Bila melawat Indonesia, rasanya tidak lengkap jika tidak mencuba hidangan Martabak. Ia merupakan salah satu ‘street food’ wajib cuba bila berkunjung ke negara jiran ini. Rupanya kelihatan seperti Apam Balik di Malaysia. Intinya pula pelbagai. Tak ubah seperti yang dijual di negara kita. Tapi, takkan tiada beza? Kalau nak tahu dan nak belajar cara-cara menghasilkan Martabak dan Apam Balik yang sedap dan mudah, jom lihat resipi-resipinya.

1. APAM BALIK

BAHAN ADUNAN BATTER:

  • Gula
  • Telur
  • Baking soda
  • Perasa vanilla
  • Air
  • Tepung gandum
  • Marjerin

BAHAN INTI:

  • Jagung tin
  • Kacang tanah
  • Kelapa parut
  • Bijan / nestum

CARA MEMASAK:

1. Masukkan garam dan gula. Pukul sehinga gebu.

2. Masukkan serbuk penaik, esen vanilla dan sedikit air. Kacau sehingga sebati

3. Masukkan tepung gandum secara berperingkat. Sebatikan dan rehatkan adunan selama 20-30 minit.

4. Masukkan marjerin ke dalam kuali, kemudian tuangkan adunan.

5. Ratakan adunan tersebut sebelum memasukkan jagung tin, kacang tanah, kelapa parut dan bijan.

6. Masak sehingga garing dan rangup. Sedia untuk dihidangkan

2. MARTABAK

2276055425994463

BAHAN-BAHAN:

  • 2 biji kuning telur
  • 4 sudu makan gula
  • 1 cawan susu segar
  • 2 sudu makan tepung gandum – jika adunan cair, tambah tepung.
  • 1 sudu makan minyak masak

BAHAN INTI:

  • Marjerin
  • Parutan coklat
  • Parutan keju cheddar
  • Susu pekat manis

CARA MEMASAK:

1. Pukul telur bersama gula hingga kembang.

2. Masukkan susu, tepung dan minyak masak. Pukul lagi hingga kembang dan sebati.

3. Tuang adunan ke dalam kuali tahan lekat. Masak guna api perlahan hingga martabak masak.

4. Angkat dan sapukan marjerin. Kemudian parutkan coklat, keju dan tuang susu pekat manis secukupnya.

5. Potong dan sedia untuk dinikmati.

 

Cuba Juga:

  • Resipi Nasi Lemak & Nasi Uduk dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 1
  • Resipi Ayam Masak Kicap & Chicken Adobo dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 2
  • Resipi Mi Celup & Pho dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 3
  • Resipi Somtam & Kerabu Mangga dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 4
  • Resipi Singgang Asam Pedas Terengganu & Sinigang Filipina dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara  Episod 5
  • Resipi Sate Ayam &  Sate Padang dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 6
  • Resipi Char Kuetiaw &  Pad Thai dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 7
  • Resipi Daging Asam &  Bo Tai Chanh dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 8
  • Resipi Ikan Percik &  Sinugno dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 9
  • Resipi Popia &  Lumpia dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 10
  • Resipi Mi Kari Khao Sai dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 11