Siapa di sini yang suka sambal ikan bilis rangup seperti yang orang jual di kedai? Min memang peminat setia sambal ikan bilis. Jadi bila dah jumpa resipi mudah untuk membuatnya, memang seronok.
Masak banyak boleh simpan buat stok. Nak makan pun senang, ambil terus.
Terima kasih buat Hasniza Hassan yang sudi berkongsi resipi istimewa ini. Jom kita buat.
1.Campurkan kesemua tiga jenis tepung dan gaul sebati.
2. Gaul ikan bilis dengan tepung tadi. Ketepikan.
3. Kemudian, masukkan bawang. Gaulkan rata. 4. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng dahulu bawang secara berasingan. Goreng hingga garing. Jangan terlebih nanti hangit dan pahit. Angkat dan toskan.
5. Goreng pula ikan bilis hingga garing. Dah garing angkat dan toskan.
6. Basuh bersih cili kering. Kemudian, goreng sekejap saja. Jangan lama sebab cili kering mudah hangus.
Ads
7. Kemudian kisar kering cili kering.
8. Dalam kuali dengan sedikit minyak, tumis cili kering dan masukkan garam, gula serta asam keping. Sentiasa kacau ya. Lebihkan gula kalau cili kering pedas.
9. Kemudian tutup api dan sejukkan sambal. Bila dah sejuk, masukkan kesemua bahan yang telah digoreng tadi. Kacau sebati.
10. Bila dah sebati bolehlah dihidang. Buat banyak, boleh masukkan dalam botol, simpan buat stok.
Mulut terasa nak mengunyah. Dapat kunyah kacang sedap juga ni sambil layan cerita korea. Kalau kacang yang beli rasa umpph kurang, apa kata buatnya sendiri dengan rasa pedas dan masin yang seimbang. Buatnya pun mudah.
Bahan-bahan:
Kacang kuda- direndam semalaman sebelum tidur ( Bangun pagi rebus letak secubit garam)
Butter atau minyak
Bawang putih dan bawang rose kecil-BOLEH BELI DI SINI
(Kalau suka biji sawi boleh letak sikit , kak tak letak)
1.Tumis bawang putih dan bawang rose hingga kekuningan.
2.Masukkan cili kering. Tumis hingga naik bau. Cili hendaklah dimasak elok.
3.Masukkan garam, gula dan perasa(jika suka)Kak letak kunyit serbuk sikit. tak letak pun tak pa.
4.Nak letak ikan bilis goreng pun boleh. Terpulang pada selera masing-masing.
5.Letak kacang kuda yang direbus. Kacau dan angkat.
Nak masak mi goreng ni kalau nak sedap, kena bermula daripada pemilihan mi selain daripada resipi yang super sedap. Mengikut Ben Safwan dalam perkongsian resipi di laman FB nya bila memilih mi kena pilih yang kurang kapur.
Mi yang kurang kapur tu nampak tak berminyak dan nampak segar, dan biasanya tempoh luputnya cepat. Bagi ben mi atau bihun goreng kena masukkan daging baru sedap kerana air daging yang keluar tu memang menyedapkan rasa.
Ben sarapan mee goreng ajeee.Maaflah awal-awal pagi dah muncul. Perut mudah lapar.. Akak sarapan apa tu? Kena makan walau diet punResepi untuk 450-500 gram mee ( 1 bungkus mee )
Bagi Ben,mi atau mihun goreng kena masukkan daging.Baru sedap air daging turun tu.
MI GORENG SEDAP ALA BEN
.
BAHAN-BAHAN :
450gm-500gm mi kuning (sebungkus) | tos bersih dulu
Bahan Kisar :
1 1/2 sudu makan cili kisar
1 1/2 biji bawah merah saiz ping pong*
2 ulas bawang putih saiz kecil*
bahan bertanda * dikisar 90 peratus halus
Bahan Lain :
200-300gm daging
1 1/2 sudu makan sos tomato
2 1/2 sudu makan sos cili
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan kicap pekat
Sawi, taugeh, kucai (ikut nak pilih yang mana)
Hirisan daun bawang
Hirisan cili merah
Bawang goreng
Limau nipis
CARA MEMASAK : 1. Tumis bahan kisar biar kuning masak elok,baru tambah cili kisar.Masak hingga pecah minyak.Buh daging.Masak je daging letak segala sos yang diperlukan. 2. Masukkan udang dan tomato. Akhir sekali,masuk mi,sayur dan balik-balikkan hingga mi terpalit elok. 3. Taburkan daun bawang/sup, bawang goreng dan cili. Sedap dihidang dengan sambal
Sekarang dok tular Nasi Ayam Kunyit, apa kata kreatif sikit, kita padankan Ayam Goreng Kunyit dengan nasi goreng. Maka jadilah Nasi Goreng Ayam Kunyit, menu sempoi terlajak sedap. Sesuai sangat dengan orang bujang, tak pandai masak pun gerenti boleh buat punya. Resipi ni hanya ambil masa 15 minit, dah siap boleh makan. Gerenti sedap, puas hati dan tak payah tukar baju, keluar rumah dan buang minyak beli kat luar.
BAHAN-BAHAN:
Bahan Ayam Kunyit:
100 gm isi dada ayam | gaul dengan garam dan kunyit
Sedikit hirisan kacang buncis
Sedikit hirisan lobak merah
1/2 biji bawang besar | hiris
1 ulas bawang putih | cincang
Sedikit hirisan cili padi dan merah
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
Bahan Nasi:
1 mangkuk nasi putih
1 biji telur ayam
1 sudu makan sos tiram
Sedikit minya masak untuk menumis
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1: Panaskan minyak, goreng isi ayam hingga garing. Angkat dan ketepikan.
LANGKAH 2 :Kemudian tumiskan bawang merah, putih, cili hingga wangi, diikuti sayuran.
LANGKAH 3: Masukkan semula isi ayam yang telah digoreng tadi dan perasakan dengan sedikit sos tiram.
LANGKAH 4: Untuk sediakan nasi goreng. Panaskan sedikit minyak pecah telur dan hancurkan.
LANGKAH 5: Masukkan nasi, diikuti dengan sos tiram.
LANGKAH 6: Gaul rata hingga cukup rasa dan hidangkan bersama ayam kunyit tadi.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...