Nak buat kerepek pisang yang rangup dan berlemak?Tak perlu letak garam, hanya letak marjerin semasa menggoreng. Warna pun cantik, tak perlu guna serbuk kunyit. Nak tambah aroma masukkan dua tiga hiris bawang putih semasa menggoreng.Ini rahsia dari peniaga kerepek. Bolehlah cuba nanti untuk makan sendiri atau jualan.
KEREPEK PISANG RANGUP
Bahan-bahan:
1 sikat pisang
1 cawan (200g) marjerin
½ kilo minyak masak
Cara membuat:
1.Kupas kulit, sagat dan goreng.
Kredit: Khaula Anis
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/resipi-nasi-kerabu-kuning-sedap-masak-sendiri-baru-puas-makan/
https://www.rasa.my/resipi-rojak-ayam-sedap-masak-sendiri-puas-hati-lebih-jimat/
https://www.rasa.my/cara-masak-oden-homemade-ala-family-mart-sedap-puas-makan/
https://www.rasa.my/jom-cuba-resipi-kuih-kole-kacang-sedap-mudah-kurang-manis/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
https://www.dailymotion.com/video/x8c2yy9
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bebola Ubi Keledek Gaya Farisha, Berbaloi DiCuba.
Petang-petang kalau makan bebola ubi keledek memang nikmat. Nak pulak dapat makan panas-panas.
Bebola keledek daripada Farisha Sofea ni memang super sedap nih. Guna dua jenis tepung beras dan tepung pulut. Paling sedap ubinya guna dua cawan. Ada pulak santan pekat perggh..memang berbaloi masak bebola ubi keledek gayanya
BEBOLA UBI KELEDEK
.
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan ubi keledek ( dah direbus dan dilenyek ) – beli online DI SINI
- 1 cawan tepung beras – beli online DI SINI
- 1/2 cawan tepung pulut – beli online DI SINI
- 4 sudu besar gula ( boleh lebihkan / kurangkan ) – beli online DI SINI
- 1/4 sudu kecil garam – beli online DI SINI
- 1/2 cawan santan pekat- beli online DI SINI
- minyak untuk menggoreng -beli online DI SINI
CARA MEMASAK :
1. Satukan ubi keledek bersama garam dan gula .
2. Untuk versi baby , boleh asingkan sedikit adunan dan masukkan puri kurma / madu ( 1 tahun ke atas ) sebagai pengganti gula .
kacau sebati .
3. Masukkan pula tepung beras dan tepung pulut .
4. Gaul adunan sambil ditambahkan santan sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh .
5. Ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bebola dengan kemas .
6. Ulang proses sehingga selesai .
7. Sementara itu panaskan minyak menggunakan api sederhana .
8. Setelah siap dibentuk , gorengkan bebola tersebut sehingga kekuningan .
9. Angkat dan toskan .
10. Siap , sedia dihidang !
FB : Farisha Sofea
IG : _farisha_sofea
INGIN MENCARI AIR FRYER TERKINI, BELI ONLINE DI SINI.
JOM TENGOK VIDEO MASAKAN MENARIK INI :
DAN RESIPI-RESIPI INI :
Popia Oh Popia… Digoreng Sedap Disira Lagi Terangkat Rasanya
Tak kiralah pagi atau petang, popia goreng memang snek atau kudapan yang cukup digemari, Selain popia basah, popia goreng memang kesukaan rakyat Malaysia. Satu lagi yang cukup popular adalah popia sira.
Ni min kongsikan resipi popia yang dikongsikan dari resipibbonda.my , radiatussoleha dan ciksuAdah Razali
1. POPIA AYAM CENDAWAN BERKEJU
BAHAN-BAHAN:
Bahan A:
- 1 labu bawang holand | dipotong cincang
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu makan lada hitam | ditumbuk halus
- 1 batang lobak merah | dipotong dadu
Bahan B :
- 50 keping @1 bungkus kulit popia
- 300 gm bungkus ayam cincang
- 1 mangkuk daging ayam | di potong cincang
- 1 bungkus sosej ayam | potong kecil-kecil
- 6 keping keju cedar
- 1 tin cendawan | dipotong racik
- 1 tin krim cendawan *cendawan atau ayam (Campbell)
- 1 bj telor atau 1 cawan bancuhan tepung gandum (sebagai gam)
- 1 kiub ayam dan garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Cara Membuat:
1. Tumis bahan A, bila dah naik wangi masukkan carrot dan ayam. Tumis dan kacaukan, bubuh garam dan dan kiub ayam sekali.
2. Bila dah masak, masukkan cendawan dan krim cendawan. Akhir sekali, masukkan keju dan kacau sebati. Dah boleh tutup api, masukkan dalam bekas bila dah sejuk.
Cara Membungkus Popia:
1. Sediakan kepingan kulit popia, bentang kat atas pelapik atau dulang.
2. Ambil 1 sudu inti, letak kat ujung kulit popia tu dan lipat atas, kiri, kanan sampai ujung lekatkan dengan telur atau bancuhan tepung gandum.
3. Ulang sampai habis. Panaskan minyak goreng sampai keperangan, bolehlah angkat dan toskan. Hidangkan.
Resepi Oleh: Radia Tussoleha dari FB Group MAHN
2. POPIA INTI AYAM BERKEJU
BAHAN-BAHAN :
- Kulit popia
- Jejari ketam (crab stick)
- Keju cedar
- Daun Bawang
- Tepung Gandum (ejen pelekat)
BAHAN SOS :
- 5 biji cili masak
- 4 biji cili api merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 cawan air
- 5 sudu makan cuka
- 6 sudu makan gula
- 1 sudu teh tepung jagung | dibancuh dengan sedikit air
- Biji bijan secukupnya | disangai
Cara Membuat:
1. Kisar jejari ketam bersama keju cedar. Kisar sampai bahan sebati dan bersatu.
2. Kemudian masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam mangkuk dan masukkan hirisan daun bawang.
3. Tepung gandum dibancuh dengan sedikit air (agak-agak) untuk dijadikan gam pelekat kulit popia.
4. Masukkan isi ketam dan keju tadi dan gulung kulit popia. Ulang sehingga habis. sedia untuk menggoreng.
5. Untuk sos cili, kisar kesemua bahan kecuali tepung jagung dan bijan.
6. Masak hingga mendidih dan masukkan tepung jagung. Kepekatan ejas sendiri yer.
7. Bila dah siap menggoreng popia dan sos sudah terhidang, barulah boleh tabur biji bijan ke dalam sos supaya nampak lebih menyelerakan.
Kredit foto dan reipi : resipibonda.my
3. POPIA SIRA KARI
BAHAN-BAHAN :
- 2 paket kulit popia
*Gulung dan gunting ikut saiz yang disukai, goreng hingga kekuningan. Sejukkan.
Bahan Sira :
- 3 labu bawang putih* |kisar
- 6 tangkai daun kari atau lebih
- 6sudu makan cili boh
- 8 sudu makan gula pasir
- 3sudu makan bijan
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar. Masukkan daun kari, tumis hingga bawang putih masak.
2. Masukkan cili boh, tumis hingga masak juga atau pecah minyak. Selalu kacau untuk elakkan bawang dan cili boh hangit. Guna api sederhana.
3. Bila dah pecah minyak, masukkan gula. Masa ni terus perlahankan api (sangat-sangat penting untuk elakkan gula hangus).
4. Kacau hingga gula larut, masukkan popia yang dah siap digoreng. Gaul sebati bagi meresap semua bahan tumis.
5. Masukkan bijan, kacau 2-3 minit. Boleh tutup. Pindahkan dalam bekas besar, sejukkan dan terus masuk dalam bekas kedap udara.
Resepi Oleh: CiksuAdah Razali
Rojak Singapore Sedap. Bekas Peniaga Ini Kongsi Resipi
Ada yang suka makan Rojak Singapore? Bolehlah cuba masak sendiri untuk keluarga. Menurut empunya resipi; Radenz Dotter menu ini adalah bahan jualan beliau semasa PKP tempoh hari. Bermula dari 30 pek hinggalah meningkat kepada beratus pek. Jadi bagi yang berniat untuk berniaga, menu ini salah satu yang boleh dicuba. Sedap & mudah. Malah sesuai juga dimasak untuk hidangan keluarga tercinta. Jom cuba!
CARA MEMASAK ROJAK SINGAPORE SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN SOS:
- Bawang merah – beli online disini
- Bawang putih – beli online disini
- Sos cili – beli online disini
- Udang kering – pilih jenis yang elok – beli online disini
- Gula
- Garam
- Aji
- Kacang tanah – goreng terlebih dahulu – beli online disini
- Bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah
- Cili kering kisar – beli online disini
BAHAN-BAHAN LAIN:
- Aneka bebola
- Tauhu goreng
- Paru goreng
- Ubi kentang rebus – digoreng
- Telur rebus
- Salad
CARA MEMASAK:
1.Untuk memasak sos, kisar bawang merah, bawang putih dan cili kisar.
2.Kisar udang kering menggunakan blender ekring.
3.Panaskan minyak masak dan tumis bawang kisar sampai pecah minyak.
4.Masukkan udang kering kisar.
5.Seterusnya masukkan air dengan secukupnya. Masak hingga mendidih.
6.Bila telah betul-betul mendidih, masukka sos cili, gula, garam dan aji. Tambahkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
7.Bila kuah telah pekat, padamkan api.
8.Sebelum hidang, masukkan kacang tanah goreng yang telah dikisar menggunakan blender kering.
9.Goreng bahan-bahan Rojak Singapore yang digemari.
10.Potong bahan-bahan lain dengan secukupnya dan siram sos. Sedia untuk dinikmati.
NOTA: Sukatan bahan bergantung pada jumlah yang nak disediakan
Kredit resipi & foto: Radenz Dotter
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official