Kadang kala buat kita malas nak membuat kek kerana menggunakan banyak bahan. Namun dengan resipi ini korang tak kan rasa terbeban kerana hanya menggunakan empat bahan. Sangat mudah kan. Jom kita buat
CHEESECAKE
250gm cream cheese 250gm susu pekat-BELI ONLINE DI SINI 5 biji telur 1/2 cawan tepung gandum (ayak)-BELI ONLINE DI SINI
Cara membuat:
Ads
1.Asingkan putih telur dan kuning 2.Adunkan putih telur sampai kental (soft peak, bertanduk bila terbalikkan bekas meringue tak jatuh) 3.Bekas lain, pukul creamcheese bersama susu pekat smpai kembang. Masukkan telur kuning satu persatu pukul sampai sebati. 4. Masukkan tepung dan kaup balik sampai sebati. 5.Satukan putih telur tadi dan bancuhan creamcheese kaup balik je pakai spatula. 6.Lapikkan baking paper dalam tray. Masukkan adunan dan bakar selama 30 minit api atas bawah 180c. mengikut oven masing-masing.
Kredit: homemadebyshaianne
Nak cari aneka ‘HOME APPLIANCES’ yang terbaik & ‘value for money’? Boleh dapatkan DISINI.
Kek coklat kalau dihidangkan bukan setakat anak-anak suka, semua orang menyukainya.
Jom kita buat kek kukus coklat, letak topping di atasnya memang nampak mewah. Mudah sangat buat kek ni, bahan-bahan blend untuk cepat siap. Hasilnya memang memuaskan.
Kek coklat moist(loyang 7 inci)
Bahan-bahan:
3 biji telur
1 cawan susu pekat
1/2 cawan gula castor
1 cawan minyak (saya guna minyak jagung)minyak masak pun boleh je
Esen vanilla
1 cawan serbuk koko van houten atau jenama lain pun boleh
1 cawan susu cair
Blend semua bahan
Ayak dalam satu bekas
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
Tuang bahan blend tadi sikit-sikit masuk ke dalam bahan ayak
Whisk sebati
Panaskan kukusan
Tuang adunan ke dalam loyang
Kukus hingga masak(tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil)
Bila kek dah masak sejukkan dulu.keluarkan dari loyang sekejap
Lapik baking paper yang baru dalam loyang yg sama
(baking paper biar lebih tinggi dari loyang,supaya nanti bila coklat dah keras,senang nak tarik kek keluar dari loyang
Potong sikit bahagian atas kek supaya kek nampak cantik bila potong nanti
Terbalik kek yang bawah ke atas
Dan masuk ke dalam loyang.
Sedia untuk kita topping pulak
Untuk topping
1 cawan whipping cream
1 cawan dark dan milk coklet beryls
Kalau nk lebih tambah whipping cream lebih sikit dari coklat masakan)whipping cream biar lebih dari coklat masakan
Double boil hingga coklat cair
Bila kek dah sejuk tuang atas kek.guna senduk nampak lagi kemas.
Siap
Sejukkan dulu
Keluar perlahan-lahan kek dari loyang.
Nanti potong(rendam sekejap pisau dalam air panas.kemudian potong,supaya tak comot
Nak membeli kek, kadang harganya bukan main lagi. Boleh cecah tiga angka kalau siap dengan dekorasi di atas kek tu. Kalau beli yang bajet pula, kadang rasanya tak sesedap mana. Daripada kecewa, elok juga kalau buat sendiri, kan?
Melalui facebook, SuiSan Aliezsha berkongsi resipi blueberry cheese cake. Paling menarik kek itu sedap tapi dibuat dengan bajet tak sampai RM30 pun. Kalau beli di kedai, tentu harganya lebih mahal daripada ni. Jadi bagi korang yang nak makan kek keju dengan harga bajet, boleh try buat sendiri. Tak lawa tak pe, yang penting dapat makan seisi keluarga.
BLUEBERRY CHEESE CAKE
BAHAN LAPISAN BAWAH
8 keping biskut digestive (hancurnya guna lesung batu)
2 sudu besar mentega (dicairkan)
CARA MEMBUAT LAPISAN BAWAH
1. Masukkan biskut yang telah dihancurkan ke dalam bekas.
2. Masukkan pula mentega yang telah dicairkan.
3. Gaul sebati. Alaskan loyang dengan kertas minyak. Masukkan biskut ke dalam loyang dan tekan-tekan untuk dipadatkan.
BAHAN CHEESE
250 gram cream cheese tatura
2 sudu besar gula halus
2 biji telur ayam
1/2 sudu besar jus lemon
1 1/2 sudu besar tepung gandum
Jem blueberi secukupnya
CARA MEMBUAT CHEESE
1. Campurkan cream cheese dan gula halus. Kacau sebati. Kemudian masukkan telur ayam. Putar lagi.
2. Masukkan jus lemon. Putar lagi.
3. Masukkan pula tepung gandum. Gaul rata.
4. Curahkan adunan ke dalam loyang berisi biskut hancur tadi. Bakar pada suhu 160 darjah selama 20 minit.
5. Selepas masak, biarkan sejuk dan letak jem blueberi di atasnya. Sejukkan dalam peti sejuk.
Nak dapatkan pelbagai peralatan memasak elektrik di Shopee? Jom klik link ini. Manalah tahu nak beli periuk atau kuali baru, kan? Harga pun berbaloi-baloi. Jom klik sini
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Kek minyak boleh juga dipanggil kek dulu-dulu. Maksudnya kategori kek lejen la sebab orang dulu selalu buat kek macam ni. Kek minyak selalu dibuat untuk raikan tetamu pada majlis rasmi di kawasan pedalaman. Misalnya ketika majlis bertunang ataupun majlis kahwin. Ketika hari raya pun kek minyak selaly jadi pilihan. Jom try buat.
KEK MINYAK PELANGI
.
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung kek (bukan tepung naik sendiri)
1 sudu teh baking powder
5 biji telur ayam grade A
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh garam
1 sudu besar ovalette
3/4 cawan susu pekat atau krimer manis
1 sudu besar esen vanila
1 cawan minyak jagung
Pewarna (oil base untuk warna yang cantik)
CARA MEMBUAT
1. Lenser loyang berukuran 8 inci dengan marjerin atau mentega.
2. Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
3. Pukul telur ayam bersama gula kastor dan garam. Pukul sehingga betul-betul kembang dan gebu. Pukul selama lebih kurang 20 minit dengan menggunakan mixer berkelajuan tinggi (kalau tak kembang kek tak akan naik dan gebu).
4. Masukkan ovalette, susu pekat dan esen vanila. Mix lagi dalam 10 minit.
5. Masukkan minyak jagung dan kacau guna spatula sahaja.
6. Masukkan tepung dengan teknik kaup balikkan sahaja.
7. Apabila telah sebati, bahagikan adunan kepada 6 bahagian. Warnakan ikut warna yangg digemari. Setiap satu bahagian beratnya 200 gram.
8. Lapiskan setiap warna 4 sudu besar dan lapisan akhir untuk setiap warna adalah 2 1/2 sudu besar sahaja.
7. Kalau nak buat motif batik di atas permukaan kek, boleh lorekkan menggunakan lidi ikut kreativiti masing-masing.
10. Bakar pada suhu 160 darjah selsius selama 1 jam dengan api atas dan bawah.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...