Bakso, antara masakan Indonesia yang sangat popular dan digemari rakyat Malaysia di sini.
Walaupun banyak yang menjual menu ini, namun tak semuanya menepati rasa asli seperti yang dijual di negara tersebut.
Melalui perkongsian daripada Fara Amirullah, dia mendapat resipi asli bakso ini daripada ibunya sendiri yang berasal dari Indonesia. Jom kita cuba!
BAHAN SUP BAKSO:
2 biji bawang besar 2 sudu makan garlic in olive oil (kalau tak ada, boleh guna 4-5 ulas bawang putih) *cara nak buat garlic in olive oil: kisar 5 labu bawang putih bersama olive oil dan garam. Simpan dalam bekas kedap udara. Boleh tahan sehingga 6 bulan simpan di peti sejuk 2 inci halia – beli online di sini 1 sudu makan lada hitam – beli online di sini *Kisar halus kesemua bahan ni 2-3 helai daun bay leaf (kalau tak ada pun, tak apa) – beli online di sini
CARA-CARA:
Ads
1.Panaskan minyak and tumis bahan kisar tadi, masukkan daun bay leaf.
2. Dah naik bau, masukkan air. Ikut suka nak banyak mana. Saya masukkan 3 jag air alat pengisar. Garam sikit.
3. Sup bakso ni tak payah masak sedap-sedap sebab nanti kita nak seimbangkan rasa dia dengan kicap, sos and sambal bakso.
BAHAN BEBOLA DAGING:
250gm daging kisar 3 sudu makan tepung ubi – beli online di sini 1 sudu makan garlic in olive oil ½ sudu makan lada putih 1 biji putih telur Garam secukup rasa
CARA-CARA:
1.Kisar kesemua bahan sampai halus, tuang adunan ke dalam mangkuk dan uli.
2. Nak senang, pakai senduk spaghetti seperti dalam gambar. Tekan yang lubang tengah pada daging yang dikisar. Kemudian, sudukan je daging ke dalam sup.
3. Daging yang dah dikisar tadi dah uli, terus masukkan ke dalam sup yang kita dah buat. 4. Masak sampai daging empuk. Jangan risau jika rupa daging tu buruk. Itu menandakan daging betul-betul lembut dan tak banyak tepung. Bebola bakso ni jangan banyakkan tepung, tak sedap!
Menjadi ibu pada masa kini, perlu bijak membahagikan masa antara kerjaya dan keluarga. Walaupun sibuk, ibu tetap menyediakan sajian terbaik buat suami dan anak-anak tercinta walaupun ianya tidak semudah yang disangka.
PerencahNasi Goreng Seri-Aji® adalah perencah masakan terbaik yang si ibu perlukan untuk memasak juadah enak dan berkhasiat yang memberikan tenaga optimum sepanjang hari. Tidak perlu bertungkus lumus masak dua tiga lauk. Ini sahaja sudah cukup. Malah kerja di dapur pun jadi lebih cepat dan mudah.
Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Kampung, Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Cina, Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Ayam dan Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Ikan Bilis. Hanya ini yang anda perlukan. Pilih saja ikut cita rasa.
Istimewa buat para ibu di luar sana, Seri-Aji® berkongsi empat resipi terbaik yang boleh dicuba untuk hidangan buat keluarga. Semuanya enak dan senang dimasak. Lagi sedap dimakan panas-panas. Selamat mencuba!
1. NASI GORENG IKAN MASIN
Cadangan hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN:
4 sudu besar minyak masak
30g ikan masin tenggiri | dibasuh dan dipotong dadu
150g sayur kalian | dipotong
2 biji telur
4 cawan/550g nasi putih
1 paket Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Kampung (26g)
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak, goreng ikan masin sehingga garing. Ketepikan.
Kacau goreng kalian sehingga separuh masak.
Masukkan telur dan goreng sehingga menjadi telur hancur.
Masukkan nasi dan taburkan 1 paket Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Kampung 26g.
Masukkan ikan masin yang telah digoreng, kacau hingga sekata. Hidangkan ketika panas.
2. NASI GORENG CENDAWAN
Cadangan hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN:
4 sudu besar minyak masak
200g isi ayam, dipotong kecil
50g lobak merah, dipotong dadu
50g cendawan butang | dihiris
50g cendawan tiram
2 biji telur
4 cawan/550g nasi putih
1 paket Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Cina (26g)
1 tangkai daun bawang, dipotong dadu
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak, kacau goreng ayam sehingga separuh masak.
Masukkan lobak merah dan kacau sebentar.
Masukkan cendawan butang dan cendawan tiram, goreng seketika.
Masukkan telur, goreng sehingga masak.
Masukkan nasi dan taburkan 1 paket Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Cina® 26g, kacau goreng hingga sekata.
Taburkan daun bawang dan gaul sebentar.
Hidangkan ketika panas.
3. NASI MAKANAN LAUT
Cadangan hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN:
¼ cawan minyak masak
1 biji bawang merah | dicincang
3 ulas bawang putih | dicincang
½ biji lada benggala merah
1 biji tomato | dipotong dadu
Secubit serbuk kunyit
2 cawan air
1 paket Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Ikan Bilis (26g)
1 ½ cawan beras
5 ekor udang
2 ekor sotong | dipotong
20 ekor kepah
10 batang kacang buncis | dipotong dadu
2 tangkai daun ketumbar | dihiris
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih, lada benggala merah dan tomato sehingga naik bau.
Masukkan serbuk kunyit dan kacau sebentar.
Tuangkan air dan perasakan Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Ikan Bilis.
Masukkan beras dan ratakan.
Susun makanan laut di atas beras dan masak seperti biasa.
Taburkan kacang buncis dan daun ketumbar. Tutup periuk selama 10 minit.
Sedia untuk dihidang.
4. NASI AYAM TOMATO
Cadangan hidangan: 4-5 orang
BAHAN-BAHAN:
300gm isi ayam
1 paket Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Ayam (26g)
2 sudu besar minyak masak
½ biji bawang kuning | dipotong dadu
½ cawan tomato puri
1 ¼ cawan beras
1 ¼ cawan air
1 batang cili merah | dihiris
2 tangkai daun ketumbar | dihiris
CARA MEMASAK:
Perapkan ayam bersama 1 sudu kecil Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Ayam.
Panaskan minyak masak, tumis ayam dan bawang kuning.
Masukkan tomato puri, tumis seketika. Masukkan beras, gaul rata.
Perasakan dengan lebihan Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Ayam.
Tuangkan air, gaul rata dan biarkan nasi masak seperti biasa.
Taburkan cili merah dan daun ketumbar, sedia untuk dihidang.
Anda Handal Di Dapur? Ayuh Sahut Cabaran Dengan Menyertai Peraduan Seri Aji® Jaguh Memasak!
Jom sertai Peraduan 𝐒𝐞𝐫𝐢-𝐀𝐣𝐢® 𝐉𝐚𝐠𝐮𝐡 𝐌𝐞𝐦𝐚𝐬𝐚𝐤 dan rebut peluang memenangi Thermomix 6 dan pelbagai hadiah menarik yang lain!
Caranya mudah sahaja. Hanya ikut 3 langkah mudah ini:
Pilih kategori yang anda ingin bertanding dan rakam video kreatif ‘boomerang’ yang mengandungi mana-mana produk Seri-Aji®.
Muat naik video ‘boomerang’ di laman sosial (facebook/Instagram) anda dan tetapkan pada tetapan umum (public).
Tuliskan kapsyen mengenai kenangan indah anda ketika memasak menggunakan produk Seri-Aji® dan letakkan ‘hashtag’ #SeriAjiJaguhMemasak #SeriAji & tag @HiAjinomoto.
HADIAH INI BAKAL MENJADI MILIK ANDA!
HADIAH UTAMA:Thermomix 6 Kitchen Gadget (layak jika anda menyertai kesemua tiga kategori)
Bagi pengemar aiskrim, seleksi aiskrim homemade yang mudah dan sedap ini boleh cuba hasilkan di rumah untuk anak-anak. Sesuai dinikmati dikala cuaca yang panas. Tidak menggunakan banyak bahan malah rasanya juga lebih sedap dan menjimatkan. Cubalah. Pasti puas hati.
CARA MEMASAK: 1.Campurkan semua bahan dan pukul hingga gebu. 2. Boleh bahagikan abeberapa bahagian da warnakan dan hias ikut kreativiti anda. 3. Simpan dalam peti beku semalaman sebelum dinikmati.
CARA MEMASAK: 1.Kisar strawberi kemudian masak menggunakan gula hingga larut. 2.Tuang ke dalam plastik aiskrim dan ikat kemas. 3. Bekukan dan boleh dinikmati.
CARA MEMASAK: 1.Kisar isi tembikai, air laici dan gula sampai halus. 2.Kemudian masukkan dalam jug. 3. Masukkan isi laici yang dipotong kecil ke dalam plastik aiskrim. 4. Tuang jus tembikai ke dalam plastik aiskrim simpul kemas. 5. Bekukan dalam peti sejuk dan sedia untuk dinikmati.
BAHAN-BAHAN: 1 kotak serbuk jelly – masak ikut arahan dan sukatan air pada kotak 1 senduk gula – jika perlu atau nak lebih manis. Kiwi – potong kecil Strawberi – potong kecil Tembikai – potong kecil Mangga – potong kecil Buah naga – potong kecil Anggur – potong kecil
CARA MEMASAK: 1. Masukkan serbuk jelly @ agar-agar ke dalam periuk dan masukkan sukatan air mengikut arahan pada kotak. Kacau hingga adunan tidak berketul. 2. Bila adunan mendidih, rasa. Jika kurang manis, tambahkan gula ikut citarasa. Masak hingga larut kemudian sejukkan adunan agar-agar. 3. Masukkan potongan buah-buahan ke dalam plastik aiskrim dengan secukupnya. 4. Tuang bancuhan agar-agar tadi dan ikat plastik aiskrim. 5. Bekukan di dalam peti sejukbeku dan boleh dinikmati pada bila-bila masa.
1.Masukkan air, susu cair dan gula ke dalam kuali. Masak sampai mendidih. 2. Bila sudah mendidih, padamkan api. Masukkan tepung dadih tadi. Kacau selama 1-2 minit hingga semua bahan sebati. 3. Bahagikan adunan dadih kepada beberapa bahagian. Warnakan setiap satu dengan pewarna pilihan. 4. Bekukan dadih pada suhu bilik selama 1 jam supaay dadih mengental. 5. Ambil plastik aiskrim dan sudukan dadih tadi mengikut kreativiti masing-masing supaya membentuk warna Pelangi. Guna corong supaya dadih mudah dimasukkan ke dalam plastik. 6. Ikat plastik aiskrim dengan kemas dan bekukan selama 6 jam sebelum dinikmati.
1.Satukan susu cair, susu pekat manis, ovalette dan esen vanilla di dalam blender. Kisar hingga pekat. 2. Kemudian masukkan milo. Kisar lagi hingga semua bahan sebati. 3. Tuang ke dalam bekas dan bekukan dalam peti sejuk selama 24 jam sebelum dinikmati.
CARA MEMASAK: 1. Masukkan semua bahan dalam blender atau mixer. Kisar selama 5 minit hingga semua bahan sebati dan teksturnya menjadi gebu. 2. Masukkan dalam bekas dan bekukan semalaman. 3. Jika ada mesin aiskrim, boleh juga digunakan untuk membuat aiskrim ini.
CARA MEMASAK: 1. Bancuh semua bahan terlebih dahulu supaya tepung jagung larut. 2. Kemudian masak bancuhan tadi sehingga mendidih. Tutup api. 3. Tapis bancuhan yang dimasak tadi bagi mengasingkan asam boi. 4. Masukkan asam boi yang ditapis tadi ke dalam plastik aiskrim. 5. Apabila air asam boi sudah suam, masukkan ke dalam plastik aiskrim. Bekukan.
BAHAN-BAHAN: 1 cawan dairy whipping cream 1/2 cawan susu full cream/ susu sejat/ susu cair (jika tiada whipping cream boleh guna susu 1½ cawan) 1/4 cawan susu pekat manis (beli online disini) 1 penutup esen vanilla (beli online disini) Perisa/ emulco pilihan Pewarna pilihan
CARA MEMASAK: 1. Pukul kesemua bahan (kecuali emulco dan pewarna pilihan) sampai kembang dan gebu. Boleh juga guna pengisar kalau tiada mixer. 2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. 3. Masukkan emulco dan pewarna pilihan. Contoh buat 3 bahagian. 1 bahagian guna perisa asal (vanilla), masukkan crushed Oreo. 1 bahagian perisa strawberi diwarnakan pink dan 1 bahagian lagi letak emulco coklat. 4. Tuang ke dalam bekas dan simpan dalam peti beku sekurang-kurangnya 4 jam 5. Siap dan sedia untuk dinikmati.
BAHAN A (AISKRIM LIMAU): 3 cawan air ¹/1/2 cawan gula pasir (beli online disini) 1/2 cawan limau nipis Sedikit pewarna hijau 1 sudu makan tepung jagung (beli online disini)
BAHAN B (AISKRIM VANILLA) 1 tin susu cair 1 cawan susu pekat manis 2 cawan air kosong 1 sudu makan esen vanilla 1 sudu makan tepung jagung
CARA MEMASAK: 1. Campurkan semua bahan aiskrim limau, kacau sebati dan panaskan hingga mendidih. Sejukkan. 2. Campurkan juga bahan B dalam periuk berasingan. Panaskan hingga mendidih dan sentiasa kacau untuk elak tepung berketul. Biarkan sejuk. 3. Selepas masak perisa limau dan vanilla, rasa terlebih dahulu untuk cukupkan perisa yang tidak cukup. 4. Masukkan bancuhan aiskrim limau terlebih dahulu ke dalam plastik aiskrim hingga separuh. Nak mudah, guna corong. 5. Pusingkan/kepitkan plastik di tengah-tengah sebelum masukkan bancuhan aiskrim vanilla. Penuhkan sampai hujung plastik. 6. Kemudian lepaskan ikatan perlahan2 dari tepi. Jangan biar adunan hijau dan putih bercampur. 7. Selepas ikatan dibuka, baringkan plastik aiskrim seketika sebelum diikat kemas. Ikat perlahan-lahan supaya bancuhan tidak bercampur. 8. Ikat plastik dengan kemas dan sejukkan semalaman hingga beku sepenuhnya.
Teringin nak makan sajian berkuah dan sedikit manis? Boleh cuba resipi Pengat Bebola Durianperkongsian saudari Wirawati Negarani. Nampak sedap dan cara membuatnya pun sangat mudah. Bagi anda yang sukakan sajian pengat, sesuai sangatlah cuba menu ni. Sekali gigit, terasa enak durian. Wow! Memang berbaloi.
CARA MASAK PENGAT BEBOLA DURIAN
BAHAN DOH DURIAN: 7-8 ulas isi durian Tepung pulut secukupnya – beli online disini Air untuk merebus secukupnya
BAHAN KUAH: 1/2 kotak santan – beli online disini Sedikit air 2 helai daun pandan 2 ulas durian Gula merah / gula melaka secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK: 1.Untuk menyediakan doh, ambil durian dan buang bijinya. Lenyekkan.
2. Masukkan tepung pulut dengan secukupnya. Sukatan agak-agak doh tidak melekat di tangan. Uli hingga jadi doh yang sempurna. Tidak perlu tambah air.
3. Rupa doh durian dan tepung yang telah siap diuli.
4. Cubit doh dan bulat-bulatkan.
5. Doh bebola durian yang telah siap dibulatkan.
6. Didihkan air dalam periuk bersesuaian. Bila air telah mendidih, masukkan bebola durian tadi.
7. Bila doh mula timbul, angkat dan toskan airnya. Ketepikan.
8. Untuk membuat kuah pengat, masukkan santan ke dalam periuk bersama sedikit air supaya kuahnya tidak terlalu pekat. 9. Masukkan juga daun pandan. Masak guna api perlahan namun jangan sampai santan menggelegak.
10. Tambahkan ulas durian. Jika suka, boleh masukkan lebih tetapi nanti kuah akan menjadi terlalu pekat. Jadi terpulang atas cita rasa.
11. Masukkan gula merah. Boleh juga menggunakan gula melaka. Kemanisan boleh ikut cita rasa masing-masing.
12. Akhir sekali masukkan bebola durian yang telah siap dimasak tadi. Gaul rata dan bila kuah mula mendidih manja, padamkan api.
13. Pengat Bebola Durian sedia untuk dihidangkan. Lebih enak jika dimakan sejuk.
Sup kosong ini sering jadi pelengkap hidangan seperti nasi ayam kunyit, nasi goreng atau masakan panas bila makan di gerai. Walaupun namanya 'kosong', rasa...