Kentang parmesan rangup ini sangat mudah yang mudah untuk disediakan. Anak-anak pun laju je makan kudapan ini. Ses
Suai dijadikan kudapan selepas solat tarawih atau ketika menonton TV bersama famili. Bagi yang tak suka makan makanan berat masa bersahur, boleh makan ini juga. Sedap.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Khadijah Jaafarini ye.
Panaskan oven pada 200 C. Gaulkan ubi kentang dengan minyak zaitun. Kemudian, masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Bahan-bahan itu boleh agak mengikut kuantiti dan cita rasa sendiri.
Lapikkan tray dengan baking paper dan sapukan dengan minyak. Kalau nak mudah gunakan cooking spray boleh dapatkan di kedai bakeri.
Susun ubi kentang di atas tray. Bakar di dalam oven selama 40-45 minit. Selepas 30 minit, balik-balikkan kentang supaya kedua-dua bahagian masak rangup sekata.
IKLAN
Siap dan boleh dihidangkan. Kentang tetap kekal rangup walaupun dah sejuk. Selamat mencuba!
Makanan bergoreng selalu menjadi pilihan untuk hidangan ringan pagi atau petang. Banyak gerai yang menjual pelbagai makanan bergoreng, memberikan kita banyak pilihan. Tetapi sering kali makanan yang dibeli tak kena dengan selera, indah rupa dari rasa. Jom cuba tip yang Kak Cik kongsikan, resipi sebenar bagaimana nak hasilkan masakan tepung goreng yang rangup, rapuh dan berkerak!
Kak cik nak bercerita pasal celup tepung malam ni. Nak bagi tips ye.
Part paling penting ialah bahan2 kene betul tau.. 1st thing,tepung kene yang terbaik untuk goreng celup tepung bagi yang gemar makan cicah habuk halus banyak krup krap..ni taste bukan goreng ala2 KL yg takde habuk(serdak) tu ye.
Tepung beras? Tahu tak tepung beras ada banyak jenis & fungsinya, banyak jenama, mana satu nak pilih? Ke pakai hentam je?
Ehhh..jangan, nanti tak menjadi jangan salahkan si pemberi resepi pulak, walhal bahan yang tak kena.
Ilmu yang dapat sejak menuntut secara lisan dengan bonda, tepung terbaik untuk pisang, keledek, seafood celup tepung ialah tepung beras cap 3 teratai untuk rapuh,rangup,berabuk banyak.. Tetapi kalau silap tepung, ada yang jadi tebal, tak berabuk halus & lemau bila sejuk…- Achik Ita Jsd Kelantan
BAHAN-BAHAN:
500g tepung beras(kurang pun xpe)
1 biji telur
1 sudu teh garam
2-3 sudu makan gula
1 sudu teh serbuk kunyit
Secubit kapur makan
CARA MEMASAK:
Bancuh semua dengan air biasa je agak2warna peach gitu. Part ni ada yang kata guna ais, tapi selepas percaturan nanti tak pasal-pasal adunan makin cair..INGAT!Ais mencair bukan beku dalam tu..tak payah guna ais pun memang rangup sangat2 dan berhabuk banyak tau..
Jadi bila semua bahan2 dah betul bancuh , lihat pulak cara2 membuat adunan.
Adunan jangan pekat sangat, jangan cair sangat.
Minyak wajib banyak, jangan kedekut (deep fried)
Wajib api besar (slow2 kene tinggal)
Jangan selam atau rendam lama bahan untuk celup tepung. Nanti adunan mudah pekat.
Jgn simpan lama dalam peti adunan tu. Nak ulang guna, wajib bancuh lain sikit kemudian campur dulu dengan yang sebelum tu.
Masih tercari-cari menu yang boleh dihidangkan untuk minum petang nanti? Apakata buat menu yang diolah oleh Chef Abang Brian ni. Anak-anak kalau dengan keju pasti menyukainya. Anchor Cheese Slices ini boleh dijadikan sebagai satu bahan tambahan mudah dalam sesuatu masakan yang boleh digunakan pada bila-bila masa, yang akan menjadikan rasa masakan tu memang rasa sedap dan berkrim! Jomlah cuba buat.
BEBOLA SALMON KEJU ANCHOR
Bahan-bahan:
Bahan A :
2 cawan beras sushi
2 cawan air
1 sudu besar kecil gula kastor
1 sudu kecil cuka putih
Bahan B :
12 keping Anchor Cheese Slices
2 sudu besar Anchor Butter (Unsalted)
1/2 cawan bawang kuning, dicincang
1/2 cawan lada benggala, dicincang
2 helai daun bawang, dihiris nipis
150g salmon, dibakar dan dicarik-carik
6 kepingan seaweed
Untuk sos:
2 sudu besar mayo + 1 sudu besar wasabi
Untuk hiasan:
Daun bawang, bijan dan radish
Cara Memasak:
Tanak bahan A seperti nasi biasa dalam periuk nasi elektrik. Biarkan menyejuk sebelum digunakan.
Dalam kuali leper, tumiskan bahan B sehingga cukup lembut. Biarkan menyejuk.
Dalam mangkuk besar gaulkan nasi bersama bahan tumis B, salmon dan seaweed yang dihancurkan.
Gunakan 6 kepingan Anchor Cheese Slices untuk dijadikan bentuk bebola. Salutkan dengan campuran nasi dan ikan salmon. Padatkan dan bentukkan bebola besar.
Letakkan bebola nasi atas loyang pembakar dan letakkan sekeping Anchor CheeseSlices atas setiap satu bebola. Bakarkan dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200C atau sehingga keju cair dan keperangan.
Hidangkan dengan sos mayo wasabi dan hiaskan dengan daun bawang, bijan dan radish.
MAC AND CHEESE SAMBAL TEMPE
BAHAN-BAHAN:
200gm Anchor Cheese Slices
200gm Anchor Cheese Slices | dihiris kasar
2 ½ cawan Anchor Cooking Cream
1 ½ cawan Anchor Susu UHT
½ cawan Anchor Butter (Unsalted)
450g pasta elbow, dimasak ikut arahan paket
½ cawan tepung gandum
Secubit garam
Lada hitam
Sambal Tempe
Bahan tumbuk:
1 biji tomato, dipotong dadu
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah kecil
2 biji cili api
1 paket tempeh, dipotong dadu dan digoreng garing
Gula dan garam secukup rasa
Untuk hiasan:
Cili merah, ketumbar
CARA MEMASAK:
Dalam kuali tumiskan bahan tumbuk dengan minyak secukupnya sehingga lembut. Kisarkan dan gaulkan bersama tempeh dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Dalam periuk, cairkan Anchor Unsalted Butter. Masukkan tepung gandum sekali gus dan masak sambil mengacau sehingga bau tepung menghilang. Masukkan Anchor Susu UHT sambil mengacau. Masukkan Anchor Cooking Cream dan reneh sehingga memekat. Tutupkan api. Gaulkan bersama sambal tempeh yang disediakan di langkah 1 dan Anchor CheeseSlices yang dihiris kasar.
Gaulkan bersama pasta yang telah dicelur. Tuangkan dalam loyang tahan haba. Susunkan Anchor Cheese Slices atas permukaan. Bakarkan dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200C untuk 15 minit atau sehingga keju cair dan mula menjadi keperangan.
Idea sajian mudah & sedap yang anda boleh hasilkan guna lebihan roti sandwic atau roti sosej. Makan panas-panas memang terbaik. Pasti licin! Jika tak habis, boleh juga disejukbekukan dan nikmati pada bila-bila masa.
POPIA ROTI
BAHAN-BAHAN:
300gm isi ayam/daging – cincang
1 biji bawang besar saiz sedang – hiris
2 ulas bawang putih – ketuk dan hiris
1 biji cili merah – hiris
Daun sup dan daun bawang – hiris
Serbuk lada sulah/lada hitam/garam secukupnya
Roti sandwic / bun sosej
2-3 sudu makan sos cili
1 sudu makan mayones
Kulit popia secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Tumis bawang besar dan bawang putih sampai naik bau. 2. Kemudian masukkan isi ayam, serbuk lada sulah, lada hitam, garam dan kacau smpai ayam separuh masak. 3. Masuk cili merah, daun sup dan daun bawang. Kacau lagi sampai ayam masak. Toskan inti untuk buang lebihan minyak. 4. Biarkan inti sejuk terlebih dahulu sebelum dicampur dengan sos cili dan mayones. Kacau sebati. 5. Sapu roti dengan marjerin dan letak inti ayam tadi secukupnya. Lipat.
6. Kemudian potong 2 roti tadi sebelum dibalut dengan kulit popia.
7. Goreng hingga kulit popia keperengan. Angkat dan toskan minyak.
8. Jika mahu lebih sedap, boleh tambah keju atau lobak merah dadu ke dalam inti.