Dalam peti sejuk ada kulit popia? Cubalah buat Popia Lapis Rangupperkongsian saudari Mak Encik ni untuk sajian minum petang. Sangat mudah, ringkas dan tentunya sedap. Krup…krup rangup bila dimakan. Pasti kena dengan selera. Intinya boleh dipelbagaikan dan sukatannya juga boleh diubah mengikut jumlah serta cita rasa masing-masing. Paling penting, kena dengan selera. Selamat mencuba!
CARA MASAK POPIA LAPIS RANGUP SEDAP
BAHAN-BAHAN: 7 ke 8 keping kulit popia – potong 2 – beli online disini 3 sudu makan minyak masak
1.Satukan semua bahan inti dan gaul hingga sebati. Tambah perasa mengikut cita rasa masing-masing. 2. Sudukan inti diatas kulit popia. Tutup inti dengan sekeping lagi kulit popia dan gam dengan bancuhan telur.
3. Cucuk popia dengan garpu dan goreng dalam kuali yang sudah dipanaskan dengan 3 sudu makan minyak masak.
4. Goreng hingga popia keperangan dan inti masak. 5. Angkat dan hidangkan dengan sos kegemaran.
Idea bijak! Kadangkala buntu nak masak apa dengan ayam yang dah beku lama, apa kata kamu cuba buat resipi yang sedap ni! Boleh berjimat, sedap pun sedap, jarang kita cuba buatkan. Apa lagi jom cuba!
RESIPI SATAY WARISAN AMAN
BAHAN-BAHAN:
Bahan A
700gram Isi ayam
9 Sudu Besar gula pasir
1 Sudu kecik garam
Bahan B
4 batang serai
1 inch halia
1 inch lengkuas
10 ulas bawang merah
kecil
6 ulas bawang putih
2 Sudu kunyit serbuk
Bahan C
3 Sudu besar ketumbar
3 Sudu besar jintan
(Jintan manis 1.5sudu+jintan putih1.5 sudu)
CARA MEMASAK:
Blender Bahan B, selepas blender, tapis air , jgn buang ye (air Ni Leh letak dlm kuah kacang)
Blender kasar bahan C (tanpa air ye)
Campurkan semua Bahan A,B,C
Gaul smpai hancur gula,, sampi sebati .
Perap selama 2jam
Lagi lama lagi sedap tau.. bahan2 meresap sampai ke dalam isi ayam. Sementara tunggu tu boleh lah rebus nasi impit@buat kuah kacang, resipi kuah kacang dibawah ye
Agak2 korang rasa dah tak sabar nak makan tu, cucuk lah satay tu..cucuk biar beselang dengan kulit ayam.. Sape tak suka kulit ayam tu,, tak perlu letak ye… Ikut citarasa.
Last sekali boleh lah bakar satay tu.. sis pakai magic pan jer.. tapi kalau kamu suka bakar pakai pembakar.
Sebelum bakar ketuk serai dan seulas bawang putih.. Letak dalam minyak ye.. So korang jadikan serai tu macam alat tok letak minyak kt satay .. Wat naik bau.
RESIPI KUAH KACANG
Bahan A
500g kacang tanah
Bahan B
3 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
Cili kering agak2 Nk pedas letak lebih
Secubit belacan
CARA MEMASAK:
Blender bahan B
Sangai bahan A
Blender kacang Yg Dh disangai
Tumis Bahan B
Dalam periuk rebus kacang Yg Dh di blend td, selama 10minit@ smpi mendidih.
Kacau sentiasa.
Campurkan Bahan B Yg ditumis dlm periuk yg rebus kacang td.. Ha td masa blender tok Wat satay Ada air blender tu kan? So masuk lah dlm Ni. Kacau lah.. Sampi pecah minyak..
Sup ringkas pasti membuka selera kamu. Sup yang lengkap dengan nutrien yang boleh mengenyangkan perut seharian. Cendawan tiram adalah salah satu jenis cendawan yang cukup sedap dimasak sup . Makan panas-panas ni memang super sedap, dan yang bestnya cukup senang disediakan dan terbaiklah untuk mereka yang tengah berdiet
SUP CENDAWAN TIRAM
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang besar merah -dihiris nipis
3 ulas bawang putih – diketuk
Cendawan tiram
Lada hitam ditumbuk
2 biji telur
6 biji cili padi
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan hanya sedikit minyak dan tumiskan seketika bawang besar, bawang putih dan cili padi.
Tauhu bergedel adalah kudapan yang sangat menyelerakan. Tauhu kering yang diisi inti kentang bersama ayam atau daging kisar, kemudian dimakan pula dengan sambal kicap, memang mengasyikkan.
RASA berikan resipi mudah untuk anda semua. Jom kita lihat resipinya.
TAUHU BERGEDEL INTI AYAM & SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHAN
5 biji ubi kentang (rebus dan lecek)
Minyak masak untuk memumis
1 biji bawang holland (potong dadu)
1 pek isi ayam kisar
Garam secukupnya
Daun sup dan daun bawang (dicencang)
Lada hitam
Lada sulah
30 biji tauhu kering
3 biji telur ayam
CARA MEMBUAT
1. Rebus kentang. Kemudian lecek. Ketepikan.
2. Dalam kuali, panaskan minyak masak. Tumiskan bawang holand sehingga layu.
3. Masukkan isi ayam.
4. Apabila ayam sudah masak, masukkan garam, daun sup dan daun bawang.
5. Masukkan lada hitam dan lada sulah. Kacau.
6. Matikan api dan angkat.
7. Masukkan bahan tumisan ini ke dalam bekas kentang lecek tadi.
8. Ambil tauhu kering dan potong bahagian atasnya.
9. Bentukkan bulat-bulat inti bergedel tadi. Masukkan ke dalam tauhu kering. Ulang sampai habis inti dan tauhu kering itu.
10. Ambil telur ayam. Pukul telur ayam dengan sedikit garam.
11. Celupkan tauhu ke dalam telur. Goreng dalam minyak panas dan banyak.
12. Angkat dan ulang sampai habis.
SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHAN
Minyak masak
10 tangkai cili padi hijau
4 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
Kicap secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak. Goreng cili hijau, bawang merah kecil dan bawang putih.
2. Masukkan cili dan bawang tadi dalam pengisar.
3. Masukkan juga garam, gula dan kicap.
4. Kisar semuanya sehingga halus. Kalau pekat sangat, boleh tambah air.
5. Siap!