Ada ketika kita teringin nak cuba buat Blueberi Cheese Tart atau Tat Keju Bluberitapi agak ragu-ragu kerana bimbang tidak menjadi. Kalau nak beli, harga boleh tahan mahal juga. Jika keluarga besar, memang tak puas makan. Bagi anda yang nak cuba buat dengan bajet yang kecil, resipi perkongsian saudari Rosni Musa ni antara yang ringkas dan mudah. Boleh cuba.
Menurut beliau lagi, resipi ini dikongsi daripada Almarhum Ustaz Abdullah dan beliau memang suka guna resipi ni. Semoga dengan perkongsian ini dapat menjadikan ‘ladang’ pahala buat almarhum. Al-Fatihah.
1. Mentega dan gula dipukul hingga kembang dengan menggunakan senduk kayu sahaja.
2. Bila sudah kembang, masukkan telur. Pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan esen vanilla. Kacau hingga sekata.
4. Kemudian tuang tepung sedikit demi sedikit. Kacau dulu dengan senduk kayu. Bila doh sudah agak berat, baru gaul guna tangan.
Ads
5. Rupa doh yang siap diuli.
6. Sediakan acuan tat bersaiz 4.5cm @ 5cm. Isi doh ke dalam acuan. (beli ACUAN TAT secara online DISINI)
7. Bila sudah siap, cucuk adunan dengan menggunakan garpu. Bakar pada suhu 170C selama 20 minit atau hingga keperangan. Suhu mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.
8. Kulit tat yang siap dibakar perlu dibiarkan sejuk seketika.
9. Sudukan filling blueberi atau apa-apa filling kesukaan. Ketepikan.
Kadang-kadang bila nak memikir idea tentang dessert atau makan petang ni, boleh pecah kepala.
Nah, tidak perlu nak susah-susah. Boleh buat saja menu mudah ini, Cheesekut Coklat Nestum hasil perkongsian saudari Izanizawati Ismail.
Hanya menggunakan bahan-bahan yang mudah, dah tersedia hidangan makan petang yang sedap!
CHEESEKUT COKLAT NESTUM
BAHAN-BAHAN:
1 paket Cream Craker HupSeng (boleh juga guna deluxe cracker) 250gm cream cheese 1 peket Nestum original – beli online di sini 1 tin susu cair – beli online di sini 1 cawan krimer manis coklat SAJI 1/2 cawan gula kastor (lebihkan jika suka manis) – beli online di sini 5 sudu besar serbuk koko 1 sudu kecil esen vanilla
Dapatkan DeRoyal 3 in 1 Cordless Chopper & Mixerdengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA-CARA:
1. Pukul cream cheese, krimer manis coklat SAJI, gula castor dan esen vanila hingga kembang. 2. Masukkan 3 sudu besar serbuk koko yang diayak terlebih dahulu dan pukul hingga sebati.
3. Masukkan 3 sudu besar susu cair dan kacau guna spatula (susu cair dimasukkan kerana adunan cream cheese sedikit kental kerana ditambah serbuk koko. Lebihkan susu cair jika suka cheese meleleh-leleh)
4. Panaskan susu cair dan tambah 2 sudu besar serbuk koko (supaya serbuk koko senang larut). Tapis jika perlu dan sejukkan sebentar.
5. Tuangkan susu cair tadi dalam bekas supaya senang untuk dicelup. Celup biskut satu persatu dan susun dalam loyang. Sudukan 4 sudu besar cream cheese dan ratakan. Taburkan nestum secukupnya. Ulang langkah hingga habis.
6. Sejukkan dalam peti ais semalaman sebelum dipotong.
Sedapnya kalau dapat makan Roti Bun Kacang Merah ni. Panas-panas memang layan habis. Bagi anda yang nak cuba buat roti ni, resipi perkongsian saudari Cik Su ni antara yang paling mudah. Hasilnya pun nampak sedap dan menyelerakan. Jom lihat bahan dan cara penghasilannya.
ROTI BUN KACANG MERAH HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung gandum
1 biji telur
1 sudu makan yis mauripan
4 sudu makan gula
2 sudu makan susu pekat manis
2 sudu makan planta
1 sudu teh bread improver
1 sudu teh bread softener
Air secukupnya
Inti kacang merah ( boleh beli readymade di kedai bakeri) atau sardin
CARA MEMASAK:
1. Masukkan telur, susu dan gula ke dalam cawan sukatan. Kemudian tambah air secukupnya bagi mendapatkan campuran cecair 300ml.
2. Tuang cecair tadi ke dalam bekas berisi tepung gandum yang telah digaul bersama mauripan dan planta. Gaul sebati selama 30 minit sehingga menjadi doh.
3. Perap dan rehatkan doh selama 30 minit lagi. Biarkan doh naik hingga 2 kali ganda.
4. Tumbuk doh (manja-manja je) bagi mengeluarkan angin.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan masukkan inti kacang atau sardin. Masukkan doh roti tadi ke dalam acuan muffin yang telah disapu dengan sedikit marjerin.
6. Bakar dalam ketuhar menggunakan api atas bawah guna suhu 180C selama 20-30 minit.
7. Angkat dan saou sedikit planta dipermukaan roti. Sedia untuk dinikmati.
CARA MEMASAK:
1. Rebus agar-agar bersama air hingga larut.
2. Kisar bahan-bahan yang lain hingga hancur. Kemudian masukkan ke dalam larutan agar-agar tadi. Biarkan mendidih kemudian padamkan api.
3. Jika rasa nak lebih manis, tambahkan gula atau susu.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampur dengan serbuk koko atau milo. Satu lagi dibiarkan pada warna asal.
5. Lapiskan puding dalam bekas bersesuaian.
6. Sejukkan hingga keras sebelum dinikmati.
INFO CHEF: Lapiskan semasa adunan masih panas. Bahagian coklat dan adunan biasa tidak akan bercampur kerasa teksturnya yang pekat.
Pertandingan Teh Tarik King & Queen tajaan OKI Malaysia yang berjaya mengumpulkan ramai pengunjung hadir menyaksikan aksi menarik penuh gaya oleh para peserta.