Ada ketika kita teringin nak cuba buat Blueberi Cheese Tart atau Tat Keju Bluberitapi agak ragu-ragu kerana bimbang tidak menjadi. Kalau nak beli, harga boleh tahan mahal juga. Jika keluarga besar, memang tak puas makan. Bagi anda yang nak cuba buat dengan bajet yang kecil, resipi perkongsian saudari Rosni Musa ni antara yang ringkas dan mudah. Boleh cuba.
Menurut beliau lagi, resipi ini dikongsi daripada Almarhum Ustaz Abdullah dan beliau memang suka guna resipi ni. Semoga dengan perkongsian ini dapat menjadikan ‘ladang’ pahala buat almarhum. Al-Fatihah.
1. Mentega dan gula dipukul hingga kembang dengan menggunakan senduk kayu sahaja.
2. Bila sudah kembang, masukkan telur. Pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan esen vanilla. Kacau hingga sekata.
4. Kemudian tuang tepung sedikit demi sedikit. Kacau dulu dengan senduk kayu. Bila doh sudah agak berat, baru gaul guna tangan.
5. Rupa doh yang siap diuli.
6. Sediakan acuan tat bersaiz 4.5cm @ 5cm. Isi doh ke dalam acuan. (beli ACUAN TAT secara online DISINI)
7. Bila sudah siap, cucuk adunan dengan menggunakan garpu. Bakar pada suhu 170C selama 20 minit atau hingga keperangan. Suhu mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.
Ads
8. Kulit tat yang siap dibakar perlu dibiarkan sejuk seketika.
9. Sudukan filling blueberi atau apa-apa filling kesukaan. Ketepikan.
Tapai adalah beras pulut yang sudah mengalami proses penapaian. Cuba resepi tapai pulut yang mudah dan ringkas ini.
TAPAI PULUT
BAHAN-BAHAN:
1 kg beras pulut
Ragi
Daun pisang (boleh gantikan dengan daun getah)
Plastic Wrap
Lidi
CARA MEMASAK:
1. Cuci beras pulut hingga bersih. Rendam sebentar.
2. Masukkan pulut dalam kukusan (bekas pengukus).
3. Selepas dikukus masukkan dalam bekas/besen tuk diuli.
4. Lepas tu masukkan dalam kukusan sekali lagi.
5. Kukus untuk kedua kali.
6. Sepas tu angkat dan letakkan di dalam bekas/talam biarkan pulut sejuk.
7. Selepas setengah atau 1 jam (pastikan pulut betul-betul sejuk) masukkan ragi. Ragi kena tapis atau dan tabur di semua permukaan pulut.
8. Selepas itu terbalikkan pulut untuk tabur ragi di bahagian yang belum ditabur lagi.
9. Daun pisang mestilah dilap terlebih dahulu dengan kain bersih.
10. Ambik sudu dan letak atas daun terpulang letak berapa banyak.
11. Selepas itu bungkus tapai tu dan ketipkan dengan lidi.
12. Gunting bahagian hujung tapai untuk lebih rapi.
13. Daun getah jugak boleh dipakai.
14. Akhir sekali masukkan tapai ke dalam bekas/besen besar dan tutupkan dengan lebihan2 daun pisang sebelum diikat dengan kain sarung/selimut/pelikat/selendang. Biarkan sehari semalam tanpa diganggu dan lihat hsilnya.
Jus Kedondong Asam Boi ini antara minuman yang turut diminati setiap kali bulan Ramadan. Minuman penyejuk tekak yang cukup popular bukan sahaja di bazar Ramadan tetapi juga di pasar-pasar malam. Bila dapat minum waktu cuaca panas, lagilah nikmat. Marilah kita cuba buat sendiri Jus Kedondong Asam Boi ‘mengikut’ resipi yang dikongsikan oleh Yuslan Ibrahim ini.
RESEPI JUS KEDONDONG ASAM BOI
BAHAN-BAHAN:
12 biji buah kedondong 10 biji asam boi –BELI ONLINE 4 biji limau kasturi, perah jusnya –BELI ONLINE 3 liter air kurang lebih Gula secukup rasa –BELI ONLINE Ais kiub secukupnya
CARA MEMBUAT:
1. Rendam 5 biji asam boi dengan 1 liter air dan 2 camca besar gula pasir hingga gula larut.
2. Sejukkan. Sementara itu cuci buah kedondong hingga bersih (sental kulit buah dengan berus hingga kelihatan hijau) atau boleh juga kikis dengan pisau.
3. Potong kecil isi buah dan buang bijinya. Ketepikan.
4. Kikis isi asam boi yang telah direndam tadi, buang bijinya.
5. Air asam boi digunakan untuk mengisar buah kedondong dan tapis dalam jug.
6. Tambah baki air tadi, kacau supaya sebati. Rasa manis boleh agak-agak.
7. Masukkan jus limau kasturi dan baki 5 biji asam boi.
8. Kacau dan biarkan sekejap.
9. Tambah ais kiub secukupnya dan boleh hidangkan.
Di musim perayaan sebegini, pastikan di dapur anda ada makanan yang boleh dihidang terus. Mana taknya, andai kata tetamu datang mengejut, anda tak gelabah dan boleh hidang apa yang patut. Salah satu menu yang boleh dicuba ialah Puding Biskut Marie ni. Sangat senang & sedap. Malah boleh buat awal dan simpan sahaja dalam peti sejuk. Kalau tetamu datang, hanya potong dan hidang je.
PUDING BISKUT MARIE
BAHAN-BAHAN:
200gm biskut marie
10gm agar-agar serbuk
2 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan tepung kastard
1 biji telur
1/2 buku buttercup
6 sudu makan serbuk koko
8 sudu makan milo
1/4 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK:
Kisar susu cair, susu pekat, telur, esen vanilla dan tepung kastard hingga sebati. Ketepikan.
Dalam bekas berlainan, bancuh serbuk koko dan milo bersama sedikit air suam. Ketepikan.
Masak serbuk agar-agar dengan air hingga larut dan mendidih.
Kemudian masukkan buttercup dan kacau hingga cair.
Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi dan kacau hingga sebati. Pastikan guna api perlahan kerana adunan akan menjadi pekat. Kacau sentiasa.
Seterusnya masukkan bancuhan serbuk koko dan milo. Kacau hingga sebati dan tiada ketulan.
Teruskan masak hingga berkilat dan ada sedikit meletup-letup. Ini menandakan puding telah masak. Tutup api.
Alas loyang saiz 7×7 dengan plastik. Lebihkan di bahagian kiri dan kanan supaya senang nak keluarkan puding dari loyang nanti.
Tuang sedikit adunan puding ( lapisan koko). Ratakan di keseluruhan loyang.
Susun biskut marie satu persatu di lapisan koko tadi. Boleh patahkan sedikit biskut jika ada ruang yang kosong.
Tuang adunan puding ( lapisan koko) sekali lagi. Kemudian susun biskut marie. Ulang proses yang sama hingga habis. Pastikan lapisan atas sekali adalah lapisan koko.
Sejukkan puding di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam. Barulah dikeluarkan dan dinikmati.
INFO:
Puding ni kurang manis. Jika suka rasa lebih manis, boleh tambah susu pekat atau gula.
Adunan puding cepat mengeras. Jika adunan keras sebelum siap proses melapis, panaskan kembali diatas api perlahan sebentar. Adunan akan lembut kembali.
Loyang yang diguna tidak semestinya bentuk 4 segi. Boleh juga guna loyang bulat atau apa-apa bekas yang anda ada.
Jika suka, boleh tabur kacang tanah yang ditumbuk kasar atau nestum diatas puding.
Cuba resipi ayam perap mayo sedap dan mudah ini! Diperap dengan madu, mayones dan sos tiram, dijamin lembut, berlemak dan menjilat jari. Klik untuk langkah penuh.