Dapat pencuci mulut seperti puding atau agar-agar memang sedap. Tambah pula berwarna-warni macam ni, tambah selera nak makan. Jom kita buat puding sagu ni. Bahan-bahan nak buatnya pun mudah dapat.
1.Rendam biji sagu selama 2 jam,kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih,tuang dalam tapisan dan cuci di bawah air lalu untuk membuang kanji dan mengelakkan ia melekat.
2.Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian dengan pewarna yang di sukai,3 bahagian lagi biarkan warna asal (jernih).
3.Masak 1 liter air bersama serbuk agar-agar,gula,gula batu dan daun pandan hingga betul-betul mendidih,tuang susu cair,kacau sebati,tutup api.
Ads
4.Ambil 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam setiap bekas berisi sagu tanpa pewarna,kacau rata dan tuang ke dalam loyang yang telah dibasahkan dengan sedikit air.Biarkan keras sekejap dan bila dah keras,kelar permukaan agar-agar dengan pisau atau cakar dengan garpu pun boleh.
5.Ambil 200 ml larutan agar-agar lagi dan masukkan dalam bekas berisi sagu berwarna kacau sebati.
6.Tuang ke atas lapisan pertama tadi,biarkan keras sekejap,ulangi langkah yang sama sehingga adunan agar-agar habis.Simpan dalam peti sejuk.
*untuk setiap lapisan,masukkan sekejap dalam peti sejuk selama 2-3 minit supaya puding mengeras~
Menu sampingan yang ringkas dan sedap untuk menu makan malam, melengkapkan hidangan makanan di meja utama. Sedap juga makan begitu sebagai snek ringkas.
TEMPE TELUR MASIN
BAHAN-BAHAN:
1 ulas bawang putih – cicang halus
2 tangkai cili kering – potong kecik2 atau boleh tukar cili padi
2 tangkai daun kari
Sepeket tempe – goreng tanpa garam
2 sudu makan susu cair
1 biji telur masin- untuk sepeket tempe
1 sudu makan mentega
CARA MEMASAK:
1. Hancurkan telur masin yang siap direbus. Boleh guna kuning telur sahaja dan kalau tidak mahu membazir boleh guna putih telur sekali.
2. Panaskan satu sudu mentega atau boleh gunakan minyak.
3. Masukkan cili kering, bawang putih dan daun kari. Tumis hingga naik bau.
4. Masukkan telur masin yang sudah dihancurkan tadi dan susu cair. Terpulang pada citarasa anda jika hendak rasa leboh krim boleh lebihkan.
5. Akhir sekali masukkan tempe yang sudah digoreng.
Seri Muka Durian kalau buat sendiri memang puas hati, tambah pula sekarang musim durian memang sesuai lah nak buat kuih ini untuk hidangan minum petang bersama keluarga atau untuk diberikan kepada jiran tetangga.
Menggunakan acuan kuih lompang, Noraslinda Md Radzhi berkongsi resipi kuih seri muka durian untuk anda cuba. Nampak sedap dan menyelerakan!
SERI MUKA DURIAN
Bahan-bahan:
Lapisan bawah
2 cawan beras pulut ( basuh dan rendam selama 1 jam )
2 cawan santan
2 sudu besar minyak masak
Garam secukupnya
( beras pulut di tapis.. masukkan dalam loyang bersama bahan-bahan lain.. kukus hingga pulut masak )
Lapisan atas
1 cawan durian
1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
2 cawan santan sederhana pekat
1 cawan gula
1 biji telur
Sedikit garam
Pewarna kuning
Cara memasak:
1.Blend semua bahan
2.Masukkan ke dalam periuk
3.Masak atas api kecil, kacau agak-agak periuk panas.. angkat
4.Tekan-tekan pulut dan padatkan
5.Tuang bahan yang di masak tadi ke atas pulut tadi
6.Kukus 40 minit
Sejukkan dulu baru dipotong
Nota:
1.Untuk kukus guna acuan… Saya guna acuan lompang saiz besar
2.Acuan di sapu mnyak
3.Pulut dilenyek ..
4.Masukkan dalam acuan.. tekan-tekan dan ratakan.. isi pulut separuh acuan
5.Air kukus dah didih
6.Pulut dikukus dulu sekejap
7.Tuang adunan lapisan atas
8.Kukus 10 minit pertama api besar.. 5 minit last api sederhana..
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...