Kuih Sagu antara kuih yang paling mudah nak buat tapi ramai juga yang tak tahu. Guna resipi ni pasti menjadi. Tak lembik dan nampak elok je. Jom cuba. Hanya guna 3 bahan sahaja.
KUIH SAGU
BAHAN-BAHAN:
Sagu
Gula
Sirap
Kelapa parut – untuk menyalut sagu
Ads
(Kuantiti ikut citarasa masing-masing)
CARA MEMASAK:
1. Rendam sagu selama sejam. Dah kembang, toskan sekejap.
2. Masukkan sagu ke dalam loyang. Tambahkan gula (ikut kemanisan yang disukai) dan masukkan sirap pun ikut tahap mana nak. Kalau nak warna terang,letak lebih Gaul rata.
3. Dah siap gaul, sagu akan jadi macam ni. Tak perlu tambah air.
4. Panaskan periuk kukusan dan kukus sagu hingga bijinya menjadi berkaca atau berkilat.
Ads
5. Bila dah siap, tutup api dan sejukkan.
6. Potong sagu mengikut saiz yang dikehendaki.
Ads
7. Gaul dengan kelapa Jika guna kelapa parut tua, kukus seketika. Jika guna kelapa parut muda, tidak perlu kukus. Hanya gaul kelapa dengan sedikit garam sahaja.
Lempeng kelapa sesuai dijadikan sarapan. Kalau di kampung, inilah yang sering dijadikan hidangan pada pagi hari. Cicah pula dengan sambal bilis. Nikmat tak terkata.
Hidangan ini sesuai sangat digandingkan dengan secangkir kopi panas. Memang padu! Nak dapatkan cara untuk menghasilkan lempeng kelapa yang sedap? Jom ikuti perkongsian resipi daripada Salwani Ibrahim ini.
LEMPENG KELAPA SAMBAL BILIS
BAHAN-BAHAN:
½ biji kelapa parut (kalau dapat kelapa muda lagi sedap)
3 cawan tepung gandum (saya guna cap Ros)
2 biji telur
1 sudu kecil garam
3 sudu besar marjerin (yang dicairkan)
Air suam
CARA MEMASAK:
Gaulkan semua bahan hingga sebati.
Kandungan air suam agak-agak sahaja seperti bancuhan tepung pisang goreng.
Sendukkan aduanan dalam kuali non stick tanpa minyak. Ini kerana dalam adunan dah ada marjerin.
Masak kedua-dua bahagian hingga bertukar warna keperangan.
Kuih bakul merupakan hidangan bagi kaum Cina yang diperbuat daripada tepung pulut dan gula sebelum ia dibentukkan seperti dodol. Bila tiba musim perayaan Tahun Baru Cina, Kuih Bakul antara manisan yang wajib ada dan ditunggu-tunggu oleh seluruh kaum untuk menikmatinya. Namun ada kalanya, agak susah nak jumpa Kuih Bakul yag dihasilkan oleh orang muslim. Jadi bagi anda yang nak cuba buat sendiri, resipi perkongsian saudari Hidjrah Ali ni boleh dicuba.
Masukkan gula pasir, gula merah serta air ke dalam periuk. Kacau sehingga larut dan biarkan sejuk.
Sementara itu, masukkan tepung pulut ke dalam mangkuk.
Tuangkan larutan gula dan santan tadi ke dalam tepung pulut. Kacau sehingga sebati.
Masukkan adunan tepung pulut yang telah sebati itu ke dalam kuali dan kacau sehingga adunan menjadi likat.
Sementara itu, alas tin dengan daun pisang, pastikan daun pisang melebihi bahagian atas tin agar mudah mengikatnya di sekeliling tin. (daun pisang dikelepetkan ke bawah)
Didihkan air dalam periuk kukusan dan kecilkan api.
Tuangkan adunan ke dalam tin yang telah dialas tadi. Kukus selama 8 jam. Pastikan air yang ditambah ke dalam pengukus adalah air mendidih.
Penutup kukus hendaklah dibungkus dengan beberapa lapisan kain muslin/kain kasa/ pembalut aluminium agar wap air tidak meniti ke atas kuih.
Bila cukup masa, angkat kuih dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.
Kuih Cara Berlauk Anti Gagal. Kuih ini antara kegemaran ramai yang boleh dijadikan hidangan ketika sarapan atau juga minum petang. Guna sahaja acuan yang ada di rumah dan letak inti banyak-banyak baru puas makan sendiri.
Menu macam ni nak masak dan bagi jiran atau saudara pun memang sesuai. Norzurah Samudinberkongsi resipi kuih cara berlauk anti gagal yang mudah anda nak buat. Selamat mencuba.
Pepes Dada Ayam hidangan tradisi dari Nusantara ini menggunakan dada ayam yang diperap dengan ramuan rempah lengkap, kemudian dibungkus dalam daun pisang dan dikukus hingga masak. Hasilnya? Ayam jadi lembut, berjus dan menyerap segala rasa bawang, cili dan kunyit yang harum.