Ni min nak kongsi ada akademi pengajian kulinari bagi adik-adik yang tinggal kat Melaka khususnya. Tapi pelajar negeri lain pun terbuka untuk memohon. Kalau akademik tak berapa cemerlang dan agak kurang sedikit pun boleh pohon. Asal ada minat dan kegigihan, pasti boleh berjaya.

Kalau nak tahu AccelSkill Academy ni pusat bertauliah yang menawarkan Sijil Kemahiran Malaysia di bawah Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia. Terletak di bandaraya bersejarah Melaka, akademi ini telah beroperasi sejak 2009 lagi.

Selama bertahun-tahun AccelSkill Academy telah mencapai misinya untuk mengubah nasib remaja yang kurang dari segi akademik dan tidak layak masuk ke kolej atau universiti. Ia memberi peluang kepada mereka untuk mempelajari kemahiran agar menjadi tenaga mahir yang mendapat permintaan tinggi oleh industri dalam dan luar negara.

IKLAN

Visi akademi ini adalah untuk menjadi kolej TVET (Technical and Vocational Education and Training) yang terulung di Asia yang melahirkan graduan berkemahiran tinggi bagi memenuhi keperluan tenaga mahir dalam pelbagai bidang industri.

Program dan kelas yang ditawarkan adalah Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dan 3 dalam Penyediaan dan Pembuatan Makanan dan juga Culinary Skills (City & Guilds).

IKLAN

Dapur latihannya memenuhi keperluan industri dan mempunyai kelengkapan yang lengkap dengan barisan tenaga pengajar berpengalaman dalam industri makanan dan perhotelan. Malah tenaga pengajar juga memiliki pengalaman bekerja dan memegang jawatan penting di dapur hotel. Akademi ini juga turut menyediakan kemudahan perpustakaan dan makmal komputer kepada pelajar.

IKLAN

Mendapat penarafan 5 bintang oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran Malaysia. Pelatih di sini diberi peluang untuk aktif bertanding dalam pertandingan masakan, malah telah merangkul banyak pingat. Malah pada bulan oktober ini pelatih akan bertanding di peringkat akhir World Skills Malaysian Belia (WSMB).

Usah risau adik-adik, sijil yang dikeluarkan mendapat pengiktirafan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) dan Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB) dan City & Guilds United Kingdom.

Nak tahu apa lagi kolej/akademi/ universiti yang boleh dijenguk maklumatnya, dapatkan RASA isu terbaru ya.