Rendang ayam bertumis ini mudah, cepat dan yang penting, ia sedap.
Ramai yang beranggapan, masak rendang ni susah dan rumit. Sebenarnya ada banyak jenis rendang. Bahkan memang ada rendang yang dimasak selama berjam-jam lamanya.
Tapi kali ini, dikongsikan rendang bertumis yang mudah. Sesuai untuk mereka yang baru saja belajar nak masak rendang.
Walau pun bulan Syawal sudah pun berlalu, namun rendang ini boleh dimasak bila-bila masa je. Kalau terasa nak makan, masaklah. Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh Yayar B. Awang Noh ni ye. Selamat mencuba!
Rendang Ayam Bertumis
Bahan-bahan:
2 ekor ayam (setiap ekor dipotong 20)
3 senduk cili kisar – boleh beli online di sini
1 senduk kecil serbuk kunyit – boleh beli online di sini
2 sudu besar serbuk kari – boleh beli online di sini
Ads
Sekeping asam gelugur – boleh beli online di sini
3 keping gula melaka – boleh beli online di sini
Daun kunyit (hiris)
4 sudu makan kerisik – boleh beli online di sini
200ml santan kotak
Sedikit serbuk perasa
Garam secukup rasa – boleh beli online di sini
Minyak masak – boleh beli online di sini
Bahan Tumis (Kisar Halus):
6 batang serai
4 labu bawang besar
2 inci halia – boleh beli online di sini
4 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Selepas cuci, ayam dikeringkan (airnya) dalam kuali sekejap (tanpa minyak). Angkat.
Panaskan minyak dalam kuantiti yang agak banyak. Masukkan bahan yang dikisar.
Kemudian masukkan cili kering kisar, serbuk kunyit, serbuk kari dan asam gelugur. Kacau sebati.
Ads
Masukkan gula Melaka, kerisik dan santan. Tumis hingga pecah minyak. Perasakan dengan bahan perisa.
Setelah itu, Bolehlah masukkan ayam. Kacau sebati.
Tambah garam secukup rasa dan taburkan daun kunyit.
Biarkan ayam mendidih bersama kuahnya sehingga masak dan pekat. Siap. Senang bukan?
Bulan puasa menu seperti murtabak mini ayam cheese bakal menjadi hidangan palis laris kalau di jual di pasar atau di bazar ramadan. Saiz besar kecil semua ada pilih sahaja tetapi jika inginkan kepuasan berganda apa kata buat sendiri resipi ni. Sangat mudah dan yang best boleh letak isi banyak dan buat stok banyak-banyak.
RESIPI MURTABAK MINI AYAM CHEESE
BAHAN-BAHAN:
Isi ayam @ daging | cincang
Kentang | potong dadu
Carrot | potong dadu
Rempah kari daging | 1 paket kecik
3 ulas bawang putih | hiris
1 biji bawang besar | hiris
2 biji bawang besar | potong dadu
daun sup | hiris
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit minyak masak utk menumis
CARA MEMASAK INTI:
1. Panaskan kuali.. Tuang sedikit minyak masak.. Masukkan bawang yang dihiris..
2. Masukkan rempah kari dan masukkan sedikit air.. Tumis rempah hingga pecah minyak..
3. Masukkan isi ayam & masukkan kentang.. Masukkan air separas bahan2 yang dimasak..
4. Masak sehingga air hampir kering.. Masukkan sedikit garam & gula.. blh juga letak serbuk cukup rasa..
5. Masak hingga betul2 kering.. Sejukkan & sedia utk langkah menyediakan murtabak mini.
LANGKAH MEMBUAT MURTABAK MINI:
1. Pecahkan 2 biji telur, pukul & masukkan sedikit garam.. Masukkan inti yg telah dimasak tadi..
2. Masukkan daun sup dan bawang.. Kacau hingga sebati..
3. Buka kulit popia, letak atas dulang.. letak sekeping cheese di tengah2..
Ambil 3 sudu makan inti yang di campurkan dgn telur dan bawang tadi tu.. Letak di atas cheese tadi.. Lipat atas, bawah, kiri dan kanan.. lekatkan lipatan terakhir guna gam (tepung gandum + air)
Terbalikkan bila di lipat, letak atas bekas lain & ulang proses yg sama..
4. Untuk membakar panaskan kuali, letakkan sedikit minyak.. Letakkan murtabak mini tadi..
5. Bakar sehingga masak.. Balik2kan ia… bila dah siap bolehlah dihidangkan..
Haaa kat peti sejuk tu ada ayam dan daging. Malas nak ulang resipi yang sama, jom kita try lauk Ayam Masak Cendawan Shitake dan Kuzi Daging. Bunyi tajuk resipinya sahaja dah cukup padu kan.
Shitake memberikan 'falvour' cendawan yang sedap lagi menyihatkan. Bercerita pasal kuzi daging ni pulak,menurut Zulfaza Loves Cooking ZLC dalam FB nya lauk ini ada macam-macam versi. Versi Pantai Timur ada, Johor pun ada. Menariknya ada yang suka letak kerisik dan ada juga resipi menggunakan yogurt. Apa pun versinya janji sedap dan memuaskan hati.
AYAM MASAK CENDAWAN SHITAKE @ ZLC
BAHAN-BAHAN :
300g ayam (potong kecil)
1 pek cendawan shitake atau cendawan butang (belah dua)
5 batang cili kering
5 butir bawang putih (ketuk jer)
halia lebih kurang sebesar ibu jari (hiris nipis)
1 biji bawang besar (potong bulat)
3 sudu sos tiram
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair (saya letak kicap pekat manis jer 4 sb)
lada putih secukup rasa
Air secukupnya
sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMASAK ;
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga naik bau. Masukkan sos tiram dan ayam. Masukkan air (ikut citarasa nak kuah banyak ke sikit) supaya ayam lebih cepat masak.
2. Tunggu hingga ayam empuk dan kuahnya mendidih.Masukkan cendawan, kicap pekat, kicap cair dan bawang yang dipotong bulat. Kemudian, masukkan lada putih dan minyak bijan.
3. Gaul hidangan agar sekata. Sedia untuk dihidang.
* Ayam masak cendawan ni empunya resipi tak letak garam sebab dah pakai sos tiram dan kicap.
KUZI DAGING
BAHAN-BAHAN :
2 kg daging dihiris nipis
4 tangkai daun pudina
2 pokok daun ketumbar
1/2 tin susu cair
1/2 tin tomato puri
Gajus dan kismis secukupnya
100 gm rempah kari daging
100 gm rempah briyani
garam secukup rasa
Gula melaka dan madu secukup rasa
1 ketul gula batu
Bahan Tumis
6 sudu besar minyak makan
1 sudu besar minyak sapi
6 biji bawang besar | dikisar
8 ulas bawang putih | dikisar
4 inci halia | dikisar
2 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
6 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis hingga naik baunya.
2. Masukkan rempah kari dan rempah briyani. Tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan tomato puri dan juga susu cair.
3. Masukkan daging dan masak sehingga empuk. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Bila sudah masak dan daging empuk, masukkan daun pudina, daun ketumbar, cili merah, cili hijau tan taburkan gajus goreng dan kismis.
Teringin nak makan nasi tomato, ni dia resipi mudah dari Hidayati Hana yang dikongsikan dalam grup Rasa Share Resipi. Paling best kalau digandingkan bersama ayam masak merah, kambing bakar, salad arab dan papadom.
Bagi melengkapkan set Nasi Tomato, min kongsikan sekali resipi kambing bakar dan ayam masak merah dari Salimah Olie. Jom cuba…
NASI TOMATO SIMPLE RINGKAS
.
BAHAN-BAHAN :
3 cawan/pot beras basmathi
Air secukupnya
1/2 cawan susu cair
2 helai daun pandan
3 sudu besar tomato puri
3 sekawan (bunga lawang, kilit kayu manis, buah pelaga)
Sedikit minyak/ mentega
1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, sedikit halia (blend)
Kiub pati ayam
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Panaskan minyak, tumis bwg yg diblend masukkn 3 sekawan dan daun pandan
Bila da garing masukkn tomato puri
Masukkn susu cair, air secukupnya, kuib pati ayam dan garam
Biarkan mendidih dan tuangkan atas beras yg sudah dibasuh dlm periuk nasi
Biarkan nasi masak
Bila dah kering gembur-gemburkan guna garfu taburkan kismis dn bwg goreng jika suka
1 ekor ayam dipotong kecil dan basuh bersih. (Bubuh garam dan serbuk kunyit. Goreng jangan garing sangat.)
BAHAN KISAR
3 biji bawang besar size besar
4-5 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
BAHAN LAIN
Minyak masak untuk menumis
1 kulit kayu manis
3 bunga lawang
5 buah pelaga
2 batang serai diketuk
3-4 senduk cili kisar
Garam dan gula secukupnya
5 sudu besar sos cili
2 biji tomato (didadu kecil)
CARA MEMBUAT 1. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sampai naik bau. Masukkan serai. Tumis sekejap. 2. Masukkan bahan kisar. Tumis sampai garing. Kemudian masukkan cili kisar. Tumis lagi sampai garing. 3. Masukkan gula, sos cili dan tomato. Biar seketika. Kacau sesekali. Perisakan garam. 4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati. Siap.
Kredit : Resipi oleh Salimah Olie dari Telegram KakiMakan
KAMBING BBQ SUPER SEDAP
.
BAHAN-BAHAN:
500gm daging kambing | hiris kecil, cuci dan toskan
2 ulas bawang putih | kisar
3cm halia | kisar
2 sudu makan sos BBQ
1sudu makan sos tiram
2 sudu makan madu
1 sudu teh serbuk paprika
1 sudu teh herba campur
CARA MEMASAK: 1. Masukkan daging kambing bersama bahan perapan dalam mangkuk. 2. Gaul rata, kemudian tutup mangkuk dengan plastik wrap . 3. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit. 4. Kemudian sedia dan panaskan pemanggang . 5. Setelah cukup panas, panggang daging lebih kurang 10-15 minit. 6. Setelah masak anda boleh sajikan dengan sos lada hitam atau sos kegemaran anda.
Bagi anda yang suka kan shopping online ni ada free shipping voucher istimewa menanti anda. layarinya di https://invol.co/cloqnh
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...