Petang-petang kalau rasa nak mengunyah, cuba buat dua menu yang ada dua rasa berbeza. Misalnya satu manis dan satu lagi lebih berempah. Jadi dua gabungan menu itu membuatkan lebih sedap nak makan.
Ads
Pertama, RASA nak share resipi churos dengan sos coklat ganache. Kedua, resipi sosej bakar madu. Dua-dua resipi ni sesuai untuk minum petang. Mantap sungguh rasanya.
CHUROS MINI DENGAN SOS COKLAT GANACHE
Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air
Sedikit esen vanilla
Secubit garam
3 sudu makan gula
25 gram butter
1 biji telur ayam gred A
Cara memasak
1. Masukkan air, gula, garam, mentega, esen vanilla dan masak sehingga mendidih.
2. Selepas itu masukkan tepung dan gaul cepat-cepat sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan telur. Gaul lagi sampai sebati.
4. Sejukkan seketika, selepas itu boleh dibentukkan menggunakan nozel/acuan yang ada.
5. Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan taburkan gula icing sedikit sebagai hiasan
COKLAT GANACHE
1/2 cawan serbuk koko
1/4 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak jagung
1/4 cawan susu cair
Cara memasak
Masak secara double boiled.
Kredit: Nursidah Muhd Amin
Ads
SOSEJ BAKAR MADU
Bahan-bahan
Sepeket sosej (10 ketul)
Ads
Bahan perap
6 sudu makan kicap manis
2 sudu makan kicap masin
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan madu
Secubit lada hiitam
Cara memasak
1. Satukan semua bahan perapan ke dalam mangkuk.
2. Masukkan sosej ke dalam bahan perapan tadi dan perap seketika. Bakar di atas kuali rata.
3. Masukkan 3 sudu makan mentega ke dalam kuali sebelum sosej dibakar.
4. Bakar dengen api perlahan sehingga masak.
5. Bila sosej sudah masak curahkan baki sos tadi.
6. Gaul rata perlahan-lahan supaya sosej tak patah.
7. Selepas masak, angkat sosej ke dalam pinggan. Sedia dihidang.
Kredit: Mak Cik Ratu
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Jika ada lebihan nasi impitdan tak tahu nak masak apa, boleh hasilkan Nasi Impit Goreng Tepung ni. Rasanya yang seakan nuget pasti memikat selera si kecil. Sesuai juga dicuba untuk anak-anak yang susah nak makan nasi.
CARA MASAK NASI IMPIT GORENG TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
Nasi impit mini | dipotong empat
1 sudu makan serbuk pati ikan bilis
BAHAN TEPUNG CELUPAN:
3 sudu makan tepung gandum
3 sudu makan tepung goreng ayam segera
1 sudu makan tepung jagung
1 cawan air
CARA MEMASAK:
1.Gaul nasi impit bersama serbuk pati ikan bilis hingga rata.
2.Satukan kesemua bahan celupan dan bancuh hingga sebati.
3.Ambil nasi impit dan celupkan ke dalam bancuhan tepung tadi.
4.Panaskan minyak dan goreng nasi impit hingga kekuningan.
Sekali pandang, rupanya seperti roti jala tapi bukan roti jala. Rasanya seperti kuih sepit roll.Snek sarang labah-labah ini rupa dan cara buatnya sama seperti roti jala.
Roti jala teksturnya lembut tapi snek sarang labah-labah ini rangup. Jom kita cuba resipi sarang labah-labah oleh Jamilah Nordin ini yang berperisa milo. Kalau nak letak pewarna lain pun boleh.
1. Gaul sebati semua bahan. Kemudian tapiskan. Adunan jangan terlalu cair atau jangan terlalu pekat. Sedang-sedang saja. 2. Masukkan adunan ke dalam bekas menjala atau piping bag.
Bagi yang suka mencuba makanan-makanan viral, pasti tahu mengenai Baby Pancake n ikan. Ramai yang sudah mencuba dan ada juga yang menjual produk ini bagi menambah pendapatan. Sedap! Anak-anak memang suka ditambah dengan pelbagai topping menarik yang membuka selera. Nak cuba buat sendiri? Saudari Cik DayangZuhaila ada kongsikan resipinya. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.