Gabungan pisang yang manis, keju yang mencair serta kulit popiah yang rangup, inilah yang buat ramai orang suka makan Popiah Pisang Berkeju. Sangat mudah disediakan dan sesuai dinikmati panas-panas. Memang hidangan yang sesuai untuk moreh. Gunakan keju Perfect Italiano Mozzarella untuk efek keju tarik yang sempurna. Selamat mencuba.
POPIAH PISANG BERKEJU
Bahan-bahan:
½ cawan gula
6 biji pisang emas | dibelah dua
150gm Perfect Italiano Mozzarella
12 keping kulit popiah | untuk 12 hidangan
1 cawan air
Minyak untuk menggoreng
Chocolate drizzle | untuk hiasan
Cara Memasak:
Golekkan pisang di atas gula.
Kemudian, letakkan pisang di atas kulit popiah, ambil keju Perfect Italiano Mozzarella dan letakkan di atas pisang. Gulung dengan kemas, gam dengan sedikit air supaya kulit tidak terbuka.
Panaskan minyak dan goreng sehingga perang.
Hiaskan dengan chocolate drizzle di atas Popiah Pisang Berkeju.
Kuih Kesari merupakan antara kuih tradisional dan manisan yang popular dalam kalangan masyarakat India. Memang sedap! Patutlah Kuih Kesari ini menjadi kuih kegemaran suami dan anak-anak Lynn Mikael.
Untuk menambahkan lagi keenakan Kuih Kesari, Lynn Mikael telah menggunakan Keju Chesdale di dalam resipi ini. Ternyata hasilnya sangat menakjubkan. Gabungan rasa manis dan masin keju ini memang ‘ngam’. Sekali rasa, pasti nak lagi.
Keju Chesdale diperbuat daripada susu berkualiti tinggi dari New Zealand di mana setiap kepingan mengandungi kalsium dan protein yang tinggi. Patutlah bertambah enak Kuih Kesari kita. Ini resipi perkongsian Lynn Mikael untuk anda semua. Selamat mencuba!
KUIH KESARI
BAHAN-BAHAN:
3-4 sudu makan minyak sapi
5 sudu makan kacang gajus
250gm tepung suji
750ml air
Sedikit garam
250gm gula pasir
5 sudu makan susu pekat manis
Sedikit pewarna oren/kuning
5 biji buah pelaga
9 keping Keju Cheddar Chesdale
CARA MEMASAK:
Panaskan kuali. Masukkan 1 sudu makan minyak sapi. Kemudian goreng kacang gajus hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
Dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan 1 sudu makan lagi minyak sapi dan masukkan tepung suji. Pastikan masak guna api perlahan.
Masak sekejap tepung tadi kemudian angkat dan ketepikan.
Dalam periuk bersesuaian, masukkan air dan garam. Tunggu sehingga air mendidih.
Masukkan gula. Kacau sehingga gula larut.
Masukkan susu pekat manis & sedikit pewarna oren.
Kemudian masukkan buah pelaga yang sudah ditumbuk halus.
Dengan api perlahan, masukkan tepung suji. Kacau selalu supaya tepung tidak berketul dan masak sehingga pekat.
Kemudian masukkan kacang gajus dan tambah 1 sudu makan minyak sapi. Gaul rata.
Adunan Kesari siap. Masukkan setengah adunan ke dalam loyang. Susunkan Keju Cheddar Chesdale pada bahagian atas adunan dan masukkan setengah lagi adunan ke dalam loyang.
Jom cuba resipi Muffin Telur Sayur Parmesan yang mudah dan enak ini. Sangat sesuai dijadikan sarapan pagi kerana ia memang mengenyangkan. Makan satu je dah cukup. Bila makan panas-panas, lagi sedap. Kalau nak hidangan bertambah enak, taburkan Keju Perfect Italiano Parmesan. Keju ini dapat membantu menaikkan rasa hidangan. Memang wajib ada dalam peti sejuk.
MUFFIN TELUR SAYUR PARMESAN
BAHAN-BAHAN:
6-8 biji telur
100gram Perfect Italiano Parmesan
80gram Anchor Unsalted Butter – cairkan
120ml Susu UHT Fernleaf
1 biji bawang holland – cincang halus
4 biji cendawan butang – cincang
1 biji cili merah – buang biji & cincang
1 sudu makan cincangan parsli
½ sudu teh serbuk lada hitam
Garam & lada sulah secukupnya
CARA MEMASAK:
Di dalam mangkuk; pukul telur bersama Susu UHT Fernleaf dan Anchor Unsalted Butter yang telah dicairkan hingga sebati.
Masukkan cincangan bawang holland, daun parsli, cendawan, cili merah, lada hitam, garam dan serbuk lada sulah secukup rasa.
Masukkan Perfect Italiano Parmesan lalu gaul sebati.
Sediakan cawan kertas muffin yang telah disusun dalam acuan muffin. Tuang bancuhan telur tadi secukupnya. Tabur lebihan Perfect Italiano Parmesan ke atas telur.
Bakar muffin di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 20-25 minit atau hingga muffin telur masak sempurna. Hidangkan panas.
JOM SERTAI PERADUAN #MYDAPURFLEX
Nak menang wang tunai RM1,000? Kalau tak pandai masak pun tak apa. Janji confident. Ha…Gitu! Jom join peraduan Flex & Menang.
Anda hanya perlu:
Kongsi GAMBAR atau VIDEO aksi memasak di Facebook dan Instagram.
Tag @majalahrasa @fonterra.my @DairyliciousMY. Sertakan juga hashtag #mydapurflex.
Tag 3 rakan anda. Pastikan akaun anda berada dalam tetapan umum.
Tak perlu masak menu hebat. Goreng telur pun boleh. Janji skill masak tu nampak power.
Mak-mak, student universiti, orang bujang, tukang masak, makcik kantin, abang jual burger atau sesiapa je, semua orang boleh join .
Hantar je penyertaan. Mana tahu duit cash RM1000 ni milik anda.
Bolehlah guna buat belanja barang sekolah anak, shopping @ pergi holiday!
Kalau anda pencinta Teh Tarik, wajib cuba Teh Tarik Butter yang creamy ni. Bila ditambah Anchor Salted Butter, memang wangi terus Teh Tarik kita. Rasa pun lemak-lemak berkrim. Memang wajib cubalah nanti.
TEH TARIK BUTTER
Bahan-bahan:
6 uncang teh
800ml air
15gm Anchor Salted Butter
6 sudu besar susu pekat manis
1 cawan Fernleaf Susu UHT
1 sudu teh esen vanilla
Cara Memasak:
Di dalam periuk, panaskan air dan masukkan uncang teh. Reneh atas api sederhana selama 10 minit sehingga teh pekat. Bila sudah mendidih, masukkan susu pekat manis, Fernleaf Susu UHT dan esen vanilla. Kacau rata.
Tuangkan ke dalam jug dan boleh ‘tarik’ teh tadi
Letakkan potongan Anchor Salted Butter di atasnya di dalam setiap cawan dan sedia untuk dinikmati.
Resipi Udang Sambal Kantan yang padu, beraroma dan menggoda selera! Gabungan udang galah segar, bunga kantan, dan kuah sambal pekat menjadikan hidangan ini lauk kampung yang wajib dicuba.