300gm kacang tanah – beli online di sini *disangai atau goreng tanpa minyak hingga masak. Asingkan kacang dari selaput kulitnya. Kemudian dikisar tapi jangan terlalu hancur.
1. Panaskan minyak. Masukkan serai. Bila naik bau, masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak 2. Kemudian masukkan bahan kisar halus, tumis lagi sampai pecah minyak. 3. Bila kuah sudah cantik warna merah, masukkan kacang tanah yang dikisar tadi. Kacau rata. 4. Masukkan nissey, air asam jawa dan tambahkan dua cawan air. Renehkan dengan api kecil hingga kuah nampak pekat. 5. Masukkan garam, gula dan bahan perasa. Kacau-kacau sekejap. Tutup api. Siap.
Ads
CUCUR ROJAK
2 cawan gandum 1 sudu kecil soda bikarbonat 1 biji telur Daun kucai Daun bawang & daun sup Tauge Garam 1 sudu kecil serbuk kunyit
CARA-CARA:
Kesemua bahan disatukan. Masukkan air, gaul rata. Ketepikan untuk 30 minit. Kemudian boleh digoreng garing dan ranggup. Bila cucur siap digoreng, bolehlah digunting kecil-kecil. Siap.
BAHAN SAYUR ROJAK:
Ads
Tauge | dicelur Timun | dipotong panjang Sengkuang | dipotong panjang Salad Cili besar merah & hijau
BAHAN LAIN:
1 bungkus mee kuning (dicelur sebelum dihidang) 5 biji telur rebus (kalau suka, telur boleh digoreng selepas direbus) Tauhu (disapu garam, kunyit kemudian digoreng dan dipotong ketika dihidangkan) 2 biji kentang (direbus dan dipotong ketika hendak dihidangkan)
Kalau biasa kita gunakan ubi kentang dalam masakan, apa kata gunakan ubi keledek. Selain rasanya yang enak, ia mempunyai khasiat yang pelbagai.Kajian menunjukkan daun keledek kaya dengan polifenol, lutein, vitamin A dan B, kalsium serta zink. Keledek juga kaya dengan protein dan boleh menambahkan keperluan protein harian yang diperlukan.
Keledek juga sumber vitamin C yang baik. Vitamin C penting untuk membantu imunisasi badan dan mengelakkan daripada diserang virus selsema. Namun begitu, tidak ramai yang tahu bahawa vitamin C juga memainkan peranan dlm pembentukan tulang dan gigi, sistem penghadaman dan pembentukan sel darah.
Ubi keledek biasanya digunakan dalam masakan sebagai hidangan petang dalam bentuk gorengan atau kuih seperti kuih keria dan sebagainya. Chef Alwi berkongsi dengan anda resipi berkhasiat olahan daripada ubi keledek. Pasti selepas ini anda akan lebih menghargai penggunaan ubi keledek dalam masakan.
Keledek tiga warna bersama ikan talapia bakar Bahan-bahan: 3 jenis keledek warna ungu, kuning dan putih 1kg ikan talapia Bawang Holland
Lada benggala hijau dan merah Daun pisang Lemon Minyak zaitun
Cara memasak: 1.Ikan talapia diasingkan isi dari tulang dan potong kiub. 2.Potong kiub 1/2 lada benggala warna hijau dan merah. 3.Potong kiub keledek 3 warna. 4.Potong kiub bawang Holland. 5.Alas kuali dengan daun pisang letak semua bahan yang dipotong kiub dalam kuali taburkkan dengan lada hitam, garam serta minyak zaitun. 6.Panaskan oven, masukkan kuali ke dalam oven selama 30 minit. 6.Selepas masak keluarkan kuali dan letak air lemon dan minyak zaitun.
Bubur cha-cha keledek Bahan-bahan Keledek 3 warna 1 tin laici -BELI ONLINE DI SINI Sago Susu segar Gula Melaka Madu lebah -BELI ONLINE DI SINI Garam -BELI ONLINE DI SINI Nenas Daun pudina Cara memasak: 1.Keledek dipotong dadu sama besar dan direbus hingga masak. 2.Gula Melaka dimasak dengan daun pandan dan masukkan secubit garam. 3.Laici dan nenas dipotong dadu. 4.Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. 5.Tuangkan susu segar dan gula Melaka atau madu. 6.Hiaskan dengan daun pudina.
Keledek lenyek bersama bawang putih dan minyak zaitun
Bahan-bahan: Keledek 3 warna Lada hitam Garam Minyak zaitun Cara memasak: 1.Rebus keledek dan bawang putih. 2.Lenyek keledek dan bawang putih. 3.Masukkan garam , lada hitam dan minyak zaitun. *enak dimakan bersama serunding
Kerana selera kira berbeza-beza, anda boleh cuba mana yang sesuai dengan citarasa kerana untuk membuat tart mudah. Tambahan sekarang jem nanas boleh beli di kedai bakeri mahupun pasaraya. Lagi senang kerja dan jimat masa dan jimat duit kerana buat sendiri.
TART NANAS CENGKIH BAHAN-BAHAN: 125gm mentega
125gm marjerin
75gm gula halus
2 biji kuning telur
60gm keju parut | boleh abaikan jika tidak suka Jen nanas secukupnya
BAHAN KERING: 325gm tepung gandum
25gm tepung jagung
25gm susu tepung BAHAN SAPUAN: 2 biji kuning telur, 2 sudu teh minyak 2 sudu the susu cair
CARA MEMBUAT: 1. Masukkan mentega, marjerin, gula dan kuning telur dalam mangkuk adunan. Kacau rata (asal sebati, jangan terlalu lama). 2. Tambahkan bahan kering, tepung gandum dan tepung jagung, adun menggunakan spatula. 3. Ambil sedikit adunan lebih kurang 8gm, leperkan dan letakkan jem nanas di dalamnya. Bulatkan semula. 4. Buat garisan pada bulatan aduan dengan pisau dan letakkan bunga cengkih sebagai tangkai. 5. Susun dalam loyang pembakar dan masukkan dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150-160 C selama20- 30 minit. Bergantung kepada ketuhar anda. 6. Angkat dan oleskan dengan bahan sapuan, masukkan semula ke dalam ketuhar 3-5 minit. 7. Angkat dan rehatkan di atas redai kuih sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
TART BUNGA TERATAI BAHAN-BAHAN: 125gm mentega 125gm margarin 2 biji kuning telur 40gm gula halus 25gm susu tepung 50gm tepung jagunag 300gm tepung gandum Jam nanas secukupnya sebagai inti BAHAN SAPUAN: 2 kuning telur 1 sudu makan minyak masak 1 sudu teh madu
CARA MEMBUAT:
Campurkan mentega, marjerin, kuning telur halus dalam mangkuk adunan dan adun menggunakan mixer dengan kelajuan perlahan (asal bercampur sahaja) lebih kurang 1-2 minit.
Seterusnya masukkan, tepung jagung dan susu tepung, adun rata menggunakan spatula.
Setelah sekata, masukkan tepung gandum yang telah diayak sedikit demi sedikit. Dan adun sebati.
Canai adunan menggunakan rolling pin, untuk lebih mudah lapiskan adunan dengan plastik.
Terap dengan acuan bunga Teratai. Letakkan dalampaper cup kecil dan hias dengan jem nanas yang telah dibulatkan di atasnya.
Susun dalam dulang pembakar, panggang dnegan suhu 150-160C selama 20-30 minit.
Angkat dan olehkan dengan bahan sapuan, biar seketika dan bakar semula 2-3 minit.
Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan seketika sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Terasa nak makan Mi Kari sedap? Nah… Cubalah resipi Mi Kari Stail Chinese Ipoh ni. Dijamin berselera dan puas makan. Bahan-bahannya cukup ringkas dan mudah. Sesuai untuk anda yang mahukan resipi simple dan tidak renyah. Nah… Jom cuba! Saudari Dora Nurlaily KJ ada kongsikan resipinya.
CARA MASAK MI KARI STAIL CHINESE IPOH
BAHAN A (KISAR HALUS):
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis – beli online disini
1 batang serai – titik
BAHAN B:
4 sudu besar rempah kari ikan – beli online disini
1 sudu besar cili kisar (ikut suka nak pedas mana) – beli online disini
1 kotak santan kara
Fishball
Fishcake
Tofu kosong
2 kiub pati ayam – beli online disini
Garam
Gula
Serbuk perasa
BAHAN C (HIASAN):
Taugeh – tak perlu celur
Daun bawang
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak goreng serai sampai naik bau.
2. Masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik minyak.
3. Masukkan rempah kari dan cili kisar yang sudah dibancuh air. Tumis 3 kali kering air.
4. Tambah air secukupnya, santan kara, kiub ayam, garam dan gula dengan secukup rasa.
5. Masukkan juga segala jenis fishball & tofu kosong. Masak hingga mendidih.
6. Kuah Mi Kari sedia untuk dihidang.
NOTA: Minyak jangan banyak, sebab nak makan dengan mee, nanti cepat muak. Kuah kari ni kena cair-cair je. Cukup rasa rempah & santannya. Paling sedap makan dengan fucuk ikan goreng.
Nak jimat dan tetap rasa sedap? Cuba resipi beef prosperity burger homemade dengan sos blackpepper pekat dan daging juicy. Mudah, berbaloi dan sesuai untuk satu keluarga!