
Kek lama yang punya ramai peminat. Teksturnya yang lembut dan rasa yang enak menjadikan kek ini tidak jemu dinikmati. Nak belajar buat kek ni secara homemade? Resipi di bawah ini antara yang terbaik dan mudah.
KEK LAPIS KUKUS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
- 5 Biji telur (sejukkn dalam peti sejuk)
- 2 cawan tepung kek
- 1 1/2 cawan gula halus
- 100ml minyak masak
- 150ml susu cair
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 sudu besar ovellate
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Pewarna pilihan
- Asam Haw Flakes secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Putar telur, gula, ovalette dan serbuk penaik sampai kembang.
2. Selepas itu masukkan esen vanilla dan pukul seketika.
3. Masukkan minyak dan pukul sebati.
4. Akhir sekali masukkan tepung kek yang diselang seli dengan susu cair. Kacau hingga sebati.
5. Bahagikan kepada 2 atau 3 bahagian dan warnakan ikut warna kesukaan anda.
6. Panaskan kukusan dan sapukan loyang dengan minyak
7. Ambil 5 sudu besar adunan ratakan dan susun asam.
8. Kukus selama 5 atau 7 minit. Lapiskn lagi warna yang berlainan susun asam dan ulang sehingga habis.
9. Untuk lapisan terakhir biar kukus lama sikit supaya kek betul-betul masak.
Info: Pastikan kek betul-betul sejuk baru dipotong supaya dapat hasil yang cantik bila dipotong.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Kurma Walnut, Tetap Sedap Lembut Tanpa Telur

Bagi mereka yang alergi biasanya akan mengelakkan dari menikmati kek, kerana kebanyakan resipi kek mengandungi telur. Iya tak semua orang boleh menjadikan telur sebagai rutin makanan mereka.
Tapi kek kurma walnut inspirasi Chef Fame ni memang enak, tetap sedap lembut walaupun tanpa telur.
Kurma makanan sunnah dah lah menyedapkan juga cukup menyihatkan. Jom cuba…
KEK KURMA WALNUT
BAHAN-BAHAN :
- 200ml susu UHT
- 300gm buah kurma | dibuang biji
- 400gm tepung kek
- 20gm serbuk penaik
- 5gm garam
- 300gm gula perang
- 336ml minyak jagung
- 10gm serbuk kayu manis
- 15gm esen Vanila
- 250gm kacang Walnut | dipanggang dan hancur kasar
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C
2. Rebuskan kurma bersama susu dan esen vanila sehingga hancur dan simpan semalaman
3. Masukkan minyak, gula, garam, serbuk kulit kayu manis, serbuk penaik, tepung dan susu yg di masak bersama kurma ke dalam mesin mengadun, gaul sehingga adunan menjadi sebati
4. Masukkan kacang walnut yang dihancur kasar ke dalam adunan.
5. Tuangkan kedalam loyang kek
6. Bakar didalam ketuhar selama 40 minit atau sehingga dan menjadi warna keemasan.
7. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan.
Saiz Hidangan : 10
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Kek kurma yang manis dan walnut rangup yang tak jemu dimakan
Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF : Jika nak cepat anda boleh masukkan bancuhan susu dan kurma ke dalam ketuhar gelombang mikro hingga hampir mendidih dan biarkan ia sejuk
RESIPI : CHEF FAME TAUFIQ FAKARUDIN
TERIMA KASIH: UOW Malaysia KDU University College, Utropolis Glenmarie
Jalan Kontraktor U1/14, Seksyen U1, Glenpark U1, Shan Alam, Selangor
Cara Buat Kek Homemade Sedap & Gebu Guna Tapai Ubi.

Tapai Ubi Kayu biasanya dimakan begitu sahaja, dinikmati bersama kuah santan atau dimakan bersama cendol. Rasanya yang manis dan sedikit masam memang membuka selera. Di sesetengah tempah, tapai juga ada dimasak seakan pisang goreng. Menerusi perkongsian saudari Izza Howzin, beliau menunjukkan cara-cara membuat kek menggunakan tapai ubi ni. Unik kan? Menurut beliau kek ini memang sedap dan gebu. Puan-puan bolehlah cuba.
RESIPI KEK TAPAI UBI
BAHAN-BAHAN:
- 250gm tepung naik sendiri
- 5 biji telur
- 3 biji kuning telur
- 250gm gula kastor
- 1 sudu makan ovalette
- 350gm tapai ubi
- 100ml santan
- 150gm mentega cair
- Keju parut secukupnya – boleh guna keju cheddar
CARA MEMASAK:
1. Ambil tapai ubi dan buang uratnya. Kemudian kisar bersama santan. Ketepikan.
2. Pukul gula, telur dan ovallette hingga kental.
3. Masukkan tepung naik sendiri dan adun hingga sebati.
4. Masukkan kisaran tapai dan santan tadi. Sebatikan.
5. Seterusnya masukkan mentega cair. Pukul seketika.
6. Ambil loyang bersaiz 9 atau 10 inci kemudian oles sedikit mentega. Tuang adunan ke tadi.
7. Tabur parutan keju dengan secukupnya. Boleh juga digantikan dengan parutan coklat.
8. Bakar kek pada suhu 180C selama 45 minit atau sehingga kek masak.
9. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Izza Howzin
10 Resipi Biskut Raya Mudah Boleh Buat Guna Coklat

Aneka resipi biskut raya berasaskan coklat yang bakal menjadi rebutan kanak-kanak. Selain rasanya yang enak dan manis, gabungan coklat dalam biskut dilihat sangat menyelerakan! Jom cuba. Pasti raya anda nanti jadi lebih meriah.
1. COKLAT BADAM
BAHAN-BAHAN:
- 250gm coklat susu compound
- 50gm pes kacang hazel
- Badam jejari secukupnya |dipanggang
CARA MEMASAK:
- Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
- Masukkan badam yang telah dipanggang ke dalam coklat masakan. Kacau sebati.
- Sudukan ke dalam kertas cawan dan biarkan sejuk.
Info Chef: Pastikan hirisan badam dipanggang terlebih dahulu hingga masak dan rangup kemudian barulah di tuangkan ke dalam coklat masakan.
2. BISKUT BADAM SALJI
BAHAN A:
- 250gm mentega
- 150gm gula kastor
- 1 sudu teh esen vanilla
- 50gm sebuk badam
BAHAN B:
- 350gm tepung red rose
- 50gm tepung kastard
- 50gm tepung susu
- 40gm tepung jagung
- Sedikit coklat masakan dan serbuk roti |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul kesemua bahan A hingga berkrim dan gebu.
- Masukkan bahan B dan kacau hingga menjadi doh.
- Kemudian canai dan bentukkan adunan menjadi bulat.
- Bakar pada suhu 150°c selama 30 minit.
- Sejukkan biskut dan celupkan ke dalam coklat masakan yang telah di cairkan.
- Akhir sekali, golekkan ke dalam serbuk roti dan biarkan sejuk.
3. BISKUT NESTUM RANGUP
BAHAN-BAHAN:
- 80gm gula perang
- 125gm mentega
- 180gm tepung gandum
- 20gm nestum
- 50gm chocolate chip
- 2 sudu makan susu tepung
- 1 biji telur
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- Sedikit coklat masakan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
- Kemudian masukkan telur dan kacau sebati.
- Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli adunan hingga sebati.
- Masukkan doh ke dalam beg piping dan bentukkan menjadi bulat.
- Susun di dalam loyang pembakar yang sudah dilapikkan dengan kertas minyak.
- Bakar pada suhu 170 C selama 10 minit. Sejukkan.
- Apabila sejuk, paipkan dengan coklat masakan di atasnya dan biarkan sejuk.
4. BISKUT HATI COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 150gm mentega
- 60gm gula aising
- 125gm tepung gandum
- 80gm tepung jagung
- 2 sudu makan susu tepung
- 1 biji telur
- 1 bar coklat masakan
- 1/4 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh pewarna kuning
- Sedikit esen vanilla
CARA MEMASAK:
- Satukan mentega bersama gula aising dan pukul hingga kembang.
- Masukkan telur bersama esen vanila. Kacau sebati.
- Masukkan susu tepung bersama tepung kemudian pukul lagi hingga menjadi adunan.
- Canai dan terapkan dengan acuan berbentuk hati. Susun di atas dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 150 C selama 10 minit.
- Cairkan coklat masakan secara ‘double boiler’ dan celupkan separuh biskut ke dalam coklat. Sejukkan.
Info Chef: Pastikan biskut disejukkan terlebih dahulu selepas dibakar kemudian barulah dicelupkan ke dalam coklat masakan.
5. COCO CRUNCH BERSALUT COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 200gm bijirin coco crunch
- 150gm bubble rice
- 1 bar coklat masakan
CARA MEMASAK:
- Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
- Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
- Masukkan semua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
- Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk.
6. LIDAH KUCING COKLAT KEJU
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 170gm gula kastor
- 100ml putih telur
- 170gm tepung gandum
- 50gm tepung jagung
- 30gm serbuk koko
- 1/4 sudu makan emplex
- 1 sudu teh coklat emelco
- Sedikit keju cheedar |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung, serbuk koko dan juga emplex. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Kemudian masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga sebati.
- Sambil putar hingga sebati, tambahkan coklat emelco dan gaul hingga rata.
- Masukkan campuran tepung dan gaul sekali lagi hingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan dan ratakan. Taburkan keju cheddar di atasnya.
- Bakar dalam ketuhar ada suhu 150°c selama 10 hingga 15 minit.
Info Chef: Adunan lebih mudah dimasukkan ke dalam beg piping dan kemudian dipaipkan ke dalam acuan lidah kucing.
7. PRETZEL COKLAT MINI
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 120gm gula aising
- 100ml telur
- 50ml susu UHT
- 10 gula kastor |yang telah di gaul dengan vanilla
- 450gm tepung
- 10gm serbuk koko
- Sedikit garam
- Sedikit serbuk badam |untuk hiasan
- Sedikit coklat masakan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega bersama gula aising dan telur hingga kembang.
- Kemudian masukkan susu UHT, gula kastor, tepung dan juga serbuk koko.
- Gaulkan hingga adunan menjadi sebati.
- Masukkan ke dalam beg piping dan bentukkan menjadi seperti pretzel.
- Bakar pada suhu 150 selama 15 minit dan sejukkan.
- Celupkan dalam coklat yang telah di cairkan menggunakan kaedah double boiler, kemudian taburkan dengan serbuk badam.
8. BISKUT COKLAT CIP
BAHAN A:
- 30gm gula castor
- 120gm gula perang
- 120gm mentega
- 125ml minyak jagung
- 1 biji telur gred B
- ¼ sudu teh garam
- ½ sudu teh susu segar
- ½ sudu teh esen vanila
BAHAN B:
- 240gm tepung gandum |diayak
- 3 sudu teh serbuk koko |diayak
- 3 sudu teh tepung jagung |diayak
- ½ sudu teh tartar krim |diayak
- ½ sudu teh soda bikarbonat |diayak
- 120gm badam
- 200gm coklat chip
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A dalam mangkuk besar dan kacau hingga sebati.
- Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati dengan spatula.
- Kemudian masukkan badam dan juga coklat chip. Sebatikan.
- Sudukan ke dalam loyang yang dilapikkan dengan kertas minyak.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 150°c selama 20 minit.
Info Chef: Jika tidak sukakan badam, anda boleh juga menggantikannya dengan walnut atau jenis kekacang lain yang menjadi kesukaan anda.
9. BISKUT SYILING COKLAT CIP
BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 170gm gula kastor
- 100gm putih telur
- 170gm tepung gandum
- 50gm tepung jagung
- 30gm serbuk koko
- 1/4 sudu teh emplex
- 1 sudu teh coklat emelco
- Sedikit coklat chip |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung bersama serbuk koko dan emplex. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukan putih telur sedikit demi sedikit.
- Sambil putar hingga sebati, tambahkan coklat emelco dan gaulkan hingga rata.
- Masukkan campuran tepung dan gaulkan sekali lagi hingga sebati.
- Masukkan ke dalam beg piping dan paipkan di atas acuan khas. Taburkan coklat cip di atasnya.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 150°c selama 10 hingga 15 minit.
10. SAMPERIT COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 150gm mentega
- 80gm gula aising
- 80gm tepung kastard
- 125gm tepung gandum
- 1 biji kuning telur
- 3 sudu makan serbuk koko
- Sedikit esen vanilla
- Sedikit coklat urai |untuk hiasan
- Sedikit coklat masakan |dicairkan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
- Masukkan kuning telur dan kacau sebati.
- Kemudian masukkan kesemua jenis tepung dan uli hingga sebati.
- Canai adunan nipis dan potong memanjang.
- Bakar pada suhu 150 C selama 10 minit dan sejukkan.
- Apabila sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang dicairkan dan taburkan dengan coklat urai.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cara Buat Popia Cheese Krup Krap Homemade Hanya Guna 3 Bahan
Resipi Telur Bungkus Inti Ayam Yang Sedap & Mudah Buat Untuk Berbuka
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official