Siapa peminat popia sira sambal? Ramai yang menyukai kuih ni. Inti yang sering digunakan sengkuang,lobak dan udang geragau.Inti kalau nak letak bahan lain seperti ayam,daging,udang basah pun boleh,ikut selera masing-masing.Nak ganti sayur dengan kubis atau taugeh pun boleh, yang penting inti toskan bagi kering sedikit.Nampak mudah cara dan bahannya tapi hakikatnya kalau salah cara buatnya tak akan lama jadi rangup dan lembik selepas disira. Boleh ikut langkah berikut untuk menghasilkan popia sira yang rangup.
Popia sira:
Bahan utama:(inti sayur)
1 pek kulit popia/50keping
1 biji sengkuang (saiz sederhana)
3 biji lobak (saiz sederhana)
2 sudu besar udang geragau
Sedikit serbuk perasa
Cara membuat:
1.Sagat panjang-panjang sengkuang dan lobak.
2.Tumis bahan-bahan semua dalam kuali dengan sedikit minyak. Masak bahan-bahan layu sahaja
IKLAN
3.Kemudian toskan dan sejukkan bahan tadi dalam raga yang berlubang supaya air dari lobak,sengkuang tadi kering.Kalau tak kering nanti time menggulung kulit koyak dan hasilnya tak cantik dan tak rangup.
4.Bahan inti dah kering dan sejuk boleh mula menggulung.
5.Gulung jangan terlalu ketat atau padat. Inti pun jangan terlalu banyak. Sederhana saja supaya popia tak lemau atau lembik bila sejuk.Lekatkan dengan air saja pada hujung gulungan supaya tak terbuka.
6.Habis menggulung semua popia boleh goreng garing-garing dengan api yang sederhana.
7.Toskan popia goreng bagi suam-suam atau sejuk sebelum disira.
Bahan-bahan sambal sira:(untuk 50biji)
IKLAN
8 sudu besar cili kisar(10 tangkai cili kering+ 1/2labu bawang putih+air sikit paras-paras bahan sahaja/blend halus)ambil 8 sudu besar saja dari bahan yang di kisar.
15 sudu besar/ 1 ½ cawan kopi gula pasir
2 sudu besar sos cili
1 sudu kecil Cukup rasa
2 sudu besar bijan
1/2 cawan minyak masak
Cara memasak:
1.Tumis cili yang dikisar hingga pecah minyak.
2.Masukkan perasa cukup rasa, gula pasir,sos cili dan bijan. Kacau hingga pekat dan berbuih,api sederhana sahaja. Jangan tambah air sebab cili kisar dah ada air.
IKLAN
3.Gula memang guna lebih dari cili. Itulah tip untuk bagi popia kekal rangup.Sos cili pula untuk bagi nampak berkilat cantik hasilnya.
4.Dah pekat serta berbuih ganas,tutup api bagi suam-suam.
5.Sambal dah suam terus masukkan popia gaul sampai rata.
6.Susun popia dalam dulang atau talam tapi jangan susun bertindan-tindan atau bertindih-tindih kalau tak nanti popia tak kekal rangup. Dah sejuk baru boleh susun dalam bekas.
Wah memang terbaiklah dapat nikmati kuih legend ni. First time buat ambik resepi dari Facebook juga. Alhamdulillah menjadi.Resepi putu bambu acuan kuih lompang. Ada ubah sikit resipi.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
1 cawan air
1/2sudu teh garam (agak2 je takut masin)
1 helai daun pandan
(Air + daun pandan+ garam masak sampai naik wangi)- tutup api
Cara memasak:
1.Ambik air 16 sudu masukkan ke dalam tepung beras kemudian gaul(akan berketul2)
2.Kemudian ayak di dalam penapis kasar sampai habis. Dia akan menjadi tepung balik. Biar dan jgn diuli. 3.Masukkan ke dlm acuan lompang, masukkan gula merah. Kemudian tabur tepung tadi. Jgn tekan2. Jgn bagi padat.
4.Panaskan air dlm kukusan sehingga mendidih dahulu. Tudung periuk pengukus mestilah dilitupi dgn kain supaya wap air tidak terkena atas kuih. Kukus selama lebih kurang 15minit dgn api yg kuat
Dah puas makan rendang dan nasi impit sepanjang raya ni. Tekak teringin pula kuih muih yang manis dan rasa lembut di tekak. Sape suka donut ? Kadang-kadang beli rasanya tidak seperti yang diharapkan. Keras kejung. Ni min kongsi resipi cara membuat donut gebu gebas.
DONUT Bahan-bahan:
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar susu pkt
2 sudu besar gula halus
Cara memasak:
1.Gaul bg sebati pkai sudu je..
2.Dah sebati masuk tepung 3cawan stgh n mauripan, 3sudu kecik.gaul sebti.. Terus tuang air suam..air suam ni agak2 je.uli samp jdi doh.doh
JGN keras sgt ye…dh siap doh..perap stgh jam..ttup…
3.Slpas stgh jam.pastikan adunan naik 1x ganda ye.pastu bLh Lah uLi doh samp Licin.baru Lah dicanaikan n boleh lah terap dgn acuan donut..nak Canaikan jgn Nipis sgt Ye..biar tggi sikit…baru donut nampak montoks gitew..Pastikn sblm susun dont tabur tepung ye kt dulang..nnt nk angkt melekt plk
4.Biar 5mnt ke 8mnt..atau tgk die dh kmbg sikit..blh lh goreng..api slow…dh siap goreng tabur gula..
Kalau ikut stail masak orang dulu-dulu kuih muih ini dibakar gunakan dapur kayu , arang dan sabut sahaja. Tetapi sekarang ni masukkan aje dalam oven.
Kuih bakar, cara, bingkang dan kek pisang ni pasti ada dalam koleksi resipi ibunda dan ninda kan. Kuih zaman berzaman ni memang ‘favourite’ sepanjang zaman dan tak jemu dimakan. Jom semak resipi kuih bakar tradisional.
CARA MEMASAK :
1. Cuci daun pandan, potong kecil dan kisar bersama santan kemudian tapis.
2. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan ‘whisk’ hingga semua sebati.
3. Masukkan secubit garam secukup rasa, kacau dan tapis adunan, ketepikan sebentar.
4. Panaskan acuan kuih cara atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima, griskan acuan dengan minyak masak menggunakan daun pandan yang diikat dan dcarik hujungnya.
5. Isi adunan dengan bekas bermuncung dan tuang adunanan hingga hampir penuh.
6. Masukkan sedikit gula 1/3 atau atau 1/2 sudu teh. Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk.
7. Masak hingga kuih masak kemudian angkat. Jangan lupa griskan minyak setiap kali menuang adunan baru dalam acuan.
Saiz hidangan : 30 ketul kuih Masa memasak : 30 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Lembut dan inti gula yang cair di mulut
INFO CHEF: Jika menggunakan daun pandan asli, aromanya sungguh menyelerakan.. Jika menggunakan santan kotak tuang dalam 1/2 cawan dan campur air lagi setengah hingga penuh untuk jadikan
sederhana pekat.Sukat santan selepas dicampur air.
2. KUIH BAKAR
BAHAN-BAHAN :
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
3 biji telur
2 cawan santan /santan kotak yang pekat
1 cawan air /kisar bersama 5 helai daun pandan dan tapi
Secubit garam
Pewarna hijau jika suka
1 sudu teh esen vanila jika suka
Bijan secukupnya/ disangai sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
1. Satukan semua bahan kecuali bijan ke dalam mangkuk.
2. Adun sebati dan tapis bagi memastikan adunan tidak berketul.
3. Sapukan sedikit minyak pada loyang (panaskan loyang dengan minyak supaya kuih bakar tidak melekat.
4. Tuang adunan kuih bakar dalam acuan dan tabur bijan sangai.
5. Masukkan ke dalam ketuhar menggunakan api atas bawah pada suhu 180 C selama 40 minit.
6. Bakar lagi 10 minit (bahagian atas sahaja).
7. Siap untuk dihidang. Tunggu sejuk baru potong.
Saiz hidangan : Loyang berukuran 17.8 sm ( 7 inci) Masa memasak : 45 minit hingga sejam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Rasa santan berlemak manis dan aroma rasa daun pandan
INFO CHEF: Kuih bakar perlu lembut dan lemak manis. Jika keras bermakna ia kurang menjadi dan tidak sedap. Boleh dibakar menggunakan dapur gas.
3. BINGKA UBI @ BENGKANG UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
4 cawan ubi kayu /sukatan selepas diparut
2 cawan santan pekat /daripada 1 biji kelapa
3/4 cawan gula pasir
Sedikit sagu daripada ubi kayu
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK :
1. Ubi kayu dibuang kuli dan dibersihkan, kemudian sagat atau parut ubi.
2. Setelah habis diparut, perah ubi dengan kain bersih/muslin untuk mengeluarkan airnya.
3. Air perahan tadi jangan terus dibuang, biarkan 20 minit di dalam mangkuk.
4. Setelah itu tuang air perahan perlahan dan kita akan dapati sagu ubi kayu (pati yang mendap di dasar mangkuk).
5. Kemudian campurkan ubi kayu, sagu, gula , garam dan santan. Gaul hingga sebati.
6. Tuang adunan dalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Ratakan loyang
7. Panaskan suhu oven 175 darjah celcius (api atas bawah) selama 1 jam hingga 1 1/2 jam bergantung kepada jenis oven anda.
8. Tunggu bingka sejuk baru dipotong.
Saiz hidangan : Satu loyang bersaiz 17.8 sm x 17.8 sm (7 in x 7 in) Masa memasak : 1 jam hingga 1 1/2 jam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Bingka ubi lembut dan rasa lemak manis
INFO CHEF :Resipi ini tidak perlu menggunakan tepung sebab ubi kayu ini sudah berkanji.
4. KEK PISANG
BAHAN-BAHAN :
5 biji pisang emas /dilecek
1 cawan gula castor
1 cawan minyak jagung
4 biji telur gred B
Bahan diayak :
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik
Bahan lain
1 sudu kecil esen vanila atau ekstrak vanilla @ esen pisang
CARA MEMASAK :
1. Panaskan oven pada suhu 170 C. Lengser mentega pada loyang atau acuan kecil, ketepikan.
2. Putar gula, telur dan minyak dalam anggaran 3-5 minit hingga putih.
3. Masukkan pisang dan kacau rata. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit.
4. Kacau sebati menggunakan spatula.
5. Masukkan esen vanila, dan gaul sebati.
6. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40-60 minit, jika menggunakan acuan kecil pendekkan masa ke 15 minit. Hiaskan hirisan pisang di atasnya sebelum dibakar dalam oven.
Saiz hidangan : 4- 5 orang makan Masa memasak : 15 minit jika acuan kecil, jika loyang 40- 1 jam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek lembut dengan aroma dan rasa pisang asli.
INFO CHEF: Selain pisang emas, pisang lemak manis , pisang rastali atau pisang raja juga sedap dibuat kek. Gunakanlah pisang yang lembut isinya dan manis. Tidak semua pisang yang boleh dibuat kek.