Ubi kentang membekalkan sumber karbohidrat yang boleh menggantikan nasi. Ia juga mempunyai rasa lemak susu dan mentega yang enak.

 

BAHAN-BAHAN:

  • 8 biji telur
  • 2 ketul ubi kentang
  • 150gm kulit tembikai (bahagian putih)
  • 2 biji bawang merah
  • 50gm tepung gandum
  • ½ sudu teh lada hitam
  • 1 sudu teh cincangan daun ketumbar
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu makan susu segar
  • 2 sudu makan mentega
  • Minyak untuk menggoreng

 

CARA MEMASAK:

  1. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak. Masukkan kulit tembikai putih yang telah dipotong kiub, tumis hingga lembut.
  2. Masukkan kentang yang telah dipotong kecil, gaul bersama kulit tembikai tadi singga lembut. Matikan api dan biarkan ia sejuk seketika. Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk, pukul telur dan masukkan garam, susu, lada hitam,tepung gandum dan daun ketumbar, pukul hingga rata bahan-bahan tadi. Setelah itu masukkan kentang dan kulit tembikai tadi yang telah disejukkan, kacau perlahan-lahan sehingga rata.
  4. Panaskan kuali, letak mentega dan minyak sedikit. Masukkan telur tadi, kacau dengan perlahan-lahan dengan api perlahan. Kacau kira-kira dua minit dan apabila mengeras, bentukkan ia bulat mengikut saiz yang dikehendaki. Setelah itu terbalikkan sehingga ia masak dalam 10 minit.