
Kadang kala buat kita malas nak membuat kek kerana menggunakan banyak bahan. Namun dengan resipi ini korang tak kan rasa terbeban kerana hanya menggunakan empat bahan. Sangat mudah kan. Jom kita buat
CHEESECAKE
250gm cream cheese
250gm susu pekat-BELI ONLINE DI SINI
5 biji telur
1/2 cawan tepung gandum (ayak)-BELI ONLINE DI SINI
Cara membuat:
1.Asingkan putih telur dan kuning
2.Adunkan putih telur sampai kental (soft peak, bertanduk bila terbalikkan bekas meringue tak jatuh)
3.Bekas lain, pukul creamcheese bersama susu pekat smpai kembang. Masukkan telur kuning satu persatu pukul sampai sebati.
4. Masukkan tepung dan kaup balik sampai sebati.
5.Satukan putih telur tadi dan bancuhan creamcheese kaup balik je pakai spatula.
6.Lapikkan baking paper dalam tray. Masukkan adunan dan bakar selama 30 minit api atas bawah 180c. mengikut oven masing-masing.
Kredit: homemadebyshaianne
Nak cari aneka ‘HOME APPLIANCES’ yang terbaik & ‘value for money’? Boleh dapatkan DISINI.
Kek Span Pandan Santan Guna Sukatan Cawan. Baru Belajar Buat Pun Confirm Jadi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nak Raya, Ingat Kuih Batang Buruk

Bukan orang lama je ye suka Kuih Batang Buruk, yang muda pun ramai suka. Harga pun setiap tahun naik, seiringan dengan harga barang-barang yang terus naik. Apa kata kita cuba buat sendiri.
Nampak mudah cara membuat dan bahan yang digunakan pun tak banyak. Jadi bolehlah kita sama-sama membuatnya sendiri. Mula cuba dulu, kalau menjadi boleh buat untuk raya, bolehlah jimat.
BUIH BATANG BURUK
BAHAN-BAHAN:
2 bungkus besar kulit popia
3 bungkus tepung kacang hijau
800gm gula aising
2 biji putih telur (pelekat)
Straw saiz besar
Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMBUAT:
- Potong kulit popia memanjang seperti dalam gambar mengikut ukuran menggunakan pembaris.
- Tarik sehelai sehelai lapisan kulit popia yang telah digunting tadi. kemudian gulung pada straw gunakan putih telur sebagai pelekat atau gunakan bancuhan tepung gandum.
- Buat sampai habis, kemudian jemur lebih kurang 10-15 minit. Atau hingga kulit popia keras dan straw boleh dicabut. Ketepikan.
- Sangai tepung kacang hijau lebih kurang 10 minit menggunakan api sederhana. Tujuannya untuk wangi, tahan lama dan ringan. Angkat dan sejuk.
- Setelah sejuk campurkan gula aising, gaul rata supaya sebati.
- Panaskan minyak dan goreng kulit popia hingga kekuningan, angkat dan toskannya.
- Setelah sejuk, sumbat dengan campuran tepung kacang hijau dengan gula hingga siap.
- Ada setengah orang tak sumbat campuran tepung kacang hijau, sebaliknya gaulkan saja hingga rata. Terpulang pada cita rasa.
- Resipi ini boleh menghasilkan lebih kurang 2kilo setengah.
Kredit resipi: Ruzita Hashim melalui FB Resipi Dapur Kak Chah.
Resipi Kek Ribut Viral Penuh Limpahan Coklat. Memang Sedap!

Kek Ribut ni memang jadi kegilaan ramai terutamanya bagi penggemar Kek Coklat. Mana tidaknya, lihat sahaja lelehan coklat yang melimpah ruah tu, memang memukau. Nak cuba? Resipi perkongsian saudari Ariana Sofia Ahmad ni antara yang menarik perhatian RASA. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT KEK RIBUT SECARA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN KEK:
- 3 biji telur gred A
- 3/4 cawan @ 190gm gula
- 3/4 cawan @ 180gm susu pekat manis
- 2 cawan @ 220gm tepung gandum
- 3/4 cawan @ 60gm serbuk koko – beli online DISINI
- 1 cawan @ 180gm minyak masak
- 1 cawan @ 200ml air panas
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu makan ovalette – beli online DISINI
BAHAN KEJU:
- 350gm krim keju @ cream cheese
- 1 cawan @ 200ml whipping cream @ krim putar
- 1/4 cawan @ 60gm susu pekat manis – beli online DISINI
BAHAN COKLAT GANACHE:
- 300gm coklat dark compound coins (beryl’s) – beli online DISINI
- 250ml whipping cream @ krim putar
- 2 sudu makan susu penuh krim – beli online DISINI
- 1 sudu makan mentega
BAHAN HIASAN:
- Chocolate flakes @ cip coklat @ chocolate rice secukupnya – beli online DISINI
CARA MEMASAK:
1. Pukul telur dan ovalette hingga kembang.
2. Masukkan gula dan esen vanilla. Pukul lagi hingga sebati.
3. Bila adunan sudah sebati, masukkan susu pekat manis. Kacau lagi hingga semua bahan sekata.
4. Masukkan campuran tepung yang sudah diayak bersama serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder.
5. Kacau lagi hingga sekata seperti dalam gambar.
6. Tambahkan minyak masak. Kacau lagi sekali hingga sebati.
7. Akhir sekali, masukkan air panas.
8. Kacau hingga bertekstur halus sebegini.
9. Bahagikan adunan kepada 4 bekas saiz RC-750.
10. Sebelum kukus, tutup bekas supaya air kukusan tidak menitik ke atas kek. Kukus selama 25-30 minit atau hingga masak.
11. Bila kek sudah masak, terbalikkan kek (tanpa membuka penutup) selama 5-10 minit. Ia bertujuan supaya kek tidak mendap.
12. Bagi menyediakan bahagian keju, satukan krim keju, whipping cream dan susu pekat manis.
13. Adun hingga sebati dan licin. Elakkan pukul terlalu lama kerana adunan akan menjadi cair.
14. Letak campuran krim keju ke dalam piping bag supaya mudah diletak diatas kek.
15. Ambil kek tadi dan belah ditengah-tengahnya.
16. Paipkan campuran keju hingga rata.
17. Letak lapisan kedua kek.
18. Paipkan campuran keju di bahagian atasnya hingga rata. Sejukkan kek dalam peti sejuk selama 30 minit supaya keju menjadi pejal.
19. Untuk lapisan coklat pula, masukkan dark chocolate, susu full cream dan mentega ke dalam mangkuk.
20. Dalam periuk lain, panaskan whipping cream sehingga sedikit mendidih.
21. Tuang ke dalam mangkuk berisi coklat tadi.
22. Kacau hingga sebati dan coklat menjadi cair. Jika adunan terlalu pekat, tambah susu full cream atau susu segar.
23. Bila coklat tadi sudah sejuk atau suam, tuang ke atas kek tadi.
24. Tabur cip coklat dengan secukupnya.
25. Kek Ribut sedap dan gebu sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Ariana Sofia Ahmad
Bercadang nak beli OVEN baru yang lebih besar? Pilih je DISINI. Ada banyak pilihan & pastinya pada harga mampu milik.
Boleh juga cuba resipi di bawah ni:
5 Masakan Peha Ayam & Drummet Yang Sedap DiRatah. Gerenti Licin.
Cara Masak Sotong Goreng Tepung Yang Rangup & Elok Kejadiannya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Mudahnya, Cheesecake Gebu Guna 4 Bahan Je

Kek simple je guna 4 bahan je tapi masya-Allah sedapppp. Jangan risau tiada sebarang tepung digunakan. Jadi tak perlu pening kepala tepung itu ini tak ada dan sebagainya.
Sejukkan dulu pun sedap. Sagat cheddar cheese atasnya pun best juga. Kek ini juga sesuai untuk mereka yang menjaga diet tapi masih mahu menikmati kek keju yang sedap.
Menerusi perkongsian daripada Noorul Izzah Marzuki, dia menggunakan 1 sudu sahaja lakanto jadi tak manis, boleh lebihkan jika nak manis ya.
Oh ya, kecil je saiz kek ni, boleh gandakan adunan kalau nak saiz besar/tebal. Boleh dihidang untuk 8 potongan.
CHEESECAKE GEBU GUNA 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
125g cream cheese (saya guna Tatura je)
⅓ cawan (80ml) whipping cream
1 sudu besar lakanto/sweetener (kalau nak manis boleh lebihkan)
2 biji telur saiz A (atau 3 biji telur saiz B ) suhu bilik | asingkan kuning dan putih
TONTON Dapur Rasa: Projek Air Tangan Emas
TONTON Dapur Rasa Live: Ikan, Sotong & Udang Celup Tepung
CARA-CARA:
1. Pukul cream cheese, whipping cream dan lakanto/sweetener sampai gebu dan tidak berketul menggunakan mixer. Boleh guna pengisar tetapi akan susah dikeluarkan nanti. – ( Dapatkan STAND MIXER berkualiti dengan harga berpatutan DISINI)
2. Masukkan telur kuning dalam adunan cream cheese. Pukul dengan mixer sehingga sebati dan gebu. Ketepikan dan masukkan dalam mangkuk lain.
3. Pukul putih telur pula, dalam sehingga kembang, gebu dan terbentuk soft peak (terbalikkan mangkuk, adunan tak jatuh). Jangan overbeat sampai berketul. Masa pukul tu sentiasa tengok untuk elak overbeat.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
4. Ambil 1 senduk adunan putih telur, masukkan ke dalam adunan cream cheese. Kaup balik sekejap. Kemudian masukkan semua adunan telur putih dan kaup balik sehingga sebati, adunan kena betul sebati, gebu, licin, tiada ketulan ya (yang ni penting).
5. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang yang dah dilapik dengan non stick paper. Saya guna loyang 6 inci. Bakar secara waterbath (letak loyang kek ke dalam bekas lain berisi air panas, rujuk gambar).
[KLIK DI SINI SERTAI PERADUAN MAGGI RASA]
6. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 selama 50 minit, bergantung pada ketuhar masing-masing. (
7. Bila dah masak, biarkan 15 minit dalam ketuhar, buka pintunya sedikit. Kemudian baru keluarkan.
8. Bolehlah letak topping ikut kegemaran anda. Saya sagat cheddar cheese je. Makan saja tanpa topping pun dah sedap. Sejukkan dulu dalam peti ais pun best juga. Selamat mencuba!
Kredit resipi: Noorul Izzah Marzuki
Beli disini: [su_button url=”https://www.goshop.com.my/products/small-kitchen-appliances/perysmith-55l-stand-mixer-1200w-easycooking-series-ps5500-20160081?utm_source=rasa&utm_medium=referral&utm_campaign=POC” style=”soft” background=”#efbb2d” color=”#190e0e” size=”6″ icon_color=”#db1616″]PerySmith 5.5L Stand Mixer 1200W EasyCooking Series [/su_button]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sesuai Untuk Anak Ramai, Cara Buat Burger Kukus Sedap, Ringkas & Cepat
Sedap & Tak Kering. Ini Resipi Puding Roti Bakar Sos Kastad Yang Sangat Best.
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: