Lebihan nasi selalunya kita goreng, atau dijadikan cucur. Sekarang boleh tambah satu lagi menu, nasi sejuk ini boleh juga dijadikan keropok lekor.
Bukan saja nasi putih, jika ada lebih nasi berperisa seperti beriyani juga boleh digunakan. Bagi ikan pula tak semestinya menggunakan ikan segar. Ada ikan bilis saja pun dah boleh buat keropok lekor.
Cara buat keropok lekor guna lebihan nasi
Bahan-bahan
Lebihan nasi
Ikan bilis
Tepung ubi
Ads
Cara membuat
1. Kisar kering nasi dan ikan bilis hingga lumat.
2. Masukkan dalam bekas bahan dikisar dan tambah sedikit demi sedikit tepung ubi hingga menjadi doh yang lembut.
3. Panaskan air hingga mendidih, pada masa yang sama ambil sedikit doh dan uli jadi memanjang. Kemudian terus direbus dalam air yang mendidih.
4. Rebus sehingga keropok lekor lebih kurang lima minit bergantung ketebalan. Apabila keropok lekor terapung bolehlah diangkat.
5. Toskan dan sejukkan seketika. Simpan dalam peti sejuk sekejap supaya keropok meletup sewaktu menggoreng.
Ads
6. Selepas itu bolehlah dipotong dan digoreng. Rasa keropok lekor ini sama seperti keropok ikan biasa dan tetap lembut dan kenyal. Malah kekal lembut walau dah sejuk.
Info
-Boleh juga jika mahu campur dengan nasi berperisa seperti lebih nasi beriani atau nasi minyak
-Doh yang siap dikisar akan melekat, taburkan dengan tepung ubi kayu pada talam dan tangan Ketika menggentel.
Ads
-Tak perlu letak garam atau perasa, kerana ikan bilis sudah cukup masinnya.
Ibu-ibu pastinya asyik memikirkan menu yang hendak disediakan untuk anak. Salah satu snek mudah, sedap dan mengenyangkan yang boleh dicuba ialah Roti Sosej Goreng perkongsian saudari Shah Ruzanna Shafiee. Buat secara homemade tentunya lebih jimat, kebersihan terjamin dan boleh puas makan. Selamat mencuba!
RESIPI ROTI SOSEJ GORENG
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
2 sudu makan gula halus
1 1/2 sudu makan marjerin
1 sudu teh garam
1 sudu makan yis – bancuh dengan 1/2 cawan air suam
Sosej secukupnya – potong dan celur
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung gandum, gula halus, marjerin dan garam. Gaul hingga sebati.
2. Kemudian masukkan bancuhan yis sedikit demi sedikit. Uli hingga jadi doh yang tidak melekat di tangan.
3. Biarkan doh mengembang. Kemudian bulat-bulatkan doh dan gentel memanjang.
4. Lilit doh pada sosej dan kemaskan lilitan suapay ia tidak terbuka ketika digoreng.
Cheesy wedges sememangnya menjadi kegemaran ramai. Lebih-lebih lagi jika dibanjiri cheese, memang menjilat jari. Sebenarnya anda boleh sahaja buat sendiri cheesy wedges di rumah. Tak perlu lagi beli di kedai. Hanya ikut resipi ini, pasti menjadi.
RESIPI CHEESY POTATO WEDGES
BAHAN-BAHAN:
1/2 kilo ubi kentang cuci bersih
2 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan breadcrumb
1 sudu teh serbuk kari
Sedikit garam
CARA PENYEDIAAN:
1. Potong baju ubi kentang dan gaul bersama garam dan kukus lebih kurang 10 minit.
2. Toskan ubi kentang dan gaul bersama tepung gandum, tepung jagung, breadcrumb dan serbuk kari.
3. Panaskan minyak dan goreng sehingga perang.
4. Angkat dan tuangkan cheezy sos.
RESIPI SOS CHEEZY WEDGES
BAHAN-BAHAN:
1 gelas susu full cream @ susu cair
1/2 ketul keju cheddar (beqa)
2 sudu butter
1 sudu teh serbuk cili
1 ketul kiub ayam
2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air)
1 gelas air
Sedikit pewarna kuning @ oren
Sedikit gula
CARA PENYEDIAAN:
1. Cairkan butter. Kemudian masukkan kiub ayam, serbuk cili dan air.
2. Kacau sebati hingga larut dan masukkan susu cair, tepung gandum, keju dan pewarna (sentiasa kacau supaya tak berketul)
3. Masak hingga keju cair dan sedikit pekat.
4. Simpan dalam bekas bertutup dan boleh masukkan dalam peti ais.
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klik DISINI.