Memang pelik rasanya kalau tiada Biskut Semperit Kelapa di dalam balang kuih. Antara biskut yang wajib ada di atas meja! Yang best makan biskut ini kerana ia mencair di dalam mulut. Baunya juga harum dek penggunaan mentega dan juga kelapa. Semestinya biskut ini menggunakan Anchor Unsalted Butter, 100% mentega tulen New Zealand yang diperbuat daripada susu berkualiti tinggi. Memang puas hati kalau dapat buat biskut ni. Jom cuba nanti.
SEMPERIT KELAPA
Bahan-bahan:
250gram Anchor Unsalted Butter
200gram tepung jagung
140 tepung kastard
50gram tepung gandum
100gram kelapa kering
100 gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Hirisan ceri – pilihan
Cara Memasak:
Di dalam mangkuk; satukan Anchor Unsalted Butter, gula kastor dan esen vanilla. Pukul hingga lembut dan sebati.
Masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga sebati.
Masukkan tepung jagung, tepung kastard & kelapa kering. Kaup balikkan sebati hingga jadi doh yang lembut.
Masukkan doh dalam acuan semperit kemudian terap ke atas dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas parchment. Jika suka boleh hias dengan potongan ceri.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180C selama 15-18 minit atau hingga biskut masak. Sejukkan.
Terasa nak buat kek tapi tak ada ketuhar? Jangan susah hati kerana ada macam-macam resipi kek tanpa ketuhar yang anda boleh cuba. Ini antara resipi-resipi kek kukus homemade yang sedap dan boleh anda cuba. Pasti puas hati. Bolehlah cuba buat untuk sajian keluarga sempena Hari Raya Aidilfitri ini.
1. KEK SUSU KUKUS
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
3 sudu besar susu pekat manis
1 cawan susu cair
4 biji telur size A
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovellete
1/4 sudu teh garam halus
1/4 cawan minyak jagung
CARA MEMASAK:
Putar telur, gula, ovalette, susu cair, susu pekat manis, esen vanilla dan garam menggunakan mixer sehingga putih gebu.
Kemudian masukkan minyak jagung dan tepung agndum. Putar lagi hingga sebati.
Bahagikan adunan ke dalam 4 mangkuk yang sama saiz. Warnakan dengan pewarna kuning, coklat, merah dan hijau. Kacau rata.
Ambil loyang dan sapukan mentega. Kemudian tuang adunan berselang-seli ke dalam loyang.
Letak loyang dalam periuk kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Tutup dengan rapat ( tudung periuk diikat dengan kain supaya kek tidak menjadi bantat.).
Kukus selama 35 minit guna api sederhana.
Bila kek masak, angkat dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Satukan bahan-bahan bertanda (*) dan ayak. Ketepikan.
Masukkan bahan-bahan lain ke dalam mesin pengisar. Kisar sampai sebati.
Tuang adunan ke dalam bekas mengandungi bahan diayak tadi. Kacau hingga sekata. Jika nak kek berwarna lebih hitam menawan, tambahkan sedikit coklat emulco. Jika nak kek lebih enak, boleh juga tambahkan coklat rice secukupnya ke dalam adunan kek.
Ambil loyang dan sapukan marjerin. Kemudian tuang adunan kek.
Kukus kek selama 1 jam menggunakan api sederhana. Pastikan periuk kukusan dipanaskan terlebih dahulu.
Balut penutup periuk kukusan dengan kain bagi mengelakkan wap air menitis ke atas kek.
Untuk topping, panaskan susu cair, susu pekat dan coklat masakan guna kaedah double-boil. Bila coklat dah larut, masukkan sedikit shortening. Sukatan agak-agak sahaja.
Untuk hias kek, bila dah masak, biarkan kek dan topping agak suam terlebih dahulu baru dituang ke atas kek. Tuang separuh topping sahaja. Simpan kek dalam peti sejuk selama 30 minit, keluarkan dan barulah dituang baki topping tadi.
Biskut mazola sekarang ni ada macam-macam bentuk. Tapi yang paling legend mestilah yang bentuk bulat siap berkacang di atasnya. Jom try buat. Nanti nak raya boleh buat.
CARA MEMBUAT
1. Satukan bahan kering iaitu kacang, gula aising, tepung gandum dan garam. Kacau sebati.
2. Kemudian masukkan minyak sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh.
3. Bentukkan mengikut acuan kesukaan. Sapukan kuning telur dan hias dengan lebihan kacang.
4. Bakar pada suhu antara 160°C hingga 180°C selama 20 minit.
Ada yang mengidam biskut Makmur. Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Azlina Ina Fans. Buat ikut step by step gerenti menjadi elok.Biskut Makmur ni memang menjadi kegemaran ramai.
Makmor legend
Bahan-bahan:
Kacang tanah-sangai atau bakar sampai rangup.Kalau korang nak tumbuk kacang boleh, kemudian tambah sikit gula halus gaulkan untuk jadi inti.
Bahan-bahan doh:
125g minyak sapi jenama macam gambar,rasanya superduper sedap.
2 sudu besar pure butter salted
2 sudu besar gula halus
1 sudu besar esen vanila
Satukan dan whisk atau pakai senduk sebatikan dalam mangkuk lain
Satukan
3 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu tepung
Gaul sebati
Masuk campuran tepung dalam adunan pertama tadi sikit-sikit.
Dah sebati dan jadi doh baru rehatkan sekejap 15 minit wrap elok-elok kalau korang nak buat flavour pandan. Asingkan doh dan tambah coconut pandan pasted dan warna hijau.
Bentukkan dan bakar pada suhu 170 dalam masa 20 minit.
Dah siap sediakan salutan
Satukan
1/4 cawan susu tepung
1/2 cawan gula ising -kalau tak nak manis kurangkan
Gaul sebati baru golekkan kuih makmor dalam bahan ni. Kalau nak letak dalam paper cup boleh, tak nak pun boleh saja.