
Bila nak masak agar-agar je, mesti keliru dengan jumlah air yang diperlukan. Kurang air, agak-agar keras melantun pula. Paling menyakitkan hati, jika jumpa resipi agar-agar yang nampak sedap tetapi bila baca jumlah airnya, empunya resipi tulis “ Air secukupnya”. Aduhai…Macam mana nak agak secukupnya tu?

Jadi, jangan pening-pening dah sebab petua ini boleh membantu anda mengira sukatan air yang betul.
Kiraan asas jumlah AIR vs berat AGAR-AGAR:
10gm agar-agar = 1 liter air
Jika anda guna AGAR-AGAR SERBUK:

13gm serbuk agar-agar = 1.3 liter air
Andai guna AGAR-AGAR BERTALI:

25gm agar-agar = 2.5 liter air
30gm agar-agar = 3 liter air
Mudah kan? Ha..Lepas ni kalau jumpa resipi agar-agar yang suruh main agak je jumlah airnya, petua ini anda boleh guna sebagai panduan. Selamat mencuba!
Kredit petua: Diana Ana
Nak buat Agar-Agar tapi tak cukup bahan? Nah…RASA cadangkan korang order je online DISINI. Macam-macam ada. Memang mudah & lebih jimat masa.
Nak lebih banyak resipi best? Boleh cuba resipi di bawah ni:
Masak Lemak Cili Api Jantung Pisang dan Pucuk Ubi, Sedap Sungguh
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Cara Buat Kulit Pai Rapuh Dan Sedap. Ikut Resipi Dan Petua Ini

Kesedapan pai ni banyak bergantung kepada doh yang dibuat selain intinya.Cara buah doh dan teknik membuatnya kena betul baru pastri jadi rapuh dan sedap. Ni tip dan perkongsian resipi dari Eny Abdullah boleh dijadikan panduan untuk mendapat kulit pastri yang diiinginkan.
RESIPI KULIT PAI
* sesuai untuk pai bersaiz besar

Bahan-bahan :
- 1 cawan tepung
- 1 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 cawan Butter (beku terus dari peti ais e)
- 4 sudu besar air ais sejuk
TIP BUAT PASTRI RAPUH :
1. Guna mentega yang sejuk
Biasanya kalau buat kek kita kena pakai mentega yang perlu dilembutkan pada suhu bilik. Tapi untuk kulit pastri, mentega boleh guna mentega terus dari dalam peti sejuk
2. Parut mentega

Sebab mentega masih sejuk jadi keras dan mudah diparut menggunakan pemarut biasa tu. Bila kita pakai pemarut ni, kita akan dapat hasil kulit pastry yang flaky dan rapuh.
3. Guna air ais
Bukan air sejuk tapi air berais. Sediakan satu cawan air berisi ais ketul di dalamnya semasa kita mengadun pastry.
4. Jangan uli tapi adun
Jangan sesekali menguli macam kita uli doh untuk buat donat atau pizza. Tapi kita perlu adun (campur dan gaul sehingga menjadi adunan sebati) sehingga menjadi seketul doh. Caranya hanya putar pakai hujung pemegang senduk kayu
CARA MENGADUN
1. Campurkan mentega dan tepung dalam satu mangkuk. Pakai jari ratakan mentega dan tepung menjadi serbuk. Tetapi jangan lama sangat, cukuplah sehingga mentega bergaul dengan mentega.

2. Masukkan air sejuk sesudu demi sesudu, putar tepung dengan hujung pemegang senduk kayu sehinga adunan nampak berketul dan agak boleh dibentuk

3. Kemudian guna tangan dan bentuk kan adunan menjadi bulat dengan menekan nekan sehingga padat.

4. Simpan adunan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam sebelum digunakan.

Kredit foto & Resepi : www.enyabdullah.com
Buah Keras Banyak Khasiat Tau! Salah Satunya Boleh Guna Sebagai Kosmetik! Trylah..

Buah keras antara bahan yang turut menjadi elemen utama dalam masakan orang-orang kita. Ia juga dijadikan untuk perencah, sambal atau pun gulai. Buah keras ini bukan sahaja membantu dalam memberi kepekatan masakan berkuah, malah memberikan aroma (manis) dan juga menambah kelazatan. Buah keras juga mampu elak santan menjadi pecah (minyak) dalam masakan gunakan santan pekat seperti masak lemak.

Untuk mendapatkan aroma dan kelazatan dari buah keras, ianya terlebih dahulu perlu digoreng kering tanpa minyak, ditumbuk dan dikisar halus. Sekiranya ingin buat sambal, buah keras boleh digoreng bersama bawang putih dan bawang merah dan dikisar halus.
Tip orang dahulu sekiranya buah keras ini digunakan tanpa digoreng kering dalam masakan rempah, lauk cepat basi.
Selain daripada kegunaan dalam masakan, buah keras juga sering dijadikan ramuan dalam kosmetik. Sebagai contoh, buah keras yang telah dihancurkan mampu dijadikan sebagai sabun, syampu dan juga serbuk lulur. Biji buah keras pula dikatakan mampu dijadikan sebagai sumber minyak lampu.

Antara Khasiat buah keras
- Minyak daripada buah keras boleh merawat kesan terbakar pada kulit dan kesan regangan wanita selepas bersalin
- Minyaknya juga boleh melebatkan rambut dan mampu merawat masalah rambut gugur dan bercabang
- Sebagai ramuan untuk kosmetik seperti syampoo,sabun,lulur badan dan sebagainya
- Daunnya boleh menghilangkan sakit kepala dgn izin Allah
- Sebagai penyedap masakan spt sup,kari,masak merah ayam,rendang,tumisan sayuran dan lain lain lagi
Walaupun boleh dimakan, namun begitu buah keras atau nama botaninya aleurites moluccana merupakan pokok rasmi Hawaii ini perlu dimasak sebelum dimakan kerana mempunyai kandungan toksik (saponin dan phorbol) yang tinggi ketika masih mentah.
6. Hilangkan tanda-tanda regangan di perut
Selain buahnya yang digunakan sebagai rempah masakan, beberapa bahagian pokok buah keras ini dikatakan mampu digunakan sebagai ubat dalam rawatan tradisional. Daun pokok buah keras dikatakan mampu digunakan untuk mengurangkan sakit kepala dan gonorea. Daun muda yang telah dipanaskan atas api dikatakan mampu dijadikan sebagai tampalan bagi melegakan tulang yang patah, lebam-lebam, luka dan kesakitan.
Minyak biji buah keras dikatakan bersifat rengsa dan julap dan kadang-kala digunakan seperti minyak jarak. Minyak ini juga digunakan sebagai perangsang rambut terutamanya dalam sistem perawatan rambut.
Minyak dari biji buah keras dikatakan mampu digunakan untuk merawat kesan kulit terbakar , tanda-tanda regang di perut bagi wanita selepas melahirkan anak dan benjol di perut. Di Sumatera, biji yang telah dibakar dikatakan boleh disapu di pusat bagi melegakan masalah kejang perut.
7. Hilangkan nafas berbau
Masalah berkaitan pencernaan juga dikatakan mampu dirawat dengan menggunakan bahagian-bahagian tertentu pokok buah keras. Di Hawaii, buah dan biji yang telah dipanggang dikatakan mampu dijadikan sebagai ubat merawat sembelit atau pencuci perut.
Air rendaman getah buah, bunga dan kulit pokok dikatakan mampu dijadikan ubat untuk merawat sakit tekak, tonsillitis, sakit gigi dan juga nafas berbau. Bagi mengelakkan jangkitan terhadap ulser dan bengkak luaran, getah buah keras juga boleh digunakan untuk disapu pada bahagian tersebut. Manakala kulit pokok dan buah yang masih berwarna hijau dikatakan mampu digunakan untuk merawat masalah pernafasan terutamanya asma dan batuk.
8. Rawatan tumor
Di Jepun kulit kayu ini dikatakan mampu digunakan untuk merawat tumor. Di Jawa, kulit kayu pokok buah keras ini dikatakan mampu digunakan untuk merawat masalah diarrhea berdarah dan juga disenteri. Air rendaman kulit kayu pula dikatakan mampu dijadikan sebagai ubat untuk merawat ketidak suburan wanita.
Walaupun terdapat pelbagai kegunaan setiap bahagian pokok buah keras ini, namun begitu penggunaannya perlulah mendapatkan nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari kelak.
RESIPI SAMBAL BUAH KERAS

BAHAN-BAHAN:
- 5 biji Buah Keras
- 1 biji Cili Hijau
- 1 biji Cili Merah
- 1 biji Bawang Merah
- 1 biji Bawang Putih
- 5 biji Cili Padi
- 1 biji Tomato
CARA MEMASAK:
1. Gorengkan semua bahan di atas sekejap atau sehingga agak layu.
2. Letak sedikit garam
3. Isi ikan goreng – ambil agak-agak dari 2 ekor ikan kembung
.4. Tumbukkan bahan yg telah digoreng dan masukkan isi ikan, perasakan.
5. Sedia dihidangkan.
RESIPI AYAM MASAK BUAH KERAS

BAHAN A
- 12 ketul ayam yg dipotong kecil
- sedikit garam
- sedikit kunyit serbuk
BAHAN B (DIKISAR)
- 2 batang serai
- 4 biji buah keras
- 1st ketumbar
- 1/2 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- sedikit halia
- sedikit kunyit basah
- sedikit belacan
BAHAN LAIN
- 3 helai daun limau
- 1 biji tomato ~ dipotong kasar
- cili padi secukupnya ~ diketuk
- 1/4 cawan santan
- garam dan gula secukupnya
- minyak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan A, goreng separuh masak, ketepikan.
- Tumis bahan B hingga wangi, masukkan daun limau, cili padi, santan dan biarkan mendidih.
- Masukkan ayam, tomato, garam, gula dan masak hingga pekat. Kepekatan ikut selera masing2
Amalkan Jus & Teh Parsli Kalau Korang Nak Diet, Sihat & Murah !

Korang tahu tak, dengan mengamalkan jus atau teh parsli adalah salah satu cara selamat dan murah untuk menurunkan berat badan. Daun parsli ini kaya dengan karoten, zeaksantin, vitamin C, E dan K adalah sumber antioksidan yang penting untuk kesihatan. Ia bertindak sebagai antibodi tubuh dengan cara mengoptimunkan proses-proses metabolism dalam tubuh.
Selain itu, dengan mengamalkannya, ia turut membantu proses pencernaan makanan menjadi lebih optimum sehingga penyerapan di dalam usus. Selain itu ia merupakan dieuntik semulajadi yang baik bagi mengatasi masalah saluran kencing, menghapuskan bakteria dan zat berbahaya dalam tubuh melalui air kencing.
Untuk mendapat khasiat , anda boleh amalkan dengan mengambil jus atau teh parsli secara rutin dengan kadar yang sesuai. Berikut, RASA sertakan resipi mudah teh dan jus parsli.

TEH PARSLI
BAHAN-BAHAN:
- 1 liter air
- 5 sudumakan hirisan daun parsli
CARA MEMBUAT:
- Panas kan air dalam periuk.
- Setelah mendidih masukkan daun parsli.
- Kacau dan biarkan mereneh lebih kurang 15-20 minit.
- Tuang dan tapis air rebusan dalam gelas.
- Teh parsli sedia diminum
Amalkan minum teh ini tiga kali sehari, (pagi, tengahari dan malam) Untuk lebih berkesan boleh tambah perahan jus lemon. Jika diamalkan berterusan selama seminggu mampu menurunkan berat badan 3-5 kg dalam satu minggu.

JUS PARSLI
BAHAN-BAHAN:
- 1 cekak daun parsli
- 1 biji lemon
- 1 gelas air putih
CARA MEMBUAT:
- Cuci bersih daun parsli.
- Masukkan dalam pengisar bersama air dan kisar hingga halus.
- Tapis jus dalam gelas dan perahkan jus lemon di dalamnya.
- Jus sedia diminum.
Cara mengamabil Jus sebelum makan, amalkans ecara rutin selama 5 hari sahaja.Selepas itu berhenti. Selepas 10 hari jika berat badan belum turun, anda boleh meminumnya semula Menurut sumber dengan mengamalkan jus parsli boleh menurunkan berat badan sehingga 3 kg seminggu.
Korang yang nak berdiet, cubalah petua diet dengan mudah ni, tapi jangan lupa lakukan juga senaman dan amalkan pemakanan sihat. Gerenti diet korang menjadi.

