
Biasa kalau masak kari kita akan letakkan santan, kali ini masak stail mamak, tidak menggunakan santan. Rasa rempah yang ditumis tu lagi kaw. Makan dengan nasi panas-panas, confirm bertambah makan.
KARI SOTONG PEKAT(Tanpa santan)
Bahan-bahan:
- 1 kilo sotong (dibersihkan)
- 2 tangkai daun kari
- 1 biji bawang besar(dihiris)
- 3 ulas bawang putih(dihiris)
- 1 cm halia(dihiris)
- 3 sudu perahan asam jawa
- 1 buah tomato(dibelah 6)
- Daun ketumbar(2-3 sudu besar)
- Minyak masak secukupnya
- Serbuk perasa
- Garam
- 7 sudu besar serbuk kari ikan
- Sedikit air
(Jadikan pes)
*tidak perlu menggunakan air,kerana apabila memasak sotong nanti airnya akan keluar sendiri.
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak di dalam kuali,tumiskan bawang putih,bawang merah,halia dan daun kari.masak sehingga sedikit keperangan.
2.Kemudian masukkan pes rempah kari dan gaulkan sebati,masak sehingga pecah minyak(menggunakan api yang sederhana agar rempah masak dengan sekata dan warna rempah akan kelihatan cantik dan sentiasa kacau)
3.Apabila sudah pecah minyak,masukkan perahan air asam jawa dan kacau lagi sehingga minyak berwarna oren gelap.(Masih menggunakan api sederhana).
4.Selepas itu,masukkan sotong yang telah dibersihkan tadi,masak seketika.
5.Akhir sekali,masukkan daun ketumbar dan tomato serta perasakan dengan garam dan serbuk perasa.(boleh tambahkan cili merah dan cili hijau sebagai hiasan)tunggu sedikit kering dan tutup api.
6.Siap dihidang.
Kredit : Nurul Ateekah
Manis & Crunchy, Mudah Je Nak Buat Nutella Bites Ala Cinnamon Roll
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Tak Tahu Nak Masak Apa? Boleh Ikut Resipi Lelaki Ini, Memang Terangkat!

Orang kata, lelaki ni kalau dah masuk dapur, air tangan dia tu jarang tak sedap. Memang sedap dan boleh bertambah-tambah nasi! Padahal menu lauk sama dengan mak-mak kita masak.
Haa, siapa di sini macam ni? Kalau anak-anak pula, silap haribulan lagi suka ayah yang masak daripada mak. Betul tak?
Melalui perkongsian reseipi daripada Wan Iskandar ini, menunya nampak menyelerakan walaupun jenis yang simple. Tapi yang simple tu lagi sedap kan?
AYAM GORENG KUNYIT
BAHAN-BAHAN PERAP:
Isi ayam | dipotong kecil-kecil
Garam
Kunyit – beli online di sini
Tepung jagung – beli online di sini
Cili giling – beli online di sini
*Gaul hingga sekata. Biar selama sekurang-kurangnya ½ jam.
BAHAN LAIN:
Kacang panjang | dipotong
Bawang holland | dihiris
Cili merah besar | dihiris
CARA-CARA:
1.Panaskan minyak. Masukkan ayam yang telah diperap. Goreng sehingga warna keemasan.
2. Kemudian, masukkan kacang panjang, cili dan bawang holland. Goreng selama 2-3 minit.
3.Boleh angkat dan toskan. Sedia untuk dihidangkan.
AYAM GORENG RANGUP BERLADA
BAHAN-BAHAN:
Ayam
Serbuk kunyit
Garam
Tepung ubi – beli online di sini
Tepung jagung – beli online di sini
Bawang merah – beli online di sini
Bawang putih – beli online di sini
Lada kering – beli online di sini
Secubit belacan
CARA-CARA:
1.Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit, garam, tepung ubi kayu dan tepung jagung.
2. Panaskan minyak. Goreng ayam hingga rangup. Angkat dan toskan. Ketepikan.
3.Goreng bawang merah, bawang putih sehingga garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
4. Potong lada kering dan basuh. Kemudian, goreng sehingga kelihatan lembut, angkat dan toskan. Ketepikan.
5. Kisar bawang merah, bawang putih, lada kering, secubit belacan dan garam sehingga halus.
6. Tumis bahan kisar tadi sehingga pecah minyak. Kalau nak lagi sedap, boleh masukkan gula melaka. Kalau tiada pun tak apa.
7. Apabila sudah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul sekata selama 2-3 minit. Siap untuk dihidangkan.
UDANG MASAK SOS
BAHAN-BAHAN:
Udang
Bawang merah
Bawang putih
Daun kari – beli online di sini
Sos tiram – beli online di sini
Sos cili – beli online di sini
Sos tomato – beli online di sini
Cili merah (optional)
CARA-CARA:
1.Lumur udang dengan kunyit dan garam. Kemudian, goreng udang sehingga keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan.
2. Goreng garing bawang putih, merah dan daun kari. Kemudian, masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau rata.
3. Letak sedikit air dan kacau lagi hingga sekata. Masukkan garam secukup rasa dan cili. Gaul lagi.
4. Masukkan udang yang digoreng tadi. Kacau rata. Akhir sekali, taburkan cili merah. Siap untuk dihidangkan.
DAGING MASAK KICAP
BAHAN-BAHAN:
Daging
2 sudu teh sos cili
2 sudu teh sos tomato
2 sudu teh sos tiram
¾ sudu kicap manis – beli online di sini
Bawang putih
Bawang merah
Halia – beli online di sini
Cili besar merah/hijau
CARA-CARA:
1.Lumur daging dengan serbuk kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak. Masukkan daging, bawang putih, bawang merah dan halia.
3. Goreng sehingga daging keluarkan air. Kemudian, masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Kacau sehingga daging kelihatan sekata dan lembut.
4. Akhir sekali, masukkan cili besar. Kacau lagi. Dah siap untuk dihidangkan.
Kredit resipi: Wan Iskandar
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Menu Berasaskan Sambal Yang Boleh Bangkitkan Selera Makan Anda!
Rindu Nak Makan Ala Kopitiam? Ikuti Resipi Mudah Buat Seri Kaya Karamel
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Teringin Nak Makan Sotong…Ni 5 Aneka Sajian Sotong Yang Mudah.

Masak apa pun sedap kalau ada sotong. Jangan biar dalam peti sejuk aje..Cuba masak cepat. Simpan lama hilang pulak kemanisan dan kesegarannya. Ni min kongsi 5 aneka sajian dari sotong untuk dicuba.
Mudah aje masaknya. Tapi ingat tau, sotong ni jangan masak lama sangat, nanti liat pulak. Boleh lah cuba resipi nih…
1. SOTONG TIGA WARNA
BAHAN-BAHAN :
- 4 ekor @ 250 gm
Bahan sos Cheong Zeng :
- 300 gm tauchu
- 120 gm bawang merah
- 120 gm bawang putih
- 40 gm cili padi
- 400 gm cili merah
- 120 gm cili boh
- 120 gm sos plum
- 30 gm sos tiram
- 90 gm halia
- Gula secukupnya
- 50 ml air
* Dikisar menjadi pes dan ditumis dengan minyak masak secukupnya. Masukkan dalam satu bekas.
Bahan sos Ceng Poa :
- 200 gm cili boh
- 60 gm bawang besar
- 60 gm bawang putih
- 40 gm cili kering
- 40 gm cili padi
- 40 gm tauchu
- 40 gm asam jawa
- 200 gm sos tomato
- 200 gm sos cili
- 10.air putih.80 gram
- 80 ml air
* Dikisar menjadi pes dan ditumis dengan minyak masak secukupnya. Masukkan dalam satu bekas.
CARA MEMASAK :
1. Masukkan kedua-dua sos tadi ke dalam periuk atau kuali.
2. Terus masukkan sotong, gaulkan dan masukkan sedikit air .
3. Apabila mendidih boleh diangkat dan padamkan api
4. Sajian siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian China
Keistimewaan : Sotong 3 warna terjadi kerana kombinasi kedua sos dengan sotong
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Kedua sos sudah ditumis, jadi semasa masukkan sotong, kacau gaul sahaja jangan ditumis lagi untuk mengelakkan terlalu berminyak nanti. Sotong masak jangan lebih 3 minit untuk mengelakkan ia menjadi liat.
2. SOTONG GORENG BEREMPAH KARI
BAHAN-BAHANNYA :
- 3 ekor sotong bersaiz besar
- 3/4 sudu makan serbuk kunyit
- 1 sudu besar serbuk kari
- 1 biji bawang besar |- di hiris bulat (kalau guna bawang holland lagi sedap)
- 2 biji cili masak – dihiris kasar
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Sotong dibersihkan dan dipotong bulat
2. Gaul dengan serbuk kunyit, serbuk kari dan sedikit garam kemudian perap dalam beberapa minit.
3. Panaskan minyak ke dalam kuali dan masukkan sotong yang telah diperap gaul .
4. Biarkan sebati dan apabila hampir masak masukkan bawang besar dan cili masak.
5. Akhir sekali tambah garam secukup rasa, kacau dan biarkan sekejap .
6. Sajian siap dihidang
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 5 minit
Cara memasak : Goreng dan tumis
Jenis masakan : Makanan laut
Keistimewaan : Manis dengan rasa rempah kari yang lazat
Kos masakan : RM 15
3. KETUPAT SOTONG
BAHAN-BAHAN :
- 5 -6 ekor sotong sederhana besar | lebih kurang 1 kg
- 1 cawan beras pulut
- 1/2 cawan setengah santan
- 6 ulas bawang merah | dimayang
- 2.5 sm halia | dimayang
- 1/2 sudu teh halba
- 2 batang serai | diketuk
- Garam dan gula secukup rasa
- Beberapa batang lidi @ pencungkil gigi
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan sotong, buang dakwatnya. Cuci kulit nipis pada badang sotong
2. Beras pulut dibasuh dan rendam dengan sedikit santan dalam sejam.
3. Isikan beras pulut dalam badan sotong, setengah sahaja, selepas itu tutup kepala sotong dan kemaskan dengan lidi atau pencungkil gigi.
4. Rebus sotong dan santan cair hingga sotong menjadi kembung, Masak dengan api perlahan.
5. Setelah sotong kembung, masukkan semua bahan (santan,bawang merah halba,halia, serai garam dan gula)dan masakkan atas api perlahan dan kacau selama lebih kurang 10 minit.
6. Sajian siap dihidang.
Saiz hidangan : 7 orang
Masa memasak : 35 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Lauk utama
Keistimewaan : Inti pulut di dalam menjadikan sajian ini sungguh mengenyangkan
Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF : Pastikan dakwat dibuang untuk mengelakkan kuah menjadi hitam . Sotong juga jangan dimasak terlalu lama untuk mengelakkan ia menjadi liat.
4. SOTONG MASAK HITAM BLC
Bahan-bahan :
- 6- 7 ekor sotong saiz sederhana
- 3 ulas bawang putih /ditumbuk
- 1/2 inci halia /ditumbuk kasar
- 1/2 inci kunyit hidup /ditumbuk kasar
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- 1 sudu teh serbuk jintan putih
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 labu bawang besar /dihiris bulat
- 2 – 3 batang cili hidup/ padi
- 1 batang serai /diketuk
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Cara memasak :
1. Potong sotong bulat-bulat dan bersihkan macam biasa tapi dakwatnya JANGAN DIBUANG.
2. Kemudian tos dan ketepikan.
3. Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis bahan-bahan bertanda *.
4. Lepas tu, masukkan dakwat sotong dan biarkan sekejap.
5. Kemudian masukkan sotong, dan tunggu sampai sotong keluar air.
6. Kemudian masukkan cili dan bawang besar dan perasakan dengan garam secukup rasa.
Saiz hidangan : 3 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Sajian Johor
Keistimewaan : Cukup kaya dengan rasa rempah ratus, dakwat hitam memberi aroma yang sedap .
Anggaran kos : RM15
INFO CHEF :Sotong jika dimasak terlalu lama akan menjadi liat, jangan menumis lebih daripada lima minit, cukup sekadar tiga minit sahaja.
5. SINGGANG SOTONG
BAHAN-BAHAN :
- 10 ekor sotong
- 2 sm lengkuas/ dihiris
- 2 keping asam keping
- 1/2 biji bawang besar sederhana/ dihiriskan
- 3 ulas bawang putih/ dihiriskan
- 4 batang bendi/ dipotong dua
- 3 biji cili padi
- Air secukupnya
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Masukkan bahan-bahan di atas ke dalam periuk kecuali sotong dan bendi.
2. Masukkan anggaran dua mangkuk kecil air dan biarkan ia mendidih.
3. Masukkan bendi, cili padi dan sotong.
4. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
5. Masak selama lima minit dan singgang sotong siap dihidangkan
INFO CHEF: Seperti juga masakan lain, sotong jangan dimasak lama, cukup sekadar lima minit untuk mengelakkan ia menjadi liat.
Saiz hidangan : 2 orang
Masa memasak : 10 minit
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Lauk pauk
Keistimewaan :Sajian yang sungguh menyegarkan, ringan dan tidak berminyak dan tiada santan atau rempah.
Anggaran kos : RM 25
Resipi Salted Egg Crab Mudah, Sedap & Tak Guna Banyak Bahan

Sedapnya Salted Egg Crab @ Ketam Telur Masin. Ketam segar memang sangat enak dimasak mentega telur masin begini selain digulai atau dimasak cili.
Andai menikmatinya di restoran makanan laut, harga pastinya sangat mahal. Untuk lebih jimat, anda boleh hasilkan sendiri di rumah. Yang paling penting, guna ketam yang segar. Memang terasa kemanisan isinya.
Tak makan ketam? Jangan risau. Boleh sahaja gantikna dengan udang atau isi ayam. Goreng terlebih dahulu dengan bancuhan tepung gandum. Memang ngam! Oh ya, kena guna telur masin asli tau. Barulah lebih enak. Elakkan guna campuran telur masin segera. Kurang enak rasanya.
Jom cuba resipi Salted Egg Crab perkongsian saudari Izzati Insyirah Rosli. Anda dan keluarga pasti sukakan rasanya.
CARA MASAK SALTED EGG CRAB MUDAH & SEDAP MACAM RESTORAN
BAHAN-BAHAN:
Ketam
Sedikit tepung jagung – beli online disini
Telur masin direbus – beli online disini
Daun kari
Cili padi ikut kepedasan masing-masing
2 sudu makan mentega – beli online disini
Susu cair | anggaran 1/2 cawan – beli online disini
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula
CARA MEMASAK:
1.Hancurkan kuning telur dan sedikit putih telur (kalau tak nak putih telur pun tak apa). Ketepikan.
2. Gaul ketam dengan tepung jagung dan goreng hingga masak.
3. Dalam kuali berasingan, panaskan mentega dan masukkan daun kari serta cili padi. Tumis sehingga wangi.
4. Kemudian masukkan susu cair dan gula secukup rasa. Tunggu sampai berbuih.
5. Masukkan telur masin dan ketam yang sudah digoreng.
6. Gaul gaul rata pastikan semua ketam disalut dengan kuah tadi.
7. Ok siap! Sedia dimakan dengan nasi panas.
Kredit foto & resipi: Izzati Insyirah Rosli
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Aiskrim Jeruk Mangga Macam Dulu-Dulu. Begini Cara Buatnya
Dijamin Bersih & Halal, Buat Sendiri Sawi Jeruk Hanya Guna 5 Bahan
Cara Mudah Buat Ikan Masin / Ikan Budu / Ikan Jeruk Secara Homemade
Tak Sakit Tekak, Buat Sendiri Jeruk Mangga Sedap Tanpa Guna Ibu Jeruk
Buat Sendiri Jeruk Limau Nipis Homemade. Mudah, Sedap, Pelbagai Guna
Cara Buat Cili Jeruk Homemade Yang Sedap, Rangup & Tak Lembik
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official