![Untitled design (11)](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2017/09/Untitled-design-11-1.png)
Aiskrim Milo homemade ni nampak sangt sedap dan menyelerakan. Malah bila tengok resipi perkongsian saudari Ummu Hani ni, memang mudah serta tak guna banyak bahan. Bagi puan-puan yang ada anak kecil, elok sangat cuba buat aiskrim homemade ni. Jimat & lebih bersih. Kos pembuatannya pun murah je. Malah boleh dipelbagaikan perisanya mengikut kegemaran si kecil anda.
CARA BUAT AISKRIM MILO HOMEMADE GUNA 5 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
- 1 tin susu cair
- 1 sudu besar ovalette
- 2 sudu besar susu pekat manis | kalau rasa kurang manis, boleh tambah sampai secukup rasa
- 1 sudu teh esen vanila
- Milo secukupnya | boleh letak sebanyak mana yang suka. Jika tiada, boleh digantikan dengan serbuk koko.
CARA MEMBUAT:
- Campurkan semua bahan-bahan ke dalam bekas bersesuaian.
- Kemudian, pukul guna mixer or blender sehingga sebati dan pekat.
- Tuang ke dalam bekas dan sejukkan di dalam peti sejuk beku semalaman.
Kredit resipi & gambar: Ummu Hani
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Apam Tokyo Homemade Macam Dekat Pasar Malam
![Resipi Apam Tokyo Homemade Macam Dekat Pasar Malam](https://cdn.rasa.my/2024/06/Untitled-design-2024-06-11T093331.407.jpg)
Suka makan Apam Tokyo macam yang jual dekat pasar malam tu? Resipi perkongsian saudari Ain Afiqah Rafar ni antara yang boleh dicuba. Nanti bolehlah buat sendiri secara homemade. Lagipun tak semua pasar malam ada jual kuih sedap ni kan. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Sekali cuba pasti puas hati.
CARA MASAK APAM TOKYO HOMEMADE YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN KULIT:
1 cawan tepung gandum – beli online disini
1/2 sudu teh baking powder – beli online disini
1 biji telur
1/4 cawan gula
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan air
1 sudu makan majerin cair – beli online disini
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang.
2. Dalam bekas lain, satukan bahan-bahan kering seperti tepung. Ayak.
3. Kemudian masukkan susu dan air. Kacau sebati dan barulah masukkan telur yang dipukul kembang tadi.
4. Sebatikan dan akhir sekali tuang majerin cair dan garam. Kacau sebati.
5. Tuang sedikit adunan dalam kuali tahan lekat. Bila kulit kelihatan masak, sudukan inti. Lipat dan angkat.
6. Sedia untuk dinikmati.
BAHAN INTI KASTARD:
1/2 cawan gula – boleh kurang jika tak suka manis
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu makan tepung kastard – beli online disini
1/2 cawan air pati pandan pekat – boleh guna pes pandan yang dicampur air
1 cawan santan – beli online disini
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Masak semua bahan dia atas sehingga pekat dan likat. Sentiasa kacau untuk elak inti kastard hangit. Padamkan api.
2. Pastikan inti kastard tadi disejukkan dan pekat likat. Seeloknya buat inti lebih awal sebelum buat kulit.
TIP MEMASAK:
1. Pastikan inti kastard betul-betul pekat.
2. Letak inti semasa kulit masih di dalam kuali supaya bila dikepit, ia akan melekat. Jika kulit sejuk, kulit tidak akan melekat sempurna.
Kredit resipi & foto: Ain Afiqah Rafar
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Suka makan? Dapatkan lebih banyak resipi harian yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan terbaru yang mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Aiskrim Durian Homemade. Lembut, Gebu & Sangat Sedap!
![Resipi Aiskrim Durian Homemade. Lembut, Gebu & Sangat Sedap!](https://cdn.rasa.my/2018/07/Untitled-design-19.png)
Musim durian murah dan banyak ni, macam-macam boleh dihasilkan menggunakan raja buah ni. Salah satu yang anda boleh cuba ialah Aiskrim Durian. Lembut, sedap dan persis aiskrim yang dijual di pasaran tu. Rugi kalua tak cuba resipi perkongsian saudari Syu Islamiah ni. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
AISKRIM DURIAN HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan isi durian – letak lebih banyak, lagi sedap
- 1 tin susu cair
- 3 sudu makan susu pekat – kalau suka manis, boleh tambah
- 1 sudu makan ovalette (pastikan yang halal) – kalau tak ada, boleh gantikan dengan 1 biji telur
- Sedikit pewarna kuning
CARA PENYEDIAAN:
1. Satukan semua bahan dalam pengisar dan kisar hingga sebati dan hancur.
2. Kemudian pukul sekali lagi menggunakan mixer sehingga kembang.
3. Tuang adunan aiskrim ke dalam bekas versaiz 1.5 liter.
4. Bekukan dalam peti sejuk dan boleh dinikmati pada bila-bila masa.
Kredit resipi & foto: Syu Islamiah
Puding Biskut Crackers Lemak Manis
![Puding Biskut Crackers Lemak Manis](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/01/132971.jpeg)
Pemanis mulut yang satu ini memang menjadi kegemaran ramai. Resipi ni memang sedap, Cara masak pun tak susah mana yang penting ia mudah dan sedap dimakan! Nak tahu rasanya jom kita cuba.
BAHAN-BAHAN:
- 20gm agar2 bertali..cuci..rendam 1 jam..toskan
- 5 cawan air
- 1 cawan gula..boleh kurangkan
- Biskut crackers secukupnya
- 1 tin susu cair
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 5 sudu besar tepung kastard..bancuh dulu dgn sedikit air
- Secubit garam
- 1 sudu besar milo
- 1 sudu besar serbuk koko
- Pewarna ikut suka
CARA MEMASAK:
1) Masak agar2 bersama air hingga larut agar2.. Masukkan gula..kacau sekata
2) Masukkan susu cair..kacau2 kemudian bubuh secubit garam..biarkan mendidih sebentar
3) Masukkan tepung kastard..kacau2 dgn segera..bimbang nanti tepung kastard akan berketul..tutup api
4) Bahagi adunan sama byk.. Satu bekas warnakan ikut suka..satu bekas campur dgn milo dan serbuk koko..kacau2 sebati
5) Basahkan loyang.. Ambil 1 cawan agar2 berwarna..tuang dlm loyang..biarkan sederhana beku.. Susun dgn segera biskut crackers (akak potong 2 biskut ni)..susun jarak2 kan sedikit dlm loyang hingga penuh.. Tuang 1 cawan agar2 milo/coklat tadi..susun lagi biskut tadi
6) Tuang berselang seli sekali dgn biskut sehingga habis adunan agar2
7) Puding biskut dah beku..simpan dlm peti sejuk 3-4 jam..cungkil bahagian tepi loyang dgn pisau plastik..cuba terbalikkan dlm puding tu perlahan2 atas alas yg rata
8) Boleh potong ikut suka
Kongsi resipi: Zura Zul