Siapa yang tidak suka kuih muih melayu. Banyak keistimewaannya dan cara membuatnya juga banyak langkah. Maka tidak hairan ia enak, cukup lemak manisnya. Salah satu kuih melayu yang digemari ialah seri muka. Nak dapatkan hasil kuih yang enak dan cukup
rasa, kenalah cukup ramuan. Pastikan bahan-bahan penting tidak pula diketepikan.Dikongsikan cara membuat kuih seri muka jika ada yang nak mencuba.
KUIH SERI MUKA
LOYANG PETAK 8 INCI ( lapik plastik) Bahan-bahan:
4 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
4 cawan santan pekat + 2 sudu teh garam
( Dah masukkan garam terus asingkan:
2 cawan untuk pulut
2 cawan untuk topping)
5-6 helai daun pandan
2 biji telur gred A
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
Cara memasak:
BAHAGIAN PULUT
1.4 cawan beras pulut (dibasuh). Dah selesai basuh, rendamkan dengan 2 cawan santan cair selama 30 minit.
2.Selepas 30 minit rendam, simpulkan daun pandan.
3.Kukus selama 30 minit.
BAHAGIAN TOPPING
Kisar halus 5-6 helai daun pandan + 1 cawan air. Dah kisar sila tapis.
Akan dapat lebih kurang 2 cawan air pandan. Ketepikan.
Seterusnya masukkan 2 biji telur gred A, kacau sekejap dan masukkan:
1 cawan gula,
1 cawan tepung gandum
2 cawan air pandan yg kita buat tadi.
2 cawan santan pekat
Kacau bahan-bahan di atas ni sebati. Dah sebati masukkan 1 sudu kecil pewarna hijau dan 1 sudu kecil pewarna kuning.
Kacau sebati. Ketepikan
Ads
Pulut tadi selepas kukus 30 minit, masukkan 2 cawan santan pekat tadi ( baca balik bahagian bahan-bahan.Santan pekat dah diasingkan selepas ditambah garam)
Ratakan santan tadi dan sambung kukus lagi 10 minit.
Sementara itu ambil topping dah siap tadi tapis dan masakkan atas api perlahan sampai berwap atau ade sedikit gumpalan.Anggaran atas api hanyalah 2 minit. Ingat api perlahan. Ini untuk dapat texture licin dan cantik atas topping.
Tip:
Tutup api dan tuangkan ke atas pulut tadi. Sambung kukus selama 30-40 minit sehingga masak. Api perlahan. Kalau api kuat topping akan jadi berkedut.
Tip:
Balut penutup dengan kain agar wap tak jatuh atas topping tadi.
Dah masak sila sejukkan dulu selama 20 minit dan masukkan dalam peti selama 30 minit lagi dan potong ikut kreativiti.Potong pakai pisau plastik dan layangkan atas
toping perlahan-lahan baru potong. Jangan potong panas-panas,nanti tak cantik.
Hari tu beli keledek ada lagi lebihannnya. Jadi jom buat talam vanila pandan keledek. Talam vanila pandan keledek ini menggunakan loyang 10×10(kalau nak buat loyang 8 inci, bahagikan separuh bahan dalam resipi ni). Sedap ni buat untuk minum petang. Gerenti tak cukup sepotong. Lemak manis cukup rasa.
Talam Vanila Pandan Keledek Cukup Rasa
Bahan-bahan:
5 helai daun pandan. (potong, kisar dengan satu cawan air. Tapis,ketepikan dulu.
Apabila tibanya Ramadan, selera pasti tertumpu kepada hidangan kuih tradisional. Sama ada dimasak sendiri atau dibeli di bazar, kuih-kuih ini pasti mencuri perhatian. Semarakkan waktu berbuka dengan aneka kuih yang enak-enak.
1. KUIH KOCI
BAHAN INTI:
1 biji kelapa parut
½ cawan gula kabung
1 cawan gula pasir
½ cawan air
CARA MEMASAK:
1.Gaul semua bahan inti di dalam kuali dengan api sederhana.
2.Kacau inti sehingga separa kering. Angkat dan ketepikan.
BAHAN KOCI:
1 bungkus tepung pulut
2 mangkuk santan (1/2 mangkuk santan dimasak hingga pecah minyak)
½ sudu teh garam
Daun pisang secukupnya (dilayurkan)
CARA MEMASAK:
1.Gaul rata tepung pulut dan santan bersama garam.
2.Jadikan doh lembut dan boleh dibentuk.
3.Bentuk adunan dan isi inti di tengah-tengah. Tutupkan doh dan celup ke dalam santan masak. Ulang hingga doh dan inti habis.
4.Panaskan kukusan. Bungkus kuih koci dengan daun pisang. Kukus kuih koci selama 20-30 minit.
5.Angkat dan hidangkan.
INFO CHEF:
Kuih koci yang kaya dengan santan masak lebih enak dimakan.
2. KUIH LOMPANG
BAHAN A:
1 ½ cawan tepung beras
1 sudu makan tepung ubi
1 sudu teh air kapur
1 cawan air
BAHAN B:
½ cawan gula pasir
½ cawan gula merah
1 cawan air
2 helai daun pandan (disimpul)
BAHAN C:
1 cawan kelapa parut
Secubit garam
1 helai daun pandan (disimpul)
CARA MEMASAK:
1.Masak BAHAN B sehingga semua gula larut.
2.Didihkan air kukusan. Kukus BAHAN C sekejap.
3.Satukan BAHAN A. Gaul sebati.
4.Masukkan BAHAN B yang sudah disejukkan. Gaul kemudian tapis.
5.Sapu sedikit minyak masak pada acuan kuih lompang.
6.Tuang adunan ke dalam acuan.
7.Kukus 10 minit. Sejukkan.
8.Keluarkan dari acuan dan tabur BAHAN C di atasnya. Sedia dihidang.
INFO CHEF:
Seimbangkan rasa lemak kepala parut dengan garam. Jangan terlalu masin.
3. KUIH LOPES
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras pulut
Beberapa titis pewarna hijau
½ sudu kecil air kapur
5 helai daun pandan
2 cawan santan cair
½ sudu kecil garam
Kelapa parut (gaul dengan garam)
CARA MEMASAK:
1.Beras pulut dicuci dan direndam bersama pewarna hijau serta air kapur.
2.Kisar daun pandan dengan ½ cawan air. Ambil jusnya. Ketepikan.
3.Toskan beras pulut. Letak atas loyang. Masukkan santan, garam dan air pandan. Gaul sebati.
4.Kukus hingga santan kering. Kacau rata supaya beras pulut masak rata. Sejukkan.
5.Ambil daun pisang. Layurkan sekejap. Bungkus beras pulut dalam daun pisang ikut bentuk yang disukai.
6.Susun dalam periuk pengukus dan kukus sekali lagi selama 15 minit.
7.Keluarkan dan gaul dengan kelapa parut.
BAHAN AIR GULA MELAKA:
3 ketul gula Melaka
5 sudu besar gula pasir
3 cawan air
2 helai daun pandan (disimpul)
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan masak sehingga larut.
2.Tapis.
INFO CHEF:
Kuih lopes boleh dibuat mengikut bentuk yang anda sukai. Namun bentuk segitiga tetap menarik perhatian.
4. KUIH NONA MANIS
BAHAN A:
½ cawan gula kastor
1 biji telur ayam
1 cawan santan
1 cawan tepung gandum
CARA PENYEDIAAN BAHAN A:
1.Pukul telur ayam hingga kembang.
2.Dalam bekas berasingan, satukan gula, tepung gandum dan santan. Kacau.
3.Tuangkan campuran tepung ke dalam telur ayam dan kacau sebati.
BAHAN B:
5 helai daun pandan
¼ cawan gula kastor
½ cawan santan pekat
¼ cawan tepung jagung
Garam secukup rasa
Pewarna hijau
CARA PENYEDIAAN BAHAN B:
1.Kisar daun pandan dengan ½ cawan air. Ambil jusnya. Tapis.
2.Campur air pandan bersama gula kastor, santan, tepung jagung, garam dan pewarna hijau.
3.Kacau hingga halus.
4.Masak hingga adunan nampak berkilat.
5.Satukan BAHAN A dan BAHAN B.
BAHAN INTI:
1 cawan santan pekat
1 sudu makan tepung gandum
½ sudu teh garam
CARA PENYEDIAAN INTI:
1.Satukan semua bahan inti dan masak sehingga likat.
2.Biarkan seketika kemudian masukkan ke dalam piping bag.
CARA MEMASAK:
1.Sediakan periuk kukus dan kukus air sehingga periuk panas.
2.Tuang adunan BAHAN A dan BAHAN B dalam acuan kuih lompang.
3.Masukkan adunan BAHAN INTI di tengah acuan.
4.Kukus selama 7-10 minit.
5.Angkat dan hidangkan.
INFO CHEF:
Untuk mendapat hasil lebih baik, gunakan telur ayam gred A.
5. PULUT BIJAN / KUIH BOM
BAHAN DOH:
2 cawan tepung pulut
2 sudu makan tepung gandum
Garam secukup rasa
1 cawan air
Bijan secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
2.Bancuh dengan air hingga menjadi doh.
BAHAN INTI:
½ cawan air
½ cawan kacang dal
½ sudu teh garam
2 helai daun pandan (disimpul)
½ biji kelapa parut
2 sudu makan tepung gandum
*Boleh juga tukar pada inti kelapa
CARA MEMASAK:
1.Didihkan air dalam kuali. Masukkan kacang dal, garam dan daun pandan. Masak hingga inti lembut.
2.Apabila inti lembut, toskan. Taburkan tepung gandum supaya intik tidak melekat. Sejukkan inti.
CARA MENYEDIAKAN:
1.Ambil doh dan isikan inti. Buat bulat-bulat. Golekkan atas bijan.
2.Goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Sedia dimakan.
INFO CHEF:
Pelbagai inti boleh dibuat sama ada kelapa manis atau kacang hijau manis.
6. PULUT INTI
BAHAN INTI:
50 gram gula merah
2 sudu makan gula pasir
1 cawan air
Garam secukup rasa
300 gram kepala parut
CARA MEMASAK:
1.Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali.
2.Masak hingga gula larut.
3.Masukkan garam kelapa parut. Gaul sebati, Biarkan agak kering. Tutup api dan ketepikan.
BAHAN-BAHAN:
100 gram beras pulut
100 gram air
50 gram santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Kukus beras pulut dengan air dan santan sehingga masak.
2.Angkat dan ketepikan.
CARA PENYEDIAAN:
1.Ambil sedikit beras pulut. Letak dia atas daun pisang yang telah dilayurkan.
2.Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus elok-elok.
3.Sedia dimakan.
INFO CHEF:
Membungkus kuih pulut inti dengan daun pisang menambah cita rasa kala menikmatinya.
7. PULUT PANGGANG
BAHAN-BAHAN:
1 kg beras pulut (rendam semalaman)
1 liter santan cair
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Basuh beras pulut dan toskan. Kukus beras pulut setengah masak. Masukkan santan dan garam. Kacau rata.
2.Biarkan masak dan ketepikan.
BAHAN INTI:
Minyak masak untuk menumis
2 biji bawang merah (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
50 gram udang kering (rendam dan kisar)
2 sudu makan cili boh
½ biji kelapa parut
1 sudu makan serbuk jintan manis (sangai dan kisar)
1 sudu makan serbuk jintan putih (sangai dan kisar)
1 batang serai (kisar)
1 cm lengkuas (kisar)
1 cm kunyit (kisar)
1 cm halia (kisar)
Garam secukup rasa
Daun pisang untuk membungkus
CARA MEMASAK:
1.Tumis bawang merah dan bawang putih.
2.Masukkan udang kering. Kacau seketika. Masukkan cili boh dan kacau lagi.
3.Masukkan bahan-bahan lain. Kacau lagi sehingga kering.
4.Angkat dan biarkan seketika.
CARA PENYEDIAAN:
1.Ambil daun pisang yang telah dilayurkan. Sapukan sedikit minyak masak.
2.Letakkan sedikit beras pulut. Letakkan inti. Balut kemas.
3.Bakar sehingga masak. Sedia dimakan.
INFO CHEF:
Inti yang sedap menjadikan pulut panggang anda lebih hebat rasanya.
8. TEPUNG GOMAK
BAHAN SALUTAN:
500 gram kacang hijau
CARA MEMASAK:
1.Basuh dan toskan kacang hijau
2.Goreng kacang hijau, angkat dan sejukkan.
3.Kisar kacang hijau sehingga halus seperti tepung. Ayakkan. Simpan.
BAHAN INTI:
Air secukupnya
200 gram gula melaka
½ cawan gula pasir
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan
1 sudu makan tepung gandum
1 biji kelapa parut
CARA MEMASAK:
1.Masak gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan. Biarkan gula larut. Angkat dan tapiskan.
2.Masukkan tepung gandum dan kelapa parut ke dalam air gula. Kacau sehingga inti masak dan sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
3.Bulat-bulatkan inti. Ketepikan.
BAHAN KUIH:
500 gram tepung pulut
Garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Bancuh tepung pulut dengan garam dan air. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan kental.
2.Ambil sedikit adunan. Bulatkan dan leperkan.
3.Masukkan inti dan leperkan dengan kemas.
4.Masak air. Selepas mendidih masukkan kuih. Masak sehingga kuih timbul. Angkat.
5.Gaul dengan BAHAN SALUTAN. Sedia dihidangkan.
INFO CHEF:
Walaupun kuih ini rupanya biasa sahaja namun rasanya tetap menawan hati.
9. KUIH GETAS-GETAS
BAHAN-BAHAN:
½ biji kelapa parut
2 cawan tepung pulut
½ cawan tepung gandum
1 cawan air
1 sudu teh garam
BAHAN SIRA:
½ cawan gula
½ cawan air
CARA MEMASAK:
1.Satukan kelapa parut, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas.
2.Masukkan garam, gaul.
3.Masukkan air sedikit demi sedikit.
4.Uli sehingga jadi doh.
5.Bentukkan doh.
6.Goreng dengan api sederhana. Angkat dan ketepikan.
7.Masak BAHAN SIRA dalam kuali hingga betul-betul pekat.
8.Masukkan kuih yang siap digoreng. Kacau sehingga kering.
9.Sedia dihidang.
INFO CHEF:
Ketika menyira kuih ini, anda perlu pantas supaya salutannya rata.
Melalui facebook, seorang ahli facebook group Rasa Share Resipi telah berkongsi resipi membuat cekodok pisang yang sedap. Sukatan yang diberikan boleh dikatakan tepat untuk kita ikut dan buat cekodok pisang.
Iedaa Jahaya berkongsi resipi dan gambar cekodok pisang yang dibuat kelihatan amat menyelerakan. Nampak sedap betul. Seimbang antara kuantiti pisang dan tepung yang digunakan. Jom kita cuba buat.
CEKODOK PISANG EMAS
BAHAN-BAHAN
10 bji pisang emas
5 sudu besar gula
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil baking soda
Secubit garam
Air suam secukupnya (anggaran 3 cawan)
CARA MEMBUAT
1. Kisar atau lenyek pisang bersama gula sehingga halus.
2. Masukkan tepung gandum, baking soda dan garam. Gaul rata.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil gaul adunan. Adunan perlulah boleh dijemput. Tidak cair. Cuba ambil sejemput menggunakan tangan. Jika boleh dijemput, kiranya adunan tepat.
Beginilah tekstur adunan antara tepung gandum dengan pisang.
4. Panaskan minyak masak.
5. Apabila minyak telah betul-betul panas, barulah ambil sejemput demi sejemput untuk digoreng.
6. Apabila telah keperang-perangan, bolehlah angkat.
Masalah lalat banyak di dapur memang merimaskan. Bimbang makanan yang terdedah di sini, dicemari dengan kotoran dari haiwan ini.Cuma masalahnya nak guna penyembur dah...