Kalau korang kurang gemar makan kek, boleh try makan brownies. Brownies adalah sejenis kek tapi teksturnya lebih keras sedikit. Brownies yang popular sekarang ini adalah brownies kedut kerana di bahagian atasnya nampak berkedut dan kering.
Lelaki yang menggunakan nama Pakcu Kek di facebook ini berkongsi cara betul dan mudah untuk buat brownies kedut. Ada yang buat brownies tapi tak nampak berkedut kan? RASA kongsikan resipi yang mudah untuk korang cuba buat sendiri di rumah.
BROWNIES KEDUT
Ads
BAHAN-BAHAN
300 gram coklat gelap
150 gram mentega tanpa garam
100 gram tepung gandum
30 gram serbuk koko
½ sudu kecil garam halus
2 sudu besar air panas
¾ sudu kecil serbuk espresso atau nescafe
200 gram gula perang | kurangkan 150 g kalau nak kurang manis
4 biji telur ayam | gred B
1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMBUAT
1. Panaskan oven pada suhu 160°C. Gris dulang bersaiz 9X9 inci dengan mentega dan lapik dengan kertas baking.
2. Cairkan coklat gelap bersama mentega tanpa garam menggunakan kaedah double boiler. (Sila rujuk tips).
3. Ayak tepung gandum, serbuk koko dan garam halus.
4. Bancuh air panas bersama serbuk espresso atau nescafe. Ketepikan.
5. Pukul telur ayam bersama gula perang sehingga sebati. Jangan pukul lama sangat. Nanti tak jadi kedut.
6. Masukkan esen vanilla.
7. Masukkan cairan coklat gelap dan mentega tadi. Masukkan juga bancuhan kopi. Kacau sekejap.
8. Masukkan bahan ayak dan kaup balikkan menggunakan spatula agar semua bahan sekata.
9. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga lidi yang dicucuk ada sedikit basah berketul coklat bila ditarik keluar. 10. Tak perlu licin sangat nanti brownies akan overbaked.
Ads
TIP KAEDAH DOUBLE BOILER
Kaedah Double Boil ialah kaedah kita memasak sesuatu bahan dengan menggunakan steam di permukaan bawah, tanpa terkena direct heat dari api. Panaskan periuk kecil dan letak mangkuk di atasnya sebagai penutup supaya steam tak keluar.
Ads
TIP TEPUNG
Boleh juga gantikan tepung gandum dengan tepung naik sendiri. Tapi tekstur brownies akan jadi lebih ringan dan macam kek sikit, kurang fudgy.
Bila anda seorang penggemar kek, wajib buat kek sponge pisang ni. Jom belajar buat kek paling mudah dan lembut teksurnya. Sekali makan pasti nak ulang kali nak jamahnya.
Kek Sponge Pisang
Bahan-bahan: 3 biji pisang sederhana besar- betul-betul masak lenyekkan, ketepikan dalam mangkuk satukan semua 7 biji telur 1 cawan gula halus 1 sudu besar ovalatte 2 cawan tepung kek 1/4 cawan santan kara
Cara membuat:
1.Pisang tadi mix sampai gebu.
2.Masukkan butter sudah dicairkan 1/2 cawan.
3.Adun perlahan.Matikan mixer gaul sebati.
4.Masuk dalam loyang saiz 9 atau saiz 8, dapat 2 loyang. 5.Bakar pada suhu 180 selama 45-50 minit.
Bagi anda yang suka makan kek, seleksi kek homemade boleh masak guna Air Fryer ini antara yang patut dicuba. Sangat mudah, sedap dan dijamin menjadi. Sesuai dicuba pada bila-bila masa. Tidak perlu lagi ketuhar atau periuk kukus. Hanya menggunakan AF anda juga boleh membuat kek kegemaran dengan lebih senang. Berbaloi kan? Bukan setakat masak lauk, macam-macam boleh dihasilkan dengan gajet ini. Jom lihat resipi-resipi mudah yang anda boleh cuba.
1. KEK PANDAN SANTAN GEBU
BAHAN A: 4 biji telur 1 sudu makan ovalette – beli online disini 1 cawan gula – boleh kurangkan 4 sudu makan susu pekat manis – beli online disini (semua bahan dikisar @ diblender hingga gebu)
BAHAN B: 2 cawan tepung gandum – ayak – beli online disini 1 sudu makan soda bikarbonat – ayak – beli online disini 1 cawan santan kotak kara (200ml) – beli online disini 1 cawan air kisaran pandan ( kisar 3-5 helai daun pandan)
CARA MEMASAK: 1.Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau dengan senduk hingga sebati. 2. 2. Tuang ke dalam loyang bersesuaian dan bakar dalam AF dengan suhu 160c selama 45 minit atau sehingga masak. 3. Kek Pandan Santan moist sedia untuk dinikmati.
BAHAN-BAHAN: 1 cawan milo – beli online disini 2 cawan serbuk coklat – beli online disini 2 sudu besar minyak jagung @ minyak masak lain pun boleh 3 sudu besar tepung naik sendiri – beli online disini 3 biji telur gred B 2 sudu besar susu pekat 1 sudu kecil esen vanilla – beli online disini Sedikit almond slice atau chocolate rice Sirap coklat
CARA MEMASAK: 1.Adun semua bahan-bahan diatas (kecuali sirap coklat) menggunakan mixer hingga sebati dan gebu. Empunya resipi guna hand mixer sahaja. 2. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper. 3. Tabur almond slice di atas adunan kek. 4. Kek akan dibakar menggunakan 2 suhu menggunakan air fryer mengikut kesesuaian AF masing. 5. Bakar kek pada suhu 120c selama 30 minit. Kemudian ubah kepada 160c dan bakar lagi selama 20 minit. 6. Bila kek telah sejuk, boleh siramkan dengan sirap coklat mengikut selera masing-masing.
BAHAN-BAHAN: 2 biji telur 1 cawan susu pekat – beli online disini 1 cawan minyak masak 1 cawan susu cair – beli online disini 1 cawan koko – beli online disini 1 1/2 cawan tepung gandum – ayak 1 sudu teh baking powder – ayak 1 sudu teh soda bikarbonat – ayak
CARA MEMASAK: 1.Pukul @ kisar telur, susu pekat manis, minyak masak dan susu cair selama 2-3 minit. 2. Kemudian masukkan serbuk koko. Ksiar lagi hingga sebati. 3. Tuang bahan kisaran ke dalam bekas. Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat. Kacau sebati. 4. Ambil loyang yang muat dengan AF. Lapik dengan baking paper dan tuang adunan kek tadi. 5. Bakar pada suhu 160c selama 35 – 40 minit atau hingga kek masak. 6. Sedia untuk dinikmati.
CARA MEMASAK: 1.Gaul rata kesemua bahan-bahan diatas dan adun hingga sebati. 2. Masukkan ke dalam loyang yang telah dialas dan bakar menggunakan AF pada suhu 180c selama 15 minit.
3. Bila kek sudah masak, angkat, sejukkan dan hias mengikut kreativiti masing-masing.
CARA MEMASAK: 1.Masukkan semua bahan ke dalam pengisar @ blender, kisar hingga sebati dan lembut. 2. Sediakan loyang, alas dengan baking paper dan tuang adunan yang dikisar tadi. 3. Bakar pada suhu 180c selama 25 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 160c dan bakar selama 15 minit. 4. Setelah siap, biarkan kek selama 15 minit di dalam air fryer. 5. Burnt Cheesecake siap disediakan. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
1.Pukul putih telur guna mixer sampai kembang dan licin. Masukkan gula. Pukul lagi sampai gula hancur. 2. Masukkan ovallette diikuti dengan cuka. Adun sampai bertanduk. 3. Masukkan esen vanilla. Adun lagi. 4. Masukkan kuning telur. Kacau guna senduk. 5. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder ke dalam adunan tadi. Kacau guna kaedah balik kaup. 6. Campurkan minyak, susu pekat, susu cair dalam cawan. Kacau sehingga rata. Masukkan dalam adunan. 7. Kacau guna kaedah balik kaup lagi sampai semua sebati. 8. Lapik baking paper dalam loyang sebelum tuang adunan kek. Jika tiada baking paper, sapu minyak sekeliling loyang. 9. Guna pewarna kalau nak buat corak diatas kek. 10. Panaskan AF pada suhu 180c selama 5 minit sebelum masukkan adunan kek. 11. Bakar dalam Af pada suhu 180c selama 19 minit. 12. Kek siap untuk dihidangkan.
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan dalam pengisar. Kisar hingga sebati dan halus. 2. Ambil acuan 6 inci yang muat dengan AF. Alas dengan parchment paper/baking paper. 3. Panaskan air fryer selama 5 minit pada suhu 180C. 4. Bakar kek selama 25 – 30 minit pada suhu 180C. 5. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dipotong dan dinikmati.
BAHAN B (KISAR SEBATI): 6-8 biji p – potong kecil 1 cawan minyak jagung – beli online disini 1 cawan gula (kurangkan jika suka kurang manis) 3 biji telur
CARA MEMASAK: 1.Satukan bahan-bahan A. Ayak bersama. 2. Satukan bahan-bahan B. Kisar hingga sebati. 3. Masukkan tepung yang diayak tadi ke dalam bekas besar. 4. Tuangkan bahan B yang dikisar. Kaup balikkan hingga sebati. 5. Ambil loyang yang muat Af dan sapu mentega disekeliling loyang. 6. Masukkan adunan kek.
7. Panaskan AF pada suhu 160c selama 5 minit. 8. Masukkan loyang ke dalam AF dan bakar pada suhu 175C selama 20-25 minit atau sehingga kek masak.
CARA MEMASAK: 1.Kisar susu bersama oreo. Bsikut tidak perlu dibuang krimnya. 2. Setelah halus, tuang bahan kisaran ke dalam loyang bersesuaian atau cawan kertas dan bakar dalam AF. 3. Jika suka, boleh letak cip coklat pada adunan kek. 4. Bakar pada suhu 180C selama 15 minit. Masa mungkin berbeza mengkut AF masing-masing.
Sebut sahaja Tart Nanas, pasti ramai suka biskut ni. Kalau jumpa biskut yang gebu dan jem nanas yang sedap, memang ralit makan. Bagi anda yang suka buat biskut, boleh cuba resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ni. Nampak gebu kan? Malah resipinya juga mudah nak ikut sebab sukat guna cawan. Tak payahlah timbang dah. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
TART NANAS GULUNG
BAHAN A:
250gm mentega – nak rasa lebih sedap, guna mentega mahal
1 sudu besar gula kastor – kisar gula biasa pun boleh
1 biji kuning telur gred B
1 sudu teh esen vanilla -tak nak letak pun tak apa
1 sudu teh minyak sapi
Sedikit pewarna kuning
BAHAN B:
2 1/2 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu makan tepung jagung
2 1/2 sudu makan tepung kastard
1 sudu makan susu tepung – empunya resipi tak letak sebab minyak sapi sudah bagi rasa lemak
BAHAN HIASAN:
Kuning telur dengan sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK:
Pukul bahan A hingga sebati. Anggaran dalam 2 minit.
Masukkan bahan B. Uli hingga semua bahan sebati dan menjadi doh.
Cubit doh dan masukkan dalam acuan. Terapkan atas loyang pembakar.
Sudukan jem ke atas doh dengan secukupnya. Gulungkan doh dan sapu permukaan biskut dengan bancuhan kuning telur.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C selama 25-30 minit atau hingga masak menggunakan api atas bawah.
INFO CHEF: Waktu membakar mungkin berbeza mengikut jenis dan saiz ketuhar. Sesuaikan masa ikut ketuhar masing-masing.