
Lebihan roti diolah menjadi pemanis mulut yang ringkas dan senang. Puding roti yang lembut dan gebu dengan rasa lemak keju dan coklat yang enak
PUDING ROTI KRIM KEJU BERCOKLAT CIP
BAHAN-BAHAN
- 10 keping roti
- 2 cawan susu segar
- 1/2 cawan gula perang
- 250 gram krim keju
- 1 biji telur
- Coklat cip
- Vanila Essence
CARA MEMASAK:
1. Potong 4 roti dan susun dalam loyang hingga habis.
2. Tuangkan susu segar atas roti. Rendam dalam 15 minit.
3. Pukul cheese sampai gebu dan masukan telur. Pukul lagi.
4. Dalam bekas yang lain masukkan gula perang dan essen vanila. Pukul lagi hingga sebati.
5. Masukkan adunan cheese ka atas roti dalam loyang tadi.
6. Taburkan coklat cip diatas roti
7. Bakar suhu 180 darjah, lepas 20 minit, turunkan ke 150 darjah. Bakar dalam masa 40 minit.
Nota: Oven guna kipas dan api atas bawah
Kredit resipi & foto: Maslina Meor Radhi
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Talam Pelbagai Jenis Yang Disukai Ramai

Kuih muih tradisi memang disukai ramai. Lemak, lembut, manis yang sedang elok, memang tak jemu. Bagi penggemar sajian kuih tradisional, kuih talam terdiri daripada pelbagai jenis. Semuanya enak-enak belaka. Dikongsikan resipinya. Bolehlah cuba nanti.
TALAM GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
(LAPISAN BAWAH)
- 1 cawan gula merah – Boleh beli online di sini
- Secawan air
- 1 ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
- 1 sudu besar tepung ubi – Boleh beli online di sini
- Sesudu besar air kapur (jangan pekat sangat)
- 1 sudu besar kicap pekat (Saya guna jenama Jalen untuk bagi warna cantik. Tiada kesan rasa)
- 2 cawan air
CARA MEMASAK:
1.Sapukan loyang dengan minyak masak dan lapikkan dengan plastik. Ketepikan.
2.Secawan gula merah masak bersama secawan air. Ketepikan. Jika suka manis, boleh tambah sedikit gula putih.
3.Air gula merah satukan dengan air biasa jadikan 3 cawan air. Jangan lebih.
4.Satukan kesemua tepung, air kapur, kicap dan gula pasir jika nak tambah. (Saya memang pakai gula merah je.)
5.Tapiskan. Masukkan dalam kuali. Kacau sehingga naik wap. Jangan sampai pekat.
6.Masukkan ke dalam loyang dan kukus 15 – 20 minit dengan api agak besar.
(LAPISAN ATAS)
- 2 ½ cawan santan pekat (Jangan pekat sangat. Tambah air kalau santan pekat sangat)
- 1 ½ cawan tepung – Boleh beli online di sini
- 1 sudu kecil garam (atau secukupnya)
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan kacau sebati. Tapiskan.
2.Kemudian, masukkan dalam kuali dan kacau sehingga naik wap.
3.Tuang di atas lapisan gula merah tadi.
4.Kukus lagi selama 25 minit atau sehingga masak.
5.Sejukkan dan boleh potong dengan pisau plastik.
Kredit: Shakinah Zainal
TALAM KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
(LAPISAN BAWAH)
- 1 cawan keledek (siap didadu)
- 1 + ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
- 3 cawan santan – Boleh beli online di sini
- Secubit garam halus
- **Kisarkan semua (kecuali keledek)
(LAPISAN ATAS)
- 3 cawan santan
- 1 + ½ cawan tepung gandum
- ½ cawan gula pasir – Boleh beli online di sini
- 2 sudu besar tepung jagung – Boleh beli online di sini
- Pewarna oren secukupnya
**Kisarkan kesemua bahan di atas.
CARA MEMASAK:
1.Kisarkan semua bahan lapisan bawah.
2.Kukus keledek yang dipotong dadu hingga lembut.
3.Kemudian, campurkan keledek dengan adunan tepung siap kisar tadi.
4.Lapik loyang 7 inci dengan plastik dan digris dengan minyak. Boleh mula dikukus selama 25 minit.
5.Kemudian, kisarkan semua bahan lapisan atas.
6.Selepas 25 minit, keluarkan loyang. Carik-carik dengan garpu permukaan kuih.
7.Terus masukkan adunan lapisan atas tadi. Kukus lagi 25 minit hingga masak.
8.Tutup api dan sejukkan.
9.Selepas sejuk, bolehlah dipotong. Guna pisau plastik yang disapu minyak.
10.Siap. Sedia untuk dihidangkan.
Kredit: Mizah Ngatiman
TALAM PANDAN
BAHAN-BAHAN:
(Lapisan Bawah)
- 8 helai daun pandan
- 3 cawan air
- 1 kotak kecil santan Kara (guna santan kelapa pun boleh) – Boleh beli online di sini
- 1 cawan gula pasir
- 1 ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
- ½ cawan tepung ubi – Boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
1.Kisar daun pandan dengan air.
2.Kemudian, tapis dan ambil airnya sahaja. Secawan air pandan bikin aroma menawan.
3.Isi tepung penuh secawan. Cawan inilah guna sukatan untuk semua bahan.
4.Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar dan kacau.
5.Godak semua bahan sehingga semuanya sebati. Sehingga tiada tepung yang berketul-ketul.
6.Selepas kesemua bahan tersebut larut, tapiskan ke dalam bekas lain untuk buang saki baki tepung yang berketul atau jika ada bendasing dalam adunan.
7.Sediakan loyang 10×10 inci. Lapikkan dengan plastik. Sekiranya tak mahu lapik dengan plastik, bolehlah sapu permukaan loyang dengan minyak dahulu.
8.Panaskan pengukus yang telah berisi air.
9.Tuang adunan pandan ke dalam loyang. Kukus di dalam pengukus yang telah pun sedia mendidih airnya selama 20 minit. Api jangan terlalu besar, jangan terlalu kecil. Sederhana sudah memadai.
BAHAN-BAHAN:
(Lapisan Atas)
- ½ cawan tepung ubi – Boleh beli online di sini
- 1 ½ cawan tepung gandum
- 1 kotak kecil santan – Boleh beli online di sini
- 1 sudu kecil garam atau secukup rasa
- 3 cawan air
CARA MEMASAK:
1.Masukkan kesemua bahan, kacau dan tapis siap-siap.
2.Apabila adunan lapisan bawah telah cukup 20 minit, terus masukkan ke dalam loyang. Tak perlu turunkan kukusan, terus tuang sahaja. Berhati-hati ye.
3.Kukus lagi selama 20 minit.
4.Selesai cukup tempoh 20 minit, buka penutup pengukus. Jika ada air di dalam loyang, mengiringkan supaya senang air itu diceduk dan dibuang.
5.Dah siap. Tunggu kuih sedikit sejuk, barulah dipotong.
6.Adunan ni jadi lembut dan kenyal-kenyal saja. Sedap sangat. Selamat mencuba!
Kredit: Lia Yob Ibrahim
TALAM SAGU
BAHAN LAPISAN BAWAH:
- Sagu – rendam bagi kembang seketika & buang airnya – beli online disini
- Gula halus – gaul dalam sagu ikut agak-agak manis + pewarna merah @ sirap – beli online disini
CARA MEMASAK:
- Oles loyang dengan sedikit minyak dan ratakan sagu tanpa perlu tekan. Ia bertujuan supaya bagi ruang pada sagu untuk mengembang.
- Boleh tambah sedikit air dalam sagu supaya bila sejuk, sagu tidak liat.
- Kukus sagu sehingga masak. Masa kukus tidak lama sangat, cukup hingga sagu bertukar rupa.
- Sebelum letak lapisan atas, cakar-cakar sedikit permukaan sagu supaya lapisan atas senang melekat.
NOTA: Sukatan sagu agak-agak sahaja ikut saiz loyang yang digunakan. Jangan terlalu penuh nanti tiada ruang untuk letak lapisan atas.
- BAHAN LAPISAN ATAS:
- 1 cawan tepung (tepung gandum + 2 sudu makan tepung ubi) – beli online disini
- 2 sudu makan tepung jagung – beli online disini
- 3 cawan santan (santan pekat + air. Lemak terpulang. Nak guna
- santan sama banyak dengan air pun boleh. Empunya resipi tak suka terlalu lemak. Nisbah yang digunakan adalah 1:2) – beli online disini
- Sedikit garam- untuk menaikkan rasa lemak
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan adun hingga larut. Tapis jika tepung berketul.
2. Masak guna api perlahan dan kacau hingga naik wap sedikit. Jangan biarkan tepung berketul.
3. Bila sudah siap, tuang ke atas sagu yang telah dikukus tadi.
- Kukus sekali lagi dalam 10 minit atau hingga kuih betul-betul masak. Sejukkan sebelum dipotong.
- Kuih Talam Sagu siap untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Harum Wangi
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Ikan Masin Pembuka Selera, Bertambah Nasi Dibuatnya
Kak Mas Kongsi Resipi Pajeri Nanas Sedap & Kuah Pekat Tanpa Guna Santan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Cara Buat Resipi Puding Jagung Lembut & Sedap

Isi Kandungan
ToggleSedap Puding Jagung lembut bergedik ni. Makan sejuk-sejuk memang enak. Cara penyediaannya juga tak renyah dan tak guna banyak bahan. Cubalah. Resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni memang sentiasa terbaik. Pendek kata, kalau pertama kali cuba pun, jika ikuti cara-cara seperti yang dikongsi, pasti jadi. Berbaloi untuk dicuba dan memang kena dengan cita rasa.
CARA BUAT PUDING JAGUNG SEDAP, LEMBUT & TAK MUAK
BAHAN-BAHAN:
1 paket serbuk agar-agar (10gm) – beli online disini
4 cawan air
1 cawan gula – beli online disini
1 tin susu cair – beli online disini
1 tin jagung krimer – beli online disini
1-2 sudu makan perasa jagung – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Satukan serbuk agar-agar, gula dan air di dalam periuk yang bersesuaian. Masak sehingga larut.
2. Kisar jagung bersama susu cair hingga halus.
3. Tuang kisaran jagung ke dalam periuk berisi agar-agar tadi dan kacau sebati.
4. Didihkan campuran agar-agar dengan api perlahan.
5. Tutup api kemudian tapis. Biarkan wap panasnya hilang.
6. Tuang adunan ke dalam acuan atau loyang yang bersesusian.
7. Sejukkan dan biarkan mengeras terlebih dahulu sebelum dihidang.
Kredit resipi & foto: Mas Cotek
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cara Masak Ayam Sambal Bali Paling Mantap. Ikut Resipi Ini Pasti Jadi
Kulit Rangup, Inti Enak. Resipi Karipap Ikan Ni Memang Terlajak Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Koleksi Aneka Resipi Puding Yang Sedap & Mudah Buat.

Bagi peminat puding, pastinya berasa geram dan tak sabar nak cuba bila melihat aneka puding yang cantik ni diatas meja. Comel sangat malah rasanya juga sangat sedap. Bagi anda yang terasa nak hasilkan manisan ini untuk keluarga, seleksi resipi yang dikongsi di bawah ini antara yang boleh dicuba.
1. PUDING SUSU LAPIS STRAWBERRY
BAHAN-BAHAN:
- 20gm agar-agar tali – rendam dengan air 1 jam dan toskan
- 5 cawan air
- 1 cawan gula
- 1 tin susu cair – sukat 2 cawan. Jika tidak cukup, tambah air.
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 2 sudu makan tepung kastad – bancuh dengan sedikit air
- Secubit garam
- 10 biji strawberi – hiris nipis
- Sedikit pewarna merah
- Sedikit perisa strawberi
CARA MEMASAK:
1. Masak air dengan agar-agar hingga larut. Masukkan gula. Kacau rata.
2. Kemudian masukkan susu cair, susu pekat manis, tepung kastad dan secubit garam. Masak hingga mendidih. Padamkan api.
3. Susun strawberi dalam loyang bersaiz 8×8. Boleh juga guna loyang bulat.
4. Ambil 1 cawan campuran agar-agar, tuang dalam loyang berisi strawberi perlahan-lahan. Biar hingga sederhana beku.
5. Ambil 2 cawan adunan agar-agar dalam periuk, tuang dalam bekas lain.
6. Kemudian ambil 1 cawan adunan agar-agar dan kisar dengan 1 biji buah strawberi hingga hancur. Tuang dalam bekas berisi campuran 2 cawan agar-agar tadi.
7. Masukkan pewarna merah dan perisa strawberi. Kacau sebati.
8. Ambil 1 cawan agar-agar strawberi dan tuang atas puding di dalam loyang.
9. Ulang proses melapis puding dengan menuang agar-agar yang asal dan agar-agatr strawberi secara berselang seli. Lakukan hingga habis.
10. Simpan dalam peti sejuk selama 3-4 jam sehingga beku.
11. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Zura Zul
2. PUDING MANGGA
BAHAN-BAHAN:
- 20gm agar-agar tali
- 7 cawan air
- 1 cawan gula
- Sedikit gula batu
- 3/4 cawan susu tepung
- 1 sudu makan tepung kastard
- Sedikit garam
- Sedikit pewarna kuning telur
- 3 biji buah mangga manis – lagi banyak lagi sedap
CARA MEMASAK:
1. Masak agar-agar bersama air hingga larut. Tuang gula dan gula batu. Kacau lagi hingga larut.
2. Masukkan susu tepung dan sedikit garam. Kacau lagi hingga sebati dan mendidih. Tutup api.
3. Ambil 2 cawan campuran agar-agar, tuang dalam blender. Masukkan 1 biji isi mangga yang dipotong, tepung kastard dan sedikit pewarna kuning telur. Kisar halus.
4. Basahkan loyang dan tuang 2 cawan agar-agar bersusu ke dalam loyang. Biar hingga sedikit keras.
5. Susun separuh mangga yang dipotong dadu pada permukaan agar-agar tadi. Tuang sedikit agar-agar. Kemudian susun lagi baki potongan mangga dan tuang lebihan agar-agar hingga habis. Biarkan mengeras seketika.
6. Bila agar-agar dah sedikit beku, tuang pulanagar-agar yang dikisar bersama mangga tadi perlahan-lahan.
7. Biarkan sejuk dalam peti sejuk selama 3 jam sebelum dipotong.
Kredit resipi & foto: Zura Zul
3. PUDING ROTI COKLAT PANDAN
BAHAN-BAHAN:
- 4 keping roti putih
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 10gm serbuk agar-agar
- 1/2 cawan gula
- 2 sudu makan mentega/marjerin – cairkan
- 3 1/2 cawan air
- 2 sudu makan serbuk koko @ 1/2 sudu makanChocolate Emulco
- 1/2 sudu makan perisa pandan (empunya resipi guna 3 sudu makan jus pandan)
- Sedikit pewarna hijau dark green
CARA MEMASAK:
1. Carik-carikkan roti. Kisar roti bersama 1/2 cawan air, telur, susu pekat & susu cair. Ketepikan.
2. Masak serbuk agar-agar bersama 3 cawan air dan gula di dalam periuk hingga mendidih.
4. Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk agar-agar. Kacau hingga sebati.
5. Masukkan mentega atau marjerin yang telah dicairkan. Kacau hingga sebati.
6. Masak dengan api perlahan sehingga agar-agar mendidih. Tutup api.
7. Bahagikan agar-agar kepada 2 bahagian. 1 bahagian letak pewarna hijau dan perisa pandan (empunya resipi guna jus pandan & pewarna “dark green”) dan 1 bahagian lagi masukkan serbuk koko atau Chocolate Emulco.
8. Tuang bahagian coklat ke dalam loyang. Biarkan sejuk dan keras sedikit.
9. Kemudian tuang bahagian hijau ke atas bahagian coklat tadi. Perlu dibuat dengan cepat sebab puding ini cepat membeku.
10. Sejukkan dalam suhu bilik. Apabila telah sejuk, baru simpan dalam peti sejuk. Enak dimakan ketika sejuk.
Kredit resipi & foto: Hamidah HA
4. PUDING OREO LAPIS MILO
BAHAN-BAHAN:
10 gm serbuk agar-agar
1 tin susu cair (400ml)
1 bungkus oreo – patah empat
750ml air
150gm gula
3/4 cawan milo
CARA MEMASAK:
1. Masak serbuk agar-agar dan air sehingga larut.
2. Kemudian, masukkan gula dan masak hingga larut guna api sederhana.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati hingga mendidih.
4. Bila dah sebatikan semua bahan-bahan tadi, bahagikan kepada dua bahagian.
5. Satu bahagian dicampurkan dengan milo dan kacau hingga sebati. Pastikan tidak berketul. Campuran milo ini juga kena bahagikan jadi 2 bahagian.
6. Tuang bahagian pertama (milo) ke dalam loyang untuk dijadukan dasar.
7. Bila mengeras sedikit, tuangkan pula adunan agar-agar putih tadi.
8. Taburkan biskut oreo mengikut kreativiti masing-masing. Kemudian tunggu lagi sehingga bancuhan mengeras sedikit .
9. Kemudian tuangkan balik baki adunan milo. Sejukkan sekejap dengan suhu bilik, kemudian masukkan dalam peti sejuk.
12. Bila dah beku sepenuhnya, potong dan hidangkan.
Kredit resipi & foto: Coret Coret Nina
5. PUDING ROTI KARAMEL
BAHAN KARAMEL:
- 2 sudu makan gula – masak dalam loyang 8 atau 9 inci atas api perlahan. Jadikan gula hangus. Bila gula dah cair, ratakan dalam loyang. Ketepikan.
BAHAN A:
- 20gm agar-agar bertali
- 5 1/2 cawan air
- 3/4 cawan gula
BAHAN B:
- 5 keping roti gardenia – carikkan
- 1 tin susu cair
- 1 biji telur
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 2 sudu makan mentega/marjerin
- 1 sudu makan tepung kastard – bancuh dengan sedikit air
- 1 sudu makan esen vanilla
- Pewarna ungu, pink & kuning secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Masak (bahan A) agar-agar bersama air hingga larut. Kemudian masukkan gula. Kacau rata & perlahankan api
2. Kisar bahan B kecuali tepung kastard hingga halus. Tuang dalam periuk agar-agar ( Bahan A) tadi. Besarkan api semula. Kacau rata.
3. Masukkan tepung kastard. Kacau sebati hingga mendidih. Tutup api.
4. Ambil 2 cawan agar-agar dan tuang dalam loyang berisi karamel tadi. Biarkan sedikit beku.
5. Ambil lebihan agar-agar dan bahagikan kepada 3 bekas sama banyak.. Warnakan ungu, pink dan kuning.
6. Tuang agar-agar ungu ke atas lapisan agar-agar dalam loyang yang telah sedikit beku secara perlahan-lahan hingga habis.
7. Kemudian tuang pula campuran agar-agar berwarna pink dan seterusnya warna kuning. Kena buat dengan cepat sebab puding roti ni cepat beku.
8. Jika rasa agar-agar terlalu beku sebelum dituang, panaskan sekejap menggunakan api perlahan.
9. Bila agar-agar beku sepenuhnya, simpan dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dikeluarkan dari acuan dan dinikmati.
Kredit resipi & foto: Zura Zul
6. PUDING FRUIT DELIGHT
BAHAN A:
• 15gm serbuk agar-agar
• 600ml air
• 150gm gula
• 2 biji putih telur
BAHAN B:
• 10gm serbuk agar-agar
• 600ml air
• 120gm gula
UNTUK HIASAN:
• Sedikit buah strawberi dipotong nipis
• Sedikit buah blueberi, pic atau buah-buahan lain
CARA MEMASAK:
1. Atur hirisan buah strawberi di sekeliling bekas atau acuan plastik bersegi. Ketepikan.
2. Masak bahan A sehingga mendidih kecuali putih telur. Ketepikan seketika dan biarkan suam.
3. Putar putih telur sehingga kembang. Masukkan adunan agar-agar tadi sedikit demi sedikit sambil diputar dengan kelajuan sederhana.
4. Tuang agar-agar putih telur ke dalam bekas atau acuan sehingga paras hirisan strawberi. Biarkan beku.
5. Susun buah-buahan yang anda sukai di atas permukaan lapisan yang telah beku tadi.
6. Masak bahan B hingga mendidih, biarkan suam dan tuang ke atas buah-buahan sehingga penuh.
7. Sejukkan terlebih dahulu dan enak dinikmati ketika sejuk.
7. PUDING COKLAT
BAHAN-BAHAN:
• 50gm gula
• 400ml susu penuh krim
• 30gm krim putar (pekat/thicked) | dipukul sehingga kembang
• 1 sudu makan serbuk agar-agar
• 1 sudu makan serbuk koko | dibancuh dengan sedikit air panas
• ½ sudu makan coklat Hershey’s
UNTUK HIASAN:
• Sedikit krim putar
• Sedikit kepingan coklat
CARA MEMASAK:
1. Didihkan susu, gula dan serbuk agar-agar. Kacau sehingga larut.
2. Campurkan serbuk koko dan coklat Hershey’s.
3. Tapis dan tuang adunan ke dalam mangkuk. Masukkan krim putar dan kacau sehingga sebati.
4. Tuang adunan ke dalam bekas kaca kecil dan sejukkan di dalam peti sejuk.
5. Selepas adunan keras, tuangkan sedikit coklat Hershey’s cair di bahagian atasnya bersama krim putar.
6. Sedia dinikmati ketika sejuk.
8. PUDING AISKRIM OREO
BAHAN-BAHAN :
• 8gm serbuk agar-agar
• 100gm gula
• 500gm air
• 250gm krim putar
• 200gm susu segar
• 4 sudu makan aiskrim vanila
• 200gm biskut Oreo | buang krim dan hancurkan bahagian biskut
CARA MEMASAK :
1. Serbuk agar-agar, gula dan air dimasak sehingga serbuk agar-agar larut.
2. Tutup api dan masukkan krim putar, susu segar, aiskrim vanila dan serpihan biskut Oreo.
3. Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan