
Sedapnya makan jemput-jemput pisang atau juga dipanggil cekodok pisang. Melalui facebook group Rasa Share Resipi, Iedaa Jahaya berkongsi resipi jemput-jemput pisang yang garing dan tak serap banyak minyak.
Bolehlah buat untuk sarapan atau minum petang. Jom cuba!
JEMPUT-JEMPUT PISANG
BAHAN-BAHAN
10 biji pisang emas
5 sudu besar gula
2 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
Setengah sudu kecil baking soda (BELI DI SINI)
Secubit garam (BELI DI SINI)
Air suam
Minyak masak untuk menggoreng.
CARA MEMBUAT
1. Lenyek pisang emas bersama gula sehingga halus.
2. Masukkan tepung gandum, baking soda dan garam. Gaul.
3. Masuk air suam sedikit demi sedikit sambil gaul adunan.
4. Adunan jangan cair sangat. Adunan mestilah boleh dijemput dengan jari.
5. Panaskan minyak masak. Biar betul-betul panas.
6. Masukkan sejemput adunan pisang sehingga muat kuali ikut jumlah minyak masak.
7. Goreng hingga nampak garing dan terus angkat.
Selamat mencuba!
Resipi: Iedaa Jahaya
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Jenis Resipi Kuih Kampung Sebenar Warisan Nenek, Sedapnya!

Isi Kandungan
ToggleHidangan kuih autentik Melayu dari air tangan bonda. Tak ramai yang tahu resipi warisan bonda, apa kata kamu cuba resipi yang dikongsikan oleh Chef Sue Arukin ni untuk merasai sendiri rasa kuih kampung sebenar! Selamat mencuba.
UBI KAYU TUMIS BILIS
BAHAN-BAHAN:
- 300gm ubi kayu | potong dadu kecil dan rebus empuk
- 1/2 cawan ikan bilis
- 3 tangkai cili kering | potong kecil
- 1 biji cili merah | hiris
- 1 labu bawang besar | mayang halus
- 4 ulas bawang putih | hiris halus
- 1 sudu teh serbuk cili
- 2 tangkai daun kari
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
1. Di dalam kuali panaskan minyak masak.
2. Goreng ikan bilis hingga garing dan toskan.
3. Menggunakan minyak yang sama, tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan cili kering hingga wangi.
4. Masukkan serbuk cili dan daun kari lalu tumis beberapa minit lagi.
5. Masukkan ubi rebus dan ikan bilis goreng. Gaul sebati.
6. Tambah garam dan gula secukup rasa.
7. Sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Selain rebus, ubi boleh juga digoreng dahulu sebelum ditumis dengan bilis.
……………………
PENGAT UBI-UBIAN
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 biji keladi | bersihkan dan potong dadu
- 1 biji ubi keledek | potong dadu
- 1 batang ubi kayu | potong dadu
- 1 cawan labu | dadu
- 1/2 cawan sagu | rendam dan toskan
- 2 cawan santan pekat
- 200gm gula
- Secubit garam
- Sehelai daun pandan | simpul
CARA MEMASAK:
1. Keladi, ubi keledek, ubi kayu dan labu direbus empuk dan toskan.
2. Satukan santan, gula, sagu dan daun pandan di dalam periuk.
3. Didihkan hingga semua bahan larut dan sebati.
4. Masukkan ubi-ubian rebus dan didihkan beberapa minit lagi.
5. Tambah secubit garam.
6. Pengat sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Jika suka anda boleh tambahkan gula Melaka, tetapi kurangkan sedikit gula pasir.
………….
BUBUR CANDIL GANDUM
BAHAN-BAHAN:
- 800ml santan pekat
- 200gm tepung dandum
- 250gm gula
- 150ml air perahan daun pandan
- 1 helai daun pandan | siat & simpul
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Masukkan tepung ke dalam mangkuk.
2. Tuang air perahan daun pandan sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.
3. Jika doh terlalu keras, tambah sedikit air dan jika doh terlalu lembik, tambah sedikit tepung gandum.
4. Setelah doh menjadi lembut, bentukkan doh mengikut bentuk yang disukai.
5. Didihkan air yang banyak di dalam periuk, rebus doh candil pandan hingga ia terapung. Toskan.
6. Di dalam periuk lain, satukan santan, gula, daun pandan dan secubit garam lalu didihkan dengan api yang kecil hingga mendidih.
7. Masukkan doh candil yang telah direbus tadi dan didihkan seminit dua lagi hingga semua bahan sebati.
INFO CHEF: Jika mahu warna-warni anda boleh warnakan doh ikut warna kesukaan.
…………….
BINGKA UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
- 1kg ubi kayu | parut dulu baru timbang
- 2 cawan air
- 1 cawan santan pekat
- 3/4 cawan gula kastor
- 1/2 sudu teh garam halus
- Sedikit mentega
CARA MEMASAK:
1. Ubi yang telah diparut dicampur dengan air lalu tapis. Biarkan ubi di dalam tapisan selama 20 minit.
2. Buang air dari tapisan ubi tadi perlahan-lahan tetapi ambil lapisan sagu yang liat lalu tuang ke dalam mangkuk.
3. Satukan ubi yang telah ditapis tadi bersama gula, garam dan pewarna makanan ke dalam mangkuk berisi sagu ubi tadi lalu kacau rata.
4. Sapu loyang pembakar dengan mentega. Tuang adunan ubi tadi ke dalam loyang dan ratakan. 5. Boleh juga tambah sedikit mentega dibahagian atas adunan ubi.
6. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 45 minit atau hingga bingka masak.
7. Sejukkan dan potong.
INFO CHEF: Jika ingin cepat anda boleh perah air ubi kayu yang telah diparut tadi.
……………
TALAM UBI
BAHAN-BAHAN:
A: LAPISAN BAWAH:
- 800gm ubi kayu | parut dulu baru timbang
- 300ml air
- 150ml santan pekat
- 250gram gula
- Pewarna kuning
B: LAPISAN ATAS:
- 800ml air
- 320ml santan pekat
- 100gram tepung beras
- 80gram tepung ubi
- 80gram tepung gandum
- 2 sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan A lalu kacau sebati.
2. Tuang ke dalam periuk lalu didihkan atas api yang sederhana. Kacau hingga pekat.
3. Sediakan loyang yang dialas dengan plastiK.
4. Tuang adunan A tadi ke dalam loyang dan ratakan.
5. Kukus selama 40 minit.
6. Dalam mangkuk lain, satukan semua bahan B lalu kacau sebati.
7. Tuang ke dalam periuk lalu didihkan atas api dengan api sederhana. Kacau hingga naik wap.
8. Tuang adunan B ke dalam loyang berisi adunan A yang telah dikukus tadi. Kukus kuih talam selama 30 minit lagi.
9. Sejukkan dan potong mengikut cita rasa dan sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Biarkan betul-bteul sejuk baru dipotong.
RESIPI : CHEF SUE ARUKIN, SRI ANDALAS, SELANGOR.
Cara Buat Samosa Potato Pinwheels, Inti Padat & Mengenyangkan

Biasa makan samosa dengan bentuk segi tiga. Jom ubah selera dengan membuat samosa pinwheel yang sihat. Kentang pinwheels adalah variasi menarik makanan ringan popular di India. Samosa pinwheels ini menggunakan tepung gandum. Cubalah resipi kudapan ringan ini untuk seisi keluarga nikmati.
SAMOSA POTATO PINWHEELS
Bahan-bahan doh:
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar minyak
Secubit garam
Gaul rata, masukkan air secukupnya hingga dapat doh yang lembut. Rehatkan 30minit
Bahan-bahan inti kentang:
4 biji kentang(rebus dan lecek)
Isi ayam (rebus)
Daun sup
Cili padi
Lada hitam
Garam
Mushroom seasoning (optional)
Oregano (optional)
Bawang merah cincang @ bawang goreng
Sedikit serbuk cili @ serbuk kari
Gaulkan semua bahan-bahan ini( tak perlu dimasak lagi)
Cara membuat:
1. Canaikan doh
2. Letakkan inti.
3. Gulungkan bahagian hujung letak sedikit air supaya doh melekat.
4. Potongkan doh.
5. Masukkan 1/4 cawan tepung gandum, 1/2 cawan air, secubit garam. Sebatikan. Celupkan doh tadi.
6. Goreng hingga masak.
7. Hidangkan bersama sos cili
Kredit : Nana Ereena
4 Idea Tukar Keledek Jadi Dessert& Kuih Yang Sedap Untuk Berbuka.

Tahukah anda bahawa ubi keledek yang enak dikukus, direbus dan dipanggang kerana rasanya yang manis. Keledek juga terdapat dalam pelbagai jenis, ada yang warna kuning, ungu dan putih namun khasiatnya adalah sama.Keledek kaya dengan pelbagai manfaat kesihatan dan ia dikatakan antara yang terbaik berbanding keluarga ubi yang lain. Kandungan karbohidrat,Vitamin A, B6, C, Kalium, yang ada dalam sebiji keledek dikatakan mampu menghalang penyebaran toksin dan radikal bebas di dalam tubuh.
Jika ingin berdiet, jangan takut untuk memasukkan keledek dalam menu harian, selain mengadungi karbohidrat yang baik keledek juga mengandungi banyak air banyak. Secara tidak langsung, ia menjadikan anda lebih cepat kenyang dan tahan lebih lama. Oleh itu, RASA membawakan kepada anda empat resipi manisanberasaskan keledek yang boleh anda cuba dan mendapat khasiatnya,
KUIH KERIA KELEDEK SIRA GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
- 1kg ubi keledek kuning
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar tepung ubi
- 2 keping gula melaka
- 1 sudu gula pasir
- 1/2 cawan air
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Kupas keledek kemudian kukus hingga empuk.
- Lenyek ubi keledek sehingga tiada ketulan
- Kemudian campurkan ubi keledek yang telah dilenyek tadi dengan tepung gandum, tepung ubi dan secubit garam.
- Gaulkan hingga sebati dan menjadi doh keria.
- Bulat-bulatkan doh keria, kemudian leperkan dan buat lubang di tengah-tengahnya.
- Goreng doh keria yang telah dibentuk kemudian toskan untuk hilangkan minyak
- Sementara itu, campur dan cairkan gula melaka, gula pasir dan air sehingga mendidih dan pekat
- Masukkan keria yang telah digoreng tadi dan gaulkan sehinga sebati.
- Tutup api, dan terus gaul hingga gula melekat dan menyaluti semua bahagian kuih keria.
- Kuih keria sedia dihidangkan.
TALAM KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN BAWAH:
- 500gm keledek ungu | kukus
- 2 cawan tepung beras
- 2 sudu makan tepung ubi
- 3/4 cawan gula pasir
- 1 liter santan
- 1 sudu teh garam halus
LAPISAN ATAS:
- 100gm tepung beras
- 3 sudu makan tepung jagung
- 1 liter santan dari sebiji kelapa
- 2sudu teh garam halus
CARA MEMASAK:
- Untuk lapisan bawah, lenyekkan keledek hingga hancur.
- Kemudian, campurkan semua bahan kemudian kacau rata.
- Tapiskan ke dalam periuk.
- Renehkan atas api perlahan hingga hampir pekat. Tutup api
- Tuangkan dalam managkuk kuih lompang dan kukus selama 15 minit dalam kukusan yang telah sedia dipanaskan.
- Untuk menyediakan lapisan atas, satukan semua bahan gaul kacau sebati.
- Tapiskan, kemudian tuang di atas lapisan bawah yang telah dicucuk dengan garapu.
- Kukus semula lebih kurang 12-15 minit lagi.
- Setelah masak, tutup api dan buka penutup kukus.
- Setelah sejuk keluarkan dari acuan dan sedia dihidangkan.
ONDE-ONDE KELEDEK
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan keledek yang telah direbus
- 2 cawan tepung pulut
- 1 ketul gula melaka | potong dadu kecil
- 2 mangkuk kelapa parut | putih sahaja
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Campurkan keledek yang telah dilenyek dengan tepung pulut, gaul rata hingga menjadi doh lembut.
- Tambah sedikit air jika perlu.
- Bulat-bulatkan menjadi bulatan kecil, kemudian masukkan ketulan gula Melaka dan tutup semula.
- Bembali bentukkannya menjadi bulat. Lakukan hingga habis.
- Panaskan air dalam periuk, setelah mendidih masukkan onde-onde.
- Semetara itu, sediakan kelapa parut yang telah digaul dengan secubit garam di dalam loyang.
- Setelah onde-onde timbul angkat menggunakan penapis, toskan dan gaul dalam kelapa parut tadi.
- Onde-onde sedia dihidangkan.
BUBUR KELEDEK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji keledek warna unggu | potong dadu kecil
- 1 biji keledek warna kuning | potong dadu kecil
- 2 sudu makan sagu mata ikan warna hijau
- 1/2 cawan gula pasir
- Secubit garam
- 500 ml santan
- 150ml susu cair
- 1 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
- Kukus keledek yang telah didadu separuh masak. Ketepikan.
- Cucu sagu di bawah air mengalir kemudian masukkan dalam air yang telah didihkan dalam periuk.
- Setelah sagu bertukar jernih. Angkat dan lalukan di bawah air mengalir. Masukkan dalam bekas bersama sedikit air.
- Masukkan santan dalam periuk bersama gula, secubit garam dan daun pandan. Renehkan atas api sederhana.
- Setelah mereneh masukkan keledek, seketika kemudian masukkan pula sagu.
- Sebelum angakat masukkan susu cair, gaul rata dan tutup api.
- Bubur sedia dihidangkan.