Siapa peminat popia sira sambal? Ramai yang menyukai kuih ni. Inti yang sering digunakan sengkuang,lobak dan udang geragau.Inti kalau nak letak bahan lain seperti ayam,daging,udang basah pun boleh,ikut selera masing-masing.Nak ganti sayur dengan kubis atau taugeh pun boleh, yang penting inti toskan bagi kering sedikit.Nampak mudah cara dan bahannya tapi hakikatnya kalau salah cara buatnya tak akan lama jadi rangup dan lembik selepas disira. Boleh ikut langkah berikut untuk menghasilkan popia sira yang rangup.

 

Popia sira:

Bahan utama:(inti sayur)

1 pek kulit popia/50keping

1 biji sengkuang (saiz sederhana)

3 biji lobak (saiz sederhana)

2 sudu besar udang geragau

Sedikit serbuk perasa

 

Cara membuat:

 

1.Sagat panjang-panjang sengkuang dan lobak.

2.Tumis bahan-bahan semua dalam kuali dengan sedikit minyak. Masak bahan-bahan layu sahaja

Popia Sira Rangup Sekali Rasa Pasti Nak Lagi

IKLAN

3.Kemudian toskan dan sejukkan bahan tadi dalam raga yang berlubang supaya air dari lobak,sengkuang tadi kering.Kalau tak kering nanti time menggulung kulit koyak dan hasilnya tak cantik dan tak rangup.

Popia Sira Rangup Sekali Rasa Pasti Nak Lagi

4.Bahan inti dah kering dan sejuk boleh mula menggulung.

Popia Sira Rangup Sekali Rasa Pasti Nak Lagi

5.Gulung jangan terlalu ketat atau padat. Inti pun jangan terlalu banyak. Sederhana saja supaya popia tak lemau atau lembik bila sejuk.Lekatkan dengan air saja pada hujung gulungan supaya tak terbuka.

Popia Sira Rangup Sekali Rasa Pasti Nak Lagi

6.Habis menggulung semua popia boleh goreng garing-garing dengan api yang sederhana.

7.Toskan popia goreng bagi suam-suam atau sejuk sebelum disira.

Bahan-bahan sambal sira:(untuk 50biji)

IKLAN

8 sudu besar cili kisar(10 tangkai cili kering+ 1/2labu bawang putih+air sikit paras-paras bahan sahaja/blend halus)ambil 8 sudu besar saja dari bahan yang di kisar.

15 sudu besar/ 1 ½ cawan kopi gula pasir

2 sudu besar sos cili

1 sudu kecil Cukup rasa

2 sudu besar bijan

1/2 cawan minyak masak

Cara memasak:

1.Tumis cili yang dikisar hingga pecah minyak.

2.Masukkan perasa cukup rasa, gula pasir,sos cili dan bijan. Kacau hingga pekat dan berbuih,api sederhana sahaja. Jangan tambah air sebab cili kisar dah ada air.

IKLAN

3.Gula memang guna lebih dari cili. Itulah tip untuk bagi popia kekal rangup.Sos cili pula untuk bagi nampak berkilat cantik hasilnya.

Popia Sira Rangup Sekali Rasa Pasti Nak Lagi

4.Dah pekat serta berbuih ganas,tutup api bagi suam-suam.

Popia Sira Rangup Sekali Rasa Pasti Nak Lagi

5.Sambal dah suam terus masukkan popia gaul sampai rata.

Popia Sira Rangup Sekali Rasa Pasti Nak Lagi

6.Susun popia dalam dulang atau talam tapi jangan susun bertindan-tindan atau bertindih-tindih kalau tak nanti popia tak kekal rangup. Dah sejuk baru boleh susun dalam bekas.

Kredit: NoraFiza Kamarin

Sedap! Resipi Soondubu Jjigae (Korean Tofu Beef Stew) Homemade

Resipi Daging Masak Hitam Ala Kenduri Dijamin Menjadi

Resipi Asam Gumpal Inti Kacang Hijau. Mudah Buat & Sedap

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI