
Isi Kandungan
ToggleKek Batik Horlick paling mudah buat dan lemak manisnya memang tak boleh bawa bincang. Selepas makan malam, pasti nak masuk kudapan. Gabungan yang serasi dihidangkan bersama dengan kopi panas. Selepas dikeluarkan dari peti sejuk lagi enak rasanya.
Kek Batik Horlick
Bahan-bahan:
Butter (Salted)
Susu Pekat
Esen vanila
Horlicks Original
Susu Full Cream
Biskut Marie
Cream Cheese
Whipping Cream
Cara memasak:
1. Mula-mula, cairkan 250g butter terlebih dahulu dengan api yang sangat perlahan.
2. Kemudian,tambahkan 1/2 susu pekat dan kacau sebati.Tambahkan 1 sudu kecil
esen vanila.
3. Kemudian masukkan 2 cawan horlicks original dan 1 cawan susu full cream.
4. Kacau sebati dan boleh tambahkan 400gm biskut marie.
5. Susun dalam dulang secara mampat lepastu ketepikan.
Krim Atas Kek
6. Kisarkan 200g cream cheese, 1/4 susu pekat dan 1/2 cawan whipping cream,
kemudian tuang atas kek batik tadi.
7. Akhir sekali, masukkan ke dalam peti untuk disejukkan semalaman.
Selamat Mencuba
Kredit: Darlinelly
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Almond Chocolate Crunchies Sedap Dan Rangup

Bila dah datang mood rajin buat biskut, tak payah tunggu raya. Biasanya biskut yang menjadi kesukaan ramai ialah biskut yang ada taburan coklat.PKP pun tak habis lagi, jadi untuk meredakan kebosanan jomlah kita buat biskut.
ALMOND CHOCOLATE CRUNCHIES
Bahan-bahan:
400gm salted butter (simpan kertas bungkusan)
350gm kastor sugar
525gm tepung naik sendiri
60gm serbuk koko
80gm coklat masakan (dicairkan guna double boiler)
2 biji telur
1 sudu makan esen vanila
1 sudu teh paras bicarbonate of soda
150gm badam cincang (almond nibs – dibakar suhu 100C selama sejam)
Cara membuat:
1.Masukkan mentega bersama gula kastor ke dalam mangkuk dan pukul sehingga sebati.
2. Kemudian masukkan soda bicarbonate dan pukul sehingga kembang. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul sebati.
3. Masukkan coklat yang sudah dicairkan. Pukul rata. Kemudian masukkan serbuk koko dan gaul dengan kelajuan perlahan sehingga sebati. Selepas itu masukkan tepung naik sendiri dan gaul sebati. Pukul pada kelajuan tinggi selama beberapa saat.
4. Akhir sekali masukkan badam yang telah dibakar dan disejukkan. Gaul sebati sehingga menjadi doh lembut. Simpan doh sebentar ke dalam peti sejuk selama sejam. Sediakan kertas mentega dan plastik untuk membungkus.
5. Keluarkan doh yang telah disejukkan dan ambil anggaran satu senduk nasi kemudian bentukkan selinder berdiameter ukuran duit 50 sen atau 20 sen mengikut pilihan. Bungkus dengan kertas mentega atau plastik yang telah disediakan kemudian simpan ke dalam freezer.
6. Buat sehingga habis adunan. Bekukan selama 5 jam atau semalaman ke dalam freezer. Selinder adunan boleh disimpan sehingga 1 minggu di dalam freezer.
7. Sediakan dulang pembakar beralas baking paper yang digris kemudian keluarkan satu selinder doh yang telah dibekukan. Panaskan oven pada suhu 165C sekurang-kurangnya 20 minit sebelum dimasukkan hirisan biskut untuk dibakar.
8. Hiris doh setebal 3-5 mm dengan menggunakan pisau tajam dengan cara menekan. Susun ke dalam dulang yang disediakan berjarak 1.5 – 2 inci supaya dapat mengembang.
9. Masukkan ke dalam oven yang sedang dipanaskan dan bakar selama 20 – 25 minit (mengikut oven masing-masing)
10. Kemudian keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
SELAMAT MENCUBA
Kredit: Zahirah Ahmad
INGIN DAPATKAN ACUAN KEK, BOLEH DAPATKAN DI SINI.
Resipi Biskut Limau Pokkan Mandarin. Comel Macam Limau Betul
Muffin Jagung Lemak Manis. Resipi Sukatan Cawan Gerenti Jadi
Nak Kek Kukus Lembut & Lembab, Ikut 5 Resipi Norbaini Rahwi Ni

Oven rosak, tak ada oven no hal. Kukus aje kek tu lagi lembab dan padat. Ni min tambahkan lagi lima lagi resipi dari penulis buku resipi kek Norbaini Rahwi. Tengok dari ramuan yang digunakan pun dah terbayang kesedapan dan enak aje bila digigit.
Bagi pelajar kelas masakan Norbaini mesti teruja dengan resipi yang dikongsikannya istimewa untuk RASA. Ingat tau jaga kebersihan ramuan dan masak dalam suasana dapur yang bersih tu penting. Produk homemade kenalah segar dan selamat.
1. KEK KUKUS LAPIS BLUEBERI
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 10 biji telur gred A
- 150gm gula kastor
- 1 sudu makan ovalete
Bahan B :
- 500gm mentega
- 250gm susu pekat manis
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan C (diayak) :
- 50gm horlick
- 270gm tepung gandum
Bahan D:
- 2 sudu teh blueberi emulco
- Sedikit pewarna ungu
Bahan E :
- Blueberry filling secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang.
3. Pukul bahan B hingga putih dan ketepikan.
4. Campurkan bahan A dan B. Kacau rata.
5. Masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. Ketepikan
6. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian di warnakan dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan D.
7. Masukkan blueberri filling ke dalam bag piping.
8. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan bahagian warna asal dan ratakan di dalam Loyang, kukuskan selama 8 minit.Kemudian ambil ¾ cawan bahagian yang berwarna ungu dan ratakan di dalam loyang dan ‘drizzle’ kan dengan blueberi filling , ulang langkah sehingga habis.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 25 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Aroma yang sungguh menyelerakan dan rasa yang unik sedapnya
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF : Lebih baik ukuran loyang lebih kecil dari periuk kukusan. Loyang yang muat-muat kukusan akan menutup semua lubang sehingga tiada ruang untuk wap naik ke atas dan akan merencatkan proses mengukus.
2. KEK KUKUS ROLL MARBLE
.
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
- 2 biji telur gred A
- 4 biji kuning telur
- 100gm gula kastor
Bahan B :
- 100gm tepung gandum
- 30gm susu tepung
- ¼ sudu teh serbuk penaik baking powder
Bahan C :
- 65gm minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan D :
1 ½ sudu teh coklat emulco/serbuk koko
Bahan sapuan dalam kek :
- Jam strawberi secukupnya
CARA MEMASAK:
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang 10 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Ambil 3 senduk adunan dan dicampurkan dengan bahan D, gaul rata.
5. Di dalam loyang tuangkan adunan yang berwarna asal, kemudian masukkan adunan yang dicampur dengan bahan D. Lorekkan di atas permukaan adunan dengan lidi.
6. Panaskan periuk kukusan, kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek.
8. Bila sudah sejuk sapukan jam strawberi dan gulungkan. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Saiz hidangan : 8 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kek kukus lebih mudah digulung berbanding dengan yang dibakar
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Kek yang telah disejukkan dan digulungkan hendaklah segera dibalut dengan plastik. Simpan di dalam peti sejuk supaya kek gulung tidak keras dan kering.
3. KEK GULUNG PANDAN KUKUS @ KEK KUKUS ROLL JEPUN
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 5 biji telur gred A
- 175gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalete
Bahan B :
- 100gm tepung gandum
- 40gm susu tepung
Bahan C :
- 100gm minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan D :
- Sedikit pewarna hijau.
Bahan sapuan:
- Jam blueberi secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang ukuran 10 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang.
3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Ambil 1 senduk adunan dan dicampurkan dengan bahan D, gaul rata.
5. Ambil adunan yang berwarna hijau dan masukkan ke dalam piping bag. Di atas permukaan loyang yang telah lapik kertas buatkan corak mengikut kreativiti.
6. Sejukkan di dalam peti sejuk. Setelah corak tidak melekat di jari. Tuangkan adunan asal dan ratakan.
6. Panaskan periuk kukusan, kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak
7. Setelah masak sejukkan kek.
8. Bila sudah sejuk sapukan jam blueberi dan gulungkan. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Saiz hidangan : 8 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Jem bluberi beri keenakan rasa pada kek gulung ini
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 15
Info Chef : Segera keluarkan kek dari loyang setelah masak dan sejukkan di atas redai untuk mengelakkan kek menjadi basah jika dibiarkan sejuk di dalam loyang.
4. KEK KUKUS LADY STRAWBERI
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 8 biji kuning telur gred A
- 2 biji putih telur
- 125gm gula kastor
- ¼ sudu teh garam
Bahan B :
- 130gm tepung gandum
- 35gm susu tepung
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
- 30ml minyak jagung/masak
Bahan D:
- ½ sudu makan strawberi emulco
Bahan-bahan untuk filling dan topping :
- 600gm whipping cream/fresh cream
- 200gm krim keju
Bahan tambahan untuk dekorasi
- Strawberi filling
CARA MEMASAK :
Cara-Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan.
5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Setelah masak sejukkan kek, setelah sejuk potong dan bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara-cara pembuatan
1. Pukul cream cheese hingga lembut. Ketepikan.
2. Pukul whipping cream hingga kental.
3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati.
4. Sapukan krim dan strawberi filling di setiap lapisan.
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kombinasi rasa strawberi memberikan rasa segar dan tidak muak
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Gunakan gula kastor atau gula halus agar memudahkan proses pembuatan kek kukus
5. KEK KUKUS COKLAT NUTELLA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 6 biji kuning telur
- 3 biji putih telur
- 100gm gula kastor
- ½ sudu teh garam
Bahan B :
- 100gm tepung gandum
- 30gm serbuk koko
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
- 25ml air
- 50gm Nutella
- ½ sudu teh coklat emulco
Bahan D :
- 30ml minyak jagung/masak
Bahan topping/filling :
- 500gm Whipping cream/fresh cream
- 50gm Nutella
Bahan tambahan untuk dekorasi
- Nutella
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Akhir sekali masukkan bahan D dan digaul rata.
5. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan.
6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk potong dan bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara pembuatan topping :
1. Pukul whipping cream hingga kental. Kemudian masukkan Nutella. Kacau rata.
2. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga lapisan atas dan mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Gandingan serbuk koko dan nutella melazatkan kek
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF: Pastikan mangkuk, spatula dan alatan buat kek bersih serta bebas dari lemak dan air sebelum memulakan proses adunan , untuk mengelakkan adunan telur tidak mengembang.
FOTO : NORBAINI RAHWI
RESIPI : NORBAINI RAHWI, FB/ IG norbaini cakes,norbainicakes.blogspot.com
Bagi anda yang nak beli peralatan dapur yang canggih dan berkualiti, boleh membeli secara online melalui shoppe kategori home appliance. Harganya berpatutan dan ada tawaran diskaun lagi.
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Brownies Nutella Flat Cookies, Boleh Buat Niaga Nih.

Brownies pun boleh dibuat biskut atau cookies. Kaya dengan rasa coklat, brownies nutella flat cookies pasti menceriakan ahli keluarga di Hari Raya.
Yang penting kalau buat jualan untuk raya ni, memang laku lah. Kaya dengan rasa coklat dan nutella memang sedap sungguh ni. Ingat tau potong masa panas-panas baru tak pecah.
BROWNIES NUTELLA FLAT COOKIES
Bahan-bahan :
100gm mentega
250g coklat dark compound | cairkan
2 sudu besar nutella
*Satukan dan boleh cairkan, ina guna pengukus selain itu boleh juga double boil
Bahan ayak :
150gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu besar tepung beras
2 biji telur
1/2 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanila
Bahan tabur :
Kuaci
Hazelnut @ pecan @ badam| ikut suka kekacang yang disukai
Coklat Cip
CARA MEMBUAT :
1. Kacau (whisk) telur dengan gula perang dan esen vanila.
2. Masukkan campuran coklat, mentega dan nutella tadi panas-panas dan kacau
3. Masukkan tepung (bahan ayak) dan kacau lagi.
4. Sediakan dulang pembakar dan lapikkan baking paper.
5. Letakan sesenduk ratakan nipis nipis, lagi nipis lagi bagus
6. Taburkan kuaci, kacang hazelnut atau pecandan coklat cip, letak rata-rata.
7. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 160 darjah Celcius bergantung oven masing-masing
8. Dalam masa 20 minit dah boleh check.
9. Masa panas belum rangup jadi potong cepat-cepat masa panas, jadi ia tak mudah pecah.
10. Bila sejuk baru ambik pisau dan sisip bawah brownies tadi, dah siap.
Kredit foto & resipi : Azlina Ina Fans
Via FB : Rahsia Resepi Bonda
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :