Bila masuk aje bulan puasa ni, menu bubur lambuk memang dicari. Bagi warga kota KL ni ada yang sanggup yang sanggup beratur panjang kat Masjid Kampung Baru yang cukup terkenal dengan bubuk lambuknya yang sedap, dan yang bestnya percuma pulak tu.
Bubur lambuk ni resipinya ada macam-macam versi . Jika di Terengganu banyak sayur ulam di dalamnya tetapi di Selangor dan KL ni bubur lambuk daging dan ayam lebih popular. Nak-nak kalau guna daging tetel memang terangkat lah rasanya.Ada macam-macam resipi, tapi Min rasa ni lebih mudah dan gerenti jadi.
Ads
Resipi perkongsian dari Jamal dan Asmahan via FB mahn (masak apa hari ini)
BUBUR LAMBUK
BAHAN-BAHAN :
Ads
2 mug beras | rendam dalam 20 minit
1/2kg daging | campur yang berlemak (daging tetel)
1 bungkus kecil rempah sup
250ml santan
3 sudu makan lada hitam
3 biji bawang merah | dikisar
8 ulas bawang putih | dikisar
1.5sm halia | dikisar
1kiub pati kiub lembu | jika suka
Kentang secukupnya | dipotong kiub
Lobak merah | dipotong kiub
Daun sup | untuk ditabur
Bawang goreng | untuk ditabur
CARA MEMASAK :
Pijarkan minyak dan tumis bawang-bawang dan halia hingga agak garing
Masukkan rempah sup, tumis hingga naik minyak dan masak.
Masukkan daging, gaul sebati dan masukkan beras.
Gorengkan beras seketika, dan masukkan air
Rebus beras sehingga nampak lembut.
Masukkan santan dan garam secukup rasa.
Masukkan lada hitam dan pati kiub lembu,Masukkan juga kentang dan lobak merah
Bila sayur dah lembut, taburkan daun sup dan bawang goreng
Siap untuk dihidang
Mudah dimasak, semua pun masuk dalam satu periuk aje. Boleh ulang makan banyak kali, kalu beli tapi ‘umat’ kat rumah tu ramai mana puas makan sekali aje kan. Jadi selamat mencuba, try sekarang nanti puasa boleh buat lagi.
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Cendawan shiitake mempunyai beberapa kebaikan sejak berkurun dahulu. Malahan ia dianggap sebagai simbol panjang umur di Asia Timur. Di Jepun cendawan ini memang sangat popular. Tidak hairan lah warga Jepun ramai warga emas di sana kelihatan sihat dan dikatakan mempunyai jangka hayat yang panjang.
Di kalangan masyarakat bangsawan Jepun meyakini memakan cendawan ini akan melambatkan proses penuaan. Di dalam erti kata lain, anti-penuaan.
foto : www.mygrocer.my
Shiitake iaitu istilah asli dalam bahasa Jepun berrmaksud cendawan dari pokok Shii( Castanopsis cuspidata) kerana batang pohonnya yang sudah reput merupakan tempat tumbuh cendawan shiitake.
Dari segi perubatan ia didapati berupaya menjadi sumber yang bertindak sebagai antivirus. Kemampuan Shiitake disebabkan ia menghasilkan sejenis bahan yang dipanggil interferon. Penyelidik juga melaporkan pengambilan cendawan jenis Shiitake boleh merendahkan paras kolesterol dalam darah sehingga 40 ke 50 peratus.
Sebagai makanan berkhasiat, Shiitake juga mengandungi jumlah asid amino lebih baik berbanding kacang soya, daging, susu atau telur. Ia juga mengandungi kandungan vitamin dan mineral yang baik seperti vitamin A, B, B12, C, D dan niacin.
Paling menarik, Shiitake dikatakan menghasilkan sejenis bahan yang menyerap lemak dalam tubuh. Beritaa baik untuk mereka yang ingin mengamalkan diet sihat dan mengurangkan lebihan berat badan.
Jom kita cuba 3 resepi dari Cendawan Shiitake dari yang lazat dan mudah ini.
1.CENDAWAN & BROKOLI MASAK SOS TIRAM
BAHAN-BAHAN :
200 gm cendawan shiitake | dibasuh dan direndam semalaman
200 gm brokoli
Bahan sos:
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan kicap manis
2 sudu makan sos tiram
1 biji bawang besar /dihiris
Minyak untuk menumis
Sedikit air (jika mahu sedikit berkuah)
Garam secukup rasa /sedikit sahaja kerana sos tiram sudah masin
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan hirisan bawang besar sehingga naik bau. 2. Masukkan lada hitam. Kicap manis dan sos tiram. Kacau rata. 3. Masukkan sedikit air jika ingin berkuah dan masukkan garam secukup rasa. 4. Setelah menggelegak sedidikit, masukkan cendawan diiikuti brokoli. 5. Kaup balikkan, masak sebentar sahaja 5-6 minit, usah terlalu layu.Sedia untuk dihidang
Saiz hidangan : 8 orang Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Sayur-sayuran Keistimewaan : Enak dengan brokoli, sajian yang sungguh menyihatkan Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF :Anda boleh juga merebus sebentar sayur-sayuran, dan menuang sos kemudian ke atas sayur-sayuran.
2. AYAM LADA HITAM BERSAMA CENDAWAN
BAHAN-BAHAN :
1 kg dada ayam
50 gm serbuk lada hitam
30 gm cendawan shiitake | dibasuh dan direndam dengan air, dihiris nipis
30 ml kicap manis
10 gm serbuk kunyit
Bahan dikisar : 100 gm bawang putih 150 gm bawang merah 50 gm halia
CARA MEMASAK : 1. Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam selama 20 minit. 2. Kemudian goreng ayam separuh masak 3. Pijarkan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan -bahan yang dikisar hingga naik bau dan garing. 4. Masukkan ayam dan kemudian masukkan lada hitam, cendawan dan kicap. Kacau sebati. 5. Setelah ayam masak , sajian sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan : 10 orang makan Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis hidangan : Lauk utama Keistimewaan : Ramuan lada hitam dan cendawan sungguh melazatkan Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF : Usah memasukkan garam kerana sudah terdapat kicap di dalamnya.
2.TOFU KUKUS DENGAN CENDAWAN & BROKOLI
BAHAN-BAHAN :
350 gm tofu putih | kukus selama 20 minit
50 gm cendawan shitake kering | dibasuh dan rendam air semalaman
50 gm brokoli
1/2 biji bawang besar | dihiris
4 ulas bawang putih | dihiris
4 sm halia | dihiris
500 ml stok ayam | atau air rebusan ayam
4 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit tepung jagung yang dibancuh tepung jagung | jika mahu pekat
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak dalam kuali. 2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’ 3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan. 4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut. 5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa. 6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen ) 7. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus dan reneh Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.
Masakan paling mudah dan sedap untuk anak-anak. Menu yang sesuai bersifat savori tapi manis, ayam masak sos tiram style cina.
Perasan tak, kalau masakan cina ayamnya dimasak lembut dan berjus. Berbeza dengan ayam masak sos tiram versi Melayu. Ayam sos tiram versi Melayu digoreng garing dahulu kemudian baru dicampur ke dalam kuah sos tiram.
Haa, kali ni kita kongsikan resipi daripada Zurina Zulkefli cara macam mana nak buat ayam lembut dan berjus. Rasa sos yang pekat tapi tidak terlalu masin. Senang je.
AYAM MASAK SOS TIRAM STYLE CINA
BAHAN-BAHAN:
Ayam (sediakan dalam potongan sup) Secubit serbuk kunyit Sedikit garam 2-3 titis cuka makan 1 ulas bawang putih | diketuk – beli online di sini Daun bawang | dihiris 1 biji bawang merah | dihiris ¼ biji lobak merah | dihiris halus memanjang – beli online di sini 1 sudu besar kicap pekat 1 sudu besar kicap cair 1 sudu besar sos tiram 2 sudu besar air bancuhan tepung jagung
1. Gaul sebati dan perap ayam dengan serbuk kunyit, garam dan cuka makan selama 10 minit.
2. Panaskan 2 sudu minyak masak ke dalam pan. Masukkan ayam. Tutup pan.
3. Biarkan ayam keluarkan jus dan masak dalam proses pengewapan. 4. Bila buka penutup pan, ayam akan jadi warna keemasan seperti ini. Balik-balikkan dan tutup semula pan. 5. Biarkan ayam sehingga jus kering.
7. Tutup lagi. Biarkan ayam masak sehingga air kering. Bila air dah kering. 8.Masukkan kicap pekat, kicap cair dan sos tiram. Tak perlu lagi tambahan perasa lain.
9. Masukkan dua sudu air bancuhan tepung jagung. Kacau sebati sehingga kuah menjadi pekat dan likat. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang.
Sebut je Corn Dog, mesti ramai anak-anak suka, nak beli harga pun boleh tahan mahalnya. Kadang sebatang dua tak cukup. Apa lagi kalau anak ramai. Jadi apa kata mak-mak cuba buat corn dog buat sendiri kerana ia sangat senang, cuma mak-mak kena tahu tekniknya yang betul supaya kejadian corn dog cantik dan sedap seperti yang dijual di restoran.
.
CORN DOG BAHAN-BAHAN:
125gm keju mizarella
5 sudu makan tepung gandum
3 sudu makan tepung jagung
1 biji telur
100ml susu cair
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh gula pasir
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh perasa daging atau cendawan
BAHAN SAMPINGAN:
Serbuk roti secukupnya |salutan
Lidi sate | pencucuk
Tepung jagung untuk | salutan
Sos tomato | pencicah
Mayones | untuk pencicah
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Potong memanjang keju Mozarella, kemudian cucuk dengan lidi sate, salutkan dengan tepung jagung. Simpan dalam peti sejuk (untuk elakkan keju cair).
Sementara itu, campurkan tepung gandung dengan tepung jagung, garam serbuk lada hitam, perasa daging/ cendawan serta serbuk penaik.
Kacau rata kemudian masukkan sebiji telur dan susu cair sedikit demi sedikit sambil kacau rata menggunakan wisk Adun rata hinggga adunan menjadi seperti adunan lempeng.
Masukkan adunan dalam gelas tinggi, dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 15minit.
Keluarkan keju dan adunan corndog, celupkan keju dalam adunan corndog sehingga kesemua bahagian kejut disaluti sepenuhnya dengan adunan corndog.
Kemudian golekkan dalam bekas berisi serbok roti hingga rata .
Panaskan minyak, goreng corndog hingga kuning keemasan.
Angkat dan taburkan gula di atasnya
Corndog sedia dihidangkan bersama mayones atau sos cili. by: @amandawati
.
CORN DOG ALA KOREA BAHAN-BAHAN:
130gm tepung gandum berprotein tinggi
1 biji telur
60-70ml susu cair sejuk
1 sudu makan gula
1/2 sudu teh yis segera
15gm mentega
Secubit garam
5 batang sosej|
5 keping keju chedar
Tepung berprptein | untuk salutan
Tepung roti secukupnya
Gula untuk tabur
Sos tomato dan mayones
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan adunan roti,campurkan semua bahan kerin, kecuali garam hingga rata.
Masukkan mentega dan garam, uli hingga sebati.
Tutup dengan plastik wrap dan biarkan lebih kurang 30 minit.
Sementara itu, cucukkan sosoj pada lidi sate dan balut dengan kepingan keju diluarnya.Simpan dalam peti sejuk seketika.
Kempiskan aduan dengan garpu,kemudian balut sosej dan keju mozzarella.
Salut dengan tepung roti.
Panaskan minyak dan goreng hingga kuning keperangan.
Angkat dan taburkan gula di atasnya dan picitkan sos tomato dan mayones di atasnya.