Kuih Sagu antara kuih yang paling mudah nak buat tapi ramai juga yang tak tahu. Guna resipi ni pasti menjadi. Tak lembik dan nampak elok je. Jom cuba. Hanya guna 3 bahan sahaja.

 

KUIH SAGU

BAHAN-BAHAN:

Sagu

Gula

Sirap

Kelapa parut – untuk menyalut sagu

Ads

(Kuantiti ikut citarasa masing-masing)

 

CARA MEMASAK:

1. Rendam sagu selama sejam. Dah kembang, toskan sekejap.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

 

2. Masukkan sagu ke dalam loyang. Tambahkan gula (ikut kemanisan yang disukai) dan masukkan sirap pun ikut tahap mana nak. Kalau nak warna terang,letak lebih Gaul rata.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

 

3. Dah siap gaul, sagu akan jadi macam ni. Tak perlu tambah air.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

 

4. Panaskan periuk kukusan dan kukus sagu hingga bijinya menjadi berkaca atau berkilat.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

Ads

 

5. Bila dah siap, tutup api dan sejukkan.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

 

6. Potong sagu mengikut saiz yang dikehendaki.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

 

Ads

7. Gaul dengan kelapa Jika guna kelapa parut tua, kukus seketika. Jika guna kelapa parut muda, tidak perlu kukus. Hanya gaul kelapa dengan sedikit garam sahaja.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

 

8. Sedia untuk dinikmati.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu Yang Mudah, Sedap & Comfirm Jadi.

 

Kredit resipi & foto: Nor Shakinah Md Zainal

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI