Rasa: Jelajah Rasa Nusantara episod ke 8, Adam Didam dan Ili Sulaiman sekali lagi meneroka sajian Malaysia dan Vietnam yang kelihatan sama. Untuk kali ini Adam belajar cara-cara penyediaan Daging Asam manakala Ili mempelajari teknik-teknik menyediakan hidangan Bo Tai Chanh yang merupakan sejenis salad yang menjadi kegemaran rakyat Vietnam. Agaknya apa perbezaan antara kedua-dua hidangan ini ya? Nak cuba? Jom lihat resipi-resipi yang dikongsikan di bawah ini.

1. DAGING ASAM

BAHAN PERAP:

  • 1 keping daging batang pinang
  • 3-4 biji bawang merah kecil – kisar
  • 3 ulas bawang putih – kisar
  • 1 inci kunyit – kisar
  • 2 batang serai – kisar
  • Garam dan gula secukup rasa

BAHAN AIR ASAM:

  • Asam jawa
  • Belacan
  • Air
  • Bawang kecil
  • Cili padi
  • Tomato
  • Garam dan gula secukup rasa

 

CARA MEMASAK

1. Kisar bahan perap ( kecuali daging, garam dan gula ) hingga halus. Lumurkan pada daging, tabur garam dan gula secukupnya. Gaul rata dan perap seketika.

2. Letakkan sedikit minyak ke dalam kuali, panggang daging selama 10 minit (5 minit setiap bahagian) dengan api sederhana besar. Biarkan daging rehat seketika.

3. Untuk hasilkan air asam, masukkan air, asam jawa, diikuti dengan belacan, bawang kecil, cili padi, tomato, garam dan gula.

4. Hiris daging nipis dan hidangkan bersama air asam.

Tonton video resipi Daging Asam:

2. BO TAI CHANH ( SALAD DAGING VIETNAM)

BAHAN-BAHAN:

  • 500gm stik tenderloin
  • 3 sudu makan jus limau atau lemon.

BAHAN SAYUR-SAYURAN:

  • ¼ cawan bawang putih -cincang kasar
  • ¼ cawan batang daun ketumbar -cincang kasar
  • ¼ cawan daun ketumbar -cincang kasar
  • Daun salad, lobak merah dan tomato
  • 1 cawan taugeh
  • ½ cawan bawang 
  • 1 batang serai
  • 1 biji cili padi

BAHAN HIASAN:

  • 4 biji limau nipis
  • 2 sudu makan kacang tanah yang digoreng
  • 2 sudu makan bawang goreng
  • 2 helai daun limau purut – cincang kasar
  • 1 paket keropok udang

BAHAN SOS NUOC CHAM

  • 2 sudu makan sos ikan
  • ½ sudu teh gula
  • Cili padi merah secukupnya
  • Bawang putih hancur secukupnya

CARA MEMASAK

1. Untuk menyediakan sos Nuoc Cham, masukkan jus limau, sos ikan, gula, lada dan kacau sebati. Ketepikan seketika.

2. Untuk daging, perap daging dengan jus limau selama 10 minit. Masukkan ke dalam peti ais.

3. Masukkan sayur dan herba di dalam mangkuk bersesuaian. Gaulkan bersama sos Nuoc Cham.

4. Asingkan daging yang diperap dengan sos limau sebentar tadi, tumis seketika bersama masukkan herba, cili, serai, bawang dan taugeh.

5. Satukan bahan yang digaul bersama daging dan hidangkan bersama bawang goreng, kacang tumbuk, dan daun limau purut.

6. Hidangkan bersama nuoc cham dengan sedikit sos limau. Sedia untuk dimakan!

Tonton video resipi Bo Tai Chanh:

Cuba Juga:

  • Resipi Nasi Lemak & Nasi Uduk dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 1
  • Resipi Ayam Masak Kicap & Chicken Adobo dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 2
  • Resipi Mi Celup & Pho dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 3
  • Resipi Somtam & Kerabu Mangga dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 4
  • Resipi Singgang Asam Pedas Terengganu & Sinigang Filipina dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara  Episod 5
  • Resipi Sate Ayam &  Sate Padang dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 6
  • Resipi Char KuetiawPad Thai dalam Rasa: Jelajah Rasa Nusantara Episod 7