Nak kelainan selera, jom kita cuba sajian brunei. Negara serumpun yang kaya dengan tradisi makanan yag memikat selera.
Kalau ke Brunei tak lengkap kunjungan kalau tak cuba masakan ini. Jom semak resipi yang dikongsi tenaga pengajar dari SG Academy ni. Boleh buat sendiri aje, tak perlu terbang jauh.
1. SALAD UDANG BRUNEI
BAHAN – BAHAN :
1 biji mangga atau buah dabai | dihiris
1 biji timun | dihiris
1 biji bawang besar | dihiris
2 biji cili padi | dihiris
500gm salad
20 ekor udang
1 biji tomato | dipotong kiub
4 biji cili merah | dihiris
2 tangkai daun ketumbar | dicincang kasar
1 biji lemon | diambil jus
1 sudu akan gula
3 sudu makan sos cili thai
Garam secukup rasa
Daun ketumbar sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
1. Rebuskan udang bersama sedikit garam dan sedikit air. Kemudian toskan.
2. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk kecuali lemon dan sos cili thai.
3. Perahkan lemon dan gaulkan bersama sos cili thai.
4. Gaulkan rata semua bahan, perasakan garam gula
5. Taburkan daun ketumbar sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : rebus & adunan
Jenis masakan : Salad Brunei
Keistimewaan : Boleh jugak digaul dengan mayonis dan sos mustard
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Jikalau tidak ada buah dabai boleh digantikan dengan buah mangga
2. DAGING MASAK HITAM BRUNEI
Ads
BAHAN – BAHAN :
500gm daging masak pinang
4 biji bawang besar | dihiris
2 biji cili merah | dihiris
50gm asam aur
100ml atau minyak masak secukupnya
Bahan dikisar halus:
2 tangkai daun kari
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3sm halia
2 sudu pas cili kering
2 sudu rempah kari daging
Bahan sos *dibancuh :
4 sudu makan kicap pekat
250ml pati santan
400ml air
20gm serbuk kari daging
Asam aur secukup rasa
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
BAHAN HIASAN
Bawang goreng
Daun bawang | dihiris
Cili hijau | dihiris
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak,tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau. Masukkan daging dan masak di atas api sehingga daging empuk.
2.Tambahkan bahan-bahan sos yang sudah dibancuh dan kacau sehingga pekat dan perasakan garam dan gula
3.Masukkan cili merah dan bawang (yang dihiris) digoreng tadi sehingga layu.
4.Taburkan daun bawang,bawang goreng dan cili hijau sebagai hiasan
5. Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 1- 2 orang
Waktu memasak : 2 jam
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Lauk utama, Brunei
Keistimewaan : Keenakan sajian berempah dan pedas yang enak
Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF :Jika tiada asam aur boleh digantikan dengan air asam jawa atau pun asam keping
3. SOTO BABU NINI BRUNEI
BAHAN – BAHAN :
1 bungkus mi kuning
5 biji telur rebus | dibelah empat memanjang
1 ikat daun sup
1 bungkus kecil bawang goreng
50gm hirisan daging | dihiris nipis
1 biji bawang merah | ditumbuk
1 labu bawang putih |ditumbuk
2 batang serai|dititik
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 liter air atau air secukupnya
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Tumis bawang merah, bawang putih, serai, kayu manis, bunga lawang, garam dan gula.Gaul sehingga sebati dan masukkan air. Reneh sehingga mendidih.
2. Celur mi kuning, celur daging (lepas celup hiris daging tersebut untuk hiasan), rebus telur, hiris daun bawang. Ketepikan seketika.
3. Masukkan mi ke dalam mangkuk, telur( potong empat), hirisan daging, bawang goreng, daun bawang dan tuangkan sup yang mendidih tersebut.
4. Hidangkan.
Saiz hidangan : 1- 2 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Celur,tumis dan didih
Jenis masakan : Soto Brunei
Keistimewaan : Mi soto yang lengkap dengan daging dan telur sungguh menyelerakan
Anggaran kos : RM 7
Tips :boleh tambah taugeh dan sayuran hijau seperti sawi atau pun salad
4. TONGKENG AYAM BAKAR
BAHAN – BAHAN :
200gm tongkeng ayam
1 sudu makan minyak bijan
3 sudu makan madu
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan kicap masin
1 sudu makan air asam jawa @jus limau
1 sudu teh serbuk kunyit
3 ulas bawang besar | dikisar
5sm @ 2 inci halia |dikisar
5 biji asam boi
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
1 batang serai | dikisar
Bahan pencicah :
Ads
3 sudu makan sos plum
1 sudu makan minyak bijan
2 sudu makan cili sos
1 sudu tomato sos
1 sudu makan madu
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Serbuk cili secukup rasa
2gm daun ketumbar
2.5sm @ 1 inci halia
Bahan hiasan :
1 batang cili hidup | dihiris
Bijan putih secukupnya | ditabur
CARA MEMASAK :
1. Perap tongkeng ayam dengan bahan kisar dan segala bahan, perap selama 20 minit.
2. Kemudian cucuk tongkeng ayam pada lidi pencucuk.
3. Bakar tongkeng ayam menggunakan oven selama 15 minit pada suhu 180°c atau boleh juga menggunakan dapur pemanggang.
4. Tongkeng ayam siap dihidang.
Saiz hidangan : 1-2 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Bakar @ gril
Jenis masakan : Daging ayam
Keistimewaan : Pewarna merah pada tongkeng ayam daripada asam boi yang diperap bersama ayam semalaman, sedap dimakan bersama sos pencicah
Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF : Perap tongkeng ayam terlebih dahulu dengan air asam limau. Kemudian bilas untuk mengelakkan bau hamis tongkeng ayam.
5. HATI BUYAH
BAHAN – BAHAN :
200gm hati buyah (lembu)
1 sudu teh jintan manis |disangai dan dikisar
1 sudu teh jintan putih | disangai dan dikisar
1 sudu teh biji ketumbar | disangai dan dikisar
6 biji cili merah| dikisar
4 biji bawang merah |dikisar
2gm bawang putih
3gm serbuk kunyit
2gm serbuk cili
2gm gula
2gm garam
2gm lada sulah
5gm halia
2gm lada hitam
1batang serai
CARA MEMASAK :
1. Goreng separuh masak hati buyah. Kemudian hiris nipis.
2. Kisar jintan putih, jintan manis, biji ketumbar, bawang putih dan bawang merah kemudian gaul bersama hati buyah.Biarkan hati buyah diperap.
3. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak dan masukkan hati buyah yang sudah diperap.
4. Kemudian masukkan serai yang diketuk serta perasakan dengan gula, garam dan lada hitam.
5. Goreng hati buyah sehingga kering dan garing.
6. Hidangkan.
Saiz hidangan : 1- 2 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak :goreng
Jenis masakan : Brunei
Keistimewaan :sesuai untuk pengemar organ dalaman
Anggaran kos : RM 6.00
Ads
INFO CHEF : Rebus hati buyah separuh masak bersama halia untuk menjadikan daging lembut apabila digoreng.
6.DAGING BELUTAK GORENG
BAHAN – BAHAN :
5 biji cili merah | dihiris nipis
10 biji cili padi | ditumbuk
5 biji bawang besar | dihirss nipis
1 kg bawang putih
1kg bawang merah | dikisar
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
5gm halia| dihiris nipis
5gm serbuk kunyit
500gm daging | dihiris
200gm usus lembu (untuk disumbat daging belutak)
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Hiris daging belutak setebal setengah inci, kisar cili padi, bawang putih, dan bawang merah. Gaul sehingga sebati.
2. Panaskan kuali, tumis bahan kisar sehingga naik bau masukan daging belutak dan gaul sehingga sebati.
3. Masukkan sedikit serbuk kunyit. Kemudian masukkan halia, bawang besar dan cili besar yang dihiris nipis.
4. Perasakan garam dan gula kemudian biarkan seketika.
5. Cuci usus bersih. Kemudian masukan daging yang ditumis tadi kedalam usus tersebut (jangan sampai penuh supaya senang untuk diikat).
6. Ikat usus yang diisi tadi seperti sosej dan keringkan (sidaikan) di bawah sinar matahari selama 3 hari.
7. Bila nak masak, keluarkan daging dan goreng dalam minyak panas
Saiz hidangan : 1- 2 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Brunei
Keistimewaan : Daging belutak rupanya seakan sosej, campuran daging dan bahagian lain yang digaul dengan rempah ratus dan disumbat dalam usus
Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Sekiranya anda ingin cepat dan tiada masamasak daging belutak, boleh juga digantikan dengan sosej Kemboja (yang dah siap diproses).Rasanya beza sedikit,namun tetap sedap.
RESIPI : Pengajar :NADZIRAH ABDUL RAZAK, WAN NORAINI SYUHADA MOHAMAD & FARIBURZ ANAK KANDAU
Pelajar Sg Academy :SITI NUR IZZATI ABD ALAM & MOHAMAD SHAFIT SALLEH
Terima kasih : SG Academy, Lot D-00-03A, Putra Majestik, Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur
www.sgacademy.edu.my
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Masakan ini sedap kalau banyak cili digunakan. Namun jika anak-anak mahu menikmatinya janganlah keterlaluan meletakkan cili. Sesuaikan dengan cita rasa mereka. Ayamnya empuk dan lebih enak jika dibiar lama agar rasanya mesra.
Ayam Serai Bercili
1 ekor ayam -cuci bersih dan lumuri dengan air limau nipis
Bahan yang dikisar kasar
21 cili kering
4 cili hijau
5 lembar daun limau purut
13 bawang putih
21 bawang merah
5 biji buah keras
1 inci belacan
3cm kunyit
3cm halia
3 batang serai-ambil bahagian putihnya saja
5 biji tomato merah -dikisar
3 biji tomato hijau -dikisar
Cara memasak:
1.Tumis bahan yang sudah dikisar kasar dengan minyak.
2.Masukkan lima lembar daun limau purut- dibuang tulangnya
3.Tunggu bahan tadi masak baru masukkan ayam.
4.Tambahkan 600ml air.
5.Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.Gaul rata.
6.Masukkan tomato.
7.Biarkan sehingga bahan mesra dan sesekali di balik-balikkan ayamnya.
*Cili, gula dan garam sesuaikan mengikut cita rasa masing-masing.
Kredit: @umi_halim
Kuih Dangai memang sedap. Andai ke pasar malam, pasti nampak peniaga yang jual. Bau harum kelapa yang dibakar memang menaikkan selera. Kalau nak tahu, kuih ni mudah je nak buat dan boleh dihasilkan sendiri di rumah. Jom lihat resipi perkongsian saudara Akhmal Mustafa ni. Memang terbaik.
CARA MEMASAK: 1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk dan gaul sebati. Pastikan adunan tidak berketul. 2. Sapukan sedikit minyak masak ke dalam loyang dan masukkan campuran kelapa tadi. Tekan-tekan manja supaya adunan agak padat. Fungsinya supaya bila keluarkan nanti kuih yang dah masak, ia tidak akan pecah. 3. Panaskan ketuhar / oven pada suhu 160C selama 10 minit, masukkan loyang kuih dan bakar selama 30 minit menggunakan api atas. 4. Bila Kuih Dangai dah masak dan keperangan, angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Rendang bagaikan kemestian sebagai menu utama hidangan Aidilfitri atau di Aidiladha. Bukan sahaja enak dimakan bersama lemang, nasi impit dan ketupat, rendang juga menarik untuk di makan bersama pelbagai jenis nasi. Ini disajikan 10 jenis rendang yang boleh dijadikan pilihan untuk anda cuba sebagai menu wajib di hari raya.
1. RENDANG TOK
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging batang pinang | dipotong dadu
1 ½ liter santan
4 sudu masak kerisik
2 helai daun kunyit | di carik-carik
2 helai daun salam
3 batang serai | dititik
Rempah penumis | bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih
1 keping gula Melaka
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
BAHAN SANGAI:
2 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1 sudu teh jintan putih
BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3cm lengkuas
4 batang serai
3cm halia
3cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Perapkan daging dengan sedikit bahan kisar lebih kurang dua jam. Panaskan minyak, tumiskan serai titik, rempah penumis dan bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan daging yang telah diperap dan kacau hingga air daging kering.
Masukkan santan, garam, gula Melaka, separuh dari kerisik, daun kunyit dan daun salam. Kacau sekali sekala.
Bila kuah pekat dan daging empuk, masukkan bahan sangai dan sebahagian lagi kerisik tadi. Kacau hingga rending betul-betul kering.
Info chef: Rendang tok yang betul-betul kering boleh tahan hingga seminggu tanpa dipanaskan.
2. RENDANG KERANG
BAHAN-BAHAN:
3 kg kerang | dibersihkan dan tos
1 liter santan pekat
2 helai daun kunyit | dicarik-carik
5 batang serai | dititik
1 keping asam gelugur
3 sudu makan kerisik
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2cm halia
3cm lengkus
3cm kunyit
CARA MEMASAK:
Rebus kerang seketika. Kemudian keluarkan isi dan ketepikan.
Masukkan santan ke dalam kuali bersama bahan kisar.
Masak sehingga kuah menjadi pekat.
Seterusnya, masukkan kerang, daun kunyit, serai titik, asam gelugur, kerisik, garam dan gula secukupnya.
Kecilkan api dan kacau selalu sehingga rendang kering.
Sedia dihidangkan.
Info chef: Kerang di masukkan akhir bertujuan untuk mengekalkan rasa manis kering.
3. ITIK RENDANG LENGKUAS
BAHAN-BAHAN:
1 kg itik | potong kecil
1 kg santan pekat
2 helai daun kunyit
3 sudu makan kerisik
3 batang serai | dititik
3 sudu makan lengkuas kisar | tapis dan buang airnya
Garam dan gula secukupnya
1 keping asam keping
Minyak masak secukupnya.
BAHAN KISAR:
5 tangkai cili hijau
10 tangkai cili padi
10 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 batang serai
3cm halia
3cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Bersihkan itik dengan perahan limau nipis atau kasturi. Biarkan seketika, kemudian bilas dengan air bersih. Tos dan ketepikan.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan lengkuas yang telah ditapis airnya, kacau dan biarkan sehingga pecah minyak.
Masukkan itik, kacau rata hingga sebati dengan bahan tumis. Biarkan hingga daging itik kecut dan airnya kering.
Masukkan santan pekat, serai titik, asam keping, garam dan gula secukup rasa.
Apabila kuah pekat, masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit.
Kecilkan api dan terus kacau lebih kurang lima minit lagi.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Untuk pastikan daging itik tidak liat, masak dengan api perlahan.
4. RENDANG PARU
BAHAN-BAHAN:
1 kg paru | rebus dan dihiris nipis
1 liter santan
3 sudu makan kerisik
2 helai daun kunyit | dihiris halus
3 batang serai | dititik
1 keping asam keping
Rempah penumis | bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm lengkuas
2 batang serai
3cm halia
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumiskan serai titik, rempah penumis dan bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak
Masukkan paru yang telah direbus dan dihiris.
Kemudian kacau hingga rata.
Masukkan santan, asam keping, garam dan gula secukup rasa. Kacau sekali sekala.
Bila kuah pekat dan paru empuk, masukkan pula kerisik dan hirisan daun kunyit.
Kacau hingga rencang betul-betul kering.
Info chef: Rendang paru juga sesuai dimakan bersama pulut kuning.
5. RENDANG HATI
BAHAN-BAHAN:
1 kg hati | direbus dan dihiris nipis
1 liter santan
2 sudu makan kerisik
3 batang serai | dititik
1 keping asam jawa
Rempah penumis | bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
10 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3cm lengkuas
2 batang serai
3cm halia
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumis serai titik, rempah penumis dan bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau rata hingga pecah minyak.
Masukkan hati yang telah dihiris dan kacau lagi.
Masukkan santan, asam keping, garam dan gula secukup rasa.
Kacau sekali sekala atas api sederhana.
Bila kuah pekat, masukkan pula kerisik.
Kacau sehingga rendang betul-betul kering dan timbul minyak. Angkat dan hidangkan.
Info chef: Rempah kari dimasukkan dalam rendang untuk memberikan rasa rempah dan menghilangkan rasa hanyir hati.
6. RENDANG DAGING KETUMBAR
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging batang pinang | direbus dan dihiris nipis
1 liter santan
3 sudu makan kerisik
4 helai daun salam
3 batang serai | dititik
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak untuk menumis
BAHAN SANGAI:
3 sudu makan ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3cm lengkuas
3 batang serai
3cm halia
CARA MEMASAK:
Titik hirisan daging hingga lembut. Ketepikan.
Panaskan minyak, tumiskan serai titik dan bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan daging, kacau rata dengan bahan tumisan.
Masukkan santan, garam, gula dan daun salam. Kacau sekali sekala.
Bila kuah sudah pekat, masukkan masakan separuh dari ketumbar, jintan manis, jintan putih dan kerisik.
Kacau hingga rending betul-betul kering.
Akhir sekali taburkan sebahagian lagi ketumbar tadi.
Kacau lebih kurang dua minat lagi.
Kemudian tutup api dan angkat.
Info chef: Ketumbar hendaklah dikisar kasar untuk memberikan rasa ketumbar pada rendang.
7. DAGING RENDANG CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging | dihiris nipis
1 kg santan pekat
2 helai daun kunyit
2 sudu makan kerisik
5 batang serai | dihiris halus
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping
Minyak masak untuk menumis
BAHAN KISAR:
5 tangkai cili hijau
10 tangkai cili padi
10 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 batang serai
3 cm halia
2.5 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Cuci daging kemudian ketepikan dan tos airnya.
Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga naik wangi dan pecah minyak.
Masukkan daging, kacau dan biarkan air daging kering.
Masukkan pula santan pekat, serai titik, asam keping, garam dan gula secukup rasa.
Apabila kuah pekat, masukkan kerisik, hirisan serai dan daun kunyit.
Kecilkan api dan terus kacau lebih kurang lima minit lagi dan timbul minyak.
Angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Daging tetel juga sedap dimasak dengan resepi ini.
8. RENDANG UDANG MAK TOK
BAHAN-BAHAN:
1 kg udang saiz XL | dibersihkan dan tos
1 liter santan pekat
2 helai daun kunyit | dicarik-carik
3 batang serai | dititik
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
10 tangkai cili kering
3 tangkai cili merah
8 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Masukkan santan dalam kuali bersama bahan kisar.
Masak sehingga kuah hampir pekat.
Seterusnya, masukkan udang, daun kunyit, serai, asam gelugur, garam dan gula secukupnya.
Kecilkan api dan kacau selalu sehingga rendang kering.
Sedia dihidangkan.
Info chef: Bagi memastikan rasa rendang yang enak, pastikan anda memilih udang yang baru dan segar sahaja.
9. AYAM RENDANG MINANG
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | dipotong sederhana
1 kg santan pekat
2 helai daun kunyit | dihiris
4 batang serai | dihiris halus
Garam dan gula secukupnya
2 keping asam gelugur
BAHAN KISAR:
5 tangkai cili merah
10 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
3 batang serai
3 cm halia
2.5cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Cuci ayam dengan limau nipis, kemudian ketepikan dan tos airnya.
Masukkan santan pekat dalam periuk bersama bahan kisar, serai titik dan asam gelugur.
Bila kuah sudah pekat, masukkan ayam, garam dan gula secukup rasa. Apabila daging empuk dan kuah agak kering, taburkan daun kunyit di atasnya.
Kecilkan api dan reneh rendang hingga timbul minyak.
Angkat dan hidangkan.
Info chef: Jika ayam sudah empuk tetapi kuah masih banyak, keluarkan ayam dan ketepikan. Terus reneh kuah bila sudah pekat masukkan semula ayam.
10. AYAM RENDANG PEDAS
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | dibersihkan dan tos
1 liter santan pekat
2 helai daun kunyit | di carik-carik
3 batang serai | dititik
1 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR:
10 tangkai cili kering
3 tangkai cili kering
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Masukkan santan dalam kuali bersama bahan kisar.
Masak sehingga kuah hamper pekat.
Seterusnya, masukkan ayam, daun kunyit, serai, asam gelugur, garam dan gula secukupnya.
Kecilkan api dan kacau selalu sehingga rendang kering.
Sedia dihidangkan.
Info chef: Jika mahu rasa lebih pedas tambahkan cili padi dan kurangkan cili kering.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...