Bagi yang tidak mengenali kuih ropa, kuih ini sebenarnya berasal dari Terengganu. Paling sedap adalah inti ikan. Kuih ini juga dikenali sebagai kuih lipat.

Sedap dinikmati ketika minum petang, kuih ropa ini nampak sahaja seperti popia tetapi cara menghasilkannya sama seperti membuat kuih ketayap. Dinamakannya sebagai kuih lipat kerana pembuatannya iaitu melipat kulit kuih tetapi lipat secara meleperkannya, bukan lipat membulat seperti popia.

Kali ini kita buat kuih ropa inti kentang bersama sardin versi tak pedas. Jadi, anak-anak kecil pun boleh menikmatinya. Ikuti perkongsian resipi daripada Pn Habsah Ngah ini.

BAHAN-BAHAN:

(INTI)

1 biji bawang besar (dihiris halus)

4 ulas bawang putih (dihiris halus)

Sedikit daun kari

½ cawan rempah kari (dicampur ¾ cawan air) – Boleh beli online di sini

Air asam jawa – Boleh beli online di sini

Garam

1 tin kecil sardin – Boleh beli online di sini

6 biji kentang (dipotong dadu)

(KULIT)

3 cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini

1 biji telur

2 sudu besar minyak masak

4 cawan air

IKLAN

Sedikit garam – Boleh beli online di sini

1 sudu besar tepung ubi (untuk rangupkan kulit) – Boleh beli online di sini

CARA MEMASAK:

Tumiskan bawang besar, bawang putih, dan daun kari sehingga naik bau.

Gaul sebati rempah kari dengan air. Masukkan rempah kari tersebut ke dalam bahan tumisan tadi. Kacau rata.

Tambahkan sedikit air asam jawa dan garam secukup rasa. Tumiskan sehingga pecah minyak.

Setelah itu, masukkan pula sardin dan hancurkan isinya. Tak letak pun tak mengapa. Ikut pada cita rasa masing-masing.

Masukkan pula kentang yang telah dipotong dadu. Tambahkan air paras cukup untuk tenggelamkan kentang sahaja.

Ketika proses ini, perlu selalu kacau. Masak sehingga kering dan dah siap.

Kuih Warisan Asli Terengganu, Kuih Ropa Inti Ikan Paling Digemari

Manakala untuk kulitnya pula, satukan semua bahan iaitu tepung gandum, telur, minyak masak, air, garam dan tepung ubi.

Kuih Warisan Asli Terengganu, Kuih Ropa Inti Ikan Paling Digemari

IKLAN

*(Jika tiada tepung ubi pun tak apa. Tepung ubi ini fungsinya untuk merangupkan kulit bila digoreng nanti. Kerangupannya kekal lebih lama.)

Boleh kisar guna pengisar atau guna whisk. Tapiskan supaya tidak berketul-ketul. Adunan sederhana, tak pekat sangat atau cair sangat.

Panaskan kuali. Tak perlu sapu minyak kerana di dalam adunan telah diletakkan minyak.

Kuih Warisan Asli Terengganu, Kuih Ropa Inti Ikan Paling Digemari

Gorengkan bancuhan tepung tadi seperti buat roti jala. Kenipisannya pun lebih kurang juga.

Kuih Warisan Asli Terengganu, Kuih Ropa Inti Ikan Paling Digemari

Kemudian, letakkan sesudu inti dan gulungkan.

Kuih Warisan Asli Terengganu, Kuih Ropa Inti Ikan Paling Digemari

Gulungkan bentuk bantal, dileperkan. Bukan bulat seperti popia. Boleh rujuk gambar.

Kuih Warisan Asli Terengganu, Kuih Ropa Inti Ikan Paling Digemari

Setelah siap semua digulung, boleh mula menggoreng. Buka api sederhana sahaja. Rajin terbalikkan agar masak rata.

Kuih Warisan Asli Terengganu, Kuih Ropa Inti Ikan Paling Digemari

IKLAN

Bila kuih dah nampak garing, bolehlah angkat dan toskan.

Kuih Warisan Asli Terengganu, Kuih Ropa Inti Ikan Paling Digemari

Dah siap. Jika nak buat frozen pun boleh. Cara simpan macam karipap frozen juga.

Kredit: Pn Habsah Ngah

[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Masak Sampai Pecah Minyak, Rahsia Sambal Tempoyak Bilis Petai Jadi Sedap

Kari Ikan Kembung Stail Mamak. Ini Resipi Kuah Cantik, Rasa Pun Umph!

Buat Tauhu Berlauk Guna Acuan Comel, Gerenti Tak Cukup Satu

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI