Antara aktiviti menyeronokkan untuk dibuat bersama anak adalah membuat biskut. Salah satu biskut yang senang dibuat adalah biskut cornflakes. Tak perlu nak guna acuan. Boleh kepal-kepal dengan tangan je. Nak buat pun senang. RASA berikan resipi yang paling lejen untuk buat biskut ni.
BISKUT CORNFLAKES RANGUP
BAHAN-BAHAN
Ads
3/4 cawan gula kastor
200 gram mentega (suhu bilik)
1 biji kuning telur ayam
1 3/4 cawan tepung gandum (1 cawan + 3/4 cawan)
1/4 cawan tepung jagung
2 cawan cornflakes (ramas kasar)
1/2 sudu teh baking powder
CARA MEMBUAT
Pukul gula dan mentega sampai kembang. Kemudian masukkan kuning telur ayam.
Kemudian masukkan campuran tepung gandum dan tepung jagung. Gaul sebati.
Masukkan cornflakes dan baking powder. Gaul lagi.
Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 170 darjah selama 10 minit.
Sapu nipis permukaan loyang dengan mentega.
Sudukan sedikit adunan pada loyang dan buat sampai habis.
Bakar selama 15-20 minit guna api atas bawah.
Ads
Ads
Selamat mencuba!
Nota: Boleh tambah coklat cip atau ceri jika suka.
Kongsi resipi: Shahira Sharif
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Pernah cuba makan Kerepek Labu? Sedap tau. Rasa rangup, lemak-lemak manis memang sangat enak walaupun tidak ditambah garam atau sebarang perisa lain. Jom cuba buat guna resipi perkongsian saudari Nomie Harun. Pasti puas hati dengan rasanya. Sesuai dimakan seisi keluarga. Malah kos nya juga tidak mahal. Hanya guna 2 bahan sahaja. Jom cuba!
CARA MEMASAK: 1.Bersihkan labu dan potong ikut ira lekok labu. Buang bijinya. 2. Kupas kulit agak-agak sahaja. Jangan kupas terlalu tebal. Cukup sekadar agak-agak masih ada warna hijau pada labu. 3. Bila sudah selesai buang kulit, sagat nipis-nipis labu menggunakan penyagat. 4. Bila siap sagat, basuh dan tos. Tak perlu rendam air garam. Basuh begitu sahaja. 5. Lapik tisu dapur atas talam. Letak kepingan labu yang di tos tadi dalam talam dan jemur.
6. Jemur hingga agak-agak kering di bawah matahari. Anggaran masa dalam ½ – 1 jam lebih kurang bergantung pada cuaca. Tujuan labu dijemur supaya nak bagi kerepek ini rangup bila digoreng.
7. Bila siap dijemur, panaskan minyak yang banyak dan goreng menggunakan api sederhana. 8. Goreng hingga agak kekuningan. Angkat dan sejukkan. 9. Bila kerepek telah sejuk, boleh simpan dalam balang.
Kadang-kadang bila sampai teringin ni, tak boleh nak kata apa. Terliur pula dengan burger prosperity Macdonald.
Jadi, apa kata kita buat sendiri saja? Menerusi perkongsian daripada Mohamad Arymin, mudah saja nak buat rupanya.
RESIPI BURGER PROSPERITY
BAHAN DAGING BURGER
1kg daging kisar (saya pakai jenama Ramly) 8 sudu makan serbuk roti – beli online DI SINI 1 biji bawang holland | dicincang – beli online DI SINI 1 sudu makan blackpepper | kisar kering – beli online DI SINI Garam dan maggi cukup rasa secukupnya *Nak tambah telur, Italian herbs dan lain-lain pun boleh. Ikut citarasa sendiri
1. Cincang bawang seperti dalam gambar. Boleh tengok di YouTube cara cincang yang betul dan cepat. Kalau tak suka, boleh kisar dengan sedikit air.
2. Masukkan daging dalam mangkuk dan letak bawang, blackpepper, serbuk roti dan perasa. Nak tukar serbuk roti tu dan pakai tepung pun boleh. Nak tambah telur, Italian herbs pun boleh. Ikut selesa masing masing ye.
3. Gaul sampai sebati. Pakai tangan je gaul. Jangan lupa buang cincin dan aksesori lain, kang ada benda asing pulak dalam daging burger tu nanti.
4. Timbang 100gm setiap satu, dapatlah 10 keping.
5. Kemudian, bentukkan daging tadi secara memanjang. Jangan tebal sangat, nanti bahagian tengah tak masak. Ukurannya biarlah panjang sedikit berbanding roti ni. Sebab bila dah goreng nanti, ia akan mengecut sedikit.
6. Goreng dengan sedikit marjerin/mentega. Tengok rupa daging tu, boleh la kan. Menjadi jugak. Masak dalam 3-4 minit je, lepas tu terbalikkan daging tu.
7. Dah siap goreng semuanya. Yang di tangan ni yang paling cantik sekali bentuknya.
8. Roti ni belah dua, kemudian sapu sedikit marjerin dan masak dalam 1 minit. Bagi garing sikit.
9. Demi glaceni serbuk khas untuk korang buat brown sauce. Saya guna jenama Knorr. Dari brown sauce tu nanti, boleh jadi blackpepper sauce, mushroom sauce dan bombay sauce.
10. Masukkan marjerin dalam kuali yang dah dipanaskan. Masukkan bawang yang dah dihiris. Tumis sampai agak garing.
11. Bancuh 50gm serbuk demi glace tu dengan 500ml air. Guna air biasa je, kalau air panas nanti serbuk tu jadi berketul ketul, tak larut.
12. Tuangkan bancuhan tu dalam kuali. Kacau perlahan. Masukkan blackpepper dan sos cili.
13. Masukkan perasa secukupnya. Saya suka tambah gula perang dalam sos blackpepper. Kalau tiada gula perang, gula melaka pun jadi la. Biasanya kalau buat bolognese, mesti saya akan tambah. Ini rahsianya, jangan beritahu orang lain tau.
14. Untuk tahu sama ada sos ni dah cukup pekat atau tak, korang boleh buat macam dalam gambar. Gariskan guna jari je. Kalau sos tu terbelah macam ni, maknanya dan cukup pekat la tu. Orang French panggil dah “Nappe”. Tak terlalu pekat, tak terlalu cair.
15. Lepas tu celup daging dalam sos blackpepper ni. Bagi rasanya lagi menyerap dan sebati. Kemudian, hidanglah dengan kentang goreng, jus oren dan sayuran.
Ubi kayu boleh diolah jadi pelbagai hidangan yang menyelerakan. Salah satunya adalah ubi rebus tumis cili. Boleh dijadikan lauk dan boleh juga dimakan begitu saja untuk sarapan. Ini juga mungkin menu nostalgia buat sebahagian daripada kita yang dinikmati ketika masih kecil seperti Qaseh Aney yang berkongsi resipi ini.
2 kg ubi kayu
1 ketul pati ayam
1 sb serbuk perasa
2 sb gula
2 sb serbuk kari
Minyak masak secukupnya
1 genggam ikan bilis
20 tangkai cili hijau & merah
10 tangkai cili besar merah
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1. Ubi kayu dibersihkan kemudian direbus hingga empuk. Sejukkan dan potong dadu.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
3. Masukkan bahan perasa dan serbuk kari dan tumis lebih kurang 20 minit dengan api sederhana supaya tak hangit.
4. Selepas bahan tumis masak masukkan ubi kayu dan gaul sebati. Masak lagi dalam 10 minit kemudian boleh tutup api. Sedia dihidangkan