Roti sandwic memang banyak guna. Selain dimakan begitu sahaja, boleh juga hasilkan makanan-makanan lain. Biasanya bila ada lebihan roti ni, hidangan Puding Roti yang menjadi pilihan. Tapi rupanya boleh buat Tat Telur tau! Memang mudah. Jom cuba!
1. Lenyekkan roti sandwic dan potong bulat. Letak dalam paper cup. Jika ada acuan tat, boleh tekap guna acuan tersebut. Bakar pada suhu 200C selama 5-8 minit.
Ads
2. Untuk inti,satukan semua bahan dan kacau hingga gula larut. Tapis.
3. Tuang adunan ke dalam roti yang telah dibakar tadi.
4. Bakar tat sekali lagi pada suhu 180C selama 30 minit menggunakan api atas bawah. Bila 5 minit terakhir, masak guna api atas sahaja.
Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan ni, kita ada banyak masa di rumah. Jadi, apa kata kita buat aiskrim. Bukan saja kanak-kanak, orang dewasa pun suka makan aiskrim, kan? Aiskrim lazimnya jadi pemanis mulut pada waktu petang. Lagi-lagi kalau cuaca panas terik. Makan aiskrim sedap je rasa lalu di tekak. Sejuk sikit. Nak buat aiskrim sendiri, takut tak jadi. Takut tak sedap. Ini resipi yang RASA kongsikan. Aiskrimnya lembut dan sedap. Lemak manis rasanya.
AISKRIM HOMEMADE
Sedapnya nampak aiskrim ni.
BAHAN-BAHAN
• 1 tin susu pekat
• 2 tin susu cair
• Sedikit garam
• Esen vanila
• 2 sudu besar ovelet
BAHAN LAIN
Pewarna
CARA MEMBUAT
1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk mixer. Gunakan speed paling maksimum. Putar selama 20 minit.
2. Lepas 20 minit, adunan akan menjadi lebih pekat. Bahagi-bahagikan adunan dalam mangkuk.
3. Letakkan pewarna ikut suka anda.
4. Lapiskan adunan aiskrim dalam bekas.
5. Simpankan dalam freezer semalaman.
Sirap delima itu boleh dibuat lebih awal dan disimpan di dalam peti sejuk. Keluarkan apabila hendak digunakan. Menjimatkan masa.
BAHAN-BAHAN:
180ml jus delima tanpa gula
200gm gula pasir
1 liter air soda
50ml jus limau
1 biji buah delima
Ketulan ais secukupnya
CARA MEMASAK:
Untuk membuat sirap delima, mula-mula panaskan jus delima di dalam periuk kecil. Guna api yang sederhana besar. Masak sekitar lima minit. Alihkan dari dapur.
Kemudian masukkan gula ke dalam kuali berisi jus tadi dan kacau hingga ia cair, kira-kira lima minit lagi. Biarkan sirap sejuk lebih kurang 30 minit.
Kemudian masukkan ia ke dalam peti sejuk selama sejam untuk sejukkan.
Tuang sirap sejuk itu ke dalam enam biji gelas, masukkan beberapa ketulan air. Kemudian tambah air soda dan jus limau.
Tambah biji delima ke dalam minuman untuk lebih cantik. Hias dengan daun pudina.
Creampuff antara kuih yang sentiasa mendapat permintaan daripada mereka yang meminatinya. Creampuff yang sedap dimakan ialah mempunyai tekstur yang lembut dan inti yang tidak terlalu manis.
Menerusi perkongsian daripada Izz Aishah ini, dia berkongsi resipi creampuff yang berintikan filling kastard yang pernah menjadi hasil jualannya sebelum ini.
1.Masukkan air dan marjerin dalam periuk. Masak sampai marjerin tu larut dalam air dan mendidih. 2. Apabila sudah mendidih, tutup api dan masukkan tepung. Kacau laju-laju sampai tepung dah tak lekat pada periuk. 3. Biarkan sampai tepung suam. Lepas tu, masukkan telur dan esen vanilla. Pukul guna mixersampai semua sebati. 4. Sapukan loyang dengan marjerin.
5. Masukkan adunan tadi dalam piping plastik (kalau ada acuan pakai la acuan, kalau tak ada pun tak apa). Pipekan adunan dengan susunan dalam loyang jarak-jarakkan sebab nanti creampuff akan mengembang.
6. Akhir sekali, spray dengan air. Bakar dengan menggunaka suhu 180C selama 35 minit.
250 ml susu cair/susu full cream 3 sudu besar tepung kastad – beli online DI SINI 5 sudu besar gula (kalau tak nak manis sangat boleh kurangkan) – beli online DI SINI 1 sudu kecil esen vanilla
CARA-CARA:
1. Masukkan susu, gula, tepung kastard dan esen vanilla ke dalam periuk. Masak di atas dapur dengan menggunakan api perlahan. 2. Masak sampai filling tu mendidih dan kental . 3. Sejukkan sebentar dan boleh masukkan dalam creampuff. Siap.
*Nak cantik boleh taburkan snow powder atas creampuff. Kalau tak ada, tak payah letak. Itu sebagai hiasan saja. *Inti dia ni kalau korang nak buat guna style lain pun boleh tau.