Hari ini mood nak membaking datang. Bukan nak buat kek tapi rasa nak kudapan biskut. Jadi sis rasa nak buat oat coklat snow cookies.. Ade orang sebut jejari oat nestum. Apa pun namanya, biskut ni memang sedap buat kudapan. Tak sedar sebalang boleh habis.
Oat coklat snow cookies Bahan-bahan: 1 cawan butter/marjerin dan 2 sudu minyak sapi. Tak nak tak apa, ganti dengan marjerin-BELI ONLINE DI SINI 3/ 4 cawan gula aising 1 1/2 cawan oat- blend halus 1/2 cawan nestum (saya ganti serbuk badam dan letak badam cincang sikit dalam segengam 1 sudu makan tepung jagung 1 sudu makan emplec, tak ada boleh ganti tepung beras 1 cawan tepung gandum- diayak 3 sudu makan serbuk koko 2 sudu makan susu tepung-BELI ONLINE DI SINI
Cara membuat: 1.Adun gula dan butter hingga sebati, Tak payah lama-lama. 2.Masuk semua bahan kecuali tepung. Akhir masuk tepung sikit-sikit, uli lembut. Kalau lembik tambah tepung. 4.Terap guna acuan yang disukai. Panaskan oven dulu. 5.Bakar dalam suhu 160, api atas bawah dalam 1/2 jam. Ikut kepanasan oven masing-masing. Bila dah masak, masa suam-suam bolehlah salut dengan susu.
Ads
Untuk salut: 1 1/2 cawan susu tepung 1/2 cawan gula snow aising ( tak nak tak apa guna susu je)
Usai menjamu selera puding manis lemak berkrim pastinya melengkapkan sajian makan tengahari atau makan malam anda.
Enak dimakan sejuk dari peti ais, dua puding hasil idea tenaga pengajar dari KDU University College , Chef Fame Taufiq Fakarudin memang istimewa. Lembut dan cair di mulut…aahhh nyaman di tekak. Selamat mencuba.
PUDING SANTAN DAN MOUSSE SANTAN
BAHAN-BAHAN ;
300 gm susu segar @ penuh krim
200gm krim cair
3gm garam @ secukup rasa
100gm gula kastor
15gm serbuk gelatin
30gm air
50gm daun pandan | dikisar bersama susu
Bahan mousse santan :
120gm santan pekat
300gm coklat putih
15gm serbuk gelatin
35gm air
400gm krim putar manis
3gm gula
CARA MEMASAK :
Puding Pandan:
1. Taburkan serbuk gelatin ke atas air dan biarkan ia kembang (5 – 10 minit)
2. Kisar daun pandan bersama susu, tapis dan buang serat pandan
3. Campurkan krim, susu, garam dan gula ke dalam periuk
4. Panaskan kesemua bahan tersebut diatas api yang sederhana dan masak sehingga suam
5. Campurkan gelatin yang kembang ke dalam adunan yang masih suam dan kacau sehingga sebati
6. Tuangkan adunan pandan ke dalam loyang atau gelas dan simpan di dalam peti sejuk sehingga kental
7. Potong puding mengikut kehendak hidangan
Mousse Santan:
1. Taburkan serbuk gelatin ke atas air dan biarkan ia kembang (5 – 10 minit)
2. Cairkan coklat putih di atas air panas yang mendidih
3. Panaskan santan dan garam bahan tersebut di atas api yang sederhana sehingga suam
4. Campurkan gelatin yang kembang ke dalam adunan yang masih suam dan kacau sehingga sebati
5. Campurkan coklat puti yang cari kedalam adunan tadi
6. Pukul krim putar sehingga kembang
7. Masukkan krim putar tadi kedalam adunan santan, gaulkan sehingga sebati
8. Masukkan kedalam beg piping bersama star nozzle
9. Paipkan mousse santan ke atas puding pandan
SAIZ HIDANGAN : 6- 8 orang
INFO CHEF :
1. Hiaskan bersama kepingan isi kelapa yang dihiris nipis, daun pandan dan juga sedap bersama kepingan coklat
2. Garam akan menaikkan rasa lemak di dalam setiap hidangan yang mengandungi santan, susu dan krim
PUDING STRAWBERI & KOPI ITALI
BAHAN-BAHAN :
200gm susu segar @ susu penuh krim
500gm krim cair
4gm garam @ secukup rasa
120gm gula kastor
20gm serbuk gelatin
60gm air
10gm pes strawberi
10gm pes kopi
CARA MEMASAK :
1. Taburkan serbuk gelatin ke dalam air dan biarkan ia kembang (5 – 10 minit)
2. Campurkan krim, susu, garam dan gula ke dalam periuk
3. Panaskan kesemua bahan tersebut diatas api yang sederhana dan masak sehingga suam
4. Campurkan gelatin yang kembang ke dalam adunan yang masih suam dan kacau sehingga sebati
5. Bahagikan adunan tadi kepada dua bahagian dan masukkan pes starwberi kedalam satu bahagian dan pes kopi ke dalam bahgian yang lain
6. Tuangkan adunan strawberi ke dalam gelas yang disengetkan di dalam peti sejuk
7. Sejukkan sehingga kental dan tuang adunan kopi kedalam gelas yang sama dan sejukan sehinggan kental
8. Boleh dihindangkan bersama krim putar yang diletakkan hirisan strawberi, daun pegaga dan coklat ‘shaving’
INFO CHEF :Untuk memberi keenakan yang unik, puding ini boleh dihidangkan bersama sos strawberi
Resipi : Chef Fame Taufiq Fakarudin
Terima kasih : KDU University College, Jalan Kontraktor U1/14, Seksyen U1, Glenpark U1, Shah Alam. www.kdu.edu.my
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Donut tanpa yis kini sangat terkenal di negara seperti Jepun , Korea Selatan dan Taiwan. Kalau diadun doh belah pagi, petang sempat aje membuatnya untuk dijadikan menu untuk berbuka.
Donut ni sangat garing di luar dan lembut di dalam. Jom semak resipi perkongsian Fatin Damia ini, donut antarabangsa ni memang lah sedap rasanya.
DONUT TANPA YIS
BAHAN-BAHAN :.
Bahan A: ✔ 30gm tepung pulut ✔ 2 sudu makan air
Bahan B: ✔ 225 gm tepung pulut ✔ 50 gm gula pasir ✔ 1 sudu kecil baking powder ✔ 120 ml susu cair / susu full cream ✔ 1 biji telur size A ✔ 30 gm mentega / marjerin / shortening
CARA PENYEDIAANNYA :
1. Campurkan bahan A dan masak atas api sampai pekat sedikit. Ketepikan.
2. Dalam bekas lain, masukkan bahan bahan B dan masukkan juga bahan A yang telah sejukkan tadi. Gaul rata sampai menjadi doh yang tidak melekat di tangan.
3. Rehatkan doh selama 1 jam dan tutup dengan kain bersih..
4. Selepas 1 jam, bentukkan ikut saiz dan bentuk yang disukai. Goreng menggunakan api kecil.
5. Setelah donut masak, golekkan dalam gula atau boleh juga diletakkan pelbagai jenis glaze sesuai selera.
Teringin nak makan sesuatu yang manis dan lazat. Ni dia dua kudapan hasil idea Chef Mohd Zamri Idris, pensyarah di Taylor’s University.
Chocolate Custard Churrosnya bukan sembarangan ada koko tepung kastad pada sosnya dan tiramisu pula kaya dengan rasa keju. Sekali makan pasti nak lagi, jom cuba resipi ni.
CHOCOLATE CUSTARD CHURROS
BAHAN-BAHAN :
Bahan churros :
125gm tepung serbaguna
3 biji telur
110gm mentega
240ml air
½ sudu teh garam
Bahan sos kastad coklat :
100ml susu segar
50gm gula
20gm tepung kastad
100gm coklat ‘coin’
Bahan campuran gula dan serbuk kayu manis:
50gm gula
10gm serbuk kulit kayu manis
CARA MEMASAK: Cara membuat churros:
1. Ayak tepung bersama garam. Ketepikan
2. Panaskan air, masukkan gula dan mentega sehingga mendidih.
3. Kacau adunan hingga sebati.
4. Masukkan tepung dan terus mengacau adunan.
5. Pastikan adunan tidak berketul dan tidak melekat pada periuk.
6. Biarkan adunan sejuk seketika
7. Selepas itu bolehlah di masukkan telur dan kacau hingga sebati
8. Masukkan telur satu persatu dan kacau lagi hingga sebati
9. Panaskan minyak dan goreng churros sehingga keperangan.
10. Setelah siap taburkan dengan gula yang dicampurkan dengan serbuk kulit kayu manis
11. Hidangkan untuk minum petang.
Cara membuat sos kastad:
1. Didihkan susu dan masukkan tepung kastad yang telah dicampur air.
2. Masukkan gula dan coklat coin sehingga cair dan pekat
3. Siap untuk dihidangkan bersama churros
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 40 minit
Cara memasak : Didih dan goreng
Jenis masakan : Sajian barat fusion
Keistimewaan : Sajian minum petang dan snek yang manis dengan gabungan sos coklat
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Api ketika menggoreng hendaklah perlahan atau sederhana supaya churros dapat masak dengan betul dan tidak kembang.
Bahan krim keju :
250gm krim keju
3 biji kuning telur | dipukul kembang
45gm gula
3 biji putih telur | dipukul kembang
30gm gula
¼ sudu teh garam
5gm ekstrak vanila
CARA MEMASAK: Cara membuat kek span:
1.Ayak tepung. Ketepikan
2.Pukul telur dan gula sehingga kembang dan masukkan tepung ke dalam adunan.
3.Kacau adunan hingga sebati.
4. Masukkan mentega cair ke dalam adunan dan kacau rata.
5. Masukkan adunan ke dalam loyang pembakar
6. Bakar adunan selama 30-40 minit dengan suhu 180°C
7. Sejukkan selepas dimasak.
Cara membuat krim keju:
1. Kuning telur dicampur bersama 45gm gula dan dipukul sehingga kembang dan likat.
2. Masak secara water bath di ata, di bawahnya beralas bekas berisi air.
3. Selepas itu masukkan krim keju yang telah dipukul lembut.
4. Kacau hingga sebati menggunakan mixer tangan.
5. Di dalam mangkuk lain, pukul putih telur, garam dan gula sehingga menjadi kembang
6. Masukkan ke dalam adunan kuning telur dan krim keju, kacau rata
7. Simpan dalam peti sejuk selama 3 jam
8. Kek span dipotong, disapu ekstrak kopi dan diletakkan di dalam bekas
9. Letakkan lapisan pertama krim keju dan diulang sekali lagi.
10. Sejukkan, sebelum dihidang dihias dengan serbuk koko.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 40 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Sajian pencuci mulut barat
Keistimewaan : Sajian pencuci mulut manis sedap dimakan bersama capuccino
Anggaran kos : RM 16
INFO CHEF : Sejukkan dan disimpan semalaman supaya rasa kopi dan krim keju akan sebati, tiramisu akan berasa lebih enak.
RESIPI : CHEF MOHD ZAMRI IDRIS, Pensyarah di Taylor’s University
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Nikmati Final Muzikal Lawak Superstar 2025 dengan tema “Clash of Empire”, gabungan komedi, muzik dan persembahan epik untuk tontonan keluarga. Jangan terlepas malam paling lucu musim ini!