
Karipap kuih paling popular di Malaysia yang nampak senang tapi kalau salah buat akan dapat kulit yang keras atau terlalu rapuh. Resipi mudah turun temurun yang dikongsi ini akan membantu anda.
KARIPAP SARDIN
BAHAN-BAHAN KULIT:
- 1kg tepung gandum
- 1 cawan Minyak masak
- Air suam (ikut adunan sampai lembut)
- 1 sudu kecil garam
CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan minyak sehingga panas
- Tuangkan dalam tepung yangg telah diletakkan dalam dulang.
- Air suam tadi letak sedikit garam supaya kulit ada rasa yg mantap
- Uli tepung tadi bersama air suam sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang cantik
- Selepas sudah diuli letakkan di dalam beg plastik supaya tepung bertambah cantik
RESIPI INTI SARDIN:
- 1 tin besar sardin
- 20 tangkai cili kering
- 5 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- Minyak sedikit untuk tumis
CARA MEMASAK:
- Sardin ditos kuahnya (jangan gunakan kuah)
- Hiris halus bawang merah dan bawang putih.
- Kisar cili kering bersama sedikit air
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang yang dihiris tadi sehingga naik wangi
- Letak cili kering yang dikisar tadi
- Selepas cili sudah naik minyak, masukkan sardin bersama garam dan gula. Ikut cita rasa masing-masing. Sardin dilenyek dekat dalam kuali
- Masak sehingga sardin naik minyak.
- Angkat dan sejukkan.
Info: Boleh kelim karipap ikut cara yang anda sukai.
Kredit: roszana surani
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
9 Aneka Kuih Tradisional Paling Sedap Untuk Berbuka. Lagi Best Kalau Masak Sendiri!

Isi Kandungan
ToggleApabila tibanya Ramadan, selera pasti tertumpu kepada hidangan kuih tradisional. Sama ada dimasak sendiri atau dibeli di bazar, kuih-kuih ini pasti mencuri perhatian. Semarakkan waktu berbuka dengan aneka kuih yang enak-enak.
1. KUIH KOCI
BAHAN INTI:
- 1 biji kelapa parut
- ½ cawan gula kabung
- 1 cawan gula pasir
- ½ cawan air
CARA MEMASAK:
1.Gaul semua bahan inti di dalam kuali dengan api sederhana.
2.Kacau inti sehingga separa kering. Angkat dan ketepikan.
BAHAN KOCI:
- 1 bungkus tepung pulut
- 2 mangkuk santan (1/2 mangkuk santan dimasak hingga pecah minyak)
- ½ sudu teh garam
- Daun pisang secukupnya (dilayurkan)
CARA MEMASAK:
1.Gaul rata tepung pulut dan santan bersama garam.
2.Jadikan doh lembut dan boleh dibentuk.
3.Bentuk adunan dan isi inti di tengah-tengah. Tutupkan doh dan celup ke dalam santan masak. Ulang hingga doh dan inti habis.
4.Panaskan kukusan. Bungkus kuih koci dengan daun pisang. Kukus kuih koci selama 20-30 minit.
5.Angkat dan hidangkan.
INFO CHEF:
Kuih koci yang kaya dengan santan masak lebih enak dimakan.
2. KUIH LOMPANG
BAHAN A:
- 1 ½ cawan tepung beras
- 1 sudu makan tepung ubi
- 1 sudu teh air kapur
- 1 cawan air
BAHAN B:
- ½ cawan gula pasir
- ½ cawan gula merah
- 1 cawan air
- 2 helai daun pandan (disimpul)
BAHAN C:
- 1 cawan kelapa parut
- Secubit garam
- 1 helai daun pandan (disimpul)
CARA MEMASAK:
1.Masak BAHAN B sehingga semua gula larut.
2.Didihkan air kukusan. Kukus BAHAN C sekejap.
3.Satukan BAHAN A. Gaul sebati.
4.Masukkan BAHAN B yang sudah disejukkan. Gaul kemudian tapis.
5.Sapu sedikit minyak masak pada acuan kuih lompang.
6.Tuang adunan ke dalam acuan.
7.Kukus 10 minit. Sejukkan.
8.Keluarkan dari acuan dan tabur BAHAN C di atasnya. Sedia dihidang.
INFO CHEF:
Seimbangkan rasa lemak kepala parut dengan garam. Jangan terlalu masin.
3. KUIH LOPES
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan beras pulut
- Beberapa titis pewarna hijau
- ½ sudu kecil air kapur
- 5 helai daun pandan
- 2 cawan santan cair
- ½ sudu kecil garam
- Kelapa parut (gaul dengan garam)
CARA MEMASAK:
1.Beras pulut dicuci dan direndam bersama pewarna hijau serta air kapur.
2.Kisar daun pandan dengan ½ cawan air. Ambil jusnya. Ketepikan.
3.Toskan beras pulut. Letak atas loyang. Masukkan santan, garam dan air pandan. Gaul sebati.
4.Kukus hingga santan kering. Kacau rata supaya beras pulut masak rata. Sejukkan.
5.Ambil daun pisang. Layurkan sekejap. Bungkus beras pulut dalam daun pisang ikut bentuk yang disukai.
6.Susun dalam periuk pengukus dan kukus sekali lagi selama 15 minit.
7.Keluarkan dan gaul dengan kelapa parut.
BAHAN AIR GULA MELAKA:
- 3 ketul gula Melaka
- 5 sudu besar gula pasir
- 3 cawan air
- 2 helai daun pandan (disimpul)
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan masak sehingga larut.
2.Tapis.
INFO CHEF:
Kuih lopes boleh dibuat mengikut bentuk yang anda sukai. Namun bentuk segitiga tetap menarik perhatian.
4. KUIH NONA MANIS
BAHAN A:
½ cawan gula kastor
1 biji telur ayam
1 cawan santan
1 cawan tepung gandum
CARA PENYEDIAAN BAHAN A:
1.Pukul telur ayam hingga kembang.
2.Dalam bekas berasingan, satukan gula, tepung gandum dan santan. Kacau.
3.Tuangkan campuran tepung ke dalam telur ayam dan kacau sebati.
BAHAN B:
- 5 helai daun pandan
- ¼ cawan gula kastor
- ½ cawan santan pekat
- ¼ cawan tepung jagung
- Garam secukup rasa
- Pewarna hijau
CARA PENYEDIAAN BAHAN B:
1.Kisar daun pandan dengan ½ cawan air. Ambil jusnya. Tapis.
2.Campur air pandan bersama gula kastor, santan, tepung jagung, garam dan pewarna hijau.
3.Kacau hingga halus.
4.Masak hingga adunan nampak berkilat.
5.Satukan BAHAN A dan BAHAN B.
BAHAN INTI:
- 1 cawan santan pekat
- 1 sudu makan tepung gandum
- ½ sudu teh garam
CARA PENYEDIAAN INTI:
1.Satukan semua bahan inti dan masak sehingga likat.
2.Biarkan seketika kemudian masukkan ke dalam piping bag.
CARA MEMASAK:
1.Sediakan periuk kukus dan kukus air sehingga periuk panas.
2.Tuang adunan BAHAN A dan BAHAN B dalam acuan kuih lompang.
3.Masukkan adunan BAHAN INTI di tengah acuan.
4.Kukus selama 7-10 minit.
5.Angkat dan hidangkan.
INFO CHEF:
Untuk mendapat hasil lebih baik, gunakan telur ayam gred A.
5. PULUT BIJAN / KUIH BOM
BAHAN DOH:
- 2 cawan tepung pulut
- 2 sudu makan tepung gandum
- Garam secukup rasa
- 1 cawan air
- Bijan secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
2.Bancuh dengan air hingga menjadi doh.
BAHAN INTI:
- ½ cawan air
- ½ cawan kacang dal
- ½ sudu teh garam
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- ½ biji kelapa parut
- 2 sudu makan tepung gandum
*Boleh juga tukar pada inti kelapa
CARA MEMASAK:
1.Didihkan air dalam kuali. Masukkan kacang dal, garam dan daun pandan. Masak hingga inti lembut.
2.Apabila inti lembut, toskan. Taburkan tepung gandum supaya intik tidak melekat. Sejukkan inti.
CARA MENYEDIAKAN:
1.Ambil doh dan isikan inti. Buat bulat-bulat. Golekkan atas bijan.
2.Goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Sedia dimakan.
INFO CHEF:
Pelbagai inti boleh dibuat sama ada kelapa manis atau kacang hijau manis.
6. PULUT INTI
BAHAN INTI:
- 50 gram gula merah
- 2 sudu makan gula pasir
- 1 cawan air
- Garam secukup rasa
- 300 gram kepala parut
CARA MEMASAK:
1.Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali.
2.Masak hingga gula larut.
3.Masukkan garam kelapa parut. Gaul sebati, Biarkan agak kering. Tutup api dan ketepikan.
BAHAN-BAHAN:
- 100 gram beras pulut
- 100 gram air
- 50 gram santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Kukus beras pulut dengan air dan santan sehingga masak.
2.Angkat dan ketepikan.
CARA PENYEDIAAN:
1.Ambil sedikit beras pulut. Letak dia atas daun pisang yang telah dilayurkan.
2.Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus elok-elok.
3.Sedia dimakan.
INFO CHEF:
Membungkus kuih pulut inti dengan daun pisang menambah cita rasa kala menikmatinya.
7. PULUT PANGGANG
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg beras pulut (rendam semalaman)
- 1 liter santan cair
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Basuh beras pulut dan toskan. Kukus beras pulut setengah masak. Masukkan santan dan garam. Kacau rata.
2.Biarkan masak dan ketepikan.
BAHAN INTI:
- Minyak masak untuk menumis
- 2 biji bawang merah (kisar)
- 2 ulas bawang putih (kisar)
- 50 gram udang kering (rendam dan kisar)
- 2 sudu makan cili boh
- ½ biji kelapa parut
- 1 sudu makan serbuk jintan manis (sangai dan kisar)
- 1 sudu makan serbuk jintan putih (sangai dan kisar)
- 1 batang serai (kisar)
- 1 cm lengkuas (kisar)
- 1 cm kunyit (kisar)
- 1 cm halia (kisar)
- Garam secukup rasa
- Daun pisang untuk membungkus
CARA MEMASAK:
1.Tumis bawang merah dan bawang putih.
2.Masukkan udang kering. Kacau seketika. Masukkan cili boh dan kacau lagi.
3.Masukkan bahan-bahan lain. Kacau lagi sehingga kering.
4.Angkat dan biarkan seketika.
CARA PENYEDIAAN:
1.Ambil daun pisang yang telah dilayurkan. Sapukan sedikit minyak masak.
2.Letakkan sedikit beras pulut. Letakkan inti. Balut kemas.
3.Bakar sehingga masak. Sedia dimakan.
INFO CHEF:
Inti yang sedap menjadikan pulut panggang anda lebih hebat rasanya.
8. TEPUNG GOMAK
BAHAN SALUTAN:
- 500 gram kacang hijau
CARA MEMASAK:
1.Basuh dan toskan kacang hijau
2.Goreng kacang hijau, angkat dan sejukkan.
3.Kisar kacang hijau sehingga halus seperti tepung. Ayakkan. Simpan.
BAHAN INTI:
- Air secukupnya
- 200 gram gula melaka
- ½ cawan gula pasir
- Garam secukup rasa
- 1 helai daun pandan
- 1 sudu makan tepung gandum
- 1 biji kelapa parut
CARA MEMASAK:
1.Masak gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan. Biarkan gula larut. Angkat dan tapiskan.
2.Masukkan tepung gandum dan kelapa parut ke dalam air gula. Kacau sehingga inti masak dan sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
3.Bulat-bulatkan inti. Ketepikan.
BAHAN KUIH:
- 500 gram tepung pulut
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Bancuh tepung pulut dengan garam dan air. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan kental.
2.Ambil sedikit adunan. Bulatkan dan leperkan.
3.Masukkan inti dan leperkan dengan kemas.
4.Masak air. Selepas mendidih masukkan kuih. Masak sehingga kuih timbul. Angkat.
5.Gaul dengan BAHAN SALUTAN. Sedia dihidangkan.
INFO CHEF:
Walaupun kuih ini rupanya biasa sahaja namun rasanya tetap menawan hati.
9. KUIH GETAS-GETAS
BAHAN-BAHAN:
- ½ biji kelapa parut
- 2 cawan tepung pulut
- ½ cawan tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 sudu teh garam
BAHAN SIRA:
- ½ cawan gula
- ½ cawan air
CARA MEMASAK:
1.Satukan kelapa parut, tepung pulut dan tepung gandum dalam bekas.
2.Masukkan garam, gaul.
3.Masukkan air sedikit demi sedikit.
4.Uli sehingga jadi doh.
5.Bentukkan doh.
6.Goreng dengan api sederhana. Angkat dan ketepikan.
7.Masak BAHAN SIRA dalam kuali hingga betul-betul pekat.
8.Masukkan kuih yang siap digoreng. Kacau sehingga kering.
9.Sedia dihidang.
INFO CHEF:
Ketika menyira kuih ini, anda perlu pantas supaya salutannya rata.
7 Khasiat Labu Kuning Untuk Nak Cantik Dan Jaga Kesihatan Pun Boleh…

Kalau anda sedang gigih nak kurangkan berat badan , nah ini dia berita baik untuk anda. Labu kuning bulat adalah pilihan tepat untuk mereka yang sedang berdiet. Selain rasanya yang sedap ia juga boleh bantu menurunkan berat badan kerana rendah kalori dan karbohidrat.

1. Menurunkan berat badan.
Bukan sekadar itu, makan labu kuning juga membuat anda rasa kenyang lebih lama kerana seratnya yang cukup tinggi dan boleh melambatkan proses penghadaman. Apabila rasa kenyang lebih lama, dapat menjauhkan diri anda mengambil makanan lebih dari sepatutnya atau memakan kudapan yang boleh membuatkan anda gemuk.
2. Menajamkan penglihatan

Labu kaya dengan vitamin A kerana kandungan beta karotennya. Beta karoten berubah menjadi vitamin A di dalam tubuh yang mana ini berfungsi membantu retina mata menyerap dan memproses cahaya. Di samping itu labu kuning juga mengandui lutein dan zeaxanthin, dua anti oksidan yang boleh membantu mencegah katarak.
3. Mencantikkan kulit
Makan labu kuning juga boleh memelihara kesihatan kulit. Labu kuning mengandungi pelbagai vitamin, mineral , serat dan anti oksidan yang diperlukan oleh tubuh agar sihat. Menarik buat merek yang peka dengan kecantikan , buah labu ini juga mampu menjadi kulit anjal dan lembut.
Kandungan anti oksidan di dalam labu kuning dikatakan mampu melindungi daripada radikal bebas dan mencegah radiasi dari sinar UV. Makanan yang kaya dengan beta karoten sememangnya dipercayai boleh menjadikan anda lebih awet muda.
4. Meningkatkan pertahanan badan.

Kandungan vitamin A di dalam labu kuning juga boleh membantu tubuh melawan jangkitan bakteria,, virus dan penyakit berjangkit. Labu kuning juga mengandungi 20 peratus dari jumlah vitamin C yang disarankan, keadaan ini membantu anda pulih dari sakit dengan lebih cepat umpamanya seperti selesema dan batuk-batuk.
5. Mencegah Barah
Beta karoten yang tinggi terdapat pada labu bukan sahaja bermanfaat untuk kesihatan mata dan kulit , ia juga membantu melawan barah. Kajian menunjukkan makanan yang kaya dengan beta karoten merendahkan risiko terhadap beberapa jenis barah termasuk barah prostat dan paru-paru. Vitamin A dan C juga bertindak sebagai pelindung sel dalam tubuh untuk melawan radikat bebas penyebab barah.
6. Kesihatan jantung

Kandungan folat, karotenoid dan magnesium di dalam labu kuning juga sangat bermanfaat untuk kesihatan jantung anda. Magnesium berfungsi merilekskan pembuluh darah hingga dapat menurunkan tekanan darah dan mencegah dari berlakunya strok dan serangan jantung. Memakan labu kuning juga dapat mencegah dari terjadinya pengerasan dan pengumpulan lemak di dalam dinding pembuluh arteri yang boleh menyebabkan serangan jantung.
7. Menurunkan tekanan darah
Labu kuning juga sangat kaya dengan kalium. Kandungan kalium mampu mengurangkan risiko strok, pembentukan batu karang dan memelihara kepadatan tulang.
Nah cubalah sajian berasaskan labu kuning nih
BINGKA LABU LEMAK MANIS
BAHAN-BAHAN :
- 2 biji telur
- 200ml santan
- ½ cawan susu cair
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula pasir halus
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 sudu mentega
- 2 cawan labu |- yang telah direbus, toskan dan dilecek
- Bijan secukupnya | untuk ditabur atas permukaan kuih
* opsen ,satu sudu teh kecil pewarna kuning telur supaya warnanya lebih terserlah.
CARA MEMASAK :
1. Panaskan oven (suhu 200°C). Loyang yang telah disapu mentega tadi di panaskan seketika.
2. Satukan bahan-bahan di atas kecuali labu yang dilecek dan bijan. Kisarkan.
3. Tapis adunan tadi yang telah dikisar. Tuangkan dalam mangkuk besar dan masukkan labu yg telah dilecek, kacau hingga rata.
4. Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi. Taburkan bijan di atasnya.
5. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
6. Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah di potong.
Kredit Resipi dan Foto : ernyfirdaus.blogspot.my
Rujukan teks : Hello Sehat.com
Resipi Kuih Pukis, Kuih Pasar Malam Yang Lama Tak Jumpa

Isi Kandungan
ToggleKalau dulu kuih ini selalu kita beli di pasar malam, cuma sekarang sudah jarang sangat dijual. Dikenali sebagai kuih atau apam pukis, ia juga dipanggil sebagai kuih pancong. Jika terasa rindu untuk menikmatinya boleh cuba buat sendiri cuma sediakan dulu acuannya.
Resipi kuih pukis

Bahan-bahan
1½ cawan santan kotak
1½ cawan air
1½ cawan gula
3 biji telur
4 cawan tepung gandum
½ sudu teh baking powder
1½ sudu teh yis
2 sudu mkn majerin cair
½ sudu teh garam halus
Cara membuat
1. Satukan yis dengan air suam ½ cawan kacau supaya yis larut. Biarkan seketika.
2. Masukkkan santan, air, gula, garam ke dalam periuk dan biarkan hingga gula larut. Tak perlu sampai mendidih. Agak-agak panas, terus tutup api.
3. Biarkan suam kemudian masukkan telur. Kacau sebati. Seterusnya campur dengan . kemudian masukkan tepung gandum dan baking powder. Kacau sampai tiada ketulan tepung.
4. Kemudian masukkan yis tadi dan marjerin cair. Kacau dan tutup adunan dalam 30 minit. Jika mahu perasa pandan boleh letak pes pandan coconut dan pewarna hijau sebelum diperap.
5. Selepas 30 minit, panaskan acuan sapu marjerin baru tuang adunan tadi. Tabur coklat rice atau boleh letak apa saja topping yang disukai. Tutup bakar dengan api kecil dalam 5-6 minit.
Untuk sukatan ini boleh menghasilkan dalam 50 biji kuih pukis.
Kredit resipi & foto: Lydia Na Kitchen