Kerangupan biskut kepala memang kebanyakan menyukainya. Tambah pula sewaktu membakar harum semerbak bau kelapa. Pasti leka menikmatinya, sedar-sedar dah separuh balang.
Bila dah sebati masukkan esen vanilla 1 sudu makan
Kemudian masukkan kelapa kering dan masukkan tepung jagung. sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
Sapu majerin pada loyang dan terap doh dengan acuan sapu sedikit telur putih dan tabur sedikit kelapa kering yang diwarnakan (tidak ada rasa tapi boleh menjadikan biskut lebih rangup)
2. Kemudian masukkan tepung naik sendiri. Gaul hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang. Pastikan loyang telah disapu dengan sedikit mentega atau alaskan dengan baking paper.
Nak buat kek tak perlu fikir kek yang susah-susah. Cuba buat dulu kek yang mudah tapi sedap. Jom kita cuba buat kek pandan ni dulu. Nanti kalau dah pandai, boleh try buat kek yang lebih rumit dan perlukan kemahiran lebih tinggi. Joms!
KEK PANDAN
Bahan Kisar
• 4 biji telur
• 1/2 cawan gula
• 1/2 cawan susu pekat
• 1 sudu kecil ovalette
• Secubit garam
• 1 sudu kecil esen vanila
• 2-3 titik esen pandan
• 1 sudu kecil pewarna hijau
Bahan Lain
• 2 cawan tepung naik sendiri
• 1/2 cawan serbuk santan
• 1/2 cawan minyak jagung
Cara membuat
1. Kisarkan Bahan Kisar sehingga kembang dan tuang dalam bekas.
2. Masukkan tepung naik sendiri dan santan serbuk. Kacau sebati.
3. Akhir sekali masukkan minyak jagung. Kacau sekejap.
4. Bakar pada suhu 160°C api atas bawah lebih kurang 50 minit, bergantung pada oven masing-masing.
Asyik makan junk food bila menonton tv masa cuti ni. Beralihlah kepada cookies buatan sendiri, kan lebih mengujakan dan sedap dikunyah. Lebih best lagi boleh buat jualan untuk puasa nanti.
Tak payah tunggu raya pun biskut berperisa coklat mampu memuaskan keinginan anda untuk makan coklat. Lebih coklat dan koko lebih sedap biskut tu nanti. Ni min kongsikan 4 jenis biskut coklat yang sedap sungguh ni..
1.TART WITH CHOCOLATE FILLING
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
60 gm gula aising300 gm tepung gandum | diayak
1/2 biji telur
120 kepingan coklat mini (mini bar)
Bahan hiasan :
Coklat urai hijau dan putih secukupnya.
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang. Masukkan telur dan gaul rata.
Masukkan pula tepung dan adunkan menjadi doh.
Setelah doh menjadi lembut, masukkan kepingan coklat di dalamnya sebagai inti.
Bentukkan ikut suka, bulat-bulatkan.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit.
Saiz hidangan : 100 – 120 keping
Waktu memasak : 18- 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Inti coklat pasti memenuhi selera penggemar coklat.
INFO CHEF : Selain bar mini coklat susu biasa , anda boleh juga menggunakan bar coklat badam, gajus atau coklat lain kesukaan anda.
2. DAISY CHOCOLATE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
110 gm gula aising
50 gm tepung ubi | diayak
20 gm serbuk coklat | diayak
300 gm tepung jagung | diayak
50 gm tepung kastad | diayak
1 sudu teh perisa coklat
1 biji telur
Bahan hiasan :
Manik gula warna perak secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega bersama gula aising hingga kembang.
Kemudian masukkan telur, pukul rata.
Kemudian masukkan semua jenis tepung, adunkan menjadi doh.
Kemudian masukkan doh dalam acuan berbentuk bunga dan tekan di atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega.
Susun manik sebiji di atasnya.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 15 minit
Saiz hidangan : 120 – 150 keping
Waktu memasak : 15 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Rasa penuh bercoklat
INFO CHEF : Biskut ini mudah rapuh dan lembut berderai kerana penggunaan tepung jagung dan kastad.
3. BROWNIES COOKIES
BAHAN- BAHAN :
200 gm mentega
300 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk koko | diayak
100 gm perang
10 gm serbuk penaik | diayak
20 gm coklat cip
1biji telur
Bahan hiasan :
Cip coklat secukupnya
Coklat cair untuk dipaipkan atas biskut
CARA MEMASAK :
Cairkan mentega, kemudian masukkan gula perang dan telur.
Kemudian masukkan serbuk koko dan serbuk penaik, gaul rata.
Adunkan menjadi doh dan terap mengikut acuan yang disukai.
Hiaskan dengan cip coklat.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 18 minit.
Sejukkan di atas redai, dan paipkan dengan coklat .
Saiz hidangan : 100 keping
Waktu memasak :18 – 20 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Brownies lembut kaya dengan rasa coklat
Anggaran kos : RM 50
INFO CHEF : Jika mahukan rasa yang rangup bakar lama sedikit 18-20 minit, dan jika mahukan rasa ‘chewy’ pendekkan masa membakarnya kepada 15 mini
4. ALMOND COFFEE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
120 gm gula perang
400gm tepung kotak | jika ‘superfine’ tak perlu ayak
100 gm serbuk badam
50 gm serbuk coklat | diayak
20gm serbuk penaik
1 biji telur
1 sudu teh perisa kopi
100 gm hirisan badam
Bahan hiasan :
Coklat putih secukupnya
Hirisan badam secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega bersama gula perang hingga kembang.
Masukkan telur diikuti dengan serbuk coklat.
Kemudian masukkan tepung, perisa kopi dan serbuk badam
Masukkan pula hirisan badam, adun sehingga menjadi doh. Hiaskan hirisan badam di atasnya juga.
Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit
Sejukkan dan paipkan dengan coklat putih sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 120 – 150 keping
Waktu memasak : 18 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Biskut
Keistimewaan : Gabungan rasa kopi dan badam yang sedap
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan pes serbuk kopi menggantikan perisa kopi.
Pertandingan Teh Tarik King & Queen tajaan OKI Malaysia yang berjaya mengumpulkan ramai pengunjung hadir menyaksikan aksi menarik penuh gaya oleh para peserta.