Laicikang memang terasa nikmat apabila dapat diminum ketika cuaca panas. Sesuai sangatlah dibuat minuman untuk berbuka puasa. Segar apabila diminum. Apa kata jom cuba buat sendiri Laicikang seperti yang dikongsikan oleh Salizawati Salleh. Buat sendiri boleh letak macam-macam mengikut cita rasa masing-masing, baru puas hati.
RESIPI LAICIKANG
BAHAN-BAHAN:
Longan kering Daun Pandan Buah kembang semangkuk Gula kabung/gula merah-BELI ONLINE Barli Gula batu (jika ada)- BELI ONLINE Biji selasih Buah kundur Buah kabung (ditapis dan rendam dalam air baru) Air secukupnya *Anggaran terpulang kepada anda* (Boleh juga tambah buah goji, kurma cina, buah teratai, telur puyuh, fungus dan apa saja yang kita suka)
Ads
CARA PENYEDIAAN:
1.Rendam longan kering, buah kembang semangkuk, barli dan biji selasih untuk seketika sehingga kembang.
2. Sambil itu, anda boleh rebus gula kabung, gula batu, daun pandan, bali dan longan kering. (Sekiranya anda gunakan gula merah, anda dinasihatkan untuk rebus asing dan tapis dahulu untuk buang habuk di dalam gulanya).
3. Apabila longan dan barli sudah kembang, anda boleh masukkan biji selasih dan kembang semangkuk(dibuang bijinya) Kacau untuk seketika kemudian tutup apinya.
4. Kemudian masukkan buah kundur yang telah dipotong dadu dan buah kabung.
Ads
5. Kacau untuk kali terakhir. Siap! Bolehlah dihidang panas ataupun sejuk. Puas bila minum pada hari yang panas.
Anda boleh juga menumiskan rempah tomyam hingga garing dan kemudian barulah dimasukkan nasi putih dan biarkan hingga nasi masak.
BAHAN-BAHAN:
250gm nasi putih
4 ketul ayam | dipotong kiub
½ sudu teh rempah tom yam
1 sudu makan minyak masak
1 ulas bawang merah
2 biji cili merah | diketuk
½ biji limau nipis
20gm hirisan timun
20gm hirisan lobak merah
10gm tauge | hiasan
1/2 biji tomato | hiasan
Garam dan serbuk perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah hingga kekuningan.
2. Masukkan ayam dan biarkan lembut seketika.
3. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
4. Masukkan hirisan lobak merah, timun serta nasi. Gaulkan rata.
5. Masukkan rempah tom yam, cili merah dan perahkan jus limau nipis. Gaulkan hingga rata.
6. Hidangkan bersama tauge dan hirisan tomato.
Nikmatnya rasa bila dapat makan roti yang lembut dan gebu. Terasa puas bila dipadu dengan air kopi panas. Membuat roti tidak susah jika tahu teknik dan kaedah asasnya.Jika tiada mesin besar, boleh uli dengan tangan atau guna food processor.
Roti kaya kukus
Bahan-bahan:
500gm tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
20gm serbuk santan
45gm gula kastor-BELI ONLINE DI SINI
5gm yis-BELI ONLINE DI SINI
30gm shortening
sedikit garam
235gm air suam
Cara membuat:
1.Gabungkan ke semua bahan dan uli hingga lembut dan licin.
2.Timbang 60gm setiap 1 doh.
3.Canai dan bentukkan.
4.Masukkan dalam bekas dan biarkan doh kembang dalam 30 minit atas hingga 1/2 paras bekas.
5.Kukus selama 13 minit.
6.Dah siap kukus bolehlah potong dan sapu butter dan kaya.
Sedap kalau dimakan panas-panas.
Kredit: Masak Apa Sedap
Jika anda sedang mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.
Tak lengkap kalau tak ada sambal dalan hidangan masakan tengahari. Tengok Chef Adzha berkongsi resipinya buat sambal durian goreng ala Sarawak. Kalau ada lebihan durian bolehlah cuba resipi ni mesti sedap dan berbau harum! Cubalah…
RESIPI SAMBAL DURIAN GORENG
Bahan-Bahan:
10 biji cili api
2 biji bawang besar
6 ulas durian
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Minyak masak (untuk menumis)
Cara Membuat:
Panaskan minyak, masukkan bawang & cili yang di potong,
Setelah bawang hampir garing(warna kekuningan) masukkan isi durian,
Masukkan gula serta garam secukup rasa kemudian goreng durian sehingga durian tampak garing. Bolehlah dihidang.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...