Buah-buahan beri memang enak jadi ramuan kek. Tapi buah-buahan tempatan seperti mangga, nangka dan pisang pun super sedap dibuat kek. RASA menampilkan resipi dari Fadzil Md Salleh , Dill Cakes.
5 resipi original kek yang berasaskan nangka, pisang, mangga dan buah-buahan beri dan citrus ini pastinya menceriakan ahli keluarga, rakan-rakan dan orang tersayang. Jom ‘baking…
DILL MANGO CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN :
350gm krim keju
1/3 tin susu pekat
½ cawan krim putar
Sedikit esen vanilla
Bahan lapisan bawah @ crust:
150gm biskut Marie
75gm mentega | dicairkan
Bahan puri mangga :
1 biji mangga | sederhana besar
1 sudu teh gula
*Dikisar bersama
Buah mangga potong kiub kecil
CARA MEMASAK : Cara masak crust : 1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega. 2. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan, masukkan adunan di dalam loyang 15sm ( 6 inci). 3. Tekan adunan supaya padat dan masukkan sebentar dalam peti sejuk agar lebih padat. dengan butter yang telah dicairkan. Letakkan adunan dalam loyang 6 inc. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya padat.
Cara masak kek keju mangga:
Putar krim keju dan susu serta krim putar hingga sebati dan masukkan esen vanilla.m hingga sebati, masukkan esen vanila.
Masukkan 1/3 puri manga dan potongan kiub kecil manga, gaulkan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi.
Bakar dalam oven (suhu rendah, slow temperature ), 70 darjah Celsius selama 2 setengah jam.
Keluarkan dan masukkan di dalam peti sejuk selama 3 hingga 4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang.
Sapu lebihan puri manga di atas kek, hias atas kek dengan mangga yang telah dipotong kiub mengikut kreativiti sendiri.
Saiz hidangan : Satu Loyang bulat (15sm @ 6 inci) Waktu memasak : 2 ½ jam Cara masak : Bakar dengan suhu rendah Jenis masakan : Kek keju berasaskan mangga Keistimewaan : Sedap dimakan sejuk-sejuk dari peti ais Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Biarkan keju selama 30 min pada suhu bilik sebelum diputar
Ads
FRUITY VANILLA CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
100gm mentega tanpa garam
160gm gula castor
50gm krim masak atau boleh guna yogurt
3 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
1 biji orange | ambil parutan kulitnya
200gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
600gm buah-buah citrus | pic, anggur, strawberi, raspberi dan blueberi, basuh dan potong
CARA MEMASAK :
Satukan tepung dengan serbuk penaik dan ayak.
Pukul mentega, krim masak dengan gula dalam mesin pengadun hingga putih dan gebu.
Masukkan telur satu persatu sehingga kembang.
Masukkan esen vanilla dan parutan kulit oren dan terus putar.
Masukkan tepung yang telah diayak dan gaul hingga rata.
Masukkan sedikit buah-buah yang telah dipotong. Masukkan adunan dalam loyang bulat 17.7 sm (7 inci) yang dilapik kertas dan dioles mentega.
Susun lebihan buah di atas kek mengikut kreativiti masing-masing. Bakar dalam oven pada suhu 170 C selama 45 min – 1 jam atau sehingga keperangan.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (17.7sm @ 7 inci) Waktu memasak : 45 minit hingga 1 jam Cara masak : Bakar Jenis masakan : Kek daripada campuran buah-buahan Keistimewaan : Kaya dengan rasa dengan buah-buahan yang lazat Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Bagi mengelakkan buah-buahan daripada terlalu garing di atasnya, 15 minit sebelum kek masak balut kek dengan aluminium foil.
CHOC BANANA MOIST
.
BAHAN-BAHAN :
170gm tepung gandum | diayak
1 cawan serbuk koko | diayak
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh krim tartar
1 cawan air
1 cawan minyak jagung
1 ½ cawan susu cair
2 biji telur
1 ½ biji pisang | dilenyekkan
Bahan filling @ inti :
500ml krim putar
3 sudu makan pisang yang telah dilenyekkan
*Pukul krim putar hingga kental dan masukkan pisang yang dilenyek. Kacau rata.
Bahan ganache coklat :
150gm krim putar (dairy)
15gm sirap glukos
250 gm coklat
10gm mentega
CARA MEMASAK :
Masukkan semua bahan-bahan kering ke dalam bekas, gaul rata dan masukkan telur, minyak, air dan susu cair. Kacau rata.
Masukkan pisang yang telah dilenyekkan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang berukuran 23sm @ 9 inci dan bakar pada suhu 170 C – 180C selama 60 minit sehingga masak.
Cara membuat ganache coklat :
Didihkan krim putar dan sirap glukos, tuangkan ke dalam bekas berisi coklat
Kacau rata hingga coklat larut, tambahkan mentega dan kacau hingga adunan licin dan berkilat.
Cara melapis kek :
Selepas kek sejuk potong kek pada tiga bahagian. Pada setiap lapisan sapukan inti yang telah diputar bersama hirisan nipis pisang.
Ulang untuk lapisan kedua dan ketiga. Sapu dan salutkan kek dengan coklat ganache dan hiaskan dengan hirisan buah pisang .
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (23sm @ 9 inci) Waktu memasak : 60 minit Cara masak : Bakar Jenis masakan : Kek berasaskan pisang Keistimewaan :Kek dengan rasa pisang segar dan enak berkrim dan bercoklat Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Rendam pisang dalam air lemon selama 15 minit untuk mengelakkan pisang daripada menjadi lebam. Usah putar whipping cream terlalu lama atau laju kerana ia menjadikan krim terlalu pekat dan payah disapu.
4. DILL RASBERRY CHEESE CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
350gm krim keju
1/3 tin susu pekat
½ cawan krim putar
Sedikit esen vanilla
Bahan kerak @ crust :
150gm biskut Marie
75gm mentega | dicairkan
Bahan puri raspberi :
250gm buah raspberi | *Boleh juga guna yang siap dalam botol
1 sudu teh gula
* Kisar hingga hancur
Ads
CARA MEMASAK :
Cara membuat crust :
Hancurkan biskut Marie dan kemudian cairkan mentega. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan.
Letakkan adunan dalam loyang berukuran 6 inci @ 15sm. Tekan adunan sehingga padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya lebih mampat dan kukuh.
Cara memasak kek keju raspberi :
Putar krim keju dan susu serta krim putar sehingga sebati. Masukkan juga esen vanila.
Masukkan 1/3 puri raspberi dan potong kiub kecil buah raspberi, gaulkan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi.
Bakar dalam suhu 70 darjah Celcius selama dua setengah jam
Keluarkan dan masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 minir supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang.
Sapu lebihan puri raspberi di atas kek
Hiaskan kek dengan buah raspberi mengikut kreativiti anda.
Saiz hidangan : Satu loyang bulat (15sm @ 6 inci) Waktu memasak : 2.5 jam Cara masak : Bakar dengan suhu rendah Jenis masakan : Kek berasaskan raspberi, dengan ketulan raspberi segar Keistimewaan : Gandingan keju dan raspberi menghasilkan keenakan keju tanpa muak Anggaran kos : RM 45
INFO CHEF : Buah raspberi cepat rosak, jadi seeloknya waktu hendak dihidang baru diletakkan buah raspberi di atas kek.
5. JACKFRUIT VANILLA CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
375gm mentega
340gm gula castor
6 biji telur
340gm tepung naik sendiri
340gm isi Nangka | dikisar jadikan puri
250gm isi Nangka | diracik kasar
1 sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dan gula serta esen vanilla hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu, putar hingga halus
Kemudian masukkan tepung dan puri nangka. Masukkan nangka yang telah diracik kasar dalam adunan.
Bahagikan kepada dua adunan. Masukkan dalam loyang 8 inci @ 20sm yang telah diletak kertas kek dan dioles dengan mentega.
Bakar dalam suhu 160-170 darjah Celscius selama 45 minit
Saiz hidangan : Dua loyang bulat (20sm @ 8 inci) Waktu memasak : 45 minit Cara masak : Bakar Jenis masakan : Kek berasas buah nangka Keistimewaan :Kek berperasa nangka yang enak dengan rasa nangka sebenar Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Resipi yang sama boleh digunakan untuk buah-buahn ganti yang lain seperti cempedak, oren dan epal.
JURU FOTO ; NURUL AKMA AZIMI
RESIPI : FADZIL MD SALLEH, DILL CAKES TERIMA KASIH: Dill Cakes, Apartment Sri Nuang, Taman Bukit Bandaraya, Shah Alam http://dill-cakes .blogspot.com , fb/insta:fadzilmdsalleh, page: dill cakes
Ads
ANDA SEDANG MENCARI KETUHAR ELEKTRIK ATAU OVEN YANG TERKINI, JOM LAYARI DI SINI.
Sedapnya Ayam Masak Kicap Bercili, resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ni. Lauk yang cukup ringkas dan cepat disediakan. Ia adalah menu yang boleh disediakan pada bila-bila masa. Pagi, tengahari dan malam. Tidak kira waktu. Anak-anak pun suka bila lauk kicap begini. Jadi bagi anda yang teringin nak makan, cubalah resipi ni. Sangat sedap. Jom cuba!
RESEPI AYAM MASAK KICAP BERCILI PALING SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam – potong ikut suka
Garam & serbuk kunyit secukupnya
2- 3 kuntum bunga lawang – beli online disini
1 batang kulit kayu manis – beli online disini
1/2 cawan air asam jawa @ 1 keping asam gelugur
Sedikit kicap manis – beli online disini
2 cawan air
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam
1 batang serai – diketuk (jika ada)
1 1/2 senduk minyak masak
Sedikit bahan perasa
BAHAN KISAR:
1 biji bawang besar
4- 5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu teh jintan manis
15 tangkai cili kering
BAHAN HIASAN:
1 biji bawang besar – potong bulat
10 biji cili padi
CARA MEMASAK:
1.Bersihkan ayam dan gaul bersama garam dan serbuk kunyit. Goreng ayam hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak dan masukkan kayu manis dan bunga lawang.
3. Tumis bahan kisar dan serai hingga garing dan wangi.
4. Seterusnya masukkan kicap, gula dan air asam jawa atau asam keping. Tambahkan juga perasa.
5. Bila sudah betul-betul naik minyak, masukkan ayam yang telah digoreng dan air.
6. Bila kuah mula kering, masukkan pula hirisan bawang dan cili padi.
7. Sesuaikan rasa. Jika kurang masin, tambah sedikit kicap masin.
8. Ayam Masak Kicap Bercili sedia untuk dihidang.
Masakan szechuan memang terkenal dengan kepedasan yang sedikit lain dari masakan cina biasa. Salah satu resipi yang boleh anda ‘test’ ialah Sotong Masak Szechuan ni. Ia berupa sotong yang ditumis secara ringkas serta mempunya aroma cili kering. Sesekali cuba masakan yang lain dari kebiasaan ni enak juga. Pasti suami bertambah sayang. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
SOTONG MASAK SZECHUAN
BAHAN-BAHAN:
2 biji bawang besar -potong kiub
2 ulas bawang putih-hiris
2.5cm halia-hiris
3 batang cili kering-potong 2.5cm
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
1batang cili merah-belah dua
¼ sudu makan minyak bijan
½ sudu makan tomato sos
3 batang daun bawang-potong 2.5cm
300gm sotong
Garam secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak kemudian masukkan bawang besar, bawang putih, halia, cili kering,sos tiram, kicap manis dan sos tomato. Kacau sekata.
Apabila sebati dan mendidih, besarkan api dan masukkan sotong, cili merah serta daun bawang. Kacau sehingga masak dan tambah minyak bijan dan garam secukupnya. Kacau lagi hingga sebati.
Menu berasaskan daging sememangnya menjadi kesukaan ramai orang. Namun kalau tidak pandai memasaknya, daging akan rasa liat dan kurang enak. Masak daging perlu kreatif agar dagingnya terasa superb! Cuba 5 resipi ini dan nikmati keenakannya.
DAGING GORENG SOS TIRAM BERSAMA KACANG PIS
BAHAN-BAHAN:
Bahan Perapan Daging:
500gm daging ] hiris nipis
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 sudu teh kicap
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
Bahan Sos:
1 sudu makan kicap pekat
3 sudu makan air rebusan stok ayam
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan gula
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
Tumis:
4 ulas bawang putih ] cincang halus
1 biji bawang besar ] dadu kecil
3cm halia hiris halus memanjang
Bahan-Bahan Lain:
3 sudu makan minyak masak
400gm kacang pis ] bersihkan
1/2 biji cili benggala
Garam gula secukupnya
CARA MEMASAK:
Untuk perapan daging, campurkan semua bahan, daging, garam, gula, kicap, tepung jagung, dan minyak bijan. Gaul rata dan perapkan lebih kurang 15-20 minit.
Untuk bahan sos: Campurkan kicap, stok ayam, sos tiram dan minyak bijan dalam mangkuk kecil dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan tumis hingga wangi.
Seterusnya masukkan daging yang diperap, kacau rata sehingga keperangan (lebih kurang 4-5 minit).
Kemudian masukkan kacang pis dan hirisan cili benggala, kacau hingga kacang layu (2-3 minit).
Tuangkan bahan sos dan kacau rata. Jika kurang masin, tambahkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali tutup api, angkat dan hidangkan panas-panas.
DAGING GORENG BABY KAILAN
BAHAN-BAHAN: Bahan Perapan Daging:
300gm daging ] hiris nipis
1 sudu teh kicap
2 sudu teh minyak sayur
1 sudu teh tepung jagung
Sedikit garam dan gula
Bahan Sos:
2 sudu makan air
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh tepung jagung
Bahan Tumis:
3 pokok anak kailan ] potong 3-4cm & celur angkat
2 sudu makan minyak
1 biji cili merah ] hiris serong
2 biji bawang merah ] hiris
6 ulas bawang putih ] cincang kasar
3 sudu minyak masak
Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
Masukkan daging bersama semua bahan perapan ke dalam mangkuk. Gaul dan perap lebih kurang 30 minit.
Sambil itu sediakan sos. Di dalam mangkuk kecil campurkan semua bahan sos. Kacau rata dan ketepikan.
Panaskan air dalam periuk, kemudian celur anak kailan lebih kurang satu minit, angkat dan toskan.
Untuk menumis daging, panaskan sedikit minyak masak, Masukkan bawang putih, bawang merah hingga wangi.
Kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi.
Gaul rata, sehingga daging masak dan bertukar warna keperangan.
Seterusnya, masukan hirisan cili dan kailan yang telah dicelur tadi, kacau seketika.
Masukkan sos yang telah disediakan tadi, sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
Angkat dan sedia dihidangkan.
BEBOLA DAGING SOS MENTEGA KEJU
BAHAN-BAHAN:
20 biji bebola daging
1 cawan susu cair
3 sudu makan mentega
2 keping keju
4 ulas bawang putih | cincang
1 biji bawang besar | cincang
2 tangkai daun kari | lurut dari tangkai
1/2 biji cili benggala | hiris memanjang
6 biji cili padi | hiris
4 biji cendawan shitake |dadu kecil
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya | untuk menggoreng bebola daging
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, goreng bebola daging hingga keperangan. Angkat dan ketepikan.
2. Gunakan kuali lain, tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.
3. Kemudian masukkan cendawan shitake, hirisan cili padi, cili benggala, daun kari.
4. Apabila naik aroma wangi masukkan susu cair, diikuti bebola daging yang telah digoreng.
5. Setelah mendidih, kecilkan api, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6. Sebelum tutup api masukkan keju dan kacau lagi seketika.
7. Bebola Daging Sos Mentega Keju sedia dihidangkan.
DAGING PAPRIKA CENDAWAN
BAHAN-BAHAN:
250gm daging | hiris, cuci dan tos
150gm cendawan shitake
1 biji cili merah | hiris
1 biji cili hijau |hiris
1sudu makan paprika
1 sudu makan sos tomato
1 sudu teh serbuk oregano
1 biji bawang besar |hiris
3 ulas bawang putih | cincang halus
2cm halia | hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu makan minyak masak | untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, kemudian tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga wangi.
2. Masukkan daging, kacau lagi hingga daging berubah warna.
3. Kemudian masukkan pula cendawan, sos tomato, hirisan cili merah dan hijau .
4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
5. Sebelum angkat taburkan serbuk oregano dan paprika.
Panaskan minyak, tumis semua bahan yang dikisar iaitu rempah kari, bawang besar, bawang putih, dan halia bersama-sama bunga lawang dan kayu manis hingga naik baunya atau hingga pecah minyak
Masukkan dua cawan air rebusan daging tadi dan air asam jawa.
Masukkan juga daging yang telah direbus tadi. Kemudian masukkan kentang yang dibelah empat. Biarkan kentang empuk seketika.
Kemudian Masukkan santan. Kecilkan api. Biarkan mendidih. Boleh tambah air jika suka kari daging yang agak cair.