Terasa nak makan Biskut Makmur tapi oven tak ada? Usah sedih…Anda masih boleh buat biskut yang dihajati. Tak perlu bakar pun malah bahan yang digunakan pun sangat mudah. 4 bahan sahaja uols! Menurut empunya resipi, biskut ni sangat senang dan pastinya cair di mulut. Jom cuba!
RESIPI BISKUT MAKMUR TANPA BAKAR
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan planta
1/2 cawan minyak sapi
1 cawan susu tepung ( Jika tak ada minyak sapi, boleh guna marjerin)
CARA MEMASAK:
IKLAN
1. Goreng tepung tanpa minyak. Kacau hingga kekuningan namun jangan sampai hangit. Angkat dan letak dalam bekas ata besin bersesuaian.
2. Seterusnya cairkan planta bersama minyak sapi. Bila dah cair, biarkan sejuk.
IKLAN
3. Masukkan gula kastor ke dalam tepung. Gaul rata. Jika rasa kurang manis, boleh tambah jumlahnya. Seterusnya masukkan campuran plantan dan minyak sapi yang telah dicairkan tadi.
4. Gaul rata sampai adunan boleh dikepal bulat-bulat.
IKLAN
5. Bila adunan habis dikepal, salut biskut tadi ke dalam bekas berisi susu tepung hingga rata.
Bagi puan-puan yang gemar membuat kek, boleh cuba resipi Kek Span Coklat perkongsian saudari Imah Rahman ni. Sangat mudah dan hasilnya memang mengagumkan. Sangat berbaloi untuk dicuba.
RESIPI KEK SPAN COKLAT TERLAJAK GEBU
.
BAHAN A:
5 biji putih telur
1/2 cawan gula kastor
1 sudu teh cream of tartar
CARA-CARA: 1. Putar putih telur hingga berbuih. Kemudian masukkan gula dan cream of tartar. Pukul sehingga kental dan bertanduk. Ketepikan sebentar
BAHAN B:
5 biji kuning telur
1 biji telur
3/4 cawan tepung kek
1 sudu makan serbuk koko
1/4 cawan minyak jagung
1/4 cawan susu cair
Secubit garam
1 sudu teh perisa coklat/coklat emulco
1 suduteh esen vanilla
CARA-CARA: 1. Pukul sebati hingga berkrim
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu160°c.
Lapik loyang dengan baking paper dan sapu dengan majerin.
Masukkan bahan A sedikit demi sedikit ke dalam bahan B. Sebatikan dengan mengaup balikkan adunan hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 70 minit menggunakan kaedah double boiler.
Nota: Kek ini lebih sedap dimakan bila disimpan dalam peti sejuk.
Biasa kita makan kek pisang lembap kan? Ni kita try kek pisang lembap tapi ada coklat pulak. Bertambah-tambah sedapnya. Hidayati Hana telah berkongsi resipi istimewa ini di facebook group Rasa Share Resipi. Memang nampak sedap. Boleh try.
KEK PISANG MOIST BERCOKLAT
BAHAN-BAHAN
3 biji telur ayam
3/4 cawan gula
1 sudu kecil ovalete
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan minyak masak
1 cawan pisang (dilecek)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikabonat
1 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu kecil serbuk koko
CARA MEMBUAT
1. Pukul telur ayam, gula, ovalete dan esen vanila sehingga kembang.
2. Masukkan minyak masak dan pisang.
3. Putarkan lagi sehingga sebati.
4. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonat dan serbuk penaik.
5. Kacau adunan sehingga sebati guna spatula.
6. Kemudian bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
7. Satu bahagian letak serbuk koko.
8. Tuangkan dalam loyang yang sudah dilapik dengan baking paper.
9. Tuangkan berselang seli sehingga adunan habis.
10. Hias dengan hirisan pisang dan badam.
11. Bakar dalam oven pada suhu 170 selama 35 minit atau sehingga kek masak.
Penggemar Kek Keju Jepun kena cuba resipi yang satu ni. Dijamin menjadi walaupun pertama kali mencubanya.
Menurut saudari AiLa, sebelum ini beliau telah mencuba beberapa resipi Kek Keju Jepun. Dalam banyak-banyak yang dicuba, resipi yang ini adalah yang terbaik hasilnya. Elok rupanya. Paling pentig ada ketuhar dan mixer. Pasti puas hati bila menikmati kek yang dimasak sendiri ini.
Tak sabar nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan serta cara memasaknya. Let’s cooking!
CARA MEMBUAT KEK KEJU JEPUN YANG SEDAP & GERENTI JADI
BAHAN B:
4 biji telur gred A – asingkan putih dan kuningnya
½ sudu teh cream of tartar
75gm gula kastor
75gm tepung naik sendiri
Esen vanilla – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Untuk bahan A, panaskan susu mengguakan teknik double boiler.
2. Koyakkan keju dan masukkan ke dalam susu.
3.Kacau sebati dan masukkan mentega hingga cair.
4. Untuk bahan B, pukul putih telur sampai kembang.
5.Masukkan cream of tartar dan gula kastor. Pukul lagi sampai kembang & bila telungkup adunan tidak jatuh.
6. Dalam bekas berasingan, pukul juga kuning telur. Letak sedikit esen vanila.
7.Masukkan bahan A ke dalam kuning telur. Pastikan ia ditapis.
8. Kacau guna senduk hingga sebati.
9. Bila adunan sudah sebati, masukkan tepung. Sebatikan.
10. Kemudian masukkan adunan putih telur tadi sedikit demi sedikit.
11. Kacau manja menggunakan senduk hingga sebati.
12. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dialas dengan kertas minyak dibawahnya. Nak letak kertas minyak di bahagian tepi loyang pun boleh tapi jangan oles acuan dengan minyak atau mentega.
13. Bakar kek guna kaedah water bath pada suhu 160C selama lebih kurang 1 jam. Namun masa mungkin berbeza mengikut oven masing-masing.
14. Bila kek telah sejuk, hiaskan dengan topping dan parutan keju cheddar.
15. Sedia untuk dinikmati.