan ovalette – beli online disini
1 cawan gula – boleh kurangkan
4 sudu makan susu pekat manis – beli online disini
(semua bahan dikisar @ diblender hingga gebu)
BAHAN B:
2 cawan tepung gandum – ayak – beli online disini
1 sudu makan soda bikarbonat – ayak – beli online disini
1 cawan santan kotak kara (200ml) – beli online disini
1 cawan air kisaran pandan ( kisar 3-5 helai daun pandan)
CARA MEMASAK:
1.Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau dengan senduk hingga sebati. 2. 2. Tuang ke dalam loyang bersesuaian dan bakar dalam AF dengan suhu 160c selama 45 minit atau sehingga masak.
3. Kek Pandan Santan moist sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Hamizah Zakaria
2. KEK OREN
BAHAN A (BLEND HINGGA KEMBANG):
1/2 biji oren (kupas kulit)
1 cawan minyak masak
1 cawan gula (boleh kurangkan kalau tak suka manis)
2 biji telur
BAHAN B (AYAK):
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
CARA MEMASAK:
1.Campurkan bahan A dan bahan B hingga sebati.
2. Tuang dalam bekas atau loyang bersesuaian yang telah disapu minyak @marjerin.
3. Bakar dalam air fryer pada suhu 150C selama 30 minit.
Kredit resipi & foto: Siti Norfifi Fatihah
3. KEK MILO COKLAT
BAHAN-BAHAN:
1 cawan milo – beli online disini
2 cawan serbuk coklat – beli online disini
2 sudu besar minyak jagung @ minyak masak lain pun boleh
3 sudu besar tepung naik sendiri – beli online disini
3 biji telur gred B
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil esen vanilla – beli online disini
Sedikit almond slice atau chocolate rice
Sirap coklat
CARA MEMASAK:
1.Adun semua bahan-bahan diatas (kecuali sirap coklat) menggunakan mixer hingga sebati dan gebu. Empunya resipi guna hand mixer sahaja.
2. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper.
3. Tabur almond slice di atas adunan kek.
4. Kek akan dibakar menggunakan 2 suhu menggunakan air fryer mengikut kesesuaian AF masing.
5. Bakar kek pada suhu 120c selama 30 minit. Kemudian ubah kepada 160c dan bakar lagi selama 20 minit.
6. Bila kek telah sejuk, boleh siramkan dengan sirap coklat mengikut selera masing-masing.
Kredit resipi & foto: Noor Hafizah binti Taib
4. KEK COKLAT
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
1 cawan susu pekat – beli online disini
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair – beli online disini
1 cawan koko – beli online disini
1 1/2 cawan tepung gandum – ayak
1 sudu teh baking powder – ayak
1 sudu teh soda bikarbonat – ayak
CARA MEMASAK:
1.Pukul @ kisar telur, susu pekat manis, minyak masak dan susu cair selama 2-3 minit.
2. Kemudian masukkan serbuk koko. Ksiar lagi hingga sebati.
3. Tuang bahan kisaran ke dalam bekas. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat. Kacau sebati.
4. Ambil loyang yang muat dengan AF. Lapik dengan baking paper dan tuang adunan kek tadi.
5. Bakar pada suhu 160c selama 35 – 40 minit atau hingga kek masak.
6. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nutsdieyaa Ernie
5. BROWNIES CAKE 3 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan serbuk Milo/coklat malt – beli online disini
2 sudu makan susu pekat manis
2 biji telur
BAHAN HIASAN:
Coklat cip – beli online disini
Marshmallow – beli online disini
Kacang badam jika ada
CARA MEMASAK:
1.Gaul rata kesemua bahan-bahan diatas dan adun hingga sebati.
2. Masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dan bakar menggunakan AF pada suhu 180c selama 15 minit.
3. Bila kek sudah masak, angkat, sejukkan dan hias mengikut kreativiti masing-masing.
Kredit resipi & foto: Diba Diana Norjan
6. BURN CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN:
250gm cream cheese
1/2 cawan gula
3 biji telur
125gm whiping cream
2 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar jus lemon
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua bahan ke dalam pengisar @ blender, kisar hingga sebati dan lembut.
2. Sediakan loyang, alas dengan baking paper dan tuang adunan yang dikisar tadi.
3. Bakar pada suhu 180c selama 25 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 160c dan bakar selama 15 minit.
4. Setelah siap, biarkan kek selama 15 minit di dalam air fryer.
5. Burnt Cheesecake siap disediakan. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Suzana Sha’em
7. KEK GEBU VERSI AIR FRYER
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur – asingkan putih & kuning
5 sudu besar gula
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar ovalette – beli online disini
1 sudu kecil esen vanilla
2 cubit soda bikarbonat
2 cubit baking powder – beli online disini
2 sudu besar susu pekat – beli online disini
3 sudu besar susu cair – beli online disini
2 sudu besar minyak
1 sudu besar cuka – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Pukul putih telur guna mixer sampai kembang dan licin. Masukkan gula. Pukul lagi sampai gula hancur.
2. Masukkan ovallette diikuti dengan cuka. Adun sampai bertanduk.
3. Masukkan esen vanilla. Adun lagi.
4. Masukkan kuning telur. Kacau guna senduk.
5. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder ke dalam adunan tadi. Kacau guna kaedah balik kaup.
6. Campurkan minyak, susu pekat, susu cair dalam cawan. Kacau sehingga rata. Masukkan dalam adunan.
7. Kacau guna kaedah balik kaup lagi sampai semua sebati.
8. Lapik baking paper dalam loyang sebelum tuang adunan kek. Jika tiada baking paper, sapu minyak sekeliling loyang.
9. Guna pewarna kalau nak buat corak diatas kek.
10. Panaskan AF pada suhu 180c selama 5 minit sebelum masukkan adunan kek.
11. Bakar dalam Af pada suhu 180c selama 19 minit.
12. Kek siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Cik Nurul
8. SANTAN PANDAN BURNT CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN:
250gm cream cheese
3 biji telur gred B
5 sudu makan gula halus
2 sudu makan tepung gandum – boleh ganti guna tepung kek
125ml santan kotak – beli online disini
1/2 sudu teh esen pandan – beli online disini
9 titik pewarna epal hijau – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dalam pengisar. Kisar hingga sebati dan halus.
2. Ambil acuan 6 inci yang muat dengan AF. Alas dengan parchment paper/baking paper.
3. Panaskan air fryer selama 5 minit pada suhu 180C.
4. Bakar kek selama 25 – 30 minit pada suhu 180C.
5. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dipotong dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Zulaiha Abdul Rahman
9. KEK PISANG AIR FRYER
BAHAN A (DICAMPUR & DIAYAK):
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1 sudu teh baking powder – beli online disini
1 sudu teh soda bikarbonat – beli online disini
BAHAN B (KISAR SEBATI):
6-8 biji p – potong kecil
1 cawan minyak jagung – beli online disini
1 cawan gula (kurangkan jika suka kurang manis)
3 biji telur
CARA MEMASAK:
1.Satukan bahan-bahan A. Ayak bersama.
2. Satukan bahan-bahan B. Kisar hingga sebati.
3. Masukkan tepung yang diayak tadi ke dalam bekas besar.
4. Tuangkan bahan B yang dikisar. Kaup balikkan hingga sebati.
5. Ambil loyang yang muat Af dan sapu mentega disekeliling loyang.
6. Masukkan adunan kek.
7. Panaskan AF pada suhu 160c selama 5 minit.
8. Masukkan loyang ke dalam AF dan bakar pada suhu 175C selama 20-25 minit atau sehingga kek masak.
Kredit resipi & foto: Jamaliah Razali
10. KEK OREO 2 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
2 paket oreo – beli online disini
200ml susu coklat
CARA MEMASAK:
1.Kisar susu bersama oreo. Bsikut tidak perlu dibuang krimnya.
2. Setelah halus, tuang bahan kisaran ke dalam loyang bersesuaian atau cawan kertas dan bakar dalam AF.
3. Jika suka, boleh letak cip coklat pada adunan kek.
4. Bakar pada suhu 180C selama 15 minit. Masa mungkin berbeza mengkut AF masing-masing.
Kredit resipi & foto: Nadia Iman
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sedap & Mudah. Resipi Pengat Bebola Durian Best Untuk Minum Petang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Kek Pandan Kukus Lembut & Lembab. Aroma Pandan Mewangi
Ni dia kek pandan kukus lembut, gebu gabas yang enak dimakan masa berkumpul dengan keluarga.
Resipi perkongsian dari Rossita Omar ni tengok ramuannya pun dah tahu sedap. Kukus aje pasti lembab dan enak dinikmati bersama. Kaya dan wangi dengan aroma pandan.
KEK PANDAN KUKUS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
1 cwn tepung gandum
( tokma guna tepung cap bunga ros)
1 sudu teh soda bikarbonat.
¹/2 sudu teh baking powder.
Di ayak bersama.
Bahan B:
¹/4 cwn minyak masak
¹/4 cwn susu cair.
Bahan C :
3 biji telur gred A
¹/2 sudu teh garam
1 sudu mkn ovelet
¹/2 cwn gula pasir.
1 penutup vanilla
1 sudu mkn Pandan Emulco.
CARA MEMASAK :
1. Mix C hingga gebu.
2. Masukkan B. Mix hingga sebati.
3. Last masukkan C. Mix hingga sebati jgk.
4. Tuang dlm acuan yg tlh dioles minyak.
5. Kukus hingga masak.
6. Tokma kukus lbh kurang setengah jam guna api sederhana..
Taraaa…siappp..💖💖💖
kredit: rossita omar
ANDA MUNGKIN SUKA RESIPI INI :
5 Manisan’Candy Buffet’, Ilham Hebat Dari Hotel The Pearl KL
JOM CHECK VIDEO NI :
Orange Chiffon Cake, Aroma Oren & Gebu Gabas
Hinggu ni nak masak apa ya. Jom buat kek pulak, anak-anak mesti suka ni. Kita cuba buat kek chiffoun pulak. Kaya dengan rasa oren
Lembut aje bila gigi bersentuhan dengan kek ni.
RESEPI ORANGE CHIFFON CAKE FLUFFY.
.
BAHAN-BAHAN :
Loyang : 7″ removable loose pan
Bahan A :
- 32gm minyak
- 65gm jus oren
Bahan B :
- 68gm tepung kek
- Secubit garam
Bahan C :
- 4 biji kuning telur
Bahan D :
- 4 biji putih telur
- 50gm gula
- Secubit cream of tartar/ cuka
CARA PENYEDIAAN :
1. Panaskan bahan A di atas kuali dengan apai kecil hingga panas. Matikan api.
2. Masukkan bahan B dan gaul hingga sebati.
3. Masukkan bahan C dan gaul hingga menjadi adunan yang halus.
4. Pukul bahan D menjadi meringue tahap soft peak sahaja. ( jangan sampai stiff peak)
5. Masukkan 1/3 daripada meringue tadi kedalam adunan kuning telur dan gaul hingga sebati.
6. Masukkan adunan kuning telur ke dalam baki meringue tadi dan gaul menggunakan spatula hingga sebati.
7. Bakar dalam oven yg sudah di panaskan terlebih dahulu.
Bakar :
180°C : 15 minit
Minit yg ke 14, buka dan keluarkan kek dan hiris bahagian atas kek, ( rujuk gambar) ambik masa seminit sahaja untuk hiris, masukkan semula dan sambung bakar pada suhu
150°C : 35 minit atau hingga masak. ( bergantung oven masing2)
Bila dah masak, tunggu sejuk baru keluarkan dari loyang.
.
Selamat Mencuba!