Lepat Sagu memang sedap. Rasa lemak-lemak manis, memang sesuai sangat dijadikan sajian untuk minum petang malah boleh juga dinikmati pada bila-bila masa. Bagi anda yang suka makan kuih tradisional ni, resipi perkongsian saudari Opah Mas Cotek ni antara yang mudah boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Kuih getas merupakan kuih tradisional yang sangat unik kerana rasanya yang lemak manis. Ada yang juga memanggil getas-getas atau gegetas. Cara penyediaannya antara yang paling senang berbanding kuih tradisional yang lain. Uli, gentel dan goreng je. 10 minit dah boleh siap! Rasanya yang lembut dan kenyal itu menjadikan ia amat diminati dan sering dijadikan sebagai hidangan minum petang seisi keluarga.
KUIH GETAS
BAHAN-BAHAN
1/2 biji kelapa parut
2-1/2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1 cwn air (atau secukupnya)
1 sudu teh garam
Untuk sira gulanya
1/2 cawan gula
1/2 cawan air
CARA PENYEDIAAN
Satukan kelapa, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas, masukkan garam, gaul. Masukkan air sedikit demi sedikit (jangan cair sangat.. nanti susah nak bentuk), uli hingga jadi doh lembut. Bentukkan doh mengikut citarasa.
Bentukkan doh sebesar nugget
Goreng dengan api sederhana.
Air dan gula dimasak dalam kuali, biar betul-betul pekat baru masukkan kuih yang telah digoreng tadi. Kacau hingga kering.
Air dan gula dimasak hingga pekat. Berbuih macam ni tanda gula telah pekat.
Masukkan kuih yang telah digoreng dan boleh tutup api, kacau hingga jadi seperti ini.
Bagi penggemar karipap, resipi karipap gergasi perkongsian saudari Liyana Ahmat ni pastinya wajib dicuba. Nampak sedap malah ia juga menggunakan bahan-bahan yang ringkas dan tidak memerlukan kos yang banyak. Jadi bolehlah cuba buat untuk anak-anak di musim cuti sekolah ni. Pasti laris.
RESIPI KARIPAP GERGASI INTI TELUR
BAHAN DOH:
1kg tepung gandum
5 sudu makan tepung beras
½ cawan minyak masak
3 sudu makan marjerin
Sedikit air – bancuh dengan garam secukupnya
BAHAN INTI:
Telur
Bawang secukupnya
Daun sup secukupnya
Lada sulah berperisa secukupnya – jika suka
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum dan tepung beras. Gaul.
2. Panaskan minyak dan marjerin. Kemudian tuang ke dalam bekas tepung tadi. Uli dan masukkan air bergaram sedikit demi sedikit hingga jadi doh. Perap doh selama 1 jam.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil. Leperkan doh dan letak dalam pinggan supaya telur tidak melimpah.
4. Pecahkan telur dan tabur bawang, daun sup serta lada sulah berperisa jika suka.
5. Kelim bahagian tepi karipap dengan kemas supaya intinya tidak terkeluar.
6. Goreng dalam minyak panas Biar dalam 5 saat dan terbalikkan supaya bentuk karipap menjadi cantik dan tidak bengkok.
7. Masak guna api perlahan sehingga masak. Tanda inti karipap dah masak ialah apabila ia menjadi ringan. Angkat dan enak dinikmati bersama sos.
8. Jika nak buat karipap yang kembung, pukul telur, bawang, cili dan daun sup seperti membuat telur dadar sebelum dimasukkan ke dalam doh. Hasilnya karipap akan jadi kembung.
Kuih Sagu antara kuih muih lama yang sedap dan paling mudah nak buat. Teksturnya yang lembut, manis dan dinikmati bersama kelapa parut menjadikan sajian ini digemari semua golongan. Bagi anda yang terasa nak makan Kuih Sagu untuk minum petang, resipi perkongsian saudari Sitihawa Ahmad ni boleh dicuba. Memang mudah!
RESIPI KUIH SAGU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan sagu
2 1/2 cawan air
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh pewarna merah @ hijau
1/2 biji kelapa parut – kukus terlebih dahulu supaya tahan lama
Sedikit garam halus
Sedikit minyak untuk sapu acuan
CARA MEMASAK:
1. Panaskan air dan masukkan pewarna. Kacau rata.
2. Bila mendidih, masukkan sagu dan gula. Kacau serta masak hingga kembang dan likat.
3. Padamkan api dan masukkan sagu ke dalam acuan-acuan kecil atau acuan lompang. Boleh juga guna loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak.
4. Kukus sagu sekali lagi selama 15-20 minit.
5. Sejukkan sagu seketika sebelum dikeluarkan dari acuan.
6. Tabur kelapa parut yang telah dikukus dan digaul dengan sedikit garam halus.