Tengok rupa muffin coklat ni yang merekah dan naik gebu pun dah tahu rasanya sure sedap. Tenggelam gigi bila mengiggitnya. Aroma coklatnya semerbak satu dapur.


.

Jom kita ‘membaking’ gaya Azlina Ina yang dikongsikan dalam laman FB nya Azlina Ina Fans. Walaupun wanita ini sendiri adalah usahawan bakeri dan pastri tapi wanita Muslimah ini sudi berkongsi ilmu masak dan resipinya.

Boleh cuba untuk minum petang nanti,dan kalau dibuat ‘door gift’ sure laku keras. Tak kisah majlis perkahwinan, hari jadi atau apa pun. Cubalah…

MUFFIN COKLAT CHIP
BAHAN-BAHAN :

  • 2 biji telur gred B
  • 1/2 cawan mentega | dicairkan
  • Sedikit emulco coklat
  • 1 cawan susu segar
  • Sedikit esen vanila
  • 1 cawan gula halus
  • Secubit garam halus
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 3/4 cawan tepung naik sendiri
  • 1 sudu kecil soda bicarbonat
  • 1/2 sachet serbuk kopi nescafe

CARA MEMASAK :

1. Mula-mula satukan gula,telur dan esen serta emulco


.

2. Kocak sedikit pakai whisk, kalau tak ada senduk pun boleh juga.


.

3. Masukkan mentega yang dicairkan tadi,whisk lagi.


.

4. Kemudian tambahkan susu segar dan kacau sebati.

5. Masukkan pula tepung,serbuk koko,garam,nescafe sachet yang sudah diayak terlebih dahulu, masuk perlahan-lahan ke dalam adunan bahan-bahan yang dikacau tadi.


.

6. Adunan dan siap. Isikan dalam 1/2 cawan dalam cawan kertas. Tabur la coklat chips pilihan korang kekacang pun boleh.

7. Bakar suhu 170 masa 25-30 minit, panaskan oven terlebih dahulu.


.

8. Ini foto yang dah separuh bakar.

9. Siap bakar


Dah sejuk bolehlah dibungkuskan jadikan cenderahati untuk sebarang majlis.


.

KREDIT FOTO & RESIPI : Azlina Ina Fans

 

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

4 Masakan Kesukaan Orang Johor. Nasi Beringin Dilupa Jangan

DAN JUGA RESIPI INI :

 

Kek Ensure Nutella, Sedap dan Menarik Untuk Dicuba

JOM SEMAK VIDEO NI ;