Kek Coklat Moist @lembab, memamg sedap dinikmati bila masa pun. Rasa lemak manis kaya bercoklat rugi kalau tak cuba.
Bagi June Ahmad kek ini memang cukup disukai ahli keluarganya. Dia telah mencuba resipi ini dan memang ternyata mudah menjadi.
KEK COKLAT LEMBAB Resepi asal dr (Munira Baharum)
Bahan A:
Ads
⚘1 cwn serbuk koko (3/4 cwn pun ok) ⚘1 cwn susu cair ⚘3/4 cwn susu pekat ⚘3/4 cwn gula ⚘1 cwn minyak masak *semua bahan di atas gaul sebati dan masak atas api perlahan… *rehatkan kejap bila bahan sudah sebati…
Bahan B: ⚘3/4 cwn tepung gandum ⚘1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat ⚘1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder *semua bahan ini diayak…
Bahan C: ⚘4 biji telur (blender jer)
CARA MEMASAK : 1. Satukan bahan B dan C ke dalam bahan A. 2. Secara berselang seli dan gaul dengan senduk. 3. Bila dah sebati, masukkan ke dalam dalam loyang yang disapu minyak.
4. Kukus dlm 30-45 minit(bergantung saiz loyang).
*nak test, cucuk dgn lidi, kalau tak melekat adunan kat lidi tuh kira kek dah masak ler…
⚘P/s : Loyang tu kena panaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi…. ⚘ : Nak senang lagi sebelum tuang adunan, lapik je loyang dgn aluminium foil, gerenti adunan tak melekat kat loyang bila dah masak.
Pelbagai jenis hidangan boleh dihasilkan dengan menggunakan kuey teow.. Siapa penggemar kuey teow bolehlah cuba resipi-resipi ni! Selamat mencuba!
KUEY TEOW GORENG CHINESE STYLE
BAHAN(A)
1/2 kg kuey teow
3 biji telur – pukul hancur sahaja
BAHAN (B)
5-7 ulas bawang putih – cincang halus
Udang dan sotong jika suka
Minyak secukupnya untuk menumis
BAHAN (C)
1/2 sdm sos tiram
1/2 sdt kicap cair
1sdt kicap pekat manis
1/2 sdt kicap pekat – untuk warna sahaja
1/2 sdt pitis otak udang
1 sdm sos cili *Satukan sebati*
Tauge secukupnya
Daun kucai jika suka
CARA PENYEDIAAN
Tumis bahan (B), bawang dahulu sehinnga kuning dan masukkan udang. Biarkan sekejap sehinnga udang bertukar warna.
Kemudian masukan bahan (A) kuey teow terlebih dahulu. Goreng sekejap sehingga minyak serap pada mee dan baru masukkan telur. Biarkan sekejap sehingga telur kering.
Kemudian masukkan bahan (C) dan goreng lagi sehingga sebati pada mee dan akhir sekali masukan tauge dan daun kucai. Goreng seminit dan tutup api.
*Penggunaan api mesti sedang besar supaya kuey teow tidak hancur*
Kicap pekat secukupnya (untuk digaul bersama kuew teow)
1 bungkus kuey teow
2 ulas bawang putih | ketuk
4 biji cili padi | ketuk
1 biji kiub ayam
Sotong/ udang/ayam secukupnya
Sawi, lobak merah, putik jagung, bunga kobis (sawi asingkan batang)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil tepung jagung (tambahkan air untuk pekatkan kuah)
Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN
Gaul kuey teow dengan sedikit kicap. Panaskan minyak sedikit dalam kuali, masukkan kuey teow gorengkan sekejap anggaran 2 minit. Angkat dan masukkan dalam pinggan.
Tumis bawang putih dan cili api sampai naik bau.
Kemudian masukkan kiub ayam, sos tiram, lobak merah, putik jagung, bunga kobis, ayam, batang sawi dan sotong. Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih.
Masukkan garam, sawi dan udang. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung, biarkan sedikit pekat.
2 cawan stok ayam (resipi ni guna 2 cawan air + 1 kiub ayam)
BANCUHAN TEPUNG JAGUNG
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar air
CARA PENYEDIAAN
Perap ayam yang telah dipotong kecil dengan kicap soya dan sedikit lada sulah. Biarkan sekejap.
Panaskan kuali dan letak 1 sudu besar minyak. Masukkan satu sudu besar kicap soya dan kemudian masukkan kuey teow. Balik-balikkan sehingga keperangan. Angkat.
Panaskan kuali dan letakkan 1 sudu besar minyak. Tumis bawang putih sehingga keperangan dan naik bau. Masukkan ayam yang telah diperap dan kacau rata. Masukkan udang. Biarkan seminit dan kemudian masukkan bahan B.
Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sayur paksoy dan bancuhan tepung. Kacau dan rasa kuah secukup rasa. Padamkan api. Masukkan telur yang telah dipukul.
Kacau kuah dengan laju dan curahkan kuah di atas kuey teow. Sedia untuk dimakan.
Rupa macam karipap tapi sebenarnya apam puri. Tapi yang paling best intinya kastad, wow sedapnya.
Bahannya pun tak rumit, lembut aje teksturnya, kalau tak nak manis boleh kurangkan gula dalam inti kastad tu. Berbaloi untuk dicuba, boleh buat warna warni barulah nampak menarik dan menambat selera.
APAM PURI INTI KASTAD
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti : 1 cawan tepung gandum – beli online DI SINI 2 sudu besar tepung kastard – beli online DI SINI 1 cawan gula (taknak manis boleh kurangkan) 3 cawan air Pewarna kuning -beli online DI SINI
Bahan kulit : 2 cawan tepung gandum – beli online DI SINI 2 setengah cawan air 1 biji telur 1 sudu kecil baking powder – beli online DI SINI sedikit garam Pewarna ikut suka -beli online DI SINI
CARA MEMASAK : Penyediaan inti : 1. Satukan semua bahan kacau sebati lepas itu tapis. 2. Tuang dalam periuk atau kuali. 3. Masak dengan api perlahan. 4. Kacau sampai pekat lepas itu angkat ketepikan.
Penyediaan kulit : 1. Satukan semua bahan kemudian tapis. 2. Kemudian panaskan pan sapu minyak sikit, dah panas boleh la tuang sikit adunan tepung tadi. 3. Bila dah masak boleh letak pada acuan karipap dan letak inti tadi. 4. Lepastu siap dikapit.
Selamat mencuba
Kredit Masni Bahari Via : FB Resepi Masakan Terkini
Buat kek ni kalau tidak kena cara, tidak menjadi. Bak kata yang mahir jangan derhaka dengan resepi. Ikut sukatan yang betul gerenti menjadi. Walau banyak kek moden yang ada, kek orang lama tetap disukai ramai. Resipi yang dikongsikan ini hanya dibakar menggunakan dapur gas sahaja, tetapi rupa bentuk dan hasilnya tetap gebu.
KEK PLANTA
Bahan-bahan: 1 cawan planta/majerin 2 cawan tepung gandum 1 cawan gula pasir ½ cawan susu sejat/cair 4 biji telur (gred b) 1 sudu kecil soda bikarbonat 1 sudu kecil baking powder 1 sudu besar esen vanila
Cara membuat: 1.Pukul/mixer telur dan gula sampai kembang(putih)- tak digalakkan pakai blender sebab majerin susah nak kembang kalau blender. 2.Masukkan majerin/planta.Adun lagi sampai kembang. Masukkan susu sejat.Adun lagi. 3.Masukkan tepung gandum,soda bikarbonat,baking powder dan esen vanila. Adun sekali biar sebati. 4.Dah siap adun semuanya,bahagi adunan kepada dua bahagian. Adunan 1 saya campur dengan serbuk koko dua sudu besar, kacau sebati Adunan 2 kosong saja(warna putih) 5.Sapu loyang dengan majerin,masukkan adunan selang seli ikut kreativiti masing-masing. 6.Bakar dalam 35-40 minit guna dapur gas.Guna api perlahan.