Tak lama lagi kita dah nak sambut puasa. Bolehlah intai-intai resipi kuih buat berbuka kan. Kali ini kita kongsi resipi kuih puteri mandi.

Tetapi di Kelantan, kuih ini dipanggil kerepek hidung. Agaknya kenapalah dipanggil macam tu ye. Jom kita cuba resipi daripada Rudyana Abdullah.

 

KUIH KEREPEK HIDUNG/PUTERI MANDI

BAHAN-BAHAN:

1 paket tepung pulut – beli online di sini
1 cawan tepung gandum – beli online di sini
1 cawan gula atau ikut manis – beli online di sini
1 jag air
Sedikit garam
RM3 kelapa putih
Beberapa ulas nangka (optional, tak letak pun tak apa)
Sedikit kapur
Pewarna hijau (saya guna pewarna serbuk dalam kotak)

TONTON Asam Pedas Ikan Kembung | Dapur Rasa Live

IKLAN

TONTON Ikan, Sotong & Udang Celup Tepung | Dapur Rasa Live

CARA-CARA:

1. Masukkan tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas.
2. Bancuh kapur dengan sedikit air dan pewarna. Tuang dalam tepung, kemudian uli.
3. Tuang sedikit demi sedikit air dalam jag. Uli tepung hingga jadi doh atau tak melekat di tangan.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]


4. Buat bulat-bulat kemudian tekan di tengah. Buat hingga habis. Masak dalam air yang mendidih.
5. Apabila kuih timbul, tandanya doh dah masak. Angkat dan masukkan dalam besen yang berisi air biasa. Masak hingga habis.

IKLAN

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]


6. Apabila semua dah masak, masukkan kelapa dalam periuk. Masuk gula, garam, nangka dan air (air terpulang nak kuih ni basah atau kering).
7. Masukkan kuih tadi. Masak hingga mendidih. Tutup api dan siap.

Kredit resipi: Rudyana Abdullah

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

IKLAN

Resipi Red Velvet Oreo Cheesecake Tanpa Perlu Kukus

Mudah Je Rupanya Nak Buat Kue Cantik Manis Ni

Resipi Ayam Madu Yang Super Sedap, Tapi Mudah Je Nak Buat 

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: